Nie możesz dodać tej ilości do koszyka, prawidłowa ilość to: .
Bio Maca – 150 g
42,90 zł
Legenda głosi, że wojownicy Inków spożywali ją przed bitwą, wierząc, że zapewni im niesamowitą siłę i wytrzymałość. Dziś również popularność tej rośliny nie maleje.
Certyfikowana, ekologiczna Maca od Racjonalnych pozyskiwana jest od rdzennej społeczności peruwiańskich Andów, którzy jej uprawą zajmują się od tysięcy lat. Minimalnie przetworzona – wysuszona przy zachowaniu niskiej temperatury oraz zmielona na drobny proszek – wolna jest od wszelkich sztucznych dodatków i konserwantów.
Delikatny, orzechowy smak i aromat sprawią, że ten niezwykły superfood doskonale komponować się będzie z kawą czy koktajlem, owsianką i słodkimi wypiekami. Co więcej, nasz sproszkowany korzeń maca pakujemy do poręcznej tuby, która pozwoli zachować jej świeżość przez cały czas użytkowania
100% sproszkowany korzeń Lepidium meyenii*
* Z upraw ekologicznych

Bio Maca – 150 g
Co to jest Maca?
Maca, łac. Lepidium meyenii, to roślina z rodziny krzyżowych, pochodząca z peruwiańskich Andów. Uprawiana przez ludność tego rejonu od ponad 2000 lat. To jedna z nielicznych roślin jadalnych, która jest w stanie przetrwać surowe warunki atmosferyczne na wysokości powyżej 4000 m n.p.m. Wyglądem i rozmiarem przypomina rzepę czy rzodkiew, z zielonymi liśćmi wyrastającymi z bulwy (korzenia), która w zależności od odmiany, ma kolor żółty, czerwony, fioletowy czy czarny. Nazywana również peruwiańskim żeń-szeniem, tradycyjnie maca wykorzystywana była jako pożywienie, spożywana w formie fermentowanego napoju czy owsianki. Co więcej, mieszkańcy Andów stosowali ją jako remedium na różnego rodzaju dolegliwości, w tym choroby serca czy reumatyzm.
Maca - właściwości. Dlaczego warto stosować?
Korzeń maca to skarbnica składników odżywczych. Jest źródłem aminokwasów, kwasów tłuszczowych i antyoksydantów. To jednak nie wszystko. Znajdziemy w nim również witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo, potas, miedź, wapń, cynk czy mangan. Działanie tego superfood przypisuje się jednak głównie zawartości związków bioaktywnych, w tym polifenoli, glukozynolanów, alkamidów, macamidów, steroidów, izotiocyjanianów, katechin i tanin.
Historycznie, starożytni Peruwiańczycy traktowali macę jako walutę, którą handlowali. Ceniono ją bowiem ze względu na jej właściwości lecznicze. Używano jej przeciwko wielu dolegliwościom, m.in. nieregularnym miesiączkom, uciążliwym objawom menopauzy, chcąc pokonać stres, zmęczenie czy anemię. Mówi się nawet, że zaopatrywano w nią wojowników Inków przed wyprawą na bitwę, wierząc, że pozytywnie wpłynie na ich siłę, kondycję i odporność. W okresie świetności Inków uważano macę za tak wartościową, że zarezerwowano wyłącznie dla rodziny królewskiej.
Dziś po peruwiański żeń-szeń sięgamy, aby:
- zwiększyć poziom energii i poprawić nastrój,
- zminimalizować objawy menopauzy,
- poprawić płodność u mężczyzn,
- zwiększyć libido,
- poprawić pamięć i koncentrację.
Nie zapominajmy również, że maca, podobnie jak ashwagandha, klasyfikowana jest jako adaptogen. Roślina ta, podobnie jak inne adaptogeny, stymuluje odpowiedź układu odpornościowego i pomaga regulować poziom hormonów w organizmie. Wspiera zdrowe nadnerczy oraz sprzyja utrzymaniu prawidłowego poziomu energii. Może przechodzisz przez ciężki czas w pracy? Może Twój cały czas pochłania opieka nad dziećmi i rodziną. Albo doświadczasz właśnie zmian hormonalnych związanych z menopauzą? Niezależnie od przyczyny zaburzeń gospodarki hormonalnej i zwiększonego stresu w Twoim życiu, adaptogenne działanie korzenia maca może pomóc Tobie przywrócić równowagę.
Dowiedz się więcej o korzeniu maca:
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia:
Peru
Informacje dla alergików:
produkt może zawierać soję, pszenicę oraz gluten, ponieważ w zakładzie produkcyjnym przetwarzane są te składniki.
Polecany dla:
wszystkich, którzy mierzą się ze stresem oraz tych, którzy ciężko pracują fizycznie i umysłowo, trenują.
Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu.
Zalecana dzienna porcja:
dodaj łyżeczkę korzenia maca do szklanki wody, mleka, koktajlu. Zalecana dzienna porcja do spożycia to 1-3 g.
Data minimalnej trwałości:
Data znajduje się na spodzie opakowania - 20.05.2027 r.
Składniki
100% ekologiczny, sproszkowany korzeń Lepidium meyenii.
Opinie naszych Klientów:
Bardzo profesjonalnie, szybka wysyłka, polecam absolutnie i dziękuję
Szybka realizacja zamówienia, wszystko zgodne, pełen profesionalizm:)
Bardzo szybka realizacja zamówienia. Produkt w szczelnym opakowaniu. Smak Ok. Na efekty trzeba poczekać…dopiero zaczęłam stosować. Polecam sprzedawcę!
Bardzo profesjonalnie, szybka wysyłka, polecam absolutnie i dziękuję
Szybka realizacja zamówienia, wszystko zgodne, pełen profesionalizm:)
Bardzo szybka realizacja zamówienia. Produkt w szczelnym opakowaniu. Smak Ok. Na efekty trzeba poczekać…dopiero zaczęłam stosować. Polecam sprzedawcę!
Produkt pierwsza klasa
Super dodatek np do kawy
Wszystko szybko i sprawnie produkt ok
Serdecznie polecam ♥️
Świetny produkt.
Super jakość
Świetny produkt warty polecenia tym, którzy są zainteresowani kupnem.
Jak powstaje nasza maca?
Naszą macę pozyskujemy z certyfikowanej uprawy ekologicznej w Peru. To właśnie w peruwiańskich Andach panuje idealny mikroklimat i zasobność gleby, niezbędne do uprawy najwyższej jakości korzenia maca. Co więcej, lokalna społeczność zna się na tym jak nikt inny, uprawą Lepidium meyenii zajmują się bowiem od tysięcy lat.
Roślinę tę sadzi się każdego roku, między listopadem a grudniem – nasiona ręcznie rozsiewa się po uprzednio zaoranym polu. Po 8-9 miesiącach, gdy maca jest już w pełni dojrzała, następują zbiory. I w ten proces nie został zautomatyzowany. Korzenie zbierane są ręcznie, powoli i ostrożnie wykręcając je z gleby. Wówczas następuje selekcja tych, które nadają się do dalszej obróbki. Co ciekawe, maca zostawia glebę niemalże wyjałowioną ze składników odżywczych, dlatego zgodnie z tradycją Inków, po każdym cyklu, zanim pole zostanie ponownie zasiane, zostawia się je na 10 lat, by nastąpić mogła jego remineralizacja.
Zanim korzenie maca trafią do naszych tub, suszone są naturalnie, na słońcu, w temperaturze nie przekraczającej 45 stopni Celsjusza, a następnie mielone na drobny proszek.
Jak smakuje maca?
Peruwiański żeń-szeń cechuje delikatnie ziemisty, ale przyjemnie orzechowy smak i aromat. Słodki korzeń maca, o subtelnej nucie karmelu, świetnie komponuje się z takimi produktami, jak migdały, kokos, wanilia, czekolada czy banan, sprawiając, że jest idealnym składnikiem kremowych koktajli, latte, wypieków, owsianek i wielu innych dań. Jeśli chcesz zasięgnąć inspiracji, sprawdź nasze PRZEPISY.
Maca - jak stosować?
Jak w przypadku wielu adaptogenów, i tu nie ma jednej, uniwersalnej dawki, która sprawdzi się każdemu. W przypadku sproszkowanego korzenia maca dzienna dawka wynosi 1-3 g. Zawsze warto zacząć od mniejszej dawki, i obserwując reakcję organizmu, ewentualnie stopniowo ją zwiększyć. Pamiętaj, że maca to produkt naturalny i na efekty jej działania trzeba zaczekać dłużej niż w przypadku środków farmakologicznych. Najczęściej jednak zauważysz je po 6-12 tygodniach regularnego, codziennego stosowania.
Korzeń maca w proszku łatwo dodasz do swojej diety:
Maca - gdzie kupić?
Pewnie zastanawiasz się, gdzie kupić najlepszej jakości korzeń maca? I czy wybrać ten ekologiczny?
Dzięki rosnącej popularności tego superfood, peruwiański żeń-szeń stał się łatwo dostępny w sklepach ze zdrową żywnością i aptekach, zarówno tych internetowych, jak i stacjonarnych. Znajdziesz go zarówno w formie kapsułek czy płynnego ekstraktu, jak i sproszkowanego korzenia w jego czystej postaci. Uważa się, że każda z tych form przyniesie oczekiwane rezultaty, dlatego ważne, by wybrać tę, najwygodniejszą dla siebie. Przy zakupie, zwróć uwagę na skład produktu – najlepiej, aby był to w 100% korzeń maca, bez zbędnych dodatków.
Ekstrakt czy cały korzeń? Ważne, by zdać sobie sprawę, że aby uzyskać standaryzowany ekstrakt, wyizolować należy konkretną substancję czynną, którą podejrzewa się o główny wpływ na działanie rośliny. Usuwa się przy tym inne, potencjalnie równie korzystne jej składniki. Tu przewagę ma cały, sproszkowany korzeń rośliny, o pełnym spektrum substancji czynnych zawartych w roślinie. To w takiej postaci stosowany był tradycyjnie.
Warto również wybrać macę z uprawy ekologicznej. Im mniej szkodliwej chemii, tym lepiej. Dopisek „bio” to nie tylko unijne logo zielonego listka na opakowaniu, ale i liczne, restrykcyjne kontrole na każdym etapie produkcji, od uprawy, przez przetwórstwo, transport, pakowanie i magazynowanie.
Dlaczego wybrać korzeń maca od Racjonalnych?
Maca - przeciwwskazania
Badania dowodzą, że stosowanie korzenia maca jest bezpieczne dla większości ludzi i wiązać się może z minimalnym ryzykiem wystąpienia skutków ubocznych. Niemniej jednak, niektórzy ludzie powinni z niego zrezygnować.
Wśród nich są dzieci, kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Z suplementacji na własną rękę zrezygnować powinny również osoby chorujące na nowotwór hormonozależny (np. rak piersi, jajników, prostaty), endometriozę czy mięśniaki macicy. Maca wykazywać może działanie estrogenne, dlatego jeśli zmagasz się z dolegliwością, której stan pogorszyć może estrogen, nie sięgaj po nią, a już na pewno nie bez uprzedniej konsultacji z lekarzem prowadzącym.
Maca - najczęściej zadawane pytania
Czy maca jest bezpieczna?
Maca to roślina spożywana powszechnie przez ludzi i zwierzęta od setek lat. Liczne badania pokazały, że można ją stosować bezpiecznie, bez obaw o ewentualne skutki uboczne. Te występują bardzo rzadko. Pamiętać jednak należy o zachowaniu rozsądku w kwestii dawkowania. Więcej nie znaczy lepiej.
Jaka jest dzienna dawka korzenia maca?
Uniwersalną rekomendacją jest ilość 1-3 g dziennie. Zaczynamy zawsze od mniejszej porcji.
Jak stosować korzeń maca?
Najbardziej efektywnym sposobem na suplementację korzenia maca w proszku jest dodanie go do soku czy wody, i spożycie go rano, na czczo, 10-15 minut przed śniadaniem. Niemniej jednak, jeśli wolisz, dodaj go do porannego koktajlu, owsianki czy dowolnej potrawy, jak Tobie wygodnie. Przede wszystkim, istotne znaczenie ma regularność w stosowaniu.
Czy maca z Peru jest najlepsza?
Jeśli zdążyłeś/zdążyłaś wgłębić się już trochę w temat, wiesz, że tradycyjnie korzeń maca uprawiany jest wysoko w Andach, głównie w Peru i Boliwii. W ostatnich latach, również i w Chinach rozpoczęto produkcję i eksport tego surowca. To jednak maca z Peru cały czas cieszy się najwyższym uznaniem, i w miarę możliwości, sięgaj właśnie po nią.
O jakiej porze dnia stosować korzeń maca?
Niektórym łatwiej jest włączyć korzeń maca do diety spożywając całą, dzienną dawkę rano, na czczo. Inni wolą rozłożyć ją na kilka porcji w ciągu dnia. Co ciekawe, niektórzy ludzie najwięcej korzyści obserwują stosując macę koło godziny 14:00, gdy przeważnie poziom hormonów jest najniższy. Pamiętaj jednak, że roślina ta działa energetyzująco, i spożywana późnym popołudniem i wieczorem, może przyczynić się do trudności w zasypianiu.