Shoty z octem jabłkowym to prawdziwa skarbnica składników odżywczych, a ich popularność ciągle rośnie. Nic dziwnego, entuzjaści zdrowego odżywiania uwielbiają żywy ocet jabłkowy za jego liczne właściwości prozdrowotne. Łącząc go z innymi super składnikami dostępnymi w każdym sklepie spożywczym – m.in. kurkumą, imbirem czy pomarańczą, przygotujemy pyszny napój, który wesprze pracę układu pokarmowego i immunologicznego, wspomoże oczyszczanie organizmu i podkręci metabolizm. Więcej o właściwościach leczniczych octu jabłkowego możesz przeczytać TUTAJ.
Jak przygotować shoty z octem jabłkowym?
Wykonanie takich wzmacniających shotów z octem jest niesamowicie proste i z pewnością każdy może to zrobić sam. Wystarczy, że 4 części dowolnego soku, 1 część octu jabłkowego i przyprawy, czy inne dodatki, wymieszasz dokładnie w małym słoiczku. Zakręć go i wstrząsaj, aż do uzyskania jednolitego płynu.
Pamiętaj!
Ocet jabłkowy zawsze należy rozcieńczyć z wodą. Nie powinniśmy pić samego octu, ponieważ może podrażnić przełyk i żołądek, czy uszkodzić szkliwo zębów. Ocet jabłkowy w formie shota został już rozcieńczony z sokiem, jednak i tak należy go popić lub wymieszać w 150-200 ml wody – niegazowanej lub gazowanej, jeśli chcesz uatrakcyjnić swój napój.
Jaki ocet jabłkowy wybrać?
Kupując ocet jabłkowy, pamiętaj by zwrócić uwagę na to, czy jest niepasteryzowany, niefiltrowany, naturalnie fermentowany. Pasteryzacja octu zabije to, co w nim najbardziej wartościowe – żywe kultury bakterii, pozostawiając głównie kwas octowy. Pozbawi go tym samym wielu cennych właściwości.
Upewnij się również z czego wykonany został ocet, który chcesz kupić. Przy tłoczeniu soków tracimy wiele cennych składników odżywczych, dlatego warto wybrać ten ocet, który zrobiony z całych owoców.
W naszym sklepie znajdziesz żywy ocet jabłkowy poddany tradycyjnej, niczym nieprzyspieszanej, wielomiesięcznej fermentacji pulpy powstałej z rozdrobnienia całych owoców – łącznie z miąższem, skórką, gniazdami nasiennymi i samymi nasionami. Do produkcji octu wykorzystujemy różnych gatunków jabłek z naszego sadu – m.in. champion, złotej renety, szarej renety, antonówki czy malinówki. Octu nie pasteryzujemy, nie filtrujemy, znajdziesz w nim naturalny osad owocowy, a z czasem rozwinie się matka octowa. To świadczy o wysokiej jakości produktu.
O jakiej porze dnia najlepiej wypić shot z octem jabłkowym?
Tutaj nie ma jednoznacznej odpowiedzi, a najlepiej wybrać najdogodniejszą dla siebie porę metodą prób i błędów.
Często zaleca się picie rozcieńczonego w wodzie octu jabłkowego rano, na czczo, 20 minut przed posiłkiem. Jednak nie dla każdego okaże się to korzystne, a zamiast wspomóc pracę układu pokarmowego, spowoduje dyskomfort i ból żołądka. Wówczas warto spożyć ocet ok. pół godziny po pierwszym posiłku.
Spróbuj i przekonaj się sam, co sprawdzi się dla Ciebie najlepiej.
Shot z octem jabłkowym, pomarańczą i kurkumą
Ten shot pełen jest składników wzmacniających odporność organizmu. Oprócz octu jabłkowego znajdziesz w nim:
- Świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy – bogaty w witaminę C, kwas foliowy, potas, wapń, jak i masę antyoksydantów.
- Imbir – wykazuje silne działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu oraz wspomaga trawienie.
- Kurkuma – za sprawą kurkuminy, działa przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, usprawnia procesy trawienne, wspiera wątrobę.
- Czarny pieprz – oprócz tego, że może zwiększyć odporność, obniżyć poziom cholesterolu i cukru we krwi, usprawnia absorpcję wapnia czy bioaktywnych składników obecnych w kurkumie.
Opcjonalnie, dodać możesz również:
- Czosnek – pomocny w przeziębieniu, usprawnia pracę układu odpornościowego i wspomaga proces usuwania metali ciężkich z organizmu.
- Miód – bogaty w antyoksydanty, w tym flawonoidy, działa przeciwdrobnoustrojowo, wzmacnia odporność.
- Mieszanka superfoods DETOKS – znajdziesz w niej aż 8 superfoods o właściwościach detoksykacyjnych – lucumę, siemię lniane, amlę, kurkumę, cynamon, imbir, haritaki i koper włoski. Zastąp nią samą kurkumę lub dodaj do pozostałych składników.
SKŁADNIKI:
- 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
- 4 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego (wyciśniętego z jednej połówki pomarańczy)
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- szczypta czarnego pieprzu
Opcjonalnie:
- 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka miksu DETOKS
Shot z octem jabłkowym i sokiem grejpfrutowym
Ocet jabłkowy i grejpfrut to niesamowity duet, który nie tylko wspomoże pracę układu odpornościowego, ale i może się okazać pomocnym wsparciem w diecie odchudzającej.
Jakie korzyści przynieść może regularne picie soku grejpfrutowego?
Sok grejpfrutowy jest stosunkowo nisko kaloryczny (szklanka ma bowiem niespełna 100 kcal), a jednocześnie naładowany wartościowymi składnikami odżywczymi, jak np. witamina C, witamina A, potas czy kwas foliowy. Wzmacnia odporność oraz wspomaga odchudzanie, a to za sprawą zawartości błonnika i wody, wywołujących uczucie sytości. Ponadto, może wspomóc regulację cukru we krwi i zwiększyć wrażliwość komórek na insulinę, chroniąc tym samym przed cukrzycą typu 2, a także wspiera zdrowie serca.
SKŁADNIKI:
- 1 łyżka stołowa octu jabłkowego
- 4 łyżki stołowe świeżo wyciśniętego soku grejpfrutowego
Opcjonalnie:
- 1 łyżeczka miodu
Ważne!
Grejpfruty nie są dla każdego. Flawonoidy zawarte w tych owocach mogę zaburzyć metabolizm niektórych leków, a to z kolei przyczynić się może do ich przedawkowania. Grejpfruty mogą wpłynąć na metabolizm immunosupresantów, benzodiazepinów, większości blokerów kanałów wapniowych, indinawiru, karbamazepiny i niektórych statyn. Jeśli stosujesz któryś z wyżej wymienionych leków, zanim dodasz grejpfruty do swojej diety, skonsultuj się z lekarzem.
Shot z octem jabłkowym i sokiem jabłkowym
Ten shot smakiem przypomina szarlotkę i sprawi, że picie octu jabłkowego przestanie być koszmarem. Spożywany raz dziennie, przyczyni się do poprawy trawienia i ogólnego zdrowia. Jabłka są bowiem bogate w błonnik, witaminę C, potas i liczne antyoksydanty, w tym:
- Kwercytynę – działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwnowotworowo.
- Katechiny – to naturalne antyoksydanty występujące również w zielonej herbacie, chronią przed chorobami serca, działają przeciwdrobnoustrojowo.
- Kwas chlorogenowy – obniża poziom cukru we krwi, wspiera odchudzanie, działa przeciwzapalnie.
Jabłka dodane do codziennej diety mogą pomóc obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi. Zawierają pektyny, które działając jak prebiotyk, stymulują wzrost prawidłowej flory bakteryjnej organizmu. Działają również przeciwutleniająco i przeciwzapalnie.
Jaki sok jabłkowy wybrać?
Alternatywą dla domowego soku z sokowirówki są dostępne w większości sklepów, jednodniowe lub świeżo wyciskane soki o krótkim terminie przydatności do spożycia. Takie soki nie zostały poddane pasteryzacji, dzięki czemu zachowują maksimum właściwości. Koniecznie zwróć uwagę na skład i wybierz taki, który wykonany został w 100% z jabłek, bez dodatku cukru.
SKŁADNIKI:
- 1 łyżka octu stołowe jabłkowego
- 4 łyżki stołowe soku jabłkowego
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Opcjonalnie:
- 1 łyżeczka miodu
Shot z octem malinowym, pomidorami i tabasco
Ocet malinowy nie jest tak popularny jak ocet jabłkowy, jednak również poszczycić się może wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Podobnie jak w przypadku octu jabłkowego, codzienne spożywanie octu malinowego będzie pomocne w walce z drobnoustrojami oraz może wspomóc odchudzanie. Ocet malinowy wykazuje również działanie antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Co więcej, maliny zawierają cenne elagotaniny – silne antyoksydanty, i antocyjany – naturalne barwniki wpływające pozytywnie m.in. na układ krążenia. Więcej o tym, dlaczego warto włączyć ocet malinowy do swojej diety przeczytasz TUTAJ.
Sok pomidorowy natomiast dostarczy wielu składników odżywczych. Szczególnie bogaty jest w likopen – silny antyoksydant, który m.in.:
- Zmniejsza ryzyko zawału serca i rozwoju nowotworów.
- Zwiększa gęstość mineralną kości, chroniąc ty samym przed osteoporozą.
- Zwalcza wolne rodniki, opóźniając procesy starzenia.
Likopen znajdziemy w świeżych pomidorach, jednak najwięcej jest go właśnie w przetworach z tych warzyw.
Co więcej, sok pomidorowy jest bogaty w witaminę C, A, witaminy z grupy B, potas. Wpływa korzystnie na układ immunologiczny, jest niskokaloryczny, a przy tym pełen wartości odżywczych, zatem sprawdzi się doskonale w diecie odchudzającej, oraz za sprawą sporej ilości potasu, załagodzi objawy kaca.
Sok pomidorowy zrobić możemy sami blendując ugotowane pomidory, lub kupić w każdym sklepie spożywczym. W tym drugim przypadku warto jednak zwrócić uwagę na zawartość soli i wybrać ten, który ma jej możliwie jak najmniej lub nie ma jej wcale.
SKŁADNIKI:
- 1 łyżka stołowa octu malinowego
- 4 łyżki stołowe soku pomidorowego
Opcjonalnie:
- 1 odrobina ostrego sosu, np. tabasco
Daj nam znać, który z tych shotów smakuje Tobie najbardziej! A może masz swoją inną ulubioną kompozycję? Oznacz nas pod swoim zdjęciem na Instagramie – @racjonalnipl lub dodaj #myracjonalni 🙂
Skomentuj: