Zmagasz się z nieustannie towarzyszącym Tobie stresem, uczuciem niepokoju i problemem z zasypianiem? Wypróbuj tę wariację na temat tradycyjnej, ajurwedyjskiej mikstury na bazie mleka – tonik na lepszy sen z ashwagandhą.
Czym właściwie jest Ashwagandha?
Zaklasyfikowana do grupy adaptogenów, to roślina stosowana od ponad 3000 lat, w celu zwalczenia stresu, podniesienia poziomu energii i poprawy koncentrację.
Co mówi nauka na temat Ashwagandhy?
- Może obniżyć poziom cukru we krwi: badania wykazały, że ashwagandha skutecznie obniża poziom glukozy we krwi zarówno u osób zdrowych, jak i chorych na cukrzycę (1, 2, 3).
- Może obniżyć poziom kortyzolu (hormonu stresu): przeprowadzono badanie, w którym podawano ashwagandhę osobom dorosłym narażonym na ciągły stres. Wyniki porównano z grupą kontrolną. U osób, które stosowały ashwagandhę poziom kortyzolu był o 30% niższy (4).
- Może zmniejszyć stres i niepokój: podczas 60-dniowego badania na grupie 64 dorosłych osób narażonych na długotrwały stres, grupa, która suplementowała ashwagandhę odnotowała obniżenie niepokoju i bezsenności na poziomie 69%, podczas gdy grupa leczona placebo – jedynie 11% (5).
- Dodatkowo, ashwagandha może poprawić pamięć (6).
Ashwagandha jest ogólnie dobrze tolerowana i bezpieczna, jednak w przypadku sproszkowanego korzenia, nie powinniśmy przekraczać dawki 3-6 g.
Tonik na sen zalecamy pić wieczorem, godzinę przed snem, ale jeśli zmagasz się ze stresem w ciągu dnia, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby przygotować ten napój o dowolnej porze.
Smacznego eksperymentowania! 🙂
* Ashwagandha jest całkowicie przeciwwskazana kobietom w ciąży.
TONIK NA LEPSZY SEN Z ASHWAGANDHĄ
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 1
Składniki:
- 1 kubek dowolnego mleka (my użyliśmy migdałowego)
- 1 łyżeczka ASHWAGANDHY
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki kardamonu
- 2 goździki
- 1 łyżeczka miodu* (lub do smaku)
- szczypta soli
* lub innego słodzika, np. syropu z agawy
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki, oprócz goździków, zmiksuj za pomocą blendera.
- Miksturę wlej do rondelka i podgrzej na średnim ogniu, mieszając.
- Gdy się zagotuje, wyjmij goździki i przelej miksturę do kubka.
- Tonik pij jeszcze ciepły.
Skomentuj: