Darmowa wysyłka od 199 zł
sklep@super-racjonalni.pl 795 293 590 (pon. - pt. 9:00 - 16:00)

Nie możesz dodać tej ilości do koszyka, prawidłowa ilość to: .

Oxymel

(0 opinii)
Wybierz Pojemność:
Powiadom mnie o dostępności

Oxymel (oksymel) to tradycyjny produkt na bazie żywego octu jabłkowego, miodu oraz naszej autorskiej kompozycji warzyw i przypraw.

Znany również jako ognisty cydr, ten octowy macerat to prawdziwy sprzymierzeń odporności. Bo kto nie sięga po czosnek, imbir czy kurkumę, gdy poczuje drapanie w gardle i zatkany nos. Oprócz tego cała masa ziół o wyjątkowych właściwościach – nic dziwnego, że po ten specyfik sięgano już w starożytności!

Nasz oxymel jest bezwzględnie niepasteryzowany, niefiltrowany i naturalnie mętny, a zatem wciąż żywy i aktywny biologicznie. Ten naturalny syrop to doskonały, funkcjonalny dodatek do codziennej diety, ale i wparcie, gdy dopada Cię przeziębienie.

Składniki:

Żywy ocet jabłkowy, miód, czosnek, cebula, imbir, kurkuma, papryka chili, owoc pigwowca, zioła (miodunka, przetacznik, podbiał, babka lancetowata, tymianek).

Wysyłamy w 24 h Darmowa dostawa od 199 zł
oxymel (oksymel) Racjonalni

Oxymel

ikona naturalna fermentacja kadź fermentacyjna z zegarem

NATURALNA FERMENTACJA

ikona 100 procent natury przedstawia jabłko

100% NATURY

ikona vegan przedstawia liście

VEGAN

ikona żywe kultury bakterii przedstawia pałeczki bakterii

ŻYWE KULTURY BAKTERII

ikona niepasteryzowany przedstawia przekreśloną podgrzewaną kadź

NIEPASTERYZOWANY

ikona niesiarkowany przekreślona kolba z symbolem dwutlenku siarki

NIESIARKOWANY

Co to jest Oxymel?

Oksymel, zwany również naturalnym antybiotykiem, to octowo-ziołowy macerat, słodzony miodem. Nazwa ta wskazuje na dwa główne składniki tej mikstury, wywodzi się bowiem z łacińskiego słowa oxymeli, gdzie oxy oznacza kwas, czyli ocet jabłkowy, a meli – miód. Do takiej bazy dodaje się inne wartościowe składniki. W ognistym cydrze naszej produkcji znajdziesz również czosnek, cebulę, imbir, kurkumę, paprykę chili, owoce pigwowca i całą masę skrupulatnie wyselekcjonowanych ziół, w tym tymianek i podbiał.

Z tak bogatym składem, oxymel to prawdziwy pogromca przeziębień 🙂

Oxymel - właściwości. Dlaczego warto po niego sięgnąć?

Pierwsze wzmianki o tej wyjątkowej miksturze sięgają starożytności, gdzie używał jej leczniczo Hipokrates. Tradycyjnie oxymel, nazywany również naturalnym antybiotykiem, wykorzystywany był w medycynie ludowej ze względu na swoje potencjalne właściwości zdrowotne. Uważano, że może pomagać w łagodzeniu objawów przeziębienia, kataru czy nawet problemów z układem trawiennym.

W zależności od składników receptury, współcześnie po ognisty cydr sięga się aby:

  • wzmocnić odporność,
  • uchronić się przed przeziębieniem czy grypą,
  • znaleźć ulgę w kaszlu, katarze, bólu gardła,
  • ułatwić odkrztuszanie zalegającej flegmy,
  • poprawić trawienie.

Warto wiedzieć

ikona kraj pochodzenia Polska

Kraj pochodzenia:

Polska

ikona informacje dla alergików przekreślony orzeszek

Informacje dla alergików:

nie zawiera glutenu, skorupiaków, jaj, ryb, orzeszków ziemnych, soi, mleka, orzechów, selera, gorczycy, nasion sezamu, dwutlenku siarki, łubinu, mięczaków.

ikona polecany dla uśmiechnięta twarz ze znakiem zapytania

Polecany dla:

tych, którzy szukają wsparcia w okresie sezonowych przeziębień i infekcji, gdy męczy katar i kaszel, ale i tych, którzy chcą poprawić pracę układu pokarmowego.

ikona przechowywanie lodówka

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętej butelce, w zacienionym i chłodnym miejscu. W miesiącach letnich sugerujemy przechowywanie Oxymelu w lodówce.

ikona zalecana dzienna porcja łyżeczka z porcją jedzenia

Zalecana dzienna porcja:

spożywaj 1-3 łyżki dziennie (30-45 ml) rozcieńczone w połowie szklanki wody. Spożywaj przed lub po posiłku.

ikona data minimalnej trwałości zegarek z wykrzyknikiem

Data minimalnej trwałości:

Termin przydatności do spożycia to dla aktualnej partii 01.12.2024 r.

Składniki

Żywy ocet jabłkowy, miód, czosnek, cebula, imbir, kurkuma, papryka chili, owoc pigwowca, zioła (miodunka, przetacznik, podbiał, babka lancetowata, tymianek).

Jak powstaje Oxymel?

Nie ma jednej receptury na Oxymel, ale pewne jest, że aby uzyskać dobry Oxymel, potrzebujemy przede wszystkim wysokiej jakości składników. Podstawę dla tej mikstury stanowi ocet jabłkowy, ale nie byle jaki ocet, a żywy, niepasteryzowany, i miód z pewnego źródła. W mieszaninie octu i miodu macerujemy wyselekcjonowane warzywa i zioła, powoli, niczym tego procesu nie przyśpieszając. Taki Oxymel dojrzewać może nawet 4 tygodnie!

Jak smakuje Oxymel?

Słodko-kwaśny, lekko pikantny, z wyczuwalną nutą czosnku, cebuli, imbiru i ziół.

Jak stosować Oxymel?

Oxymel nie jest lekiem, nie ma zatem ściśle określonej jego dawki. Jego podstawę stanowi natomiast ocet jabłkowy, dlatego zaleca się, by spożywać 1-3 łyżki stołowe dziennie. Podczas choroby czy przeziębienia dawkę tę można zwiększyć.

Pamiętaj, aby Oxymel zawsze rozcieńczyć w wodzie lub innym napoju.

Jak w każdym z naszych octów, w Oxymelu również powstawać będzie “matka octowa”, a na dnie znajdziemy naturalny osad. Przed użyciem wstrząśnij butelką.

Koszyk

Brakuje do bezpłatnej wysyłki 199,00 zł.

Brak produktów w koszyku.