DARMOWA wysyłka od 199 złotych

sklep@super-racjonalni.pl

795 293 590 ( PON.-PT. 9:00-16:00 )

Szukaj

Napój z czerwoną herbatą i octem malinowym - detoks i wzmocnienie

Marta, 2 styczeń 2020
Napój z czerwoną herbatą i octem malinowym - detoks i wzmocnienie

Temat detoksykacji stał się ostatnio bardzo modny. Gdy w naszej codziennej diecie znajduje się wysoko przetworzona żywność, alkohol i papierosy, czy narażeni jesteśmy na zanieczyszczone powietrze, nietrudno o nadmiar toksyn w organizmie. Celem takiego detoksu jest usunięcie tych toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, dzięki czemu uwolnimy się od uczucia ociężenia i zmęczenia, poczujemy się lżej, odzyskamy wigor. 

Często usłyszeć można o przeróżnych dietach odtruwających czy wymyślnych suplementach mających na celu oczyszczenie organizmu z toksyn, jednak czy detoks raz czy dwa razy w roku wystarczy, by czuć się lepiej na co dzień? Zdecydowanie nie! Przede wszystkim warto na co dzień chronić swój organizm przed kolejnymi zanieczyszczeniami. Jak tego dokonać? 

  • Unikaj wysoko przetworzonych produktów w naszej diecie. 
  • Ogranicz smażone potrawy, produkty pochodzenia zwierzęcego, używki. 
  • Pij co najmniej 2 litry wody dziennie, również w postaci herbat i naparów ziołowych.
  • Jedz codziennie warzywa i owoce.
  • Pamiętaj o aktywności fizycznej. 

Ponadto, w codziennej diecie warto uwzględnić produkty, które pozwolą naturalnie oczyścić organizm z toksyn. Jednymi z takich produktów są: czerwona herbata i żywy ocet malinowy.

Herbata z tych składników stanowi niesamowite wsparcie przeciwzapalne i antybakteryjne. To również prawdziwa skarbnica antyoksydantów neutralizujących wolne rodniki, a co za tym idzie - chroniących przed rakiem czy spowalniających procesy starzenia się organizmu. Czerwona herbata, pobudzając wydzielanie soków żołądkowych, wspomaga trawienie. Działa również moczopędnie. Niepasteryzowany ocet z malin wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu odpornościowego, usprawnia pracę wątroby, działa napotnie. Taki napój warto pić na co dzień, jak i wspomagająco w czasie grypy lub przeziębienia - pomoże szybciej pozbyć się szkodliwych bakterii i wirusów z organizmu.

NAPÓJ Z CZERWONĄ HERBATĄ I OCTEM MALINOWYM


Czas przygotowania: 10 minut

Liczba porcji: 1 porcja


Składniki:

  • 1 łyżeczka herbaty liściastej pu-erh
  • 1 łyżka żywego octu malinowego
  • 1 łyżeczka miodu*
  • garść malin (świeżych lub mrożonych)
  • * lub innego słodzika, np. syropu z agawy


    Przygotowanie:

    • Zaparz herbatę pu-erh: zalej liście wodą o temperaturze ok. 90 stopni i zaparzaj 1-3 minuty, w zależności od tego, jak intensywny napar chcesz uzyskać.
    • Odstaw napar na 5-10 minut, do ostudzenia, następnie dodaj ocet, miód i owoce. Dokładnie wymieszaj. Gotowe!

    Wskazówka Racjonalnych:

      Więcej przepisów z żywym octem malinowym i jabłkowym:

      Koszyk

      Twój koszyk jest pusty.

      Dokonaj swoich pierwszych zakupów