Darmowa wysyłka od 199 zł
sklep@super-racjonalni.pl 795 293 590 (pon. - pt. 9:00 - 16:00)

Co jest lepsze: chlorella czy spirulina?

Marta, 22 czerwca 2020
chlorella i spirulina w proszku; porównanie

Chlorella i spirulina to dwie algi, które potrafią zaspokoić multum żywieniowych potrzeb człowieka. Nie bez powodu są zatem określane mianem tak zwanych superfoods (superżywność), czyli pokarmów naturalnie zasobnych w wyjątkowo dużą ilość wartości odżywczych. Jak wynika z licznej ilości przeprowadzonych badań, suplementacja chlorellą i spiruliną może korzystnie wpływać na nasze zdrowie. Algi te zawierają bowiem w sobie wiele cennych mikro i makroelementów, takich jak: białko, żelazo, jod, witaminy, kwasy tłuszczowe oraz inne związki wspomagające ludzki organizm (3).

Wprawdzie algi morskie – spirulina i chlorella, wykazują ze sobą wiele wspólnych podobieństw, to posiadają też znaczące różnice pod względem swojej budowy, składu i działania. Czym się różni spirulina od chlorelli? Przede wszystkim, zielononiebieska alga jest organizmem wielokomórkowym, którego komórki mają kształt helisy i są szczególnie zasobne w białko. Ta cyjanobakteria to także silniejszy niż chlorella antyoksydant (4), który pomaga zredukować niektóre symptomy alergii i obniżać ciśnienie. Z uwagi na brak ścian komórkowych, spożywanie spiruliny jest też łatwiejsze – lepiej się trawi i jest łatwiej przyswajalna.

Z kolei chlorella jest jednokomórkowcem o największej w przyrodzie zawartości chlorofilu, pomocnym w leczeniu astmy, hemoroidów, wrzodów, cukrzycy czy regulacji cyklu menstruacyjnego. Jej komórki są okrągłe i bogate w błonnik oraz białko. Ma przede wszystkim działanie oczyszczające i zwiększające odporność, działa też antystarzeniowo oraz może pomagać chociażby w zwalczaniu objawów takich chorób, jak fibromialgia (2).

Co jest lepsze – chlorella czy spirulina? Którą z alg wybrać? Na to pytanie postaramy się odpowiedzieć w poniższym wpisie, przedstawiając na ten temat własną opinię, oraz wskazując na podobieństwa i różnice pomiędzy oboma produktami.

Chlorella i spirulina – właściwości i skład

Skład chlorelli i spiruliny jest dość podobny – obydwa glony są dosyć prostymi organizmami, jednak wbrew pozorom różnią się między sobą znacząco: od wieku, budowy i koloru, przez warunki wzrostu oraz uprawę, aż po sam proces trawienia. Pomimo to, obie te algi zawierają w sobie wiele cennych składników odżywczych, witamin i minerałów, przez co posiadają kojący wpływ na organizm człowieka, oczyszczając go z toksyn i substancji oddziałujących na niego w niepożądany sposób. 

Właściwości spiruliny i chlorelli pozwolą Tobie lepiej kontrolować poziom cukru we krwi, obniżą ryzyko zachorowania na choroby serca, ochronią komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym i uodpornią na szereg różnych dolegliwości, dostarczając niezbędnych protein, aminokwasów, przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych. Dodawanie ich do codziennego posiłku z pewnością zwiększy jego wartościowość i podniesie poziom profilu żywieniowego, poprawiając przy tym Twój ogólny stan zdrowia.

Skład i właściwości spiruliny

Spirulina jest zielononiebieską algą, której nazwa pochodzi od jej wyjątkowego kształtu skręconych na wzór helisy włókien. To organizm wielokomórkowy, który nie posiada jądra, a nukleoid – zagęszczoną substancję chromatynową w postaci splątanej nici.

Spożywana nawet w kosmicznych warunkach (wchodzi w skład pożywienia astronautów) zielononiebieska alga jest bogata w wiele cennych pierwiastków, witamin i składników odżywczych. Skład spiruliny cechują pokaźne ilości białka, sięgające nawet 70% jej suchej masy! Jest też cennym źródłem witamin z grupy B i kwasu gamma linolenowego (GLA) – jednej z form kwasów tłuszczowych, którego naturalne występowanie w żywności jest niezwykle rzadkie. Minerały występujące w spirulinie w największym stężeniu to: żelazo, wapń i fosfor, przy czym zawartość procentowa dwóch ostatnich pierwiastków jest porównywalna do ich udziału w składzie mleka.

Pozytywny wpływ spiruliny na organizm przejawia się również w jej właściwościach przeciwutleniających (jest bogatym źródłem beta-karotenu, 10-krotnie większym niż marchew!), oraz przeciwzapalnych (dzięki występowaniu w jej składzie fikocyjaniny). Ponadto, alga wzmacnia naszą odporność i poprawia funkcje ludzkiego mózgu, skutecznie walczy też z dręczącymi nas infekcjami oraz alergią. Dzięki swojej dużej przyswajalności, spożywanie spiruliny jest bardzo łatwe – można ją przyjmować w proszku, płynie, kapsułkach bądź tabletkach, i pod każdą z tych postaci włączyć do swojej codziennej diety.

Właściwości i skład chlorelli

Chlorella jest drobnym, zielonym glonem o kulistych komórkach, żyjącym i uprawianym w słono i słodkowodnych rzekach, jeziorach i stawach. Swoją intensywną, jednolitą barwę zawdzięcza chlorofilowi, którego zawartość w chlorelli jest największa spośród wszystkich żyjących na Ziemi organizmów. Podobnie jak spirulina, alga ta również posiada bardzo wartościowy profil żywieniowy, pełen niezbędnych dla naszego organizmu składników odżywczych.

Przede wszystkim, chlorella także zawiera w swoim składzie kompletne białko, którego ilość sięgać może nawet 67%! Oprócz tego, jest również bogata we wszelkie niezbędne aminokwasy, kwasy tłuszczowe omega-3 i przeciwutleniacze. Inne ważne komponenty wchodzące w skład chlorelli to żelazo, jod, cynk, magnez i wapń, a także witaminy A, C, E, K, beta-karoten oraz witaminy z grupy B7. Zawiera także od 9 do 18% błonnika.

Zielona alga wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne i detoksykacyjne, odciążając i oczyszczając naszą wątrobę oraz przewód pokarmowy z metali ciężkich jak ołów, rtęć czy aluminium. Wzmacnia też układ odpornościowy i redukuje oznaki starzenia się, naprawiając przy tym uszkodzoną tkankę i regenerując komórki. Chlorella wspomaga także nasz proces odchudzania, a także hamuje negatywne skutki radioterapii i chemioterapii, wzmacniając funkcje umysłowe organizmu oraz dostarczając mu niezbędnej energii.

Jakie podobieństwa i różnice wykazują chlorella i spirulina pod kątem swoich właściwości i składu?

Chlorella i spirulina są podobne pod względem zawartego w nich bogactwa witamin i minerałów. Główne witaminy, w które zasobne są te organizmy to witaminy z grupy B. Ponadto każdy z tych glonów zawiera również duże ilości żelaza i białka (1).

infografika opisująca cechy spiruliny i chlorelli

Jaka jest różnica między spiruliną a chlorellą? Dysproporcje występują chociażby w budowie i składzie obu alg, i można je sprowadzić do kilku faktów. Główne cechy fizyczne, przy których widać największy kontrast pomiędzy tymi glonami to:

  • kolor – dzięki olbrzymiej zawartości chlorofilu, chlorella ma bardzo intensywnie zieloną barwę. Spirulina natomiast przybiera lekko niebieskawy odcień, stąd nazywana jest zielononiebieską algą;
  • kształt komórek – jak wskazuje nazwa, komórki spiruliny przyjmują kształt spirali. Komórki chlorelli mają zaś formę kulistą;
  • ściany komórkowe – spirulina posiada miękką ścianę komórkową składającą się głównie z muraminy, przez co łatwiej jest nam ją strawić. Chlorella z kolei otoczona jest twardą ścianą komórkową, w wyniku czego jest trudniej przyswajalna.

Jeśli chodzi o skład obu alg, różnica między spiruliną a chlorellą występuje przede wszystkim pomiędzy proporcjami poszczególnych mikro i makroelementów. Najważniejsze odrębności można określić za pomocą kilku ustalonych i potwierdzonych naukowo wniosków:

  • spirulina zawiera fikocyjaninę – barwnik odpowiadający za jej niebieskawy odcień, który wykazuje silne działanie przeciwnowotworowe (5);
  • pomimo dużej zawartości białka w obu algach, niektóre odmiany spiruliny mogą mieć go w swoim składzie do 10% więcej niż chlorella;
  • obie algi zawierają chlorofil, chlorella natomiast posiada w sobie jego większą ilość od spiruliny (w spirulinie ilość ta wynosi ok. 1% jej masy, podczas gdy w chlorelli sięga nawet 3%);
  • spirulina jest bardziej zasobna w antyoksydanty, wykazuje zatem silniejsze działanie przeciwutleniające niż chlorella; 
  • chlorella zawiera zdecydowanie więcej kwasów nukleinowych od spiruliny;
  • spirulina zawiera większą ilość niezbędnych aminokwasów i witamin grupy B od chlorelli;
  • chlorella ma wyższą zawartość kalorii – w tym także kwasów tłuszczowych omega-3, błonnika oraz ryboflawiny, magnezu, żelaza i cynku niż spirulina;
  • spirulina ma większy poziom wielonienasyconych tłuszczów omega-6 aniżeli chlorella, oraz zawiera niezwykle rzadko występujący w żywności kwas gamma-linolowy.

Jak widać, różnica między chlorellą a spiruliną – na pozór niewielka, po dokładnym przyjrzeniu się wszystkim właściwościom obu alg, potrafi wskazać obszary w których ich działanie i wpływ na organizm człowieka mogą być zgoła odmienne.

Chlorella i spirulina – działanie

Działanie spiruliny i chlorelli wykazują również wiele podobieństw. Zawarte w nich żelazo może być cennym uzupełnieniem diety wegetarian, a także osób cierpiących na anemię. Glony te różnią się jednak siłą swojego oddziaływania. Spirulina wydaje się wykazywać silniejsze działanie antyoksydacyjne, antycholesterolowe, antyalergiczne i wzmacniające odporność, podczas gdy chlorella skuteczniej oczyszcza organizm z toksyn i pomaga pozbyć się z organizmu metali ciężkich.

Obie algi wpływają jednak korzystnie na kontrolę poziomu cukru we krwi i jej ciśnienia, oraz regulują tłuszcz i cholesterol, poprawiając przy tym zdrowie naszego serca. W podobnym stopniu działają również na jelita, wspomagając trawienie.

Chlorella i spirulina – podobieństwa w działaniu

infografika w sposób graficzny przedstawiająca wspólne właściwości chlorelli i spiruliny

Chlorella i spirulina to zielone glony, które pod wieloma względami oddziaływują na organizm w analogiczny sposób. Algi te stanowią cenne źródła wielu wartościowych substancji odżywczych, przez co główne podobieństwa łączące chlorellę i spirulinę to:

  • potencjał jako naturalne środki zapobiegające anemii – zarówno chlorella, jak i spirulina wykazują wysoką zawartość żelaza. Z tego względu mogą stanowić cenne uzupełnienie diety osób mierzących się z niedoborem żelaza, które jest jednym ze wskaźników anemii (678);
  • możliwość stosowania ich w diecie bezmięsnej – spirulina i chlorella mogą stanowić uzupełnianie diety w pełnowartościowe białko, wszystkie niezbędne aminokwasy, żelazo i witaminę B12 (choć ta występująca w chlorelli przyswaja się zdecydowanie lepiej niż witamina B12 ze spiruliny).
  • działanie antyoksydacyjne – wykazano, że obie algi zwalczają szkodliwy wpływ wolnych rodników, spowalniając procesy starzenia i obniżając ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej (9,10);
  • korzystny wpływ na zdrowie wątroby – zarówno chlorella jak i spirulina wpływają korzystnie na funkcjonowanie wątroby. Chlorella, za sprawą bogatej zawartości chlorofilu, wspiera procesy detoksykacji, spirulina zaś przyśpiesza procesy regeneracji wątroby we wczesnym stadium jej uszkodzenia (11,12,13);
  • korzyści dla osób uprawiających sport – liczne badania wykazały, że chlorella i spirulina mogą zwiększyć wytrzymałość, wydolność aerobową i siłę mięśni (14,15,16); 
  • potencjalne działanie zwalczające symptomy choroby obturacyjnej płuc – badanie wpływu chlorelli i spiruliny na pacjentów poddanych leczeniu wykazały pozytywne rezultaty i korzystne działanie obu glonów (17,18).

Czym różni się działanie spiruliny od chlorelli?

infografika opisująca różnice w składzie i właściwościach alg: spiruliny i chlorelli

Mimo wielu podobieństw, spirulina i chlorella różnią się między sobą swoim działaniem. Należy jednak pamiętać, że dalsze badania nad wpływem tych glonów na zdrowie i funkcjonowanie człowieka mogą ujawnić nowe fakty. Na chwilę obecną badania wykazały następujące rodzaje oddziaływania kontrastujące pomiędzy obiema algami. Czym się różni chlorella od spiruliny?

  • chlorella skuteczniej oczyszcza organizm z nadmiaru toksyn i wzmacnia jego odporność;
  • suplementacja chlorellą może redukować objawy fibromialgii;
  • dzięki zawartości substancji zwanej czynnikiem wzrostu chlorelli, może ona zwiększyć naszą energię i lepiej regenerować ciało po wysiłku;
  • spirulina przewyższa chlorellę pod względem swojego działania antyoksydacyjnego, co sprawia, że ma ona większy potencjał we wspomaganiu leczenia zwłóknienia wątroby;
  • istnieją badania wskazujące na działanie spiruliny jako suplementu obniżającego poziom tłuszczu w postaci triglicerydów i cholesterolu;
  • spirulina może mieć działanie antyalergiczne i neutralizować objawy alergicznego nieżytu nosa;
  • spirulina może też obniżać nadciśnienie skurczowe i rozkurczowe u osób cierpiących na nadciśnienie.

Chlorella czy spirulina? Co jest lepsze?

Z uwagi na bogactwo składników odżywczych zawarte w obu algach, trudno udzielić jednoznacznej odpowiedzi na pytanie co jest lepsze: spirulina czy chlorella? Wybierając swoją superżywność jako dodatek do codziennej diety, najlepiej wziąć pod uwagę swoje indywidualne potrzeby i kierować się składem i działaniem każdej z alg.

Dla osób pragnących przede wszystkim oczyścić organizm z toksyn i wzbogacić dietę w błonnik czy chlorofil, bardziej wartościowa będzie chlorella. Zawiera też unikalny czynnik wzrostu, który jest naturalnym składnikiem przeciwdziałającym starzeniu się organizmu i naprawiającym uszkodzoną tkankę nerwową.

Jeśli jednak zależy nam na wzmocnieniu odporności i silniejszym działaniu przeciwutleniającym, antyalergicznym oraz na maksymalnej dawce białka, lepszym suplementem będzie spirulina. Jest bogatsza w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe – w tym rzadki kwas gamma-linolowy, korzystnie wpływający na czynności naszego mózgu i serca.

Warto jednak nie ograniczać się i przyjmować oba składniki na raz lub na przemian – w tym sposób otrzymamy witaminową bombę, pełną składników odżywczych i minerałów, które wspomogą nasz organizm w prawidłowym funkcjonowaniu.

dwie butelki z zielonym koktajlem z dodatkiem alg - spiruliny i chlorelli - w mieszance superfoods wzmacniającej odporność

Chlorella, spirulina, a może mix? Dlaczego warto wybrać mieszankę obu składników?

Aby uzyskać maksimum substancji odżywczych, zalecane jest połączenie obu składników. Komplementarne działanie spiruliny i chlorelli może wzmocnić organizm na wiele sposobów i stanowić wysoce wartościową mieszankę zwiększającą odporność, przeciwdziałającą wolnym rodnikom i uzupełniającą dietę w witaminy i minerały.

Jeden produkt łączący spirulinę i chlorellę to najlepsze rozwiązanie, które nie wymaga kupowania składników osobno i mieszania ich ze sobą przy każdym posiłku. W naszym sklepie dostępny jest ekologiczny miks sproszkowanej chlorelli i spiruliny, wzbogacony dodatkowo o inne rodzaje superżywności. Warto wybrać mieszankę chlorelli, spiruliny, trawy jęczmiennej i trawy pszenicznej (wszystkie składniki pochodzą z certyfikowanych upraw ekologicznych), która łączy w sobie tak wiele wartości odżywczych, ponieważ:

  • zyskujesz wówczas mieszankę wielu ważnych dla Twojego organizmu mikro- i makroelementów,
  • ułatwia to i przyśpiesza codzienne ich dawkowanie,
  • produkty z naszego sklepu dostępne są w szczelnie zamykanych tubach, które chronią swą zawartość i przedłużają jej użyteczność,
  • oszczędza to Twój czas i pieniądze – nie musisz wyszukiwać i kupować każdego z tych produktów osobno,
  • wysoką wartość i jakość wszystkich składników gwarantuje jeden producent.

Chlorella i spirulina to najlepszy wybór by zwiększyć ilość i wartość odżywczych składników dla Twojego organizmu. Ich spożywanie w codziennych posiłkach z pewnością przełoży się na poprawę samopoczucia, będąc korzystnym dodatkiem do domowego menu.

infografika opisująca zalety mieszanki superfoods ze spiruliną i chlorellą

Wybierz mieszankę obu glonów i zyskaj podwójnie na połączeniu ich wartości odżywczych

Zamiast wybierać tylko jeden z tak ważnych źródeł wartości odżywczych, postaw na ich wysokogatunkową mieszankę. Zyskujesz w ten sposób o wiele więcej dla swojego zdrowia i wygody. Odpowiednio dobrane proporcje spiruliny i chlorelli wzbogacone dodatkowymi składnikami pozwolą Ci uzupełnić swoją dietę maksimum niezbędnych organizmowi substancji.

Sprawdź odżywczy miks chlorelli i spiruliny z naszej oferty. Mieszanka superfoods da Ci więcej niż pojedynczy składnik i wzmocni Twój organizm pod wieloma względami.

Oceń artykuł:

Średnia: 4.2/5       Głosów: 76

Skomentuj:

Koszyk

Brakuje do bezpłatnej wysyłki 131,10 zł.