Kulki mocy zdecydowanie królują wśród naszych ulubionych, słodkich przekąsek – są nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale i zaspokoją zachcianki każdego łasucha. Kombinacji smakowych jest masa, ale te cytrynowo-kokosowe są wręcz idealną, letnią przekąską, a wśród składników znajdziesz naszą (i zdecydowanie Waszą) ulubioną pastę kokosową 🙂
Jak zrobić takie kulki?
Przepis jest bardzo prosty:
Zaczynamy od bazy, i w tym przypadku są to płatki owsiane. Zwykłe, górskie albo błyskawiczne – takie, jakie masz pod ręką.
Następnie, olej kokosowy i pasta kokosowa – będą nie tylko źródłem sycącego, zdrowego tłuszczu, ale i zwyczajnie skleją całą masę.
Następnie kolejny klejący składnik – słodzik: miód, syrop z agawy, syrop klonowy. Odrobina słodyczy nie zaszkodzi 🙂
I w końcu: dodatki! Czyli wszystko to, co podkręci smak, teksturę i wartość odżywczą. To może być czekolada, suszone owoce, ziarna, ale w tym przepisie padło na wiórki kokosowe, migdały, startą skórkę i sok z cytryny.
Do dzieła!
CYTRYNOWO-KOKOSOWE KULKI MOCY
Czas przygotowania: 15 minut + 1 godzina w lodówce
Liczba porcji: 12 kulek
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/4 szklanki zmielonych migdałów
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- 1/3 szklanki pasty kokosowej
- 1/3 szklanki miodu / syropu z agawy / syropu klonowego
- skórka starta z jednej cytryny
- sok z 1/2 – 1 cytryny (w zależności od tego, jak lubisz kwaśne słodycze)
Przygotowanie:
- Do dużej miski wsyp płatki owsiane. Zmiel je odrobinę.
- Do płatków dodaj resztę składników. Łyżką, szpatułką lub czystymi rękoma mieszaj, aż wszystkie składniki się skleją.
- Łyżkę masy formuj dłońmi na kształt kulek. Jeśli kulki przyklejają się za bardzo do dłoni, włóż masę na godzinę do lodówki, po czym wróć do formowania kulek.
- Gotowe kulki mocy przechowuj w lodówce w szczelnym pojemniku.
Skomentuj: