Darmowa wysyłka od 199 zł
sklep@super-racjonalni.pl 795 293 590 (pon. - pt. 9:00 - 16:00)

Jak pić ocet jabłkowy? Właściwości, dawkowanie i przeciwwskazania

Marta, 18 stycznia 2020
szklanki z napojem z octem jabłkowym; przykład jak pić ocet jabłkowy

W polskiej kuchni ocet jabłkowy nie jest nowym składnikiem i od lat był przez nas stosowany – głównie jako dodatek do potraw. Spożywanie go daje nam jednak o wiele więcej korzyści, niż tylko walory smakowe. Często jest reklamowany jako dobry środek w profilaktyce i leczeniu różnych schorzeń, choćby związanych z chorobami układu krążenia czy cukrzycą. Jest coraz powszechniej stosowany podczas diety odchudzającej. Poznaj wszystkie właściwości octu jabłkowego, dowiedz się jak go podawać, jaki produkt wybrać i jak go pić, żeby schudnąć.

Czy warto pić ocet jabłkowy?

Odpowiadając na pytanie, czy i dlaczego warto pić ocet jabłkowy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na jego właściwości zdrowotne. Picie roztworu octu i wody daje pozytywne efekty przy leczeniu wielu schorzeń, co zostało poparte już licznymi badaniami. Warto go także spożywać profilaktycznie oraz wspomagająco na odchudzanie.

10 korzyści z picia octu jabłkowego

  • Wspomaga spalanie tłuszczu i ogranicza łaknienie.
  • Wyrównuje poziom pH w organizmie.
  • Obniża poziom cholesterolu we krwi.
  • Pozytywnie wpływa na odporność organizmu.
  • Wspiera procesy trawienne.
  • Jest naturalnym probiotykiem.
  • Dostarcza enzymów.
  • Reguluje poziom cukru we krwi.
  • Jest źródłem antyoksydantów.
  • Wspomaga leczenie chorób skóry, np. łuszczycy.

Przeczytaj więcej o właściwościach leczniczych octu jabłkowego.

Sposoby podania – jak pić ocet jabłkowy?

Chociaż samymi jabłkami zajadamy się w surowej postaci, to ocet jabłkowy nie przypomina ich w smaku. Mimo wyczuwalnej owocowej nuty, jest dość kwaśny i intensywny, a sam zapach nie należy do najprzyjemniejszych. Jednak spożywanie octu wcale nie musi być męką i czymś, przez co chcemy po prostu przebrnąć i zapomnieć, a wręcz może okazać się przyjemnym, codziennym rytuałem. Jak zatem “ukryć” jego kwaśny posmak? Poznaj nasze propozycje podania octu jabłkowego i zobacz, z czym warto go łączyć, a także jak go pić podczas odchudzania.

jak pić ocet jabłkowy - infografika przedstawiająca 6 sposobów na dodanie octu jabłkowego do codziennej diety

Woda z octem jabłkowym do picia

Najprostszym i najszybszym sposobem na przygotowanie napoju na bazie octu jest rozcieńczenie go z wodą, która zmiękczy intensywny smak.

Proporcje: Na szklankę wody dodaj 1-2 łyżki octu i dokładnie wymieszaj.

Polecamy także połączenie octu jabłkowego z wodą i miodem, który osłodzi napój. Jedna łyżeczka miodu sprawdzi się doskonale. W tym przypadku ciepła woda sprawdzi się lepiej – ułatwi rozpuszczenie się miodu.

Picie octu jabłkowego z przyprawami

Aby osiągnąć lepsze efekty picia octu na odchudzanie, warto do napoju dodać cynamon oraz pieprz cayenne. Przyprawy sprawią, że mikstura będzie miał ostrzejszy smak, a przede wszystkim, usprawniając metabolizm, pozytywnie wpłyną na spalanie kalorii i szybszą redukcję tkanki tłuszczowej.

Proporcje: Do szklanki wody z octem jabłkowym dodaj ¼ łyżeczki cynamonu oraz szczyptę pieprzu cayenne. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Ciekawą propozycją jest też zielona herbata z octem jabłkowym, kurkumą, pieprzem i miodem – czyli oczyszczający napój o działaniu przeciwzapalnym, przeciwutleniającym, antyseptycznym.

Proporcje: Do szklanki zaparzonej, zielonej herbaty dodaj łyżkę octu jabłkowego, łyżeczkę miodu, pół łyżeczki kurkumy i szczyptę pieprzu cayenne. Dokładnie wymieszaj.

Ocet jabłkowy doskonale sprawdzi się również dodany do naparu imbirowego. Taki napar wpłynie korzystnie na trawienie, wzmocni organizm oraz może okazać się pomocny przy pierwszych objawach przeziębienia.

Proporcje: Kawałek imbiru (ok. 5cm) obierz i zetrzyj na tarce. Zalej gorącą wodą. Do ciepłego, ostudzonego naparu dodaj łyżkę octu jabłkowego, łyżeczkę miodu oraz odrobinę świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

jak pić ocet jabłkowy: kubek zielonej herbaty z żywym octem jabłkowym, miodem, pieprzem i kurkumą; na drewnianej desce, w tle butelka octy jabłkowego Racjonalni

Dressing z octem jabłkowym

Dodanie odrobiny octu jabłkowego do dressingu to dobry sposób, aby domowa sałatka stała się jeszcze zdrowszym posiłkiem.

Proporcje: Aby zrobić jedną porcję tego najprostszego, a zarazem niezawodnego sosu winegret, dodaj jedną łyżkę octu na trzy łyżki oliwy lub oleju z orzechów włoskich. Zmieszaj z posiekanym czosnkiem, 1 łyżeczką musztardy, 1 łyżeczką miodu oraz szczyptą soli i pieprzu.

Ciekawym urozmaiceniem dla zwykłej sałatki jest też dressing na bazie awokado.

Proporcje: Do wykonania jednej porcji potrzebujesz połowę średniej wielkości awokado, 1 łyżkę octu jabłkowego, 1 łyżeczkę miodu, łyżkę posiekanej kolendry, szczyptę chili i soli. Umieść wszystkie składniki w pojemniku blendera i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Aby uzyskać bardziej płynną konsystencję, dodaj odrobinę wody.

Dodatek do soku lub koktajlu

Dobrym sposobem na dostarczenie organizmowi porcji składników odżywczych jest przygotowywanie domowych koktajli, np. z dodatkiem zielonych warzyw, owoców czy liści szpinaku lub jarmużu. Do tak przygotowanego napoju możesz dodać odrobinę octu z jabłek. My polecamy go także w mieszance ze świeżo wyciskanym sokiem z grejpfruta lub pomarańczy. Cytrusy sprawią, że napój będzie bardziej przystępny do picia.

Marynaty z octem jabłkowym

Dzięki swojej kwasowości ocet jabłkowy może być doskonałym składnikiem w marynatach do mięs i ryb, warzyw, a nawet grzybów. 

Doskonałą alternatywą dla mięs z grilla są grillowane warzywa, np. bakłażany, papryka, cukinia, cebula. Jaką marynatę przygotować?

Proporcje: Potrzebujesz 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki octu jabłkowego, 2 łyżki startego, świeżego imbiru, 1 łyżkę oleju sezamowego i 1 łyżeczkę miodu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Marynuj warzywa przez około 1 godzinę.  

Zupy z dodatkiem octu jabłkowego

Jeśli często gotujesz zupy czy gulasze, możesz dodać im smaku, wlewając łyżkę octu jabłkowego. Dokładnie całość wymieszaj przed podaniem. Tutaj sprawdzi się również doskonale również niezwykle wartościowy ocet malinowy.

Sprawdź także nasz przepis na wzmacniające odporność shoty z octem jabłkowym.

jak pić ocet jabłkowy: miska zupy z batatów z dodatkiem octu jabłkowego, w tle butelka octu jabłkowego i octu malinowego Racjonalni, bataty, bakłażan, cebula i czosnek

Ile pić octu jabłkowego – dawkowanie

Picie octu jabłkowego jest na ogół bezpieczne. Zaszkodzić może jedynie w przypadku niewłaściwego podania lub nadmiaru spożywanej ilości. Dlatego najważniejsze jest przestrzeganie zaleceń dotyczących spożywania octu z jabłek.

Ile octu jabłkowego można pić?

Dawkowanie zależy od masy ciała danej osoby, stanu jej zdrowia czy wieku. O ile nie występują przeciwwskazania, profilaktycznie możemy pić 1-2 łyżki octu jabłkowego dziennie, zawsze rozcieńczonego z wodą lub dodanego do posiłków. W przypadku dzieci dawka ta nie powinna przekroczyć 1 łyżeczki octu na szklankę wody, do smaku posłodzonej miodem. Zalecamy spożywanie napoju octowego 1-2 razy dziennie, rano na czczo i około 20 minut przed posiłkiem.

Jak stosować ocet jabłkowy leczniczo?

Ocet jabłkowy przeciwdziała chorobom układu krążeniowego, a wielu twierdzi, że ogranicza ryzyko zachorowania na raka. Badania dowodzą, że jego stosowanie spowalnia również rozwój bakterii i grzybów, a tym samym chroni nas przed infekcjami.

Poznaj także właściwości i zastosowanie octu malinowego, który doskonale sprawdza się podczas przeziębienia.

  • Angina i przeziębienie

Ocet jabłkowy ma działanie antyseptyczne, dlatego warto stosować go jako środek do płukania i odkażania gardła podczas anginy czy przeziębienia.

Proporcje: Nalej ciepłej, przegotowanej wody do połowy szklanki i zmieszaj 2 łyżki octu oraz 1 łyżeczkę soli.

Osoby dorosłe powinny powoli płukać gardło 4 razy dziennie.

  • Kaszel

W przypadku silnego kaszlu można zastosować naturalny syrop z octem jabłkowym.

Proporcje: Zmieszaj 2 łyżeczki mielonego imbiru, 1/2 łyżeczki cynamonu i 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne z 4 łyżkami stołowymi przegotowanej wody. Dodaj 2 łyżki miodu lipowego i 2 łyżki octu jabłkowego. Dokładnie wymieszaj. Syrop przechowuj szczelnie zamknięty w lodówce.

Osoby dorosłe powinny zażywać jedną łyżeczkę syropu co 3 godziny.

  • Zapalenie zatok

Zanim sięgniesz po silniejsze leki, i tu warto spróbować naturalnej kuracji octem jabłkowym. Oprócz picia napoju octowego (2 łyżki octu na szklankę wody, 3-4 razy dziennie), zastosuj zewnętrzne okłady z octu jabłkowego. Pomogą one uśmierzyć ból, ułatwią oddychanie i zredukują obrzęk. 

Proporcje: Namocz ręcznik roztworem z 1 filiżanki octu i 1 filiżanki ciepłej wody, lekko wyciśnij i przyłóż do czoła. Leż z takim kompresem przez kilkanaście minut. Następnie dokładnie wydmuchaj nos.

  • Biegunka

Nigdy nie należy lekceważyć biegunki, gdyż bardzo szybko doprowadzić może do odwodnienia organizmu. Zawsze jest ona bowiem reakcją obronną organizmu np. na nieświeżą żywność, zatrucie, zanieczyszczoną wodę czy ciężkie, wysoko przetworzone produkty spożywcze. Napój z octem jabłkowym może okazać się tu bardzo pomocny – pomoże wyregulować prawidłowe czynności jelit, wpłynie korzystnie na naturalną florę bakteryjną przewodu pokarmowego. 

Proporcje: Co najmniej 2 razy dziennie pij szklankę ciepłej, przegotowanej wody z dodatkiem 2 łyżek octu jabłkowego.

Pamiętaj jednak by był to ocet żywy, koniecznie niepasteryzowany. Już po kilku godzinach objawy powinny znacznie ustąpić.

  • Cukrzyca i insulinooporność

Jeśli cierpisz na insulinooporność, spożywanie octu jabłkowego może okazać się pomocne. Ocet bowiem wspomaga regulację poziomu cukru we krwi i zwiększa wrażliwość komórek na insulinę.

Proporcje: Wymieszaj 20 ml octu w szklance wody.

Podawany przed wysoko węglowodanowymi posiłkami będzie przeciwdziałał wysokim skokom cukru we krwi.

  • Na lepsze trawienie

Stosując ocet jabłkowy, zakwasisz żołądek. Zwiększona kwasowość powoduje lepsze wydzielanie pepsyny, czyli enzymu rozkładającego białko, a także zwiększy stężenie kwasu solnego w sokach żołądkowych, a tym samym poprawi trawienie.

Proporcje: Do 100 ml wody dodaj łyżkę octu jabłkowego.

Pij taki napój przed ciężkostrawnym posiłkiem.

  • Na odchudzanie

Picie octu jabłkowego pomaga schudnąć, jednak nie zastąpi on zbilansowanej diety czy ćwiczeń. Może być natomiast uzupełnieniem diety i należy traktować go jedynie jako wsparcie. Pektyny zawarte w occie jabłkowym angażują enzymy trawienne, co daje poczucie sytości, tym samym pozwalając na redukcję ilości jedzenia spożywanego w ciągu dnia. Dodatkowo, kwas octowy i chlorogenowy ułatwiają przetwarzanie produktów przemiany tłuszczów. Pij napój octowy rano na czczo i przed jedzeniem.

Kiedy najlepiej pić ocet jabłkowy – rano czy wieczorem?

Najbardziej skuteczne jest spożywanie napoju octowego rano na czczo. Roztwór zawierający 1-2 łyżki octu jabłkowego należy pić 20 minut przed posiłkiem. Można go także dodawać do posiłków, jednak w takiej ilości, aby nie przekroczyć zalecanej dawki dziennej. Spożywanie go na czczo przynosi zdrowotne korzyści dla żołądka – zakwaszając go, wspomaga procesu trawienne. 

Jednak nie dla każdego okaże się to korzystne, a zamiast wspomóc pracę układu pokarmowego, spowoduje dyskomfort i ból żołądka. Wówczas warto pić ocet jabłkowy po jedzeniu – ok. pół godziny po pierwszym posiłku.

Natomiast picie go bezpośrednio przed snem może być niebezpieczne. Podczas leżenia kwas długo będzie przebywał w przełyku, powodując jego podrażnienie lub refluks. Po każdym przyjęciu napoju octowego należy zachować pozycję pionową na przynajmniej pół godziny. Można też wypić szklankę czystej wody.

Jak pić ocet jabłkowy, żeby schudnąć?

Najlepsze efekty osiągniesz, pijąc ocet jabłkowy na czczo, ok. 20 minut przed spożyciem posiłku. Pozytywnie wpłynie zmniejszając Twój apetyt oraz wyrówna poziom glukozy we krwi. Zawsze pamiętaj o rozcieńczeniu octu wodą lub sokiem. Nawyk codziennego picia napoju octowego możesz wyrobić na lata i spożywać go nie tylko podczas diety.

Pierwsze efekty regularnego picia octu jabłkowego można zauważyć już po około 12 tygodniach.

Jaki ocet jabłkowy wybrać?

jak pić ocet jabłkowy:  kolorowa miska z sałatką na bazie różnych sałat, pomidorów, cebuli, ogórka, awokado, z dressingiem z octu jabłkowego i oliwy; w tle butelka octu jabłkowego Racjonalni, butelka oliwy, słoik z musztardą, połówka awokado

Ocet jabłkowy jest produktem powszechnie dostępnym i znajdziemy go na półkach każdego większego sklepu z żywnością. Jednak nie każdy ocet, który kupić możemy w supermarkecie, będzie dobrym wyborem. Ten masowo produkowany nie przyniesie naszemu organizmowi pożądanych korzyści. O skuteczności działania octu decyduje przede wszystkim jego jakość – surowiec oraz sposób przygotowania. Nieodpowiedni produkt skutkować będzie brakiem efektów, których tak oczekujemy. Jak zatem wybrać ten właściwy ocet jabłkowy?

Przede wszystkim warto poszukać lokalnego producenta, który opiera swoją działalność jedynie na naturalnych składnikach. Najlepszy ocet jabłkowy powstaje z całych owoców jabłek, koniecznie niepryskanych – wraz ze skórką, miąższem, gniazdami nasiennymi i samymi nasionami. Nieprzyspieszany proces fermentacji – trwający kilka miesięcy – polega na pracy drożdży i bakterii kwasu octowego. To w jej wyniku powstają korzystne dla zdrowia związki bioaktywne – aminokwasy i pektyny, a także witaminy: C, A, E, B1, B2, B3, B6, oraz pierwiastki: potasu, wapnia, magnezu, chloru, sodu, siarki, selenu, miedzi, fluoru i krzemu.

Pamiętaj, by wybierać jedynie octy jabłkowe niepoddane filtracji czy pasteryzacji. Dzięki temu ich aktywność biologiczna pozostanie wysoka. Podgrzanie octu, choć przeprowadzone w celu przedłużenia jego trwałości, wcale nie jest konieczne, gdyż żywy ocet jabłkowy sam w sobie jest konserwantem i nie zepsuje się. Zabije jednak to, co w nim najcenniejsze – żywe kolonie bakteryjne i drożdże, oraz zatrzyma cichą fermentację. Zwróć także uwagę na mętność produktu. Jeśli płyn jest mętny i zawiera osad, możesz mieć pewność, że został przygotowany w naturalnych warunkach. Posiada wówczas tzw. „matkę” – zawiesinę zawierającą cenne kultury bakterii kwasu octowego, która będzie rozwijać się na powierzchni octu.

Dowiedz się więcej na temat procesu produkcji octu jabłkowego w naszym gospodarstwie. Aby zachować jego właściwości na dłużej, rozlewamy go do szklanych butelek.

Po zakupie przechowuj go w zacienionym, chłodnym miejscu. Nie ma konieczności przechowywania octu w lodówce, choć nic nie stoi na przeszkodzie.

Picie octu jabłkowego – przeciwwskazania

Choć picie octu jabłkowego jest na ogół bezpieczne, to nieprawidłowe i nadmierne go stosowanie może powodować pewne negatywne skutki uboczne. Jak już zostało to opisane, kwasowość roztworu ma duży wpływ na ludzki organizm i może przynieść wiele korzyści, jednak występują także pewne przeciwwskazania. Przygotowaliśmy kilka zasad, których należy przestrzegać.

  1. Jeśli masz wrażliwe zęby lub problemy ze szkliwem, staraj się pić rozcieńczony ocet jabłkowy przez słomkę, aby kwas ich nie uszkodził. Później przepłucz jamę ustną wodą.
  2. Nigdy nie pij octu jabłkowego bez uprzedniego rozcieńczenia go w wodzie, herbacie czy soku. Pijąc napój octowy, unikniesz poparzenia gardła.
  3. Nie przekraczaj zalecanej dziennej dawki octu, ponieważ spożywany w nadmiernych ilościach długookresowo może doprowadzić do niskiego poziomu potasu we krwi, a nawet osteoporozy.
  4. Obserwuj reakcje swojego organizmu na działanie octu jabłkowego. W razie wystąpienia jakichkolwiek negatywnych objawów, jak np. refluks żołądka, reakcja alergiczna czy nudności, koniecznie skonsultuj się z lekarzem.
  5. Jeśli cierpisz na jakiekolwiek schorzenia związane z układem pokarmowym a przede wszystkim żołądkiem i wątrobą, skonsultuj swoją dietę z lekarzem i upewnij się, czy możesz pić ocet jabłkowy. Nie powinny go spożywać osoby z wrzodami.

Oceń artykuł:

Średnia: 4.3/5       Głosów: 277

Skomentuj:

Koszyk

Brakuje do bezpłatnej wysyłki 199,00 zł.

Brak produktów w koszyku.