Ocet jabłkowy Racjonalni to produkt wielomiesięcznej naturalnej fermentacji octowej całych jabłek. Ponieważ proces ten nie jest przyspieszany, kwasowość octu jest mniejsza, a jego aktywność biologiczna – wyższa.
Ocet jest niefiltrowany i niepasteryzowany, więc zawiera aktywny osad i żywą matkę octową. Korzystnie wpływają one na pracę układu pokarmowego i odpornościowego, działają antybakteryjnie i antyseptycznie.
Możesz przyrządzić napój prozdrowotny, używać octu w kuchni lub w domowych kosmetykach. Żeby zagwarantować korzystne właściwości octu, rozlewamy go do poręcznych, szklanych butelek.
Składniki: 100% soczystych i aromatycznych jabłek z niewielkiego polskiego gospodarstwa.
Ocet jabłkowy Racjonalni
Właściwości
Zastosowanie
Wartość odżywcza
Możemy dumnie przyznać, że ocet jabłkowy Racjonalni to produkt najwyższej jakości. Powstaje w procesie naturalnej, nieprzyśpieszanej fermentacji - najpierw krótkiej alkoholowej, by przejść do długotrwałej fermentacji octowej. Cały proces trwa nawet kilka miesięcy.
Uważamy, że pełnowartościowy ocet powstaje w wyniku fermentacji całych jabłek, dlatego nie używamy w tym celu soków, cydru czy wytłoków z jabłek. Fermentacji poddajemy pulpę jabłkową. Powstaje ona ze zgniecenia całych owoców, łącznie z miąższem, skórką, gniazdami nasiennymi i nasionami.
Do produkcji naszego octu używamy jedynie soczystych i aromatycznych odmian jabłek. Najczęściej są to: złota reneta, szara reneta, antonówka, champion, malinówka - wszystkie niepryskane, z sadu gospodarzy. Jest to gwarancją pełni właściwości.
Co więcej, nie dodajemy żadnych konserwantów, siarczynów, przeciwutleniaczy czy barwników. Nie poddajemy octu również pasteryzacji. Zabiłoby to bowiem wszystko to, na co czekaliśmy przez miesiące dojrzewania - żywe kultury bakterii i aktywne enzymy, a pozostawiło jedynie kwas octowy. Ocet jabłkowy jest naturalnym konserwantem. Wysokiej jakości produkt nie zepsuje się, a będzie ciągle dojrzewał stając się jeszcze bogatszym i smaczniejszym.
Aby zachować maksimum właściwości prozdrowotnych, nie poddajemy naszego octu filtracji czy destylacji. Na dnie znajdziesz w nim naturalny osad owocowy, u góry natomiast z czasem rozwinąć się może biały nalot lub kożuszek (tzw. matka octowa). Nie jest to w żadnym wypadku powód do zmartwień, a znak, że ocet jest ciągle żywy i cały czas przebiega w nim aktywny proces dojrzewania.
Ocet jabłkowy Racjonalni to prawdziwie racjonalny wybór!
Ocet jabłkowy jest wynikiem dwustopniowego procesu fermentacji. Pierwszym stopniem jest fermentacja alkoholowa pulpy jabłkowej, która za sprawą grzybów i bakterii przechodzi do drugiego stopnia - fermentacji octowej.
Ocet jabłkowy zawiera enzymy, aminokwasy, związki polifenolowe: kwas octowy, kwas galusowy, katechiny, epikatechiny, kwas chlorogenowy, kwas kawowy, kwas kumarowy, kwas ferulowy. To zawartości tych związków zawdzięcza większość swoich właściwości. Niefiltrowany i niepasteryzowany, jest naturalnie mętny i zawiera "matkę octową" - biały korek zawierający enzymy i bakterie kwasu octowego.
Znany już od starożytności, gdzie stosowano go jako remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Obecnie przypisuje się mu liczne korzystne właściwości, z czego wiele z nich zostało udowodnionych naukowo. Wśród nich są między innymi:
Źródła:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788933/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7796781
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19661687
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16015276
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16611381
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26476634
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9713753
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24811350
2 razy dziennie, przed posiłkiem, dodaj łyżkę octu (15 ml) do szklanki wody i wypij. Rano pij na czczo.
Przed użyciem wstrząśnij butelką, by wymieszać znajdujący się na dnie butelki osad owocowy.
Jak włączyć ocet jabłkowy do swojej diety?
Ocet jabłkowy znalazł swoje zastosowanie również jako naturalny kosmetyk:
Nasz przepis na wzmacniający napój z octem jabłkowym:
Liczba porcji: 1
Czego potrzebujesz:
Przygotowanie:
Imbir obierz i zetrzyj na tacce. Wszystkie składniki umieść w kubku i dokładnie wymieszaj.
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na koncie Racjonalnych na instagramie - @racjonalnipl
Nasz ocet jabłkowy posiada kwasowość na poziomie 3-4%. Dzięki temu kwaśny smak nie przytłacza, a wyczuwalny jest smak jabłek.
Wyższa kwasowość octów produkowanych masowo nie jest gwarancją wyższej jakości produktu. To naturalny, nieprzyśpieszony proces fermentacji sprzyja zachowaniu maksimum korzystnych walorów prozdrowotnych octu jabłkowego.
Ocet jabłkowy przechowuj w szczelnie zamkniętej butelce, w zacienionym i chłodnym miejscu.
W miesiącach letnich sugerujemy przechowywanie octu w lodówce. Jest to produkt żywy, wciąż aktywnie dojrzewający. Niska temperatura ograniczy naturalne, lecz gwałtowne procesy dojrzewania, które występują pod wpływem wyższej temperatury otoczenia i skutkować mogą intensywnym narastaniem matki octowej w postaci galaretki lub białego kożuszka na powierzchni octu.
Chętnie odpowiemy na nurtujące Cię pytania dotyczące naszych produktów.
Napisz do nas: sklep@super-racjonalni.pl lub zadzwoń: +48 795 293 590
Energia.................................84 kJ / 20 kcal
Tłuszcz.......................................................0 g
w tym kwasy nasycone..........................0 g
Węglowodany......................................0.6 g
w tym cukry..........................................0.6 g
Białko.....................................................0.4 g
Błonnik......................................................0 g
Sól......................................................0.003 g
od 35.90 zł
67.90 zł
od 42.90 zł
od 42.90 zł
od 28.90 zł
od 24.90 zł
od 30.90 zł