Darmowa wysyłka od 199 zł
sklep@super-racjonalni.pl 795 293 590 (pon. - pt. 9:00 - 16:00)

Ocet jabłkowy na odchudzanie – jak stosować?

kobieta pije ocet jabłkowy na odchudzanie

Ulubiona koszula przestała się dopinać, podobnie jak guzik w ukochanych spodniach? A może kolejna dieta cud okazała się cudownie… nieskuteczna? Zgubienie wagi wymaga czasu i niemałego wysiłku (no, chyba że… w pewnym momencie wyrzucimy wagę, ale tę łazienkową, przez okno). Magiczna substancja, która sprawi, że schudniemy szybko i bez zmiany dotychczasowego stylu życia nie istnieje. Istnieją jednak produkty, które mogą wspomóc proces walki ze zbędnymi kilogramami. Do takich produktów należy naturalny ocet jabłkowy. Jest on nie tylko sprzymierzeńcem odchudzania, ale także może wspomóc ogólną kondycję naszego organizmu. Jak działa? Czytaj dalej.

Na dobry początek zdrowego odchudzania

Zanim dowiemy się, co sprawia, że ocet jabłkowy może wspomóc zrzucenie zbędnych kilogramów, przyjrzyjmy się temu, jak powstaje. Otóż ocet jabłkowy jest produktem powstającym w wyniku naturalnej fermentacji jabłek (9). Całe owoce — pokrojone na kawałki lub w formie pulpy, zalewane są wodą. Taka baza stanowi idealną pożywkę dla drożdży i bakterii. W pierwszym etapie produkcji octu — fermentacji alkoholowej — drożdże przekształcają cukier pochodzący z owoców w lekki alkohol. Kolejny krok to fermentacja octowa, w której główną rolę odkrywają z kolei bakterie z rodziny Acetobacter i dzięki którym alkohol fermentuje do kwasu octowego. Długotrwały, niczym nieprzyspieszany proces fermentacji sprawia, że ocet nabiera większej szlachetności i staje się bogatszy w substancje aktywne. Produkt końcowy – naturalny ocet jabłkowy – charakteryzuje się żółtą barwą, mętną strukturą oraz kwaśnym smakiem i zapachem soczystych jabłek.

Co powoduje, że ocet jabłkowy cieszy się taką popularnością?

Niepasteryzowany i niefiltrowany ocet jabłkowy to bogactwo wielu cennych składników — aminokwasów, enzymów, bioflawonoidów i żywych kultur bakterii (1011). Dzięki temu z powodzeniem może być on wykorzystywany zarówno do celów leczniczych, jak i kosmetycznych (12,13,14). Regularne spożywanie octu jabłkowego wspomaga oczyszczenie naszego organizmu oraz pracę wielu narządów, wpływając jednocześnie korzystnie na ogólny stan naszego zdrowia. Stosowany jest on między innymi do walki ze zgagą, wysokim cholesterolem, wrzodami, żylakami, trądzikiem, łuszczycą czy grzybicą. Należy jednak pamiętać, że ocet jabłkowy nie jest lekarstwem samym w sobie, a może jedynie wspomóc kurację oraz profilaktykę różnych dolegliwości.

Ocet jabłkowy na odchudzanie?

Ocet jabłkowy pomaga także w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Czy zatem spożywanie samego octu jabłkowego wystarczy, by schudnąć? Niestety nie. Niezbędna jest zdrowa dieta — o ujemnym bilansie kalorycznym oraz regularna aktywność fizyczna. Kuracja odchudzająca oparta wyłącznie na occie jabłkowym nie jest w stanie zlikwidować nadwagi, jeśli nie zmienimy dotychczasowego sposobu żywienia i stylu życia. Jednak, co potwierdza coraz to więcej badań, dodając ocet jabłkowy do codziennego jadłospisu, zauważalne jest łagodne i efektywne działanie, które sprawia, że utrata kilogramów może okazać się skuteczniejsza. Aby ocet jabłkowy był sprzymierzeńcem procesu odchudzania, należy stosować go rozważnie.

Wśród właściwości octu, które wspomóc mogą walkę z otyłością znajdziemy:

  • regulację poziomu cukru we krwi (5)

Ocet jabłkowy pomaga wyregulować poziomu cukru we krwi. Dzieje się tak za sprawą kwasu octowego, który ma naukowo udowodnione działanie utrzymujące w ryzach poziom glukozy we krwiobiegu. A właśnie zbyt wysoka ilość glukozy powoduje zwiększone łaknienie, i w konsekwencji tycie. Kwas octowy spowalnia absorpcję cukru z posiłku do krwiobiegu oraz zmniejsza stosunek insuliny do glukagonu. Zatem wypicie octu jabłkowego zmieszanego z wodą przed posiłkiem, może zmniejszyć skoki cukru we krwi, jakie występują zaraz po spożyciu posiłku o dużej zawartości węglowodanów. Takie działanie jest korzystne nie tylko dla utraty zbędnych kilogramów, ale wpływa także pozytywnie na ogólny stan zdrowia organizmu. Co więcej, normalizacja poziomu cukru we krwi przez ocet jabłkowy, sprawia, że dodanie go do jadłospisu może okazać się skutecznym sposobem na zmniejszenie ochoty na ciągłe podjadanie, co skutkować będzie spożywaniem mniejszej ilości kalorii.

  • wspomaganie spalania tłuszczu (4)

Dzięki składnikom zawartym w occie jabłkowym, a szczególnie dzięki kwasowi octowemu i chlorogenowemu, następuje zwiększone spalanie kalorii, a to za sprawą termogenezy i szybszego przetwarzania produktów przemiany tłuszczów. Pomaga to organizmowi w zużyciu zapasów tkanki tłuszczowej. Badania potwierdzają, że kwas octowy w diecie przyczynić się do zwiększenia ekspresji genów odpowiedzialnych za redukcję zapasów tłuszczu w okolicy brzusznej i wątrobie. Dochodzi również do regulacji metabolizmu trójglicerydów i cholesterolu. W drodze dość skomplikowanych przemian chemicznych mogą one przyjmować formę, która nie odkłada się w naczyniach krwionośnych i może być szybciej i skuteczniej przetwarzana. Jeśli więc stosujemy odpowiednio zbilansowaną dietę i pamiętamy o regularnej aktywności fizycznej, picie octu jabłkowego może pomóc w szybszym pozbyciu się zbędnej tkanki tłuszczowej, ale i obniży poziomu “złego” cholesterolu LDL.

  • poprawę przemiany materii, wspomaganie trawienia i wzmaganie uczucia sytości (3,6,7,8)

Powstały z całych owoców naturalny ocet jabłkowy zawiera pełnię niezwykle wartościowych składników. Jabłka są bogate w pektyny, które spowalniając opróżnianie żołądka, potęgują uczucie sytości. Te naturalne składniki błonnika pokarmowego mają szereg korzystnych właściwości – między innymi regulują pracę jelit i zapobiegają zaparciom. Kwas octowy aktywuje enzym AMPK, który stymuluje spalanie tłuszczu i zmniejsza akumulację tłuszczu w wątrobie. Octan natomiast – sól kwasu octowego, tłumić może ośrodek w mózgu odpowiedzialny za odczucie głodu, co sprzyja spożywaniu mniejszej liczby kalorii. Prawdopodobnie spore znaczenie ma też regulacja flory bakteryjnej oraz dostarczenie witamin i minerałów – to elementy, które również pośrednio mogą wpływać na to, jak szybko pojawia się chęć spożycia kolejnego posiłku. Ocet jabłkowy wpływa korzystnie na proces trawienia, stymuluje soki trawienne w naszym żołądku oraz szybszą syntezę enzymów trawiennych. Soki te pomagają organizmowi rozłożyć wszystkie spożyte produkty, wzmagając trawienie oraz przemianę materii.

ocet jabłkowy na odchudzanie - infografika opisująca w jaki sposób ocet jabłkowy może pomóc zgubić zbędne kilogramy: pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, zmniejsza poziom insuliny we krwi, poprawia metabolizm, zmniejsza zapasy tkanki tłuszczowej, wspomaga spalanie tłuszczu, hamuje apetyt

Co na temat octu jabłkowego w diecie odchudzającej mówi nauka?

Badania naukowe prezentują się dość optymistycznie. Jedno z nich, przeprowadzone przez Journal of Functional Food (1) na 39 osobach dorosłych, wykazało, że jego uczestnicy, którzy spożywali łyżkę octu jabłkowego rozpuszczoną w szklance wody podczas obiadu i kolacji (stosując dietę minus 250 kalorii), stracili prawie 4 kg w ciągu 12 tygodni. Z kolei ci, którzy zmniejszyli dietę o tę samą liczbę kalorii, a nie dodali co codziennych posiłków octu jabłkowego, stracili nieco ponad 2 kg w tym samym czasie. 

Inne badanie (2) polegało na przydzieleniu 155, wybranym losowo otyłym osobom, po jednej lub po dwie łyżki octu jabłkowego do picia, codziennie przez 12 tygodni. Wyniki jednoznacznie pokazały, że osoby, które piły 2 łyżki octu jabłkowego dziennie straciły prawie 2 kg, a ci, którzy pili jedną łyżkę, zgubili około 1 kg. Jednak jak podkreślają naukowcy, badania te nie dowodzą, że ocet jabłkowy jest magicznym środkiem na odchudzanie. Mimo to, wspólne rezultaty wskazują, że może być on skutecznym środkiem uzupełniającym względem diety o ujemnym bilansie kalorycznym i większej ilości aktywności fizycznej.

Jak stosować ocet jabłkowy na odchudzanie?

Dobrodziejstw, jakie niesie ze sobą ocet jabłkowy, jest wiele. Jednak włączając go do codziennej diety, należy zachować stosowny umiar. Istotnym elementem jest ilość jaką spożywamy. Na szczęście przepis jest dość prosty. Aby wspomóc dietę odchudzającą, 1-2 łyżki stołowe octu jabłkowego (15-30 ml) zmieszać należy ze szklanką przegotowanej wody. Taką miksturę pijemy 1 raz dziennie lub rozbijamy na 2 porcje — najlepiej rano na czczo i przed posiłkiem w ciągu dnia. Nie jest to jednak jedyne zastosowanie octu jabłkowego w diecie. Równie doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu potraw – można na przykład przygotować z niego bazę do dressingów i sosów sałatkowych. Ponadto, z powodzeniem może być wykorzystywany także do marynowania mięsa, ryb oraz warzyw.

Jaki ocet jabłkowy wybrać?

Wybór dobrego octu nie jest aż tak prosty, jak mogłoby się wydawać. Decydując się na zakup tego produktu, należy mieć na uwadze, że największą wartość odżywczą ma naturalny ocet jabłkowy — niefiltrowany, który rozpoznać można po mętnej strukturze. Najlepiej wybrać ten, który powstał w wyniku naturalnego procesu fermentacji całych jabłek (łącznie z miąższem, skórką, pestkami) wolnych od pestycydów i innych chemikaliów. Ponadto, żywy ocet jabłkowy to ocet bezwględnie niepasteryzowany, nie zawiera konserwantów czy sztucznych dodatków. Jedynie taki będzie niósł za sobą szereg korzystnych dla naszego organizmu właściwości.

Nie tylko ocet jabłkowy

Jeśli nie przepadasz za jabłkami, w odchudzaniu wspomóc mogą Cię z powodzeniem także inne octy owocowe – np. ocet winogronowy lub malinowy. Dzieje się tak, ponieważ wszystkie rodzaje octów owocowych zawierają kwas octowy, a to właśnie jemu głównie przypisuje się wspomagające odchudzanie działanie. Jak już wiemy, kwas octowy pomaga naszemu organizmowi zużywać zapasy tkanki tłuszczowej, a także obniża poziom cukru i złego cholesterolu we krwi. Inne octy owocowe – szczególnie winogronowy, zaleca się jako łagodniejszą alternatywę dla octu jabłkowego. Rozcieńczony w wodzie ocet winogronowy lub malinowy mają nieco delikatniejszy smak niż podobny roztwór z octu jabłkowego. Niezależnie od tego, jaki rodzaj octu owocowego wybierzesz, zawsze zwracaj uwagę, aby produkt ten był niepasteryzowany i niefiltrowany oraz taki, który powstał w naturalnym procesie fermentacji z najwyższej jakości owoców.

Wzbogać swoją dietę dodając do niej ocet jabłkowy

Zanim zabierzesz się za odchudzanie z wykorzystaniem octu jabłkowego, pamiętaj, że nie jest on cudownym specyfikiem. Nie sprawi, że schudniesz 10 kilogramów w tydzień. Jednak dodanie octu jabłkowego do diety o ujemnym bilansie kalorycznym z włączeniem regularnej aktywności fizycznej może pomóc w regularnym i zdrowym pozbywaniu się nadprogramowych kilogramów. Ocet jabłkowy przyczynia się do zwiększenia tempa przemian metabolicznych w organizmie, nie powodując jednocześnie napadów głodu i skoków insuliny. Pomoże również uniknąć efektu jo-jo. Warto wiedzieć, że nawet po osiągnięciu upragnionej wagi, ocet jabłkowy może pozostać w naszym codziennym jadłospisie. Jego korzystne właściwości to dużo więcej niż wspomaganie odchudzania, ma on również korzystny wpływ na ogólną kondycję i stan naszego organizmu.

Oceń artykuł:

Średnia: 4.3/5       Głosów: 99

Skomentuj:

Więcej artykułów o occie jabłkowym:

Koszyk

Brakuje do bezpłatnej wysyłki 199,00 zł.

Brak produktów w koszyku.