DARMOWA wysyłka od 199 złotych

sklep@super-racjonalni.pl

795 293 590 ( PON.-PT. 9:00-16:00 )

Szukaj

Jak zrobić żywy ocet jabłkowy? Poznajcie przepis na ocet domowej produkcji

Marta, 14 październik 2019
Jak zrobić żywy ocet jabłkowy? Poznajcie przepis na ocet domowej produkcji

Ocet jabłkowy ma mnóstwo cennych właściwości. Dlatego warto go regularnie pić, dodawać do potraw, a także stosować zewnętrznie, na włosy czy skórę. Można kupić gotowy ocet lub przyrządzić go samodzielnie. Zobaczmy zatem, jak krok po kroku zrobić domowy ocet jabłkowy.

Ocet jabłkowy tak naprawdę robi się sam. Przygotowania trwają kilkanaście minut (nie licząc zbioru czy kupna owoców), jednak na gotowy produkt trzeba będzie poczekać. Musi nastąpić proces fermentacji, który trwa nawet 6 tygodni. Im dłuższa i naturalniejsza fermentacja, tym lepszy i bardziej wartościowy ocet. Jeśli nie chcecie czekać, poszukajcie gotowych produktów, których jakość dorównuje tym domowym.

PRZEJDŹ DO SKLEPU - przycisk kierujący do sklepu

Przepis na ocet jabłkowy

Z podanych proporcji uzyskamy około 0,75 l octu. Orientacyjny koszt 1 l octu jabłkowego to 3-5 zł, w zależności od cen jabłek, pozostałych składników i akcesoriów. Jeżeli nie kupujemy jabłek i naczyń, to cena domowego octu jest naprawdę niska. Liczymy głównie poświęcony czas.

Składniki:

  • 1 kg świeżych, dorodnych jabłek (najlepiej z własnego sadu lub sprawdzonego źródła). Najlepsze są później dojrzewające odmiany, typu malinówki, antonówki i renety.
  • 5 łyżek cukru (może być biały, trzcinowy lub miód).
  • 1 l wody (dobrej jakości, najlepiej przegotowanej lub przefiltrowanej).

Potrzebne będą:

  • Słoik (czysty, wyparzony).
  • Wygotowana ściereczka, pieluszka tetrowa, gaza lub filtr do kawy.
  • Gumka recepturka lub sznurek.

Ocet jabłkowy produkcja krok po kroku:

  1. Do słoika wkładamy jabłka pokrojone w ćwiartki, paski lub kostkę. Im mniejsze kawałki, tym więcej się zmieści. Mogą być nieobrane, z gniazdami i pestkami. Można również wziąć obierki, resztki z jabłek wykorzystanych do ciasta, dżemu czy musu. Nic się nie zmarnuje!
  2. Rozpuszczamy cukier w ciepłej wodzie i wypełniamy nią słoik tak, by przykrywała jabłka. Lepiej dodać za dużo wody niż za mało. Pamiętajmy jednak, aby pozostawić ok. 10 cm wolnej przestrzeni.
  3. Przykrywamy słoik gazą i obwiązujemy sznurkiem lub gumką. Odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce. Jabłka powinny stale znajdować się pod wodą, inaczej mogą pokryć się pleśnią, a taki ocet będzie bezużyteczny.
  4. Przez pierwsze kilkanaście dni fermentacji powinno się raz dziennie przemieszać płyn drewnianą łyżką, co zapewni dopływ tlenu i ułatwi fermentację.
  5. Możemy zaprzestać mieszania, gdy jabłka zbrązowieją, opadną na dno naczynia i przestanie się wytwarzać piana, czyli zakończy się pierwszy etap produkcji.
  6. Całość pozostawiamy na kolejne 2-3 tygodnie (łącznie około miesiąca), po czym przecedzamy przez gazę, ściereczkę lub gęste sitko do czystego słoika i pozostawiamy w chłodnym miejscu na kolejne kilka dni do sklarowania.
  7. Po tym czasie, gotowy ocet ponownie przecedzamy i przelewamy do butelek. Płyn powinien mieć żółty odcień i być mętny.

I ocet gotowy!

przepis na naturalny ocet jabłkowy - szklanka mętnego, żywego, niepasteryzowanego octu jabłkowego Racjonalni, w tle jabłka i butelka octu jabłkowego

Skąd wiedzieć, że ocet jabłkowy jest gotowy?

Gotowy ocet powinien mieć słodko-kwaśny smak i zapach jabłek, a nie drożdży. Co więcej, płyn przestaje się pienić i nie robią się bąbelki. Ocet jest lekko mętny. Przelany do butelek, odstawiamy w ciemne miejsce. Jeśli zauważycie pleśń, niestety ocet należy wyrzucić, gdyż nie nadaje się do spożycia. Jeżeli w occie pojawi się matka, nie należy się tym martwić, gdyż świadczy to o tym, że ocet został dobrze zrobiony. Matkę można oddzielić od płynu i wykorzystać przy kolejnej produkcji (będzie szybciej fermentować).

Może się zdarzyć, że ocet wyjdzie za słaby, bez koloru i mało kwaśny. Wtedy spróbujmy go ulepszyć, czyli dolać soku jabłkowego (1 szklanka na 1 l) lub cukru/miodu (1 łyżka na 1 l) i powtórzyć fermentację.

Najlepszy ocet wychodzi z najlepszych jabłek

Owoce nie powinny być pryskane, dlatego najlepiej, gdy są z własnego sadu lub nabyte ze sprawdzonego źródła. W wielu sklepach można dziś kupić jabłka ekologiczne. Ponadto jabłka mogą być obite, ale już nie robaczywe, spleśniałe czy nadgniłe. To, jak dobry będzie Wasz ocet zależy od tego, jak dobrych jabłek użyliście.

przepis na ocet żywy jabłkowy - najlepszy ocet jabłkowy powstaje z niepryskanych jabłek z sadu

Jak długo można przechowywać domowy ocet jabłkowy?

Octu nie musimy przechowywać w lodówce, a w zacienionym miejscu, w szczelnie zamkniętej butelce, słoiku lub karafce. Można do tego wykorzystać butelki po winie czy innym alkoholu. Żywy ocet jabłkowy może być dobry nawet przez kilka lat, gdyż stale fermentuje, choć tego nie widać. Ocet jak wino, szczelnie zamknięty zyskuje mocniejszy aromat, klarowność i staje się smaczniejszy.

Jednak zawsze warto kontrolować przydatność do spożycia. Gdy ocet straci smak, może to oznaczać zepsucie, pogorszenie jakości lub utratę walorów zdrowotnych. Staramy się nie przenosić do płynu bakterii, dlatego nie powinno się na przykład wkładać do środka brudnych lub “oblizanych” łyżek.

PRZEJDŹ DO SKLEPU - przycisk kierujący do sklepu

Lepiej kupić ocet jabłkowy czy zrobić samemu?

Domowy ocet to produkt świetnej jakości. Najlepszej. Znamy jego skład i każdy etap przygotowania. Mamy pewność, że nie zawiera sztucznych dodatków czy konserwantów. Wiemy o nim wszystko, nawet to, jak wyglądały jabłka, z których został wykonany. Trzeba się liczyć z tym, że czasami w trakcie produkcji może pojawić się pleśń i wtedy trzeba zacząć wszystko od nowa.

Najgorsze w tym wszystkim jest jednak to czekanie. Kupienie gotowego octu z pewnością jest łatwiejszym i szybszym sposobem, ale pod warunkiem, że jest to produkt naprawdę dobrej jakości. Wiele sklepowych, szczególnie tych z marketów, jest wątpliwej jakości. 

Decydując się na zakup gotowego wyrobu, warto pamiętać, że dobry ocet jabłkowy jest niefiltrowany, czyli mętny. Nie powinien być pasteryzowany, ani zawierać konserwantów czy sztucznych dodatków. Nie ma odrzucającego zapachu czy smaku. Dokładnie taki jest ten żywy ocet jabłkowy.

żywy ocet jabłkowy Racjonalni w trzech rozmiarach butelek

Jak i na co stosować ocet jabłkowy?

Pisaliśmy już o tym, że ocet jabłkowy jest świetnym eliksirem na włosy oraz można go stosować na twarz. Wyjaśnialiśmy również, że ma sporo właściwości leczniczych, ale przypomnijmy jeszcze raz.

Żywy ocet jabłkowy zawiera mnóstwo cennych składników (witamin, minerałów i bioflawonoidów), dlatego warto go stosować regularnie, zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz. Sporo osób wykorzystuje go do walki ze zgagą, trądzikiem, łuszczycą, grzybicą, wysokim cholesterolem, nadwagą, żylakami, wrzodami, czy kurzajkami. Oczywiście ocet jabłkowy nie jest lekarstwem, a jedynie wspomaga kurację i profilaktykę różnych dolegliwości.

Ocet jabłkowy dla zdrowia i urody

Jeżeli chcemy spożywać ocet, to można go albo dodawać do potraw jako przyprawę, albo zrobić z niego napój. Istnieje sporo przepisów na napój octowy, ale najprostszy polega na wymieszaniu 1-2 łyżek octu ze szklanką wody. Potem wystarczy codziennie pić taką mieszankę. Opcjonalnie można dodać miód, cynamon czy sok z cytryny.

Ocet można również wykorzystywać w celach kosmetycznych. Wtedy przygotowujemy z niego płukanki do włosów, szampony, toniki do twarzy, a także kremy i maseczki. Wydawałoby się, że nie ma problemów, z którymi by sobie ocet jabłkowy nie poradził. Dzięki regularnemu stosowaniu można pozbyć się trądziku, suchej skóry, łupieżu i przetłuszczających się włosów.

Ocet jabłkowy ma działanie oczyszczające i antybakteryjne, dlatego warto przemywać nim twarz, a nawet całe ciało. Po pewnym czasie zauważycie wyraźne zmiany. Wasze włosy staną się piękniejsze, gładkie i błyszczące. A skóra miękka i delikatna. Przyśpieszy również gojenie się ran, a także złagodzi stany zapalne na skórze i zmniejszy opuchliznę.

Na koniec dodajmy, że ocet jabłkowy jest w 100% naturalny i w zasadzie nie ma wielu przeciwwskazań, żeby go spożywać lub stosować zewnętrznie. Naprawdę warto na próbę przygotować go w domu i przetestować jego działanie. Życzymy powodzenia w przyrządzaniu!

PRZEJDŹ DO SKLEPU - przycisk kierujący do sklepu

Dowiedz się więcej o occie jabłkowym

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów