Temat detoksykacji stał się ostatnio bardzo modny. Gdy w naszej codziennej diecie znajduje się wysoko przetworzona żywność, alkohol i papierosy, czy narażeni jesteśmy na zanieczyszczone powietrze, nietrudno o nadmiar toksyn w organizmie. Celem takiego detoksu jest usunięcie tych toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, dzięki czemu uwolnimy się od uczucia ociężenia i zmęczenia, poczujemy się lżej, odzyskamy wigor.
Często usłyszeć można o przeróżnych dietach odtruwających czy wymyślnych suplementach mających na celu oczyszczenie organizmu z toksyn, jednak czy detoks raz czy dwa razy w roku wystarczy, by czuć się lepiej na co dzień? Zdecydowanie nie! Przede wszystkim warto na co dzień chronić swój organizm przed kolejnymi zanieczyszczeniami.
Jak tego dokonać?
- Unikaj wysoko przetworzonych produktów w naszej diecie.
- Ogranicz smażone potrawy, produkty pochodzenia zwierzęcego, używki.
- Pij co najmniej 2 litry wody dziennie, również w postaci herbat i naparów ziołowych.
- Jedz codziennie warzywa i owoce.
- Pamiętaj o aktywności fizycznej.
Ponadto, w codziennej diecie warto uwzględnić produkty, które pozwolą naturalnie oczyścić organizm z toksyn. Jednymi z takich produktów są: czerwona herbata i żywy ocet malinowy.
Herbata z tych składników stanowi niesamowite wsparcie przeciwzapalne i antybakteryjne. To również prawdziwa skarbnica antyoksydantów neutralizujących wolne rodniki, a co za tym idzie – chroniących przed rakiem czy spowalniających procesy starzenia się organizmu. Czerwona herbata, pobudzając wydzielanie soków żołądkowych, wspomaga trawienie. Działa również moczopędnie. Niepasteryzowany ocet z malin wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu odpornościowego, usprawnia pracę wątroby, działa napotnie. Taki napój warto pić na co dzień, jak i wspomagająco w czasie grypy lub przeziębienia – pomoże szybciej pozbyć się szkodliwych bakterii i wirusów z organizmu.
NAPÓJ Z CZERWONĄ HERBATĄ I OCTEM MALINOWYM
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 1 łyżeczka herbaty liściastej pu-erh
- 1 łyżka żywego octu malinowego
- 1 łyżeczka miodu*
- garść malin (świeżych lub mrożonych)
* lub innego słodzika, np. syropu z agawy
Przygotowanie:
- Zaparz herbatę pu-erh: zalej liście wodą o temperaturze ok. 90 stopni i zaparzaj 1-3 minuty, w zależności od tego, jak intensywny napar chcesz uzyskać.
- Odstaw napar na 5-10 minut, do ostudzenia, następnie dodaj ocet, miód i owoce. Dokładnie wymieszaj. Gotowe!
Wskazówka Racjonalnych:
Ocet malinowy zastąpić możesz niepasteryzowanym octem jabłkowym.
Skomentuj: