Nie możesz dodać tej ilości do koszyka, prawidłowa ilość to: .
Ocet malinowy Racjonalni powstaje w wyniku wielomiesięcznej, tradycyjnej fermentacji całych malin i jabłek z naszego sadu. Naturalnie mętny, jest niepasteryzowany i niefiltrowany. Znajdziesz w nim osad owocowy, a z czasem powstanie “matka octowa”.
Maliny to niezwykle cenne owoce. Stosuje się je od stuleci wspomagająco w walce z przeziębieniami, a za sprawą zawartych w nich elagotanin i antocyjanów, działają m.in. antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, przeciwdrobnoustrojowo i przeciwnowotworowo.
Wyrazisty zapach i smak owoców sprawiają, że ocet malinowy to doskonały dodatek do potraw – zup, sałatek, koktajli, ale wypijesz go również z przyjemnością po prostu rozcieńczony z wodą. To także wspaniały składnik domowych kosmetyków.
80% malin i 20% aromatycznych jabłek z niewielkiego polskiego gospodarstwa.
Żywy ocet malinowy
Co to jest ocet malinowy?
Ocet malinowy, tak samo jak znany wszystkim jabłkowy, powstaje w wyniku dwuetapowej fermentacji, ale nie jabłek, a malin. Najpierw miejsce ma krótka fermentacja alkoholowa, bez dodatku drożdży, a tuż po niej, trwająca nawet kilka miesięcy – fermentacja octowa. W ten sposób uzyskujemy wyjątkowy napój o charakterystycznym, kwaśnym smaku i zapachu, ale z mocno wyczuwalną nutą malin. To doskonała alternatywa dla wszystkich, którzy nie przepadają za klasycznym octem jabłkowym, a mimo to chcieliby korzystać z jego właściwości.
Ocet malinowy - właściwości. Dlaczego warto stosować?
Ocet malinowy wciąż jest raczej mało popularny, dlatego nie zdajemy sobie sprawy z jego właściwości. Przede wszystkim, jeżeli jest odpowiednio przygotowany – powstaje z całych owoców, a nie z soku, nie został poddany filtracji czy pasteryzacji – znajduje się w nim większość witamin i związków obecnych w malinach, w tym niezwykle cenne elagotaniny, antocyjany, kwasy organiczne i flawonoidy.
Oprócz właściwości typowych dla octów owocowych, np. jabłkowego, występujących dzięki obecności kwasu octowego i pektyn, m.in. działania antybakteryjnego i przeciwgrzybiczego, obniżającego poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi czy wspomagającego odchudzanie, ocet malinowy cechuje szereg innych korzyści. Z występującymi w malinach elagotaninami i antocyjanami wiąże się aktywność biologiczna i farmakologiczna tych owoców, która obejmuje m.in. działanie:
- Antyoksydacyjne
- Przeciwzapalne
- Przeciwreumatyczne
- Przeciwdrobnoustrojowe
- Przeciwnowotworowe
- Obniżające ciśnienie krwi
- Zmniejszające poziom cukru we krwi
Co więcej, maliny są bogatym źródłem witaminy C, potasu, wapnia, magnezu i cynku. W wyższych stężeniach w malinie czerwonej występuje również mangan. Za sprawą zawartego w owocach kwasu salicylowego, stosowane są od stuleci jako środek napotny w leczeniu przeziębień i grypy. Maliny charakteryzują się również dużą zawartością błonnika pokarmowego, dzięki czemu są pomocne przy zaparciach oraz wspomogą regulację motoryki jelit. Ale to nie wszystko!
Ocet malinowy to również niezastąpiony kosmetyk na skórę i włosy. Kwas ferulowy chroni przed promieniowaniem UV i działa odmładzająco. Bogactwo witamin i mikroelementów korzystnie wpływa na kondycję i wygląd włosów. Na przykład zawarta w malinach witamina C bierze udział w procesie produkcji budulca łodygi włosa, cynk reguluje pracę gruczołów łojowych i zapewnia włosom elastyczność, a magnez je wzmacnia i chroni przed łupieżem.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia:
Polska
Informacje dla alergików:
nie zawiera glutenu, skorupiaków, jaj, ryb, orzeszków ziemnych, soi, mleka, orzechów, selera, gorczycy, nasion sezamu, dwutlenku siarki, łubinu, mięczaków.
Polecany dla:
dorosłych i dzieci od 2. roku życia, szczególnie w sezonie przeziębień i infekcji, w diecie odchudzającej i przy problemach trawiennych.
Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętej butelce, w zacienionym i chłodnym miejscu. W miesiącach letnich sugerujemy przechowywanie octu w lodówce.
Zalecana dzienna porcja:
do szklanki wody dodaj 1-2 łyżki octu (15-30 ml) i dokładnie wymieszaj. Taką miksturę pij raz dziennie, najlepiej na czczo.
Data minimalnej trwałości:
Ocet jest naturalnym konserwantem. To produkt bezterminowy, który zachowuje przydatność konsumpcyjną nawet przez kilka lat.
Składniki
80% malin, 20% jabłek
Opinie naszych Klientów:
Doskonały w smaku, sprawdza się idealnie jako dodatek do dressingów. Zniknęły wzdęcia i bóle brzucha. Gorąco polecam do stosowania codziennie na czczo ze szklanką wody
Bardzo dobry ocet, idealny do codziennego stosowania. Polecam każdemu, kto szuka jakości
wyśmienity.
Doskonały w smaku, sprawdza się idealnie jako dodatek do dressingów. Zniknęły wzdęcia i bóle brzucha. Gorąco polecam do stosowania codziennie na czczo ze szklanką wody
Bardzo dobry ocet, idealny do codziennego stosowania. Polecam każdemu, kto szuka jakości
wyśmienity.
Super dobry produkt:)! Wytrawny, nie za mocno, ż lekką nutą malinową… Polecam ten ocet, jak również ocet jabłkowy!
Polecam
super ocet! piękny aromat i smak, świetny dodatek do potraw! odkrycie miesiąca :)
Super smak. Delikatny
Świetny, zwłaszcza do sałatek.
Pokecam
Super dobry.
Jak powstaje nasz ocet malinowy?
Ocet malinowy Racjonalni to naturalny produkt o niezwykłych cechach. Przygotowujemy go tradycyjnym sposobem, a przy tym dbamy o wysokie standardy produkcji. Najpierw wybieramy najlepsze maliny i jabłka, potem gnieciemy je wraz z ze skórką, miąższem, pestkami – bo tam kryje się wiele cennych składników i dzięki temu powstaje najwartościowszy produkt. Następnie pulpę owocową poddajemy wielotygodniowej fermentacji, najpierw alkoholowej, później octowej. W otwartych kadziach, bez dodatku drożdży, siarczynów, konserwantów. Z przyjemnością obserwujemy cały proces. Niczego nie przyspieszamy, dlatego finalnie ocet cechuje wysoka aktywność biologiczna oraz wyraźny smak i zapach owoców.
Po kilku miesiącach uzyskujemy gotowy ocet o intensywnym czerwonym kolorze. Nie filtrujemy go i nie pasteryzujemy – pozostaje mętny, aby zachować maksimum cennych składników odżywczych obecnych w malinach, enzymów czy żywych kultur bakterii powstałych w wyniku fermentacji. Płyn przelewamy do szklanych butelek, zakręcamy i gotowe. Z radością wysyłamy go do Was!
Jak smakuje ocet malinowy?
Nasz ocet malinowy posiada kwasowość na poziomie 3%. Cechuje go delikatny, wyraźnie wyczuwalny smak maliny, przełamany półsłodką kwasowością. Dodany do dania czy napoju, podkreśla jego smak, nadając aromatycznej, malinowej nuty. Chcesz “przemycić” ocet do diety Twojego malucha? Ten na pewno będzie strzałem w dziesiątkę!
Ocet malinowy - jak stosować?
Pij 1-2 łyżki octu (15-30 ml) dziennie, rozcieńczone w szklance wody lub soku. Napój spożywaj rano na czczo – 20 minut przed posiłkiem, lub między posiłkami – co najmniej 2 godziny po posiłku, a 20 minut przed posiłkiem.
Przed użyciem koniecznie wstrząśnij butelką, by wymieszać znajdujący się na dnie butelki osad owocowy.
Jak włączyć ocet malinowy do swojej diety i pielęgnacji?
Ocet malinowy - gdzie kupić
Ciężko szukać octu malinowego w supermarkecie. To produkt typowo rzemieślniczy, a biorąc pod uwagę wysoką cenę malin – dość kosztowny. Ze względu jednak na właściwości tych owoców i samego octu, warto zaopatrzyć swoją spiżarnię w butelkę tego wyrobu.
Na co zatem zwrócić uwagę wybierając ten idealny ocet malinowy?
Przede wszystkim sprawdź jego metodę produkcji. Dobry ocet musi być naturalnie i powoli fermentowany. Ocet produkowany przemysłowo, w generatorach octowych w zaledwie kilka dni, nigdy nie będzie tak wartościowy, jak ten, który dojrzewał miesiącami. Czas jest sprzymierzeńcem nie tylko wyjątkowego smaku i aromatu, ale i składu bogatego w żywe kultury bakterii, bioflawonoidy i enzymy. Co więcej, octy przemysłowe często powstają z soku lub cydru, równie często kiepskiej jakości, a wiadomo, że sok zawsze będzie mniej wartościowy niż cały owoc – ze skórką, miąższem, pestkami. To tam kryje się bogactwo witamin, składników mineralnych i związków fitochemicznych.
Pamiętaj też, by sprawdzić czy ocet jest pasteryzowany. Pasteryzacja jest bowiem wrogiem wszystkiego, co w nim dobre. To proces konserwacji poprzez podgrzanie do wysokiej temperatury. Tyle, że ocet sam w sobie jest konserwantem i zachowa przydatność do spożycia latami. Nie trzeba go pasteryzować, tracąc przy tym wszystko to, co dobre, a zostawiając głównie kwas octowy. Jeśli producent wyraźnie nie podkreśla, że ocet nie jest pasteryzowany, to znaczy, że na pewno poddany został pasteryzacji.
A co z certyfikatem ekologicznym? Fajnie jak jest, ale nie jest warunkiem koniecznym, który przesądza o jakości. Prawda jest taka, że w przypadku octu, logo zielonego listka nie mówi nic o samym procesie produkcji, a jedynie o pochodzeniu owoców – z upraw ekologicznych. Ocet bio nadal może być wyprodukowany w generatorach octowych, z soku, ale z malin ekologicznych. Warto i tu zachować czujność.
Ocet malinowy od Racjonalnych na ten moment nie ma certyfikatu ekologicznego, ale robimy go tradycyjną metodą, jak w domu, tylko i wyłącznie z pewnych, niepryskanych i przede wszystkim całych malin i jabłek z naszego sadu. Wolnych od pestycydów. Jest to ocet naturalnie mętny, niefiltrowany i przede wszystkim niepasteryzowany. Skąd wiemy, że jest taki super? Bo Wasze opinie są na to dowodem!
Dlaczego warto wybrać ocet od Racjonalnych?
Ocet malinowy - przeciwwskazania
Spożywanie octu malinowego jest na ogół bezpieczne, możemy podawać go nawet dzieciom od 2. roku życia, ale są osoby, które zdecydowanie powinny go, jak i innych octów, unikać.
Cierpisz na wrzody albo stany zapalne błony śluzowej żołądka czy dwunastnicy? Wstrzymaj się ze spożywaniem octu dopóki nie wyleczysz tych dolegliwości.