Darmowa wysyłka od 199 zł
sklep@super-racjonalni.pl 795 293 590 (pon. - pt. 9:00 - 16:00)

Moringa – właściwości i zastosowanie

drewniana łyżka z liśćmi moringa w proszku

Jakie właściwości ma moringa?

Uprawiana od tysięcy lat Moringa oleifera często nazywana jest drzewem długowieczności. Roślina ta zawiera w sobie dużą dawkę witaminy A, C i E, białka, żelaza i innych minerałów, oraz antyoksydantów, kwasów omega 3, 6 i 9 czy aminokwasów (1). Tak bogaty skład sprawia, że moringa jest zaliczana do produktów typu superfood (tzw. superżywności), czyli najzdrowszej żywności na świecie i chwalona za swoje niecodzienne właściwości zdrowotne. Liście, proszek i olej moringa wykazują szeroki wachlarz pozytywnych atrybutów, które wykorzystuje się z powodzeniem w lecznictwie, kuchni oraz kosmetyce. Chcesz się dowiedzieć, jakie właściwości ma moringa i gdzie dokładnie znajduje zastosowanie? Poniżej znajdziesz komplet informacji na ten temat.

Co to jest moringa?

Ze względu na swoje bogactwo w zdrowe przeciwutleniacze i bioaktywne związki roślinne, Moringa oleifera zaliczana jest do grona superfood. Swoje korzenie ma w Indiach skąd się pierwotnie wywodzi, chociaż obecnie jest uprawiana od Azji, przez Afrykę aż po Amerykę Południową. Do rozkwitu potrzebuje gorącego i suchego klimatu, dlatego drzewo porasta głównie tropiki, osiągając finalnie aż do 10 metrów wysokości. Rodzina moringowatych obejmuje łącznie około 13 gatunków drzew, na czele z najbardziej znaną Moringa oleifera. Ze względu na swoją ponadprzeciętną odporność na suszę, oraz ogrom składników odżywczych jest uznawana za jeden z głównych produktów, które stosowane – mogą wpłynąć na poprawę jakości odżywiania się całej ludzkości.

Moringa może być dobrym źródłem białka, żelaza, wapnia czy potasu. Z zawartych w liściach, kwiatach i korze surowców wytwarza się leki, ziarna moringa służą zaś do produkcji oleju, wykorzystywanego zarówno w kuchni jak i kosmetyce (poprzez swoje właściwości antybakteryjne). Kora moringa pomaga wytwarzać papier, natomiast odpad produkcyjny mogą posłużyć nam jako doskonały ekologiczny nawóz, dlatego drzewo Moringa jest jedną z tych roślin które wykorzystuje się w całości (1).

sproszkowane liście moringa Racjonalni w kartonowej tubie, obok liście moringi w drewnianej miseczcie i na drewnianej łyżce

Jakie wartości odżywcze ma moringa?

Sproszkowane liście moringa zachowują swoje wartości odżywcze przez lata nawet bez konieczności chłodzenia, co czyni je bez wątpienia jedną z najpopularniejszych form występowania tej rośliny. Dodawany do posiłku 1 gram moringi oleifery w proszku dostarczy naszemu organizmowi nawet 9 razy więcej białka aniżeli 1 gram zwykłego jogurt naturalnego i aż 17 razy więcej wapnia niż 1 gram mleka. Ponadto proszek z liści moringa zawiera 10-krotnie większą dawkę witaminy A od tej występującej w tradycyjnej marchwi, oraz 15-krotnie większą dawkę potasu od tej zawartej w bananie. Nawet tak bogaty w żelazo szpinak musi ustąpić miejsca Moringa oleifera, która oferuje w sobie dawkę aż 25-krotnie większą.

W porównaniu z równie bogatym w wartości odżywcze, ale wciąż mało popularnym w Polsce jarmużem, moringa w proszku może poszczycić się dwukrotnie wyższą zawartością białka, czterokrotnie większą ilością wapna i 6-krotnie powiększonym wolumenem żelaza. Ponadto, posiada też 1,5-krotnie więcej błonnika i – co ciekawie, aż 48 razy więcej witaminy B2!

100 gramów jadalnej porcji Moringa oleifera w proszku uzbroi nasz organizm w ponad 27 gramów białka, 38 gramów węglowodanów, 19 gramów błonnika i jedynie nieco ponad 2 gramy tłuszczu. Dodatkowo, otrzymamy również dawkę 2 000 miligramów wapnia, 300 miligramów magnezu oraz 1 300 miligramów potasu, a wszystko to zawarte w nieco ponad 200 kaloriach.

Ponadto sama moringa, niezależnie od formy swojego występowania zawiera także wpływający pozytywnie na zdrowie naszych kości i stawów mangan, wspomagający przemianę materii i redukujący stres chrom, czy też czuwający nad prawidłową pracą mózgu bor. Ważnym składnikiem są także hamujące stany zapalne aminokwasy, a także cenne dla naszego organizmu kwasy tłuszczowe omega 3, 6 i 9. Liście moringa zawierają w sobie również największe stężenie chlorofilu ze wszystkich roślin, przez co skutecznie wspomagają one proces oczyszczenia organizmu. Natomiast wysoka pojemność antyoksydacyjna (dzięki występowaniu aż 46 różnych antyoksydantów!) pomaga chronić nasze komórki przed stresem oksydacyjnym, który jest podłożem wielu chorób cywilizacyjnych jak cukrzyca, niektóre rodzaje nowotworów oraz schorzenia układów: naczyniowego i sercowego. (2)

infografika przedstawiająca wartości odżywcze liści moringa

Jakie właściwości ma moringa?

Spożywając bogate w cenne wartości odżywcze sproszkowane liście moringa możemy poprawić nie tylko nasze samopoczucie, ale i podreperować własne zdrowie. Według najnowszych badań opisujących jakie właściwości ma moringa, może ona:

1. Wpłynąć korzystnie na stan naszej cery, włosów czy paznokci

Dzięki wysokiej zawartości fenoli (m.in. kemferolu, kwercytyny, rutyny, kwasów: galusowego, chlorogenowego, elagowego i ferulowego) oraz antyoksydantów (jak witaminy: A, C, E i B), które spowaniają proces starzenia się skóry, moringa jest z powodzeniem wykorzystywana w kosmetyce. Wystarczy łyżka sproszkowanych liści dziennie, by wesprzeć naturalny proces budowy włókien kolagenowych i poprawić jędrność własnej skóry. (3,4

2. Poprawić odporność i zmniejszyć stan zapalny 

Moringa zawiera glukozynolany, które to z kolei, za sprawą enzymu zwanego myrozynazą, konwertują do formy izotiocyjanianów. Tym związkom naukowcy przypisują w znacznej mierze właściwości przeciwzapalne rośliny. Swój wkład w redukcji stanów zapalnych mają jednak również związki fitochemiczne (flawanole i kwasy fenolowe), licznie występujące w liściach moringi. Taki skład tłumaczy działanie antybakteryjne i antyoksydacyjne tej rośliny – moringa wesprze nas w walce z patogennymi szczepami bakterii, a związki polifenolowe występujące w jej liściach pomogą wychwycić i neutralizować wolne rodniki, chroniąc tym samym komórki przed zniszczeniem i przyczyniając się do zmniejszenia stanów zapalnych. (5,6,7,8,9)

3. Regulować trawienie

Moringa korzystnie wpływa na zdrowie jelit, a przeprowadzone do tej pory badania na zwierzętach zdają się to potwierdzać. Moringa w codziennej diecie przyczynić się może bowiem do stymulacji prawidłowej flory bakteryjnej jelit, w tym bakterii z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium. Ten pozytywny wpływ na układ trawienny zawdzięczamy całemu bogactwu składników odżywczych w liściach tej rośliny, zawartości błonnika i fitochemikaliów. Związki te wspomagają zdrowie jelit, co zostało poparte licznymi badaniami, stymulują wzrost pożytecznych bakterii, hamując jednocześnie wzrost bakterii patogennych (10,11,12).

4. Obniżyć poziom cukru i cholesterolu we krwi

Wysoki poziom cukru we krwi to główna cecha cukrzycy, ale i zwiększone ryzyko innych poważnych problemów zdrowotnych, jak np. choroby serca. Badania potwierdziły, że regularna suplementacja liśćmi moringi może przyczynić się do obniżenia poziomu glukozy we krwi. Co prawda, większość z tych eksperymentów przeprowadzonych zostało na zwierzętach, dysponujemy już jednak również testami, w których udział brali ludzie.

W jednym z nich, sześciu pacjentom z cukrzycą typu 2 podano jednorazowo, wraz z posiłkiem, 50 g liści moringa w proszku. W odpowiedzi na tą jedną dawkę, poziom glukozy obniżył się aż o 21%. W innym badaniu, 46 pacjentów, również z cukrzycą typu 2, spożywało 8 g sproszkowanych liści moringa w formie tabletki przez okres 40 dni. Po tym czasie, poziom glukozy na czczo i poziom glukozy poposiłkowej spadły odpowiednio o 28% i 26%. Co więcej, cholesterol całkowity, trójglicerydy, cholesterol LDL były o 14%, 14% i 29% niższe niż w porównaniu z grupą kontrolną. W jeszcze innej publikacji opisano eksperyment z udziałem 30 kobiet w okresie postmenopauzalnym, które codziennie, przez 3 miesiące, spożywały 7 g sproszkowanych liści moringi. Zaobserwowano u nich znaczący spadek glukozy na czczo (o 13,5 %) i wzrost hemoglobiny (o 17,5%). Jednocześnie, znacznej poprawie uległy markery stresu antyoksydacyjnego. (13)

Naukowcy przypuszczają, że za to działanie odpowiadają izotiocyjaniany. (14)

5. Regenerować mięśnie

Proszek moringa zawiera w sobie dużą ilość białka, które zwiększa wydolność naszego organizmu i sprzyja jego regeneracji po ciężkim wysiłku (np. treningu). Co więcej, zawiera wszystkie 9 niezbędnych aminokwasów egzogennych – aminokwasów, których organizm nie jest w stanie syntezować samodzielnie, dlatego muszą być one dostarczane w pożywieniu. (15,16)

6. Obniżyć ciśnienie tętnicze

Liście moringa od wieków podawane są również zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym. I choć od lat stosowane są z powodzeniem u ludzi, dysponujemy na ten moment jedynie badaniami przeprowadzonymi na zwierzętach. Te natomiast wykazały, że regularne spożywanie sproszkowanych liści moringa reguluje nie tylko nasze ciśnienie we krwi, ale także redukuje oksydacyjne uszkodzenia naczyń krwionośnych. Działanie hipotensyjne, roślina zawdzięcza prawdopodobnie zawartości licznych związków bioaktywnych, w tym przede wszystkim niazimininie i izotiocyjanianom. (17,18)

7. Wspomagać odchudzanie

Dotychczasowe badania na zwierzętach wykazały, że wzbogacenie diety o liście moringa może zmniejszyć odkładanie się tkanki tłuszczowej i wspomóc rozpad tłuszczów (19). Nie wiemy jednak czy takiego samego działania spodziewać się można u ludzi, na dzień dzisiejszy nie przeprowadzone zostało bowiem żadne badanie z ich udziałem. Są jednak ku temu przesłanki. Dysponujemy bowiem badaniami, w których dietę odchudzającą wzbogacono suplementami diety z liśćmi moringi wśród składników.

W jednym, 8-tygodniowym badaniu, 41 otyłym osobom o takiej samej diecie i aktywności fizycznej, podawano 900 mg suplementu diety z moringą, kurkumą i liśćmi curry. Po tym czasie osoby te zgubiły średnio 4,8 kg, w porównaniu z 1,8 kg w grupie placebo (20).

W innym, większym badaniu, 130 otyłych osób stosowało ten sam suplement diety. Po 16 tygodniach waga spadła średnio o 5,4 kg, w porównaniu z zaledwie 0,9 kg w grupie placebo. Dodatkowo, znacząco obniżył się poziom “złego” cholesterolu LDL, i wzrósł poziom “dobrego” cholesterolu HDL (21).

Co więcej?

Oprócz powyższych właściwości, moringa pomaga także matkom karmiącym stymulując laktację, przyczyniając się do zwiększonej produkcji i jakości mleka (22), czy, ze względu na wysoką zawartość witaminy A, sprzyja zdrowiu oczu (23).

infografika obrazująca jakie właściwości ma moringa, ze zdjęciem przedstawiającym kartonową tubę ze sproszkowanymi liśćmi moringa Racjonalni i drewnianą łyżkę z moringą na drewnianej desce

Zastosowanie moringi w kuchni

Moringa to jeden z tych składników, które powinniśmy włączyć do naszego codziennego menu. Jej wielką zaletą, oprócz bycia naturalną witaminową bombą, jest również to, że możemy ją spożywać praktycznie pod każdą postacią. Owoce najlepiej smakują po ugotowaniu, liście przygotowuje się podobnie jak szpinak (w smaku zaś przypominają rzeżuchę). 

Proszek moringa natomiast stanowi bardzo wygodne rozwiązanie. Dodaj go do ciepłej czy zimnej wody, wymieszaj i wypij. Nadaje się do dań słodkich, ale też wytrwanych. Zastosować możemy go zarówno w zupach, jak i sałatkach – dodać do płatków śniadaniowych, musli czy jogurtu, bądź też koktajlu który wzmocni nasz organizm. 

Ponadto powstający z nasion olej z moringa idealnie nadaje się do smażenia potraw, zaś z liści moringa można zaparzyć pyszną herbatę lub wykorzystać je do zrobienia pożywnego soku owocowo-warzywnego. Te ostatnie działają również jako świetny środek konserwujący żywność i wydłużający okres przydatności mięsa do spożycia.

infografika pokazująca jak można jeść liście moringa w proszku, ze zdjęciami przedstawiającymi lemoniadę z moringi i herbatę z moringi

Zastosowanie moringi w kosmetyce

Moringa Olejodajna coraz częściej jest też stosowana do pielęgnacji skóry oraz wzmacniania cebulek włosów. W tym celu najlepiej jest wykorzystać olej moringa, który bardzo dobrze się wchłania i nawilża skórę, wspomagając tym samym regenerację naskórka dzięki obecnym w jego składzie nienasyconym kwasom tłuszczowym. Skutecznie przeciwdziała też wypadaniu włosów i walczy z łupieżem. Coraz częściej moringa znajduje także zastosowanie u producentów jako składnik uzupełniający wszelakiej maści balsamów do rąk, emulsji do ciała czy kremów do twarzy. Dzięki obecności kwasu oleinowego można stosować ją do cery trądzikowej jak i przesuszonej.

Proszek i liście moringa – cena

W Polsce proszek z liści moringa można kupić chociażby w sklepach ze zdrową żywnością, czy aptekach. Cena produktu uzależniona jest m.in. od takich czynników, jak waga opakowania oraz sposób produkcji (technika zbioru, suszenia i opakowania). Na co należy szczególnie zwrócić uwagę przy zakupie?

Przede wszystkim należy w pierwszej kolejności zacząć od wyboru postaci moringi – jeśli zdecydujemy się na tabletki, warto przeczytać dokładnie skład w którym mogą się znaleźć dodatkowe substancje i różne wypełniacze obniżające jej wartość. W każdym przypadku powinniśmy sprawdzić producenta i kraj pochodzenia, oraz sposób hodowli i faktyczną zawartość procentową rośliny w produkcie który chcemy nabyć.

W naszej ofercie znajdą Państwo sproszkowane liście moringa – pochodzące z uprawy ekologicznej w Indiach, łatwe w przechowywaniu i zastosowaniu. Dzięki opakowaniu w formie szczelnej tuby nie tracą swoich wartości nawet kilka miesięcy po otwarciu. Dodatkowym atutem jest przystępna cena: 150 g już za 39,90 zł. Przejdź do sklepu i zakup swoje opakowanie sproszkowanych liści moringa już dziś!

Oceń artykuł:

Średnia: 4.1/5       Głosów: 86

Skomentuj:

Koszyk

Brakuje do bezpłatnej wysyłki 199,00 zł.

Brak produktów w koszyku.