Mająca ponad 3 miliardy lat Chlorella vulgaris (pochodząca z rodziny Chlorellaceae) jest jednokomórkową, żyjącą w słodkich wodach zieloną algą. Zawarty w niej chlorofil oraz bogactwo witamin i minerałów wpływa na jej cenne właściwości odżywcze, a także działanie prozdrowotne. Funkcjonująca na rynku jako mniej popularny kuzyn znacznie bardziej znanej spiruliny, w szybkim tempie zwiększa jednak swoje znaczenie w świecie zdrowej żywności, zwanej superfoods.
Obecnie, chlorella słynie jako pożądany produkt, który pomoże Tobie wzmocnić organizm i zbudować jego odporność. Wiele z przeprowadzonych badań wskazuje również na drzemiący w niej potencjał w zapobieganiu i wspomaganiu leczenia różnych schorzeń, do których należą między innymi anemia, nowotwory, stłuszczenie wątroby czy syndrom przewlekłego zmęczenia.
Chcesz się dowiedzieć, jakie właściwości ma chlorella? Sprawdź, co mówią na ten temat najnowsze opracowania naukowe i odkryj prawdę o wartościach odżywczych i zdrowotnym działaniu tego niezwykłego glonu.
Bogaty skład chemiczny chlorelli to podstawa jej właściwości zdrowotnych
Bogaty skład chemiczny chlorelli to podstawa jej właściwości zdrowotnych
Chlorella znana jest jako jeden z tak zwanych superfoods, czyli pokarmów zawierających wyjątkowo dużo ważnych dla człowieka substancji odżywczych. O wysokiej wartości zielonej algi jako naturalnego składnika pokarmowego spożywanego przez ludzi świadczą zawarte w niej witaminy i minerały – w tym także (i przede wszystkim) bardzo duże stężenie chlorofilu, które jest jednym z najwyższych na ziemi, jeśli brać pod uwagę jego obecność wśród pokarmów i roślin występujących na naszej planecie.
Swoje wartości odżywcze chlorella zawdzięcza przede wszystkim takim składnikom jak:
- Witaminy (A, B1, B2, B5, B6, Biotyna, Inozytol, Kwas foliowy, B12, Beta Karoten, C, E, K)
- Minerały (cynk, fosfor, jod, magnez, potas, wapń, żelazo)
- Chlorofil
- Inne składniki odżywcze (aminokwasy, białko, tłuszcze, węglowodany)
Przede wszystkim, sproszkowana chlorella wyróżnia się wyjątkowo bogatą zawartością witaminy B12 (~0,6 mg/100g), którą niezwykle trudno jest ‘zdobyć’ w dużych ilościach spożywając posiłki, bądź zażywając inne suplementy. Ponadto, alga dostarcza naszemu organizmowi potrzebne aminokwasy w doskonałych proporcjach – podobnie jak niezbędne dla zachowania jego biochemicznych funkcji kwasy tłuszczowe. Dodając do tego wysoki poziom beta karotenu, chlorofilu oraz fakt, że w glonie tym ‘ukrytych’ jest ponad 20 różnego rodzaju witamin i minerałów, możemy domyślać się już dlaczego to chlorellę vulgaris tytułuje się obecnie mianem „królowej super żywności”.
Jedna porcja chlorelli (1 łyżka stołowa) zawiera w sobie ponad:
- 100%* zalecanego dziennego spożycia witaminy A (beta-karotenu)
- 49% zalecanego dziennego spożycia witaminy B2
- 15% zalecanego dziennego spożycia witaminy B6
- 11% zalecanego dziennego spożycia witaminy C
- 32% zalecanego dziennego spożycia manganu
- 100% zalecanego dziennego spożycia kwasu foliowego
* przekracza zalecane dzienne spożycie
Suplementy z chlorelli zwykle sprzedawane są w formie sproszkowanej i są wzbogacone innymi cennymi roślinami. Warto wiedzieć, że 100 g takiej wysokogatunkowej mieszanki może zawierać ponad 30 g białka oraz nawet 30 g błonnika. Tak bogaty skład sprawia, że właściwości odżywcze chlorelli w produktach ją zawierających stanowią doskonałe źródło substancji niezbędnych dla zdrowego rozwoju.
Jakie właściwości zdrowotne ma chlorella?
Chlorella pomaga kompleksowo odżywiać organizm ludzki i wykazuje przy tym wiele cennych właściwości zdrowotnych. Istnieją badania naukowe, które udowodnione w praktyce potwierdzają jej korzystne oddziaływanie na układ odpornościowy człowieka, jak i na wspomaganie oczyszczania organizmu z takich toksyn jak dioksyny, oraz zwalczanie infekcji. Ponadto lecznicze właściwości chlorelli wykazują również działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe (poprzez wspomaganie usuwania z naszego ciała radioaktywnych cząstek powstałych wskutek radioterapii i ochrony przed promieniowaniem ultrafioletowym), oraz wspierają leczenie anemii, nadciśnienia, fibromialgii, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego czy schorzeń wątroby. Wpływ chlorelli na organizm objawia się także w walce z atakami astmy, wysokim poziomem ciśnienia krwi i cholesterolu, jak również zespołem napięcia przedmiesiączkowego i niską zawartością poziomu witaminy B-12 w naszym organizmie.
Obecnie właściwości zdrowotne chlorelli wzbudzają ogromne zainteresowanie nie tylko pośród miłośników zdrowego trybu życia, ale również wśród naukowców, którzy próbują jeszcze lepiej poznać zdrowotny potencjał tej zielonej algi.
Korzystne działanie chlorelli na odporność
Chlorella znana jest głównie dzięki swojemu korzystnemu wpływowi na układ odpornościowy, dlatego też nadaje się idealnie do spożywania w okresach, w których jesteśmy narażeni na obniżony poziom wytrzymałości. Wszystko to dzięki dużej zawartości cynku, oraz licznych witamin i minerałów które działają ochronnie, a wzmożona aktywność komórek ‘naturalnego zabójcy’ wskutek przyjmowania zielonej algi przyczynia się do zwalczania różnego rodzaju wirusów (np. przeziębienia) atakujących nasz organizm.
Włączenie chlorelli do diety pomaga zredukować poziom dioksyny oraz powoduje wzrost poziomu immunoglobuliny A w mleku matki u kobiet w ciąży. Dzięki temu spożywające mleko matki niemowlęta otrzymują mniej szkodliwych substancji, a mleko to staje się lepszym źródłem ich bioodporności.
Działanie chlorelli na organizm pod kątem immunologicznym potwierdzają też opracowania naukowe wykazujące, że przyjmowanie suplementu z zielonej algi zwiększa wydzielanie SIgA (wydzielniczej immunoglobuliny A) w ślinie osób badanych. Jak twierdzą autorzy eksperymentu, fakt ten może potwierdzać pozytywny wpływ rośliny na odporność w obrębie błon śluzowych.
Dzięki tym właściwościom warto sięgnąć po chlorellę na przykład w sezonie jesienno-zimowym, kiedy nasz organizm może zmagać się z różnymi infekcjami, oraz w okresie wytężonego wysiłku.
Chlorella jako wsparcie przy anemii
Istnieją również badania wskazujące na to, że chlorella wykazuje także potencjał w zmniejszaniu dolegliwości związanych z anemią. W jednym z przeprowadzonych eksperymentów, w którym uczestniczyły ciężarne kobiety odkryto, że w wyniku przyjmowania suplementów z zawartością glonu odczuły one znaczny spadek objawów niedokrwistości w swoim organizmie. Autorzy badania powiązali ten fakt z wysoką zawartością składników odżywczych, które zawiera zielona alga – w szczególności witaminy B, kwasu foliowego i żelaza.
Wynika z tego, że chlorella na anemię jest polecana kobietom w ciąży, a regularna suplementacja algą w tym okresie może zwiększać poziom odżywczych składników w organizmie, i tym samym przyczynić się do zmniejszonego ryzyka wystąpienia zaburzeń związanych z czerwonymi krwinkami, niedoborem żelaza oraz obniżonym stężeniem hemoglobiny we krwi, którymi objawia się ta choroba.
Działanie antynowotworowe chlorelli
Jak wynika z wielu badań, chlorella w chorobie nowotworowej może mieć również znaczenie i zastosowanie – nie tylko w profilaktyce, ale i wspieraniu leczenia nowotworów. Działanie to wiąże się ze zdolnością algi do eliminowania szkodliwego wpływu toksyn na organizm.
Podczas badań dotyczących tego, jaki wpływ ma chlorella na raka wykryto m.in. następujące właściwości zielonego glonu:
- poprzez swoje działanie antyoksydacyjne chlorella pomaga zapobiegać powstawaniu komórek rakowych,
- ekstrakt glikoproteinowy z Chlorelli vulgaris może zapobiegać rozwojowi guzów nowotworowych i przerzutów,
- chlorella ellipsoidea może pomagać przeciwdziałać rozwojowi komórek rakowych jelita grubego,
- chlorella pyrenoidosa wspomaga pozytywnie leczenie nowotworu piersi.
Być może najbardziej imponujące jest ochronne działanie chlorelli przed skutkami chemioterapii, objawiające się zdolnością osłonną ludzkich komórek przed szkodliwym wpływem promieniowania i efektami ubocznymi tradycyjnych metod leczenia nowotworów.
Chlorella i jej działanie oczyszczające
Wykazując działanie antyoksydacyjne, chlorella oczyszcza organizm z toksyn poprzez detoksykację metali ciężkich, szkodliwych związków chemicznych i innych niepożądanych substancji, które zanieczyszczają nasz organizm. Wynika to głównie z wysokiego stopnia zawartości chlorofilu, w który została ‘wyposażona’ zielona alga, dzięki czemu cechuje się właśnie tak wysoką skutecznością w redukcji tego rodzaju niechcianych trucizn.
Ponadto, poprzez swoje właściwości chelatujące chlorella usuwa metale ciężkie takie jak ołów, kadm, rtęć czy uran, które przenikają do naszego ciała wraz ze spożywanym posiłkiem. Suplementacja glonem może zatem skutecznie zapobiegać niszczeniu tkanek wywołanych przez zatrucie tymi związkami, obecnymi w przyrodzie, żywności i innych produktach konsumenckich.
Osobną ciekawostkę stanowi również fakt, jaki pozytywny wpływ ma chlorella na kaca, redukując m.in. poziom etanolu we krwi u osób, które spożyły ją przed wypiciem napojów procentowych.
Chlorella na zdrowszą wątrobę
Nauka dostarcza również pewnych dowodów na temat tego, jak korzystnie wpływa chlorella na wątrobę oraz leczenie jej schorzeń. W jednym z badań, które to potwierdzają, wykazano skuteczność suplementacji algą w terapii osób z zapaleniem wątroby typu C.
Badacze zauważyli, że po 12 tygodniach przyjmowania chlorelli, u chorych zmniejszył się poziom markera zapalenia wątroby typu C. Glon może też pełnić istotną rolę w leczeniu niealkoholowej choroby stłuszczeniowej wątroby (NAFLD). Według niektórych badań chlorella vulgaris wpływa pozytywnie na redukcję FBS i poprawia profil lipidowy u pacjentów z tym schorzeniem. Zdaniem naukowców oznacza to, że może ona znaleźć w przyszłości zastosowanie jako środek wspomagający w leczeniu NAFLD.
Działanie chlorelli w syndromie fibromialgii (FMS)
Inną korzyścią, jaką wydaje się zapewniać chlorella jest jej łagodzący wpływ na objawy syndromu fibromyalgii, zwanej też przewlekłym syndromem przemęczenia. Choroba ta objawia się przede wszystkim:
- zmęczeniem,
- problemami ze snem,
- oddawaniem moczu,
- koncentracją,
- niepokojem,
- zespołem drażliwego jelita.
Jak wynika z przeprowadzonych badań, spożywanie suplementu na bazie chlorelli może mieć kojący wpływ na niektóre z tych dolegliwości. Poddani eksperymentowi ocenili bowiem, że podczas jego przyjmowania stopniowo zmniejszał się ich poziom bólu, problemów jelitowych, niepokoju oraz kłopotów ze snem.
Jakie jeszcze działanie zdrowotne ma chlorella?
Zielona alga może mieć również dobroczynne działanie przy innych schorzeniach i dolegliwościach, co starają się zweryfikować coraz to nowsze badania. Niektóre z nich dotyczą wpływu chlorelli na układ oddechowy, otyłość, szybkość regeneracji uszkodzonych tkanek czy dolegliwości występujące powszechnie u kobiet w ciąży.
Czy chlorella na odchudzanie może pomóc ludziom pragnącym zgubić zbędne kilogramy? Z przeprowadzonych badań wynika, że ma korzystny wpływ na redukcję otyłości, a ekstrakt metanolu z chlorelli zmniejsza odkładanie się tłuszczu w komórkach tłuszczowych (stąd też algę stosuje się coraz częściej w fitoterapii otyłości).
Dodatkowo, chlorella obniża również poziom cholesterolu (całkowitego, LDL który przyczynia się do chorób serca, oraz trójglicerydów u osób z wysokim ciśnieniem) i cukru we krwi, zwiększając wrażliwość na insulinę. Pomaga też kontrolować prawidłowe ciśnienie krwi, poprzez ochronę tętnic przed sztywnością i stwardnieniem, dzięki zawartości potasu, wapnia i kwasów omega-3.
Ponadto istnieją także dowody na to, że chlorella łagodzi obrzęki i pomaga wyleczyć białkomocz u kobiet w ciąży. Badacze próbują również potwierdzić skuteczność algi w leczeniu wspomagającym astmy i obturacyjnej chorobie płuc (OChP). Według niektórych naukowców, wysokie stężenie chlorofilu w tym glonie może też opóźniać procesy utleniania komórkowego, wspomagać gojenie się ran, eliminować przykre zapachy i zapobiegać szkodliwym skutkom promieniowania.
Warto także wspomnieć, że chlorella na nadciśnienie wpływa równie kojąco, łagodząc jego umiarkowane objawy (jedno z badań wykazało obniżenie się ciśnienia rozkurczowego u osób przyjmujących suplement w formie tabletek i ekstraktu). Natomiast najbardziej fascynujące w zielonej aldze jest to, że oprócz bycia naturalnym probiotykiem, oddziaływania na długowieczność naszych komórek i witalność organizmu (spowalniając przy tym proces jego starzenia się), czy zwiększania wytrzymałości aerobowej, może również wzmocnić, zregenerować i odbudować ludzkie DNA!
Dlaczego warto włączyć chlorellę do swojej codziennej diety?
W świetle wyników ostatnich badań, chlorella zdobywa coraz większe zaufanie na całym świecie. Nauka wciąż bada potencjał tego glonu i dostarcza co rusz to nowszych dowodów na jego prozdrowotny wpływ.
Warto zatem rozważyć włączenie zielonej algi do swojej codziennej diety, pamiętając, by stosować ją jako dodatek do diety i nie zastępować nią leczenia ani innych wartościowych pokarmów.
Jak wynika z najnowszych opracowań naukowych, chlorella może wspomagać organizm między innymi poprzez:
- zmniejszanie objawów anemii u kobiet w ciąży,
- oczyszczanie organizmu z toksyn i metali ciężkich,
- zwiększanie odporności,
- zapobieganie otłuszczeniu wątroby,
- wzmacnianie organizmu w przewlekłym syndromie przemęczenia,
- działanie antyoksydacyjne i antynowotworowe.
Jej stosowanie może zatem odmienić Twoje życie i uczynić zdrowszym niż kiedykolwiek byłeś. Nie trać czasu, zadbaj o siebie i swoje dobre samopoczucie właśnie teraz wypróbowując pożywną mieszankę 5-ciu zielonych superfoods, którą przygotowali dla Ciebie Racjonalni.
Zamów mix z chlorellą z upraw organicznych i wzmocnij swoją odporność
Jeśli chcesz zatem naturalnie wzmocnić swoją odporność i oczyścić własny organizm z toksyn – sproszkowana chlorella to superfoods idealny dla Ciebie. Sprawdź nasz odpornościowy mix i dodawaj go do swoich ulubionych koktajli czy wypieków. Szczelna i wygodna tuba pomoże Tobie łatwo przechowywać suplement i zatrzymać pełnię jego wartości odżywczych na dłużej. Moc zawartych w nim roślin pozwoli Ci wzbogacić Twoją dietę o najcenniejsze składniki prosto z natury.
Zamów Mix Odporność i już dziś zacznij wzmacniać swój organizm naturalną mieszanką z najlepszą chlorellą na rynku!
Skomentuj: