Darmowa wysyłka od 199 zł
sklep@super-racjonalni.pl 795 293 590 (pon. - pt. 9:00 - 16:00)

Nie możesz dodać tej ilości do koszyka, prawidłowa ilość to: .

Żywy ocet malinowy

(73 opinie)
Wybierz Pojemność:
Powiadom mnie o dostępności

Ocet malinowy Racjonalni powstaje w wyniku wielomiesięcznej, tradycyjnej fermentacji całych malin i jabłek z naszego sadu. Naturalnie mętny, jest niepasteryzowany i niefiltrowany. Znajdziesz w nim osad owocowy, a z czasem powstanie “matka octowa”.

Maliny to niezwykle cenne owoce. Stosuje się je od stuleci wspomagająco w walce z przeziębieniami, a za sprawą zawartych w nich elagotanin i antocyjanów, działają m.in. antyoksydacyjnie, przeciwzapalnie, przeciwdrobnoustrojowo i przeciwnowotworowo.

Wyrazisty zapach i smak owoców sprawiają, że ocet malinowy to doskonały dodatek do potraw – zup, sałatek, koktajli, ale wypijesz go również z przyjemnością po prostu rozcieńczony z wodą. To także wspaniały składnik domowych kosmetyków.

Składniki:

80% malin i 20% aromatycznych jabłek z niewielkiego polskiego gospodarstwa.

Wysyłamy w 24 h Darmowa dostawa od 199 zł
ocet malinowy 500 ml Racjonalni

Żywy ocet malinowy

ikona naturalna fermentacja kadź fermentacyjna z zegarem

NATURALNA FERMENTACJA

ikona 100 procent natury przedstawia jabłko

100% NATURY

ikona vegan przedstawia liście

VEGAN

ikona niesiarkowany przekreślona kolba z symbolem dwutlenku siarki

NIESIARKOWANY

ikona niepasteryzowany przedstawia przekreśloną podgrzewaną kadź

NIEPASTERYZOWANY

ikona żywe kultury bakterii przedstawia pałeczki bakterii

ŻYWE KULTURY BAKTERII

Co to jest ocet malinowy?

Ocet malinowy, tak samo jak znany wszystkim jabłkowy, powstaje w wyniku dwuetapowej fermentacji, ale nie jabłek, a malin. Najpierw miejsce ma krótka fermentacja alkoholowa, bez dodatku drożdży, a tuż po niej, trwająca nawet kilka miesięcy – fermentacja octowa. W ten sposób uzyskujemy wyjątkowy napój o charakterystycznym, kwaśnym smaku i zapachu, ale z mocno wyczuwalną nutą malin. To doskonała alternatywa dla wszystkich, którzy nie przepadają za klasycznym octem jabłkowym, a mimo to chcieliby korzystać z jego właściwości.

Ocet malinowy - właściwości. Dlaczego warto stosować?

Ocet malinowy wciąż jest raczej mało popularny, dlatego nie zdajemy sobie sprawy z jego właściwości. Przede wszystkim, jeżeli jest odpowiednio przygotowany – powstaje z całych owoców, a nie z soku, nie został poddany filtracji czy pasteryzacji – znajduje się w nim większość witamin i związków obecnych w malinach, w tym niezwykle cenne elagotaniny, antocyjany, kwasy organiczne i flawonoidy.

Oprócz właściwości typowych dla octów owocowych, np. jabłkowego, występujących dzięki obecności kwasu octowego i pektyn, m.in. działania antybakteryjnego i przeciwgrzybiczego, obniżającego poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi czy wspomagającego odchudzanie, ocet malinowy cechuje szereg innych korzyści. Z występującymi w malinach elagotaninami i antocyjanami wiąże się aktywność biologiczna i farmakologiczna tych owoców, która obejmuje m.in. działanie:

  • Antyoksydacyjne
  • Przeciwzapalne
  • Przeciwreumatyczne
  • Przeciwdrobnoustrojowe
  • Przeciwnowotworowe
  • Obniżające ciśnienie krwi
  • Zmniejszające poziom cukru we krwi

Co więcej, maliny są bogatym źródłem witaminy C, potasu, wapnia, magnezu i cynku. W wyższych stężeniach w malinie czerwonej występuje również mangan. Za sprawą zawartego w owocach kwasu salicylowego, stosowane są od stuleci jako środek napotny w leczeniu przeziębień i grypy. Maliny charakteryzują się również dużą zawartością błonnika pokarmowego, dzięki czemu są pomocne przy zaparciach oraz wspomogą regulację motoryki jelit. Ale to nie wszystko!

Ocet malinowy to również niezastąpiony kosmetyk na skórę i włosy. Kwas ferulowy chroni przed promieniowaniem UV i działa odmładzająco. Bogactwo witamin i mikroelementów korzystnie wpływa na kondycję i wygląd włosów. Na przykład zawarta w malinach witamina C bierze udział w procesie produkcji budulca łodygi włosa, cynk reguluje pracę gruczołów łojowych i zapewnia włosom elastyczność, a magnez je wzmacnia i chroni przed łupieżem.

Warto wiedzieć

ikona kraj pochodzenia Polska

Kraj pochodzenia:

Polska

ikona informacje dla alergików przekreślony orzeszek

Informacje dla alergików:

nie zawiera glutenu, skorupiaków, jaj, ryb, orzeszków ziemnych, soi, mleka, orzechów, selera, gorczycy, nasion sezamu, dwutlenku siarki, łubinu, mięczaków.

ikona polecany dla uśmiechnięta twarz ze znakiem zapytania

Polecany dla:

dorosłych i dzieci od 2. roku życia, szczególnie w sezonie przeziębień i infekcji, w diecie odchudzającej i przy problemach trawiennych.

ikona przechowywanie lodówka

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętej butelce, w zacienionym i chłodnym miejscu. W miesiącach letnich sugerujemy przechowywanie octu w lodówce.

ikona zalecana dzienna porcja łyżeczka z porcją jedzenia

Zalecana dzienna porcja:

do szklanki wody dodaj 1-2 łyżki octu (15-30 ml) i dokładnie wymieszaj. Taką miksturę pij raz dziennie, najlepiej na czczo.

ikona data minimalnej trwałości zegarek z wykrzyknikiem

Data minimalnej trwałości:

Ocet jest naturalnym konserwantem. To produkt bezterminowy, który zachowuje przydatność konsumpcyjną nawet przez kilka lat.

Składniki

80% malin, 20% jabłek

Opinie naszych Klientów:

Edyta 19 listopada 2024

Doskonały w smaku, sprawdza się idealnie jako dodatek do dressingów. Zniknęły wzdęcia i bóle brzucha. Gorąco polecam do stosowania codziennie na czczo ze szklanką wody

Agnieszka 6 listopada 2024

Bardzo dobry ocet, idealny do codziennego stosowania. Polecam każdemu, kto szuka jakości

Anna 4 listopada 2024

wyśmienity.

Zobacz wszystkie opinie (73)
Edyta 19 listopada 2024

Doskonały w smaku, sprawdza się idealnie jako dodatek do dressingów. Zniknęły wzdęcia i bóle brzucha. Gorąco polecam do stosowania codziennie na czczo ze szklanką wody

Agnieszka 6 listopada 2024

Bardzo dobry ocet, idealny do codziennego stosowania. Polecam każdemu, kto szuka jakości

Anna 4 listopada 2024

wyśmienity.

Aleksandra 25 października 2024

Super dobry produkt:)! Wytrawny, nie za mocno, ż lekką nutą malinową… Polecam ten ocet, jak również ocet jabłkowy!

Joanna 8 października 2024

Polecam

Aleksandra 25 września 2024

super ocet! piękny aromat i smak, świetny dodatek do potraw! odkrycie miesiąca :)

AGATA 22 sierpnia 2024

Super smak. Delikatny

Małgorzata 18 sierpnia 2024

Świetny, zwłaszcza do sałatek.

Katarzyna 24 lipca 2024

Pokecam

Jerzy 20 czerwca 2024

Super dobry.

Jak powstaje nasz ocet malinowy?

Ocet malinowy Racjonalni to naturalny produkt o niezwykłych cechach. Przygotowujemy go tradycyjnym sposobem, a przy tym dbamy o wysokie standardy produkcji. Najpierw wybieramy najlepsze maliny i jabłka, potem gnieciemy je wraz z ze skórką, miąższem, pestkami – bo tam kryje się wiele cennych składników i dzięki temu powstaje najwartościowszy produkt. Następnie pulpę owocową poddajemy wielotygodniowej fermentacji, najpierw alkoholowej, później octowej. W otwartych kadziach, bez dodatku drożdży, siarczynów, konserwantów. Z przyjemnością obserwujemy cały proces. Niczego nie przyspieszamy, dlatego finalnie ocet cechuje wysoka aktywność biologiczna oraz wyraźny smak i zapach owoców.

Po kilku miesiącach uzyskujemy gotowy ocet o intensywnym czerwonym kolorze. Nie filtrujemy go i nie pasteryzujemy pozostaje mętny, aby zachować maksimum cennych składników odżywczych obecnych w malinach, enzymów czy żywych kultur bakterii powstałych w wyniku fermentacji. Płyn przelewamy do szklanych butelek, zakręcamy i gotowe. Z radością wysyłamy go do Was!

Co wyróżnia ocet malinowy od Racjonalnych?

- 1 -

Tradycyjna fermentacja

Nasz ocet robimy prawdziwie domowym sposobem, a jedynie w większej skali, poddając pulpę z całych owoców malin i jabłek, naturalnej, wielotygodniowej fermentacji. Takiego octu nie można porównać do tych produkowanych metodą przemysłową - powstałych z uboższego w składniki odżywcze soku albo cydru, a co gorsze, w generatorach octowych w zaledwie kilka dni.

- 2 -

Jest niepasteryzowany

Naturalnie fermentowany ocet wcale nie musi być niepasteryzowany. My gwarantujemy Tobie, że naszego octu malinowego bezwzględnie nie poddajemy fermentacji. Jaki miałby być sens takiego zabiegu, skoro ocet sam w sobie jest naturalnym konserwantem? Pasteryzacja zabija cenne, żywe kultury bakterii i drożdży, a bez nich pozostałby nam głównie kwas octowy.

- 3 -

Najlepsze owoce

Do produkcji naszego octu malinowego używamy wyłącznie niepryskanych owoców z naszego sadu, lub sprawdzonych - od sąsiadów. Dzięki temu mamy pewność, co trafia do naszych nastawów. Konserwantom, przyśpieszaczom, siarczynom czy barwnikom mówimy stanowczo: “nie!”. Nie ma tu miejsca na kompromisy, a smak naszego octu jest tego potwierdzeniem.

- 4 -

Zawiera matkę octową

Na dnie butelki naszego octu malinowego znajdziesz naturalny osad owocowy, u góry natomiast, ku zaskoczeniu wielu, z czasem rozwinąć się może galaretowaty albo biały nalot lub kożuszek (tzw. matka octowa). Nie jest to w żadnym wypadku powód do zmartwień, a znak, że ocet jest ciągle żywy i cały czas przebiega w nim aktywny proces dojrzewania.

Jak smakuje ocet malinowy?

Nasz ocet malinowy posiada kwasowość na poziomie 3%. Cechuje go delikatny, wyraźnie wyczuwalny smak maliny, przełamany półsłodką kwasowością. Dodany do dania czy napoju, podkreśla jego smak, nadając aromatycznej, malinowej nuty. Chcesz “przemycić” ocet do diety Twojego malucha? Ten na pewno będzie strzałem w dziesiątkę!

Ocet malinowy - jak stosować?

Pij 1-2 łyżki octu (15-30 ml) dziennie, rozcieńczone w szklance wody lub soku. Napój spożywaj rano na czczo – 20 minut przed posiłkiem, lub między posiłkami – co najmniej 2 godziny po posiłku, a 20 minut przed posiłkiem.

Przed użyciem koniecznie wstrząśnij butelką, by wymieszać znajdujący się na dnie butelki osad owocowy.

Jak włączyć ocet malinowy do swojej diety i pielęgnacji?

Po prostu wymieszaj w wodzie, opcjonalnie dosłódź miodem i wypij.
Przyrządź sos sałatkowy, np. z dodatkiem bazylii i musztardy Dijon.
Dodaj do zup i koktajli warzywnych - świetnie komponuje się z pomidorami!
Zrób oczyszczającą wcierkę do skóry głowy.
Użyj jako tonik do twarzy - z wodą, w proporcja 1:1.

Ocet malinowy - gdzie kupić

Ciężko szukać octu malinowego w supermarkecie. To produkt typowo rzemieślniczy, a biorąc pod uwagę wysoką cenę malin – dość kosztowny. Ze względu jednak na właściwości tych owoców i samego octu, warto zaopatrzyć swoją spiżarnię w butelkę tego wyrobu.

Na co zatem zwrócić uwagę wybierając ten idealny ocet malinowy?

Przede wszystkim sprawdź jego metodę produkcji. Dobry ocet musi być naturalnie i powoli fermentowany. Ocet produkowany przemysłowo, w generatorach octowych w zaledwie kilka dni, nigdy nie będzie tak wartościowy, jak ten, który dojrzewał miesiącami. Czas jest sprzymierzeńcem nie tylko wyjątkowego smaku i aromatu, ale i składu bogatego w żywe kultury bakterii, bioflawonoidy i enzymy. Co więcej, octy przemysłowe często powstają z soku lub cydru, równie często kiepskiej jakości, a wiadomo, że sok zawsze będzie mniej wartościowy niż cały owoc – ze skórką, miąższem, pestkami. To tam kryje się bogactwo witamin, składników mineralnych i związków fitochemicznych.

Pamiętaj też, by sprawdzić czy ocet jest pasteryzowany. Pasteryzacja jest bowiem wrogiem wszystkiego, co w nim dobre. To proces konserwacji poprzez podgrzanie do wysokiej temperatury. Tyle, że ocet sam w sobie jest konserwantem i zachowa przydatność do spożycia latami. Nie trzeba go pasteryzować, tracąc przy tym wszystko to, co dobre, a zostawiając głównie kwas octowy. Jeśli producent wyraźnie nie podkreśla, że ocet nie jest pasteryzowany, to znaczy, że na pewno poddany został pasteryzacji.

A co z certyfikatem ekologicznym? Fajnie jak jest, ale nie jest warunkiem koniecznym, który przesądza o jakości. Prawda jest taka, że w przypadku octu, logo zielonego listka nie mówi nic o samym procesie produkcji, a jedynie o pochodzeniu owoców – z upraw ekologicznych. Ocet bio nadal może być wyprodukowany w generatorach octowych, z soku, ale z malin ekologicznych. Warto i tu zachować czujność.

Ocet malinowy od Racjonalnych na ten moment nie ma certyfikatu ekologicznego, ale robimy go tradycyjną metodą, jak w domu, tylko i wyłącznie z pewnych, niepryskanych i przede wszystkim całych malin i jabłek z naszego sadu. Wolnych od pestycydów. Jest to ocet naturalnie mętny, niefiltrowany i przede wszystkim niepasteryzowany. Skąd wiemy, że jest taki super? Bo Wasze opinie są na to dowodem!

Dlaczego warto wybrać ocet od Racjonalnych?

Dbamy o jakość

Nasz ocet malinowy produkujemy z całych, najlepszej jakości owoców, a nie z soku, dlatego każdą partię cechuje wyjątkowy smak i aromat malin.

ikona szybka dostawa dlonie trzymają starannie zapakowany karton

Bezpieczna dostawa

Zanim ocet wyruszy do Ciebie, pakujemy go starannie , tak, aby dotarł do Celu w całości. A używamy do tego jedynie przyjaznych dla środowiska materiałów.

ikona obsługa klienta

Obsługa Klienta

Potrzebujesz pomocy przy wyborze idealnego dla Ciebie octu? Napisz do nas lub zadzwoń - postaramy się Tobie doradzić.

Ocet malinowy - przeciwwskazania

Spożywanie octu malinowego jest na ogół bezpieczne, możemy podawać go nawet dzieciom od 2. roku życia, ale są osoby, które zdecydowanie powinny go, jak i innych octów, unikać.

Cierpisz na wrzody albo stany zapalne błony śluzowej żołądka czy dwunastnicy? Wstrzymaj się ze spożywaniem octu dopóki nie wyleczysz tych dolegliwości.

Koszyk

Brakuje do bezpłatnej wysyłki 199,00 zł.

Brak produktów w koszyku.