Darmowa wysyłka od 199 zł
sklep@super-racjonalni.pl 795 293 590 (pon. - pt. 9:00 - 16:00)

Zioła i przyprawy przeciwzapalne

zioła i rośliny przeciwzapalne: kurkuma, czosnek, imbir, pieprz, spirulina

Zioła i przyprawy mają historię stosowania w medycynie chińskiej i indyjskiej sięgającą wielu tysięcy lat. Współczesna nauka i medycyna zaczęła w ostatnich latach intensywnie badać właściwości przeciwzapalne ziół i przypraw, na co wskazuje stale rosnąca liczba publikacji naukowych w tej materii (1). Sprawdźmy, które zioła i przyprawy mają dobrze udokumentowane działanie przeciwzapalne, dzięki czemu mogą odgrywać ważną rolę w profilaktyce i leczeniu przewlekłych chorób zapalnych.

Kurkuma

Kurkuma jest wieloletnią, kłączową rośliną zielną, która zaliczana jest do rodziny imbirowatych. Powszechnie kurkumę wykorzystuje się w kulinariach jako żółtą przyprawę o charakterystycznym smaku i zapachu.

W kłączach kurkumy znajduje się kurkumina – bioaktywny związek zaliczany do polifenoli (antyoksydantów), który odpowiada za większość prozdrowotnych właściwości wynikających ze spożywania kurkumy. Oto najważniejsze właściwości kurkuminy:

  • przeciwutleniające
  • przeciwzapalne
  • przeciwdrobnoustrojowe
  • przeciwcukrzycowe
  • przeciwnowotworowe
  • przeciwdepresyjne
  • immunostymulujące

Przeprowadzone badania wykazały, że kurkumina może działać terapeutycznie w wielu przewlekłych chorobach o podłożu zapalnym, m.in.: schorzeniach sercowo-naczyniowych, neurodegeneracyjnych, otyłości, depresji, cukrzycy, nowotworach oraz nieswoistych zapaleniach jelit (2).

Dowiedziono, że doustna suplementacja kurkuminą zmniejsza stężenie markerów stanu zapalnego (m.in.: CRP, IL-6, TNF-alfa, MCP-1) we krwi oraz zwiększa poziom cytokin przeciwzapalnych (IL-10) (3).

Oprócz tego stosowanie kurkumy i kurkuminy znacząco poprawia obronę antyoksydacyjną organizmu poprzez zwiększenie całkowitej pojemności antyoksydacyjnej krwi (TAC) i aktywności enzymu antyoksydacyjnego – dysmutazy ponadtlenkowej (SOD) oraz zmniejszenie poziomu malondialdehydu (MDA) w surowicy, czyli markera stresu oksydacyjnego (4).

Imbir

Imbir jest jedną z najpopularniejszych przypraw na świecie, która pochodzi z tropikalnego regionu południowo-wschodniej Azji.

Piśmiennictwo fachowe sugeruje, że imbir ma działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwcukrzycowe, przeciwbólowe i przeciwwymiotne (4).

Dotychczasowe badania pokazały, że imbir skutecznie obniża stężenie markerów stanu zapalnego we krwi, szczególnie CRP, hs-CRP i TNF-alfa (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32763761/). Za właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne imbiru odpowiadają przede wszystkim następujące cztery bioaktywne substancje:

  • gingerol
  • shogaol
  • paradol
  • zingeron (5).

Cynamon

Cynamon jest pozyskiwany z kory różnych gatunków cynamonowców, choć najbardziej popularne są dwa gatunki – cynamonowiec cejloński (Cinnamomum zeylanicum) oraz cynamonowiec chiński (Cinnamomum cassia).

Cynamon cechuje się wysoką zawartością polifenoli o silnych właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i przeciwdrobnoustrojowych (6).

Z aktualnych badań wynika, że sproszkowany cynamon podawany w dobowej dawce wynoszącej od 1,5 do 4 g skutecznie przyczynia się do obniżenia stężenia białka C-reaktywnego (CRP) i interleukiny-6 (IL-6) – markerów stanu zapalnego oraz malondialdehydu (MDA) w surowicy – markera stresu oksydacyjnego (7).

Suplementacja cynamonem może łagodzić stany zapalne i stres oksydacyjny w zaburzeniach metabolicznych i chorobach o podłożu zwyrodnieniowo-zapalnym (np. reumatoidalnym zapaleniu stawów) (8).

Czosnek

Czosnek to roślina o charakterystycznym smaku i zapachu, która zawiera szereg substancji o szerokim spektrum aktywności biologicznej i farmakologicznej (10). Prozdrowotne właściwości czosnku, w tym przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwnowotworowe i immunostymulujące wynikają z obecności bioaktywnych składników, wśród których wymienia się:

  • siarczki organiczne (zwłaszcza allicynę),
  • karotenoidy (np. beta-karoten, luteina, zeaksantyna), 
  • flawonoidy (m.in.: rutyna, kwercetyna, mirycetyna, apigenina), 
  • kwasy fenolowe,
  • wolne aminokwasy (np. arginina i metionina),
  • saponiny,
  • witaminy (głównie witamina C i witaminy z grupy B),
  • składniki mineralne (zwłaszcza potas, wapń, fosfor, żelazo, cynk, mangan, miedź i selen).

Wyniki licznych badań wykazały, że regularne spożywanie czosnku może być korzystne w łagodzeniu stanu zapalnego (11). Suplementacja czosnkiem w dawce wynoszącej 2-2,4 g na dobę przez minimum 4 tygodnie może obniżyć poziom krążących we krwi markerów stanu zapalnego, a mianowicie CRP, hs-CRP, IL-6 i TNF-alfa (12).

Pieprz cayenne

Pieprz cayenne jest źródłem kapsaicyny – bioaktywnego związku naturalnie występującego w ostrej papryce chili, który wykazuje właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, bakteriobójcze i grzybobójcze (13).

Badania in vitro dowiodły, iż ekstrakt z papryczki chili ma działanie wymiatające wolne rodniki i zmniejszające stan zapalny, w tym poziom mediatorów zapalenia: interleukiny-6 (IL-6) i czynnika martwicy nowotworu alfa (TNF-α) w komórkach mysich linii RAW 264.7 aktywowanych lipopolisacharydem (LPS) (14). Sugeruje się, że kapsaicyna zawarta w pieprzu cayenne może być przydatna w zapobieganiu stresowi oksydacyjnemu i chorobom o podłożu zapalnym.

Wykazano również, iż kapsaicyna stosowana miejscowo w postaci maści lub kremu może łagodzić dolegliwości bólowe u pacjentów z chorobą zwyrodnieniową stawów, którzy nie tolerują niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ) (15).

Pieprz czarny

Piperyna jest bioaktywnym składnikiem pieprzu czarnego, który jest jedną z najczęściej używanych przypraw na całym świecie. Za wyraźny, ostry i pikantny smak pieprzu czarnego odpowiada właśnie piperyna.

Badania in vitro i in vivo wykazały, że piperyna posiada właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwdrobnoustrojowe, przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe, przeciwnadciśnieniowe, przeciwalergiczne, immunomodulacyjne, kardioprotekcyjne, hepatoprotekcyjne i neuroprotekcyjne (16).

Piperyna zwiększa wchłanianie niektórych witamin (A, B6 i C), selenu, beta-karotenu, koenzymu Q10 oraz kurkuminy, dlatego jest cennym składnikiem wielu suplementów diety (17).

Literatura fachowa donosi, iż zawarta w pieprzu czarnym piperyna może wspomagać leczenie chorób o podłożu zapalnym, takich jak choćby otyłość, cukrzyca, zapalenie stawów, rak jamy ustnej, rak piersi, nadciśnienie tętnicze, udar mózgu, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, choroby nerek, nieswoiste choroby zapalne jelit oraz zapalenie błony śluzowej nosa i gardła (18).

Spirulina

Spirulina jest cyjanobakterią z rodzaju Arthrospira, która naturalnie występuje w krajach azjatyckich, środkowoamerykańskich oraz środkowoafrykańskich. Spirulina charakteryzuje się dużą zawartością białka, aminokwasów niezbędnych, witamin, składników mineralnych oraz bioaktywnych substancji o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwoksydacyjnych i immunomodulujących (19).

Wyniki badań przeprowadzonych z udziałem ludzi wskazują, że spirulina wykazuje działanie przeciwnadciśnieniowe, przeciwcukrzycowe i przeciwhiperlipidemiczne (obniżające poziom cholesterolu całkowitego, cholesterolu frakcji LDL i trójglicerydów we krwi), dzięki czemu może zapobiegać rozwojowi różnych chorób sercowo-naczyniowych i mózgowo-naczyniowych, u podłoża których leży często przewlekły stan zapalny (20).

Ponadto wykazano, iż spirulina w dużych dawkach rzędu 15,2 g na dzień w połączeniu ze standardowym leczeniem może znacznie obniżać poziom wskaźników stanu zapalnego we krwi, takich jak IL-6, TNF-α, IP-10 i MIP-1α, w miarę wydłużania się czasu interwencji u dorosłych pacjentów hospitalizowanych z powodu COVID-19 (21).

Oceń artykuł:

Średnia: 5/5       Głosów: 1

Skomentuj:

Koszyk

Brakuje do bezpłatnej wysyłki 199,00 zł.

Brak produktów w koszyku.