Nie możesz dodać tej ilości do koszyka, prawidłowa ilość to: .
Bio Ashwagandha – 150 g
44,90 zł
Stresujesz się, trenujesz, codziennie pokonujesz nowe wyzwania i pracujesz pod presją? Pomocne mogą być tu adaptogeny, w tym ashwagandha.
Ułatwia ona zasypianie i pozwala łatwiej dostosować się do nowych warunków. Będzie także wsparciem dla twojego układu odpornościowego i doda sił w okresie wzmożonego wysiłku. Możesz dodać ją do swoich przekąsek i koktajli, sałatek i wypieków.
Nasza tuba zawiera tylko ten jeden, najwyższej jakości składnik – zebrany w odpowiednim momencie, suszony w optymalnej temperaturze i drobno zmielony – bez żadnych konserwantów, barwników czy dodatków. Ponadto znakomicie chroni go przed utratą właściwości.
100% sproszkowany korzeń Withania Somnifera*
* Z upraw ekologicznych
Bio Ashwagandha – 150 g
Co to jest Ashwagandha?
Ashwagandha, łac. Withania Somnifera, to jedna z najważniejszych roślin leczniczych w Ajurwedzie – systemie indyjskiej medycyny niekonwencjonalnej. Ten zimozielony krzew porasta głównie suche regiony Indii, ale znaleźć go można również na piaszczystych glebach Afryki Północnej i Bliskiego Wschodu. Zaliczana do grupy adaptogenów, ashwagandha, a w szczególności jej korzeń, pomaga przywrócić wewnętrzną równowagę organizmu. Nazywana również indyjskim żeń-szeniem, stosowana jest od ponad 3000 lat, by zniwelować szkodliwe skutki szeroko pojętego stresu, podnieść poziom energii czy poprawić koncentrację.
Ashwagandha - właściwości. Dlaczego warto stosować?
Stres zakrada się do naszego życia niespodziewanie. Być może wymęczył Ciebie wyjątkowo ciężki tydzień, ale liczysz na to, że kolejny będzie spokojniejszy? A może bliska Tobie osoba przechodzi przez trudny okres i z całych sił starasz się jej pomóc? Każdy z nas regularnie doświadcza sytuacji, które stawiają organizm w pełnej mobilizacji. Zdarza się jednak, że stres, z którym się mierzymy, przytłacza nas i nie potrafimy sobie z nim poradzić. Nagle pojawiają się problemy z zasypianiem, uczucie zmęczenia i niepokoju, spada nam odporność…
I tu zastosowanie znaleźć może Ashwagandha – niesamowity adaptogen, będący przedmiotem setek badań naukowych. Adaptogeny ułatwiają adaptację organizmu do szkodliwych czynników stresogennych wszelkiego pochodzenia (psychologicznego, fizjologicznego czy środowiskowego). Co fascynujące, odpowiadają na aktualne potrzeby organizmu – niejako “wychwytują” dysproporcje w organizmie, niwelują je i przywracają równowagę wewnętrzną. Tak dzieje się też w przypadku ashwagandhy.
Korzeń tej rośliny cechują unikalne właściwości:
- Ashwagandha pomaga zrelaksować się i poprawić jakość snu, a jednocześnie dodaje energii i wigoru.
- Wpływając bezpośrednio na układ hormonalny, wspomaga pracę tarczycy, obniża poziom kortyzolu, redukuje stres i niepokój oraz reguluje poziom glukozy we krwi.
- Badania wykazały również, że ashwagandha poprawić może pamięć i koncentrację.
- Zwiększając libido, korzystnie działa także na funkcje seksualne (tak, zarówno u mężczyzn, jak i u kobiet).
Good to know
Kraj pochodzenia:
Indie
Informacje dla alergików:
produkt może zawierać soję, pszenicę oraz gluten, ponieważ w zakładzie produkcyjnym przetwarzane są te składniki.
Polecany dla:
przytłoczonych nadmiarem pracy i obowiązków, mierzących się na co dzień z dużym stresem i niepokojem.
Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
Zalecana dzienna porcja:
dodaj łyżeczkę ashwagandhy do szklanki wody, mleka, koktajlu. Zalecana dzienna porcja do spożycia to 3 g.
Data minimalnej trwałości:
Data znajduje się na spodzie opakowania - 19.10.2025 r.
Ingredients
100% ekologiczny, sproszkowany korzeń Withania Somnifera
Opinions of our clients:
Bardzo doceniam, że to produkt organiczny. Nie jest łatwo znaleźć bio Ashwagandę.
Super produkt.
Jak zwykle najwyższy poziom.Szybka dostawa ,jak najbardziej polecam.
Bardzo doceniam, że to produkt organiczny. Nie jest łatwo znaleźć bio Ashwagandę.
Super produkt.
Jak zwykle najwyższy poziom.Szybka dostawa ,jak najbardziej polecam.
Mam nadzieję że będziemy Ashwagandhę odbierać b.pozytywnie ale to dopiero początek .Liczymy na pozytywne skutki. Pozdrawiam !
Super skuteczna, bardzo dobrze śpię.
Produkt zgodny z oczekiwaniami, szybka przesyłka, bezpiecznie zapakowany.
Wszystko ok, kontakt i produkt. Polecam!
To działa :)
Wszystko ok
Bardzo wysoka jakość. Miałem problemy ze spaniem od lat, a tera śpię jak dziecko!
Jak powstaje nasza ashwagandha?
Naszą Ashwagandhę pozyskujemy jedynie z uprawy ekologicznej w Indiach. Wiemy bowiem jak ważne dla zachowania maksimum korzystnych właściwości są nie tylko same praktyki stosowane podczas uprawy, ale również jakość gleby, proces suszenia i mielenia.
Po zbiorach, korzenie przechodzą selekcję, tak aby wybrać wyłącznie te najwyższej jakości. W przypadku Ashwagandhy ogromne znaczenie ma czas, w którym pozyskiwane są korzenie – nie powinno to nastąpić ani za wcześnie, ani za późno. W przeciwnym razie ich potencjał może zostać znacząco ograniczony. Idealną porą na zbiór jest moment, kiedy roślina ma 6-7 miesięcy.
Pozyskane wówczas korzenie są myte, rozdrobnione, suszone na powietrzu, a następnie zmielone na drobny proszek. Temperatura podczas całego procesu przetwarzania nie przekracza 45 stopni Celsjusza – dzięki temu sproszkowane korzenie Ashwagandhy zachowują swoje właściwości, a Ty możesz cieszyć się pełnowartościowym produktem.
Jak smakuje Ashwagandha?
Sanskrycka nazwa Ashwagandha oznacza “zapach konia(ashwa – koń, gandha – zapach). Tak, wiemy, nie brzmi to zachęcająco 🙂 Faktycznie zapach ashwagandhy jest dość specyficzny, ale za pomocą metafory, nazwa ta nawiązuje również do siły i wigoru młodego młodego ogiera. A smak? Gorzki i odrobinę ziemisty to jego cecha charakterystyczna korzenia Ashwagandhy. Nie da się tego uniknąć. Jednak w Ashwagandzie od Racjonalnych, gorycz ta jest delikatna i miesza się ze słodko-orzechowymi nutami. Proszek doskonale komponuje się z mlekiem, waniliowymi czy czekoladowymi koktajlami, owsianką, sokiem owocowym.
Ashwagandha - jak stosować?
Nie ma jednej, uniwersalnej dawki, która tak samo sprawdzi się każdemu. W przypadku korzenia ashwagandhy w proszku dzienna dawka zalecana do spożycia to 3 g. Warto zacząć od mniejszej ilości i obserwując reakcję organizmu, stopniowo ją zwiększać. Dla lepszej przyswajalności substancji aktywnych, spożywaj z dodatkiem tłuszczu, np. oleju kokosowego, masła migdałowego czy tłustego mleka.
Ashwagandhę w formie sproszkowanej w łatwy sposób dodasz do swojej codziennej diety:
Ashwagandha - gdzie kupić?
Ashwagandha to z pewnością najpopularniejszy adaptogen, dlatego dostępny jest w sprzedaży w przeróżnych formach: od surowego korzenia w proszku, przez tabletki i kapsułki, aż po płynne ekstrakty. Dlaczego sproszkowany korzeń ashwagandhy to dobry wybór? Przede wszystkim w takiej postaci spożywany był tradycyjnie, przez tysiące lat w medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej. To najprostsza, a tym samym najmniej przetworzona forma rośliny.
Choć modne są ostatnimi czasy ekstrakty roślinne izolujące jeden składnik, nie zawsze jest to najlepsze rozwiązanie. Dlaczego? Prawda jest taka, że żadna roślina lecznicza nie zawdzięcza swoich właściwości jedynie jednej substancji czynnej, a zawsze jest to zasługa złożonego składu, ale i zależności między tymi składnikami oraz wspólnego ich oddziaływania na organizm. W przypadku ashwagandhy, naukowcy przypuszczają, że to witanolidy odpowiadają za jej działanie, jednak izolując je, usuwają lub pomijają wiele innych składników rośliny, które również mogą mieć wpływ na ogólną wartość leczniczą rośliny.
Wybierając korzeń ashwagandhy w proszku, korzystamy z pełnego spektrum substancji czynnych. Nic nie zostało usunięte. Oprócz witanolidów, w składzie mamy również liczne alkaloidy (anaferynę, anahigrynę, witaninę, somniferynę, tropinę) oraz flawonoidy, saponiny, glikozydy, kumaryny, fitosterole, minerały czy olejki eteryczne. Dzięki temu roślina zachowuje swoją pełną moc.
Ponadto, nasza ashwagandha oznaczona jest zielonym listkiem – czyli posiada unijny certyfikat ekologiczny, a to oznacza, że podlega ciągłej kontroli: od uprawy, przez przetwarzanie, aż po dostarczenie do konsumenta – czyli Ciebie. Co więcej, produkty rolnictwa ekologicznego wolne są od pozostałości nawozów i środków chemicznych, dzięki czemu ich smak i zapach są często wyraźniejsze, a właściwości lepsze niż w przypadku produkcji konwencjonalnej.
Dlaczego warto wybrać Ashwagandhę od Racjonalnych?
Ashwagandha - przeciwwskazania
Ashwagandha jest rośliną nietoksyczną, a jej codziennie stosowanie – bezpieczne dla większości ludzi. Istnieją jednak przypadki, w których nie powinno się jej spożywać.
Zrezygnuj z ashwagandhy jeśli:
- Jesteś w ciąży.
- Chorujesz na nadczynność tarczycy – roślina ta podnosi poziom tyroksyny.
- Jesteś przed operacją – ashwanadha działa uspokajająco na centralny układ nerwowy. Lekarze obawiają się, że narkoza i leki stosowane leki stosowane podczas i po operacji, mogą spotęgować ten efekt. Odstaw ashwagandhę co najmniej 2 tygodnie przed planowanym zabiegiem.
Skonsultuj się z lekarzem zanim włączysz ashwagandhę do diety:
- Dziecka,
- Jeśli karmisz piersią.
- Jeśli zmagasz się z chorobami autoimmunologicznymi.
- Jeśli stosujesz leki: immunosupresyjne, uspokajające z grupy benzodiazepin i inne, hormony tarczycy.
Środki ostrożności: Nie należy przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety. Zrównoważony sposób żywienia i prawidłowy tryb życia jest ważny dla funkcjonowania organizmu człowieka.
Przeciwwskazania: Produkt nie powinien być stosowany w przypadku stosowania leków o działaniu uspokajającym, nasennynm, przeciwpadaczkowym, nie stosować u dzieci, kobiet w ciąży i w trakcie laktacji.
Ashwagandha - najczęściej zadawane pytania
Czy ashwagandha nadaje się dla dzieci?
Brak jest badań stwierdzających bezpieczne stosowanie ashwagandy przez dzieci, dlatego decyzję o włączeniu rośliny do codziennej diety dziecka należy podjąć konsultując się z lekarzem.
Jak szybko działa ashwagandha?
Delikatne oddziaływanie ashwagandhy na organizm możesz poczuć już od pierwszych dni stosowania, ale odczuwalne efekty zauważysz po około 4 tygodniach codziennej suplementacji. Efekty te mogą przybierać na sile nawet do 8 tygodni od włączenia ashwagandhy do diety. Pamiętaj, że kluczem do wyczekiwanych rezultatów jest regularność - ashwagandhę spożywać należy codziennie.
Jak długo można stosować ashwagandhę?
Z obserwacji wynika, że ashwagandhę można bezpiecznie stosować przez dłuższy czas - podczas badań, roślinę podawano pacjentom nawet przez pół roku, nie odnotowując przy tym skutków ubocznych. Po 6 miesiącach codziennego spożywania ashwagandhy zaleca się jednak miesiąc przerwy.
Kiedy spożywać ashwagandhę? Rano czy wieczorem?
Tak naprawdę ashwagandhę można przyjmować rano, wieczorem, albo nawet rano i wieczorem (dzieląc dzienną dawkę na dwie mniejsze porcje). Wszystko zależy od potrzeb Twojego organizmu. Jeśli zależy Tobie na zwiększeniu energii, zmniejszeniu zmęczenia czy lepszej koncentracji, spożywaj ashwagandhę rano. Jeśli natomiast potrzebujesz wyciszenia przed snem - wieczorem.
Czy można łączyć ashwagandhę z kawą?
Jak najbardziej! Zawarta w kawie kofeina jest stymulantem - pobudzając i dodając energii, niestety podnosi ogólny poziom stresu w organizmie. Ashwagandha natomiast pomaga ten stres zwalczyć. Zatem dodając ashwagandhę do kawy, otrzymujemy zastrzyk energii, której potrzebujemy, ale bez skutków ubocznych w postaci nerwowego pobudzenia. Poza tym kawa doskonale maskuje gorzki smak ashwagandhy. To duet idealny :)
Jestem w ciąży. Czy mogę stosować ashwagandhę?
Zdecydowanie nie. Ashwagandha może doprowadzić do poronienia, dlatego kobiety w ciąży nie powinny jej stosować.
Czy mogę brać ashwagandhę jeśli karmię piersią?
W medycynie ajurwedyjskiej roślina ta stosowana jest w celu pobudzenia laktacji, jednak brak jest badań stwierdzających bezpieczne stosowanie ashwagandhy przez kobiety karmiące piersią. Najlepiej skonsultować się z lekarzem prowadzącym.
Jak działa ashwagandha?
Ashwagandha, jak wszystkie adaptogeny, reguluje pracę dwóch zasadniczych układów neurohormonalnych: układu sympatyczno-nadnerczowego (SAM) i osi podwzgórze-przysadka-nadnercza (HPA). Pierwszy z nich mobilizuje organizm i przygotowuje do podjęcia aktywności “walki lub ucieczki” (“fight or flight”), której celem jest szybkie rozwiązanie sytuacji stresowej. Drugi natomiast, zwany osią stresu, działa z pewnym opóźnieniem, po około 30 minutach, ale jego efekty utrzymują się dłużej. Oś ta przygotowuje organizm do funkcjonowania w trudnej sytuacji, kontroluje przebieg sytuacji stresowej oraz daje sygnał do jej zakończenia. Oś HPA reguluje funkcje endokrynne, ale i pracę układu nerwowego i w pewnym stopniu, również immunologicznego. Oddziałując na oba te układy, ashwagandha ułatwia adaptację organizmu do szkodliwych czynników stresogennych wszelkiego pochodzenia, niweluje ich niekorzystny wpływ i przywraca wewnętrzną równowagę.