Stosowana już od czasów Azteków, a obecnie uprawiana od Afryki przez Amerykę Środkową aż po same Hawaje, spirulina jest współcześnie jednym z najpopularniejszych superfoods używanych na całym świecie. Ceniona za swoje dobroczynne właściwości, niebieskozielona alga znana jest z wysokiej zawartości składników odżywczych. Ta bogata w białko i witaminy mikrosinica jest również źródłem żelaza i kwasów fenolowych, a także innych minerałów niezbędnych do zdrowego funkcjonowania naszego organizmu.
Liczne badania wskazują na ogrom wartościowych składników i pozytywne lecznicze działanie spiruliny. Istnieją dowody pokazujące potencjał tej niezwykle modnej algi jako środka wspierającego walkę m.in. z alergicznym nieżytem nosa, nadciśnieniem, stanami zapalnymi, nowotworami czy anemią. Co więcej, spirulina uzyskała pozytywną opinię ekspertów z US Pharmacopeial Convention jako składnika diety bezpiecznego dla zdrowia, a Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) pozwala amerykańskim producentom żywności dodawać ją jako naturalny barwnik niektórych produktów spożywczych jak guma do żucia czy słodycze.
Poznaj właściwości zdrowotne spiruliny i dowiedz się więcej o tym, dlaczego przyjmowanie tego niezwykłego egzotycznego składnika powinno stać się od dzisiaj Twoją codzienną rutyną.
Spirulina – właściwości zdrowotne
Bogaty skład i działanie spiruliny na organizm są obecnie przedmiotem badań prowadzonych na całym świecie, które odkrywają przed nami coraz to nowsze obszary jej zastosowania. Ta niebieskozielona alga znalazła się w centrum zainteresowania naukowców analizujących jej potencjalne właściwości zdrowotne pod kątem wpływu na układ oddechowy, immunologiczny oraz układ krążenia człowieka, a także detoksykację organizmu i zwiększenie poziomu jego energii. Jej naturalnym środowiskiem są zarówno oceany, jak i słone jeziora, oraz subtropikalny klimat, ale dla astronautów przebywających na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej ISS w zgoła odmiennych warunkach, spirulina jest codziennym źródłem pożywienia.
Z kolei tu na ziemi coraz częściej mówi się o kluczowej roli, jaką może odegrać w wyeliminowaniu problemu światowego głodu. Jest bowiem uważana (podobnie jak jej kuzynka chlorella) za jeden z najbardziej wartościowych pokarmów na ziemi, występujących naturalnie w przyrodzie. Aż w 60% składa się z doskonałej jakości białka (porównywalnego z tym, pochodzącym z kurzych jaj). To aż 2-krotnie większa zawartość białka niż w wołowinie. Zawiera 18 aminokwasów, w tym wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, oraz 10 z 12 aminokwasów endogennych. W spirulinie znajdziemy również bardzo wartościowe fitochemikalia, wysokie stężenie kwasu gamma-linolenowego, oraz spore ilości magnezu, potasu czy manganu, ale i stosunkowo niewielką ilość tłuszczu, węglowodanów i kalorii.
Standardowa dzienna dawka spiruliny wynosi przeciętnie pomiędzy 1 a 3 gramy, zaś jedna łyżka stołowa (7 gr) dostarczy nam:
- 4 gr białka
- 10% zalecanego dziennego spożycia witaminy B1
- 15% zalecanego dziennego spożycia witaminy B2
- 20% zalecanego dziennego spożycia miedzi
- 10% zalecanego dziennego spożycia żelaza
A wszystko to w jedynie 20 kaloriach!
Dawkowanie spiruliny w proszku nie powinno przekraczać 10 gramów na dobę. Najczęściej stosowane dawki zawierają 2 000 – 3 000 mg suplementu dziennie, przeważnie jest to między 4 a 6 porcji dziennie po 500 mg każda.
Jaka spirulina jest najlepsza? Chociaż posiada kilka gatunków, ale tylko 3 z nich – Spirulina platensis, Spirulina maxima i Spirulina fusiformis, wzbudzają takie zainteresowanie akademickiej nauki. Ponadto tę mikrosinicę bada się również pod kątem jej ewentualnego oddziaływania jako czynnika przeciwzapalnego i przeciwutleniającego, które zawdzięcza występującemu w niej pigmentowi zwanemu „fikocyjaniną”, odpowiadającą m.in. za intensywny niebieskozielony kolor.
5 niesamowitych właściwości spiruliny
Czytaj dalej, by dowiedzieć się dlaczego warto dodać spirulinę do swojej codziennej diety.
Spirulina na alergię
Istnieją badania wskazujące na pozytywne wsparcie przy alergii, które spirulina objawia poprzez redukowanie objawów tzw. ‘alergicznego nieżytu nosa’, czyli stanu zapalnego wywołanego przez pyłki czy sierść zwierząt.
Badanie przeprowadzone na 127 osobach cierpiących na tę dolegliwość, przyjmujących codziennie 2 gramy spiruliny, wykazało znaczne zmniejszenie takich symptomów jak:
- Katar
- Kichanie
- Przekrwienie błony śluzowej nosa
- Wydzielanie śluzu
- Nieżyt nosa
- Swędzenie
Dzięki swoim antyalergicznym właściwościom, spirulina może być zatem dla alergika alternatywnym sposobem leczenia tego typu przypadłości – skuteczniejszym niż placebo, łagodzącym objawy alergii poprzez działanie jako naturalna substancja przeciwhistaminowa (przeciwwaga dla niebezpiecznych leków OTC, mogących wywoływać demencję).
Przeciwzapalne i antyoksydacyjne działanie spiruliny
Dodatek spiruliny do diety może mieć też działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne. W jednym z przeprowadzonych badań wykazano potencjał algi jako środka pomagającego zwalczać objawy stanów zapalnych. To zasługa obecnej w niej fikocyjaniny, której przeciwutleniające właściwości przyczyniają się do eliminacji wolnych rodników, przez co hamują produkcję zapalnych cząsteczek sygnalizacyjnych. Dlatego właśnie spirulina zaczyna być coraz częściej stosowana na stany zapalne, w leczeniu i zapobieganiu ich występowania.
Poza tym, kuracja tą sinicą w naturalny sposób zabezpiecza również organizm przed uszkodzeniami oksydacyjnymi, mogącymi prowadzić do deformacji komórek i naszego DNA – a w konsekwencji przyczynić się do rozwoju raka i innych groźnych chorób przewlekłych.
To jednak nie wszystkie możliwości, jakimi w tej materii dysponuje spirulina. Alga badana jest również obecnie pod kątem swoich właściwości przeciwutleniających, i także na tym polu wykazuje spektakularne rezultaty. W jednym z eksperymentów, u pacjentów biorących w nim udział wykazano zmniejszenie natężenia stresu oksydacyjnego w przewlekłej chorobie obturacyjnej, przy spożywaniu zaledwie 1 g algi przez okres dwóch miesięcy. Potrzebne są jednak dalsze prace, aby dogłębnie przeanalizować kwestię pozytywnego wpływu sinicy na tę dolegliwość.
Działanie zdrowotne spiruliny u pacjentów z anemią
„Spirulina a anemia” jest kolejnym często dyskutowanym aktualnie zagadnieniem w świecie nauki, jeśli chodzi o zdrowotną działalność suplementu. Okazało się bowiem, że zielononiebieska alga może także wspomagać terapię pacjentów zmagających się z niedokrwistością. Szczególnie tyczy się to osób starszych – po 50 roku życia, u których sprawdzono jej oddziaływanie na chorobę zarówno wśród kobiet, jak i mężczyzn.
Eksperyment miał za zadanie zmierzyć, jak duży wpływ w anemii może osiągnąć dieta wzbogacona w spirulinę, tak by zwiększyła poziom cząsteczek hemoglobiny u osób biorących udział w doświadczeniu. Zaobserwowano w nim, że ilość czerwonych krwinek faktycznie wzrastała u badanych proporcjonalnie do długości okresu suplementacji, i – co ciekawe, zauważono że oddziaływanie to zaznaczyło się wyraźniej u kobiet niż w przypadku mężczyzn. Jednocześnie wzmocnił się też układ odpornościowy pacjentów.
Na podstawie wyników uzyskanych badań wywnioskowano, że spirulina zastosowana na anemię może wspomagać organizm w zwalczaniu objawów i osłabiać skutki starzenia się układu immunologicznego u ludzi w podeszłym wieku.
Spirulina a nadciśnienie
Niektórzy badacze sugerują, że spirulina może znaleźć także zastosowanie w terapii u osób z nadciśnieniem i dyslipidemią, czyli nieprawidłowym poziomem tłuszczu we krwi. Zbyt wysokie ciśnienie może się bowiem przyczynić do rozwoju wielu poważnych chorób – głównie zawałów serca, cukrzycy i udarów mózgu.
W przeprowadzonym przez nich badaniu wykazano, że spirulina stosowana na nadciśnienie, w wyniku zwiększonej produkcji tlenku azotu, pomogła obniżyć zarówno skurczowe, jak i rozkurczowe ciśnienie krwi u osób z nadwagą już po 3-miesięcznej suplementacji.
Obecnie dostępne dowody sugerują, że spirulina obniża ciśnienie i prezentuje duży potencjał jako naturalny środek wspomagający jego regulację. Jednak, aby w pełni potwierdzić korzystny wpływ algi na ciśnienie, należałoby przeprowadzić szerzej zakrojone badania.
Tylko wtedy jesteśmy w stanie poznać odpowiedź na pytanie, w jakim stopniu spirulina rzeczywiście oddziałuje na krew.
Antynowotworowe działanie spiruliny
Istnieją badania sugerujące korzystne działanie spiruliny w walce z chorobami nowotworowymi, które dowodzą, że wzmaga ona produkcję przeciwciał – białek odpornościowych oraz innych komórek wspierających pracę układu odpornościowego, pomagających zwalczyć stany zapalne i choroby przewlekłe, m.in. raka.
Informacje te oprzeć możemy już na ponad 70 poddanych wzajemnej ocenie artykułach naukowych oceniających zdolność tej algi do oddziaływania na komórki nowotworowe. Skupiono się w szczególności na nowotworze jamy ustnej.
W jednym z badań przebadano 87 osób, u których występowały stany przednowotworowe – włóknienie podśluzówkowe jamy ustnej (ang. oral submucous fibrosis, OSMF). Wśród tych, którzy przez rok stosowali 1 gram spiruliny dziennie, 45% zauważyło zanik tych zmian, w porównaniu do jedynie 7% w grupie leczonej placebo.
W kolejnym badaniu na 40 osobach z OSFM, już 1 gram spiruliny dziennie podawany przez okres 3 miesiący, przyczynił się do skuteczniejszej redukcji objawów włóknienia podśluzówkowego jamy ustnej niż pentoksyfilina.
Czy spirulina jest bezpieczna dla zdrowia?
Spirulina z pewnością jest jednym z superfoods, które budzi najwięcej kontrowersji. Wielu ludzi zastanawia się: czy jest bezpieczna dla nerek? Czy może zaszkodzić wątrobie? A jeśli nie, jakie są jej skutki uboczne? Ujmując to wszystko w jednym zdaniu: czy spirulina jest szkodliwa?
Z raportu amerykańskiego komitetu DSI-EC US Pharmacopeial Convention wynika, że spożywanie spiruliny nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzi i zwierząt. Organizacja nadała nawet odmianom Spirulinie maxima i Spirulinie platensis klasę A bezpieczeństwa i stale monitoruje ich wpływ na zdrowie człowieka.
Również Amerykańska Agencja FDA, zajmująca się sprawami żywności i leków na terenie Stanów Zjednoczonych stwierdziła, że skutki uboczne spiruliny są znikome, zaś sama alga jest dobrze tolerowana przez zdecydowaną większość przyjmujących ją ludzi.
Jak dotąd jednak nie stwierdzono jednoznacznie bezpieczeństwa jej stosowania przez kobiety w ciąży i karmiące matki. Jeśli zatem spodziewasz się dziecka, lub nadal karmisz piersią, koniecznie skonsultuj się najpierw z lekarzem prowadzącym. To samo tyczy się także osób cierpiących na stwardnienie rozsiane, choroby autoimmunologiczne oraz fenyloketonurię. W tym przypadku również warto w pierwszej kolejności zasięgnąć fachowej porady lekarskiej.
Dlaczego warto wzbogacać swoją dietę spiruliną z naszego sklepu?
Zaliczana do grona tak zwanej superżywności (superfoods) ta niebieskozielona alga jest wyjątkowo bogata w wartościowe składniki odżywcze. Zawiera duże ilości białka i wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, przez co z pewnością wzbogaci codzienne posiłki.
Choć możesz kupić sproszkowaną spirulinę prawdopodobnie w każdym sklepie ze zdrową żywnością, my uważamy, że smakuje i działa ona po prostu lepiej w połączeniu z innymi, zielonymi trawami i algami. Dlatego stworzyliśmy odpornościową mieszankę, w której oprócz właśnie sproszkowanej spiruliny, znajdziesz też trawę pszeniczną, moringę, chlorellę i zielony jęczmień. Miks ten:
- Jest produktem naturalnego pochodzenia
- Zawiera tylko składniki z certyfikowanych upraw ekologicznych
- Nie posiada cukru, konserwantów, glutenu i GMO
- Nadaje się również dla wegan
- Dostępny jest w ekologicznych, szczelnie zamykanych tubach, chroniących dłużej ich odżywczą zawartość
- Zawiera wysokiej jakości produkt w atrakcyjnej cenie
Wypróbuj nasz miks i przekonaj się jak w łatwy sposób, w jednej łyżeczce, przemycić do swojej codziennej diety bogactwo wartości oferowanych przez każdy z wyżej wymienionych, zielonych superfoods.
Poczytaj więcej o tym, dlaczego moringa nazywana jest drzewem długowieczności oraz dlaczego warto zajadać chlorellę.
Jak wzbogacić posiłki o właściwości i działanie zdrowotne spiruliny?
Składniki odżywcze spiruliny można z łatwością dodać do swoich codziennych posiłków i napojów – zup, sałatek, koktajli bądź soków (owocowych i warzywnych), lub po prostu wymieszać w szklance wody z dodatkiem soku z cytryny. Smak algi – ziemisty, typowo algowy – początkowo może wydawać się dość intensywny, ale po zmieszaniu jej ze słodkimi owocami, traci swą wyrazistość. Z tego względu zaleca się dodawanie jej do owocowych smoothie, owsianek i soków.
W ten sposób smak spiruliny będzie zdecydowanie mniej wyczuwalny. Skorzystamy z pełni wartościowych składników odżywczych algi , nie tracąc przy tym przyjemności z jedzenia swoich ulubionych dań.
Spirulina dostępna w naszym sklepie to wysokiej jakości produkt wzbogacony o wartości odżywcze wielu innych rodzajów superżywności (superfoods) – trawy pszenicznej, moringi, chlorelli i zielonego jęczmienia. Skorzystaj zatem z mieszanki, którą oferują Racjonalni – zamknięta w szczelnym pojemniku, pozwoli Tobie znacznie dłużej czerpać z niej pełnię zdrowotnych właściwości we własnej diecie.
Zajrzyj do naszego sklepu, sprawdź jego ofertę i wybierz zawierający spirulinę Mix Odporność, aby wzmocnić swój organizm w naturalny sposób.
Skomentuj: