Raz spróbujesz tego cudownego napoju (tak, cudownego, ale o tym za chwilę 😉), a jesteśmy przekonani, że zostanie z Tobą na dłużej. Przyrządzony z adaptogennego korzenia maca, kakao, energetyzujących guarany i żeń-szenia, oraz rozgrzewających przypraw, to doskonała alternatywa dla kawy. Pobudzi? Tak, delikatnie. Co jednak najważniejsze, spożywana regularnie przynieść może szereg wartościowych korzyści zdrowotnych. Idealnie!
Co to jest właściwie maca?
Maca to roślina z rodziny kapustowatych (znajdziesz w niej również brokuły, jarmuż czy właśnie kapustę) uprawiana w peruwiańskich Andach, w ciężkich warunkach, na wysokości ponad 4 000 metrów nad poziom morza. Od ponad dwóch tysięcy lat cieszy się niemalejących zainteresowaniem tamtejszej ludności.
Nie bez powodu.
Maca wykazuje właściwości adaptogenne, wspierając układ hormonalny, nerwowy i krwionośny. Z przeprowadzonych do tej port badań wynika również, że całkiem skutecznie podnosi libido, poprawia nastrój i zwiększa wytrzymałość.
Choć koncept adaptogenów może budzić wątpliwości, dysponujemy coraz większą pulą rzetelnych publikacji naukowych potwierdzających ich korzystne dla człowieka działanie. Adaptogeny to nietoksyczne rośliny, chemicznie dość złożone, o właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych, w składzie których znajdziemy polisacharydy, kwasy tłuszczowe i aktywne związki specyficzne dla poszczególnych ich rodzajów.
By jeszcze bardziej zagmatwać ich temat, większość adaptogenów wywiera wpływ na szereg układów w organizmie, skutkując różnym, typowym dla danej rośliny działaniem. Co jednak wszystkie je łączy to regulacja produkcji kortyzolu, zwanego również hormonem stresu, co skutkuje z kolei zmniejszeniem poziomu odczuwanego stresu. Korzeń maca nie jest tutaj wyjątkiem.
A nie mówiliśmy, że maca latte to cudowny napój? 😁
Maca latte – co potrzebujesz?
Gotowa / gotowy przyrządzić swoje napakowane superfoods latte? To Ci się przyda:
- Miks superfoods Energia – z macą, kakao, ale i guaraną i żeń-szeniem. Super alternatywa dla kawy!
- Miód / syrop klonowy – dla odrobiny słodyczy.
- Cynamon – pełen antyoksydantów, świetnie reguluje poziom cukru we krwi.
- Czarny pieprz – zupełnie opcjonalnie, choć szczypta fajnie podkręci smak.
- Mleko – krowie lub napój roślinny (owsiany fajnie się sprawdzi).
Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: 1
Składniki:
- 1 łyżeczka mieszanki Energia lub korzenia maca w proszku
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- szczypta czarnego pieprzu
- 1 szklanka mleka lub napoju roślinnego, np. owsianego
- 1/2-1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego
Przygotowanie:
- Składniki umieść w rondelku.
- Mieszając, podgrzewaj na średnim ogniu aż napój będzie gorący, nie doprowadzając jednak do wrzenia.
- Tuż przed przelaniem do filiżanki, mieszaj energicznie, aby uzyskać piankę. Możesz użyć spieniacza, mieszadełka lub po prostu widelca.
- Napój w filiżance posyp szczyptą cynamonu.
Skomentuj: