DARMOWA wysyłka od 199 złotych

sklep@super-racjonalni.pl

795 293 590 ( PON.-PT. 9:00-16:00 )

Szukaj

Bio olej kokosowy

24.90 zł

  • 250 ml
  • 500 ml
  • 1 l
Wysyłamy w: 24 h

Olej kokosowy Racjonalni tłoczony jest na zimno, ze świeżego miąższu uprawianych ekologicznie kokosów. Wytwarzany jest na Filipinach, tuż po zbiorach. W ten sposób uzyskujemy olej najbogatszy w bioaktywne składniki - w porównaniu do tych tłoczonych z kopry czy wiórków, poddanych obróbce termicznej w wysokiej temperaturze.

Nierafinowany, niebielony, nieperfumowany - nie znajdziesz w nim żadnej chemii. Olej kokosowy Racjonalni cechuje świeżość oraz delikatny smak i zapach kokosa.

Uważany za jeden z najzdrowszych olejów, olej kokosowy zawiera unikalną kompozycję kwasów tłuszczowych - kwasu kaprylowego, laurynowego i kaprynowego. Sprawdzi się w kuchni - do smażenia i pieczenia, ale i jako wszechstronny kosmetyk do włosów, skóry i paznokci.

Składniki: 100% ekologiczny olej kokosowy

  • Olej kokosowy Racjonalni

  • Właściwości

  • Zastosowanie

  • Wartość odżywcza

Olej kokosowy Racjonalni:

  • Tłoczony na zimno ze świeżego miąższu kokosa.
  • Wyprodukowany na Filipinach zaraz po zbiorach.
  • Z kokosów z certyfikowanych upraw ekologicznych.
  • Nierafinowany, niebielony, nieperfumowany.
  • Doskonały w kuchni - do pieczenia i smażenia.
  • Wszechstronny, naturalny kosmetyk do skóry, włosów i paznokci.

Co wyróżnia nasz olej kokosowy?

  • Surowiec

Olej kokosowy Racjonalni to produkt nierafinowany - virgin. Co to znaczy? Tłoczony jest na zimno ze świeżego miąższu kokosa, tuż po zbiorach. Taki miąższ został jedynie delikatnie zabezpieczony poprzez suszenie przez kilka godzin w niskiej temperaturze - do 40°C, i zaraz po suszeniu poddany tradycyjnemu procesowi tłoczenia, również w temperaturze nie przekraczającej 40°C. Na półkach sklepowych często znaleźć można oleje virgin, lecz tłoczone z kopry czy wiórków kokosowych. Oba te surowce poddane zostały obróbce termicznej w znacznie wyższej temperaturze - tak, by mogły przetrwać transport do innych miejsc na świecie, i tam dopiero zostać wykorzystane do tłoczenia. Jednak jaki jest sens tłoczenia na zimno, kiedy surowiec przeszedł już obróbkę termiczną w temperaturze nawet 150°C? Taki surowiec będzie uboższy w cenne składniki odżywcze, a zatem olej z niego wytworzony również.

  • Kraj pochodzenia surowca i miejsce produkcji 

Najlepszej jakości olej kokosowy produkowany jest tam, gdzie naturalnie występują palmy kokosowe. Nasz wybór padł na Filipiny i ekologiczną, certyfikowaną uprawę. Dlaczego? Po pierwsze, panują tam doskonałe warunki do uprawy kokosów. Po drugie, Filipińczycy tłoczą (i spożywają) olej kokosowy od setek lat i to doświadczenie czuć w każdym słoiku. Opanowali tę sztukę do perfekcji gwarantując wysoką, stałą jakość każdej kolejnej partii. Bardzo duże znaczenie ma tu również czas - im krótszy od pozyskania świeżego miąższu do wytłoczenia oleju, tym lepiej. Porównajmy świeży miąższ kokosa do oliwek, koprę czy wiórki do wytłoczyn z oliwek. Wszyscy wiemy, że najlepsza oliwa tłoczona jest w krajach, gdzie panuje odpowiedni klimat do uprawy oliwek. W przypadku oleju kokosowego jest dokładnie tak samo. Często od wyprodukowania kopry do wytłoczenia z niej oleju mija nawet kilka miesięcy. Olej pozyskany ze świeżego miąższu tuż po zbiorach cechuje pełna ilość wartościowych kwasów tłuszczowych, w tym laurynowego, oraz wysoka jakość nieporównywalna do olejów z kopry czy wiórków kokosowych. 

  • Smak, aromat i wygląd 

W przeciwieństwie do bardzo aromatycznego oleju z prażonych wiórków czy kopry, olej kokosowy ze świeżego miąższu cechuje delikatny, subtelny smak i zapach kokosa. Olej kokosowy Racjonalni jest nieperfumowany, niebielony, wolny od chemii. W temperaturze poniżej 25°C utrzymuje postać stałą i białą barwę. Możesz w nim jednak znaleźć ślady brązowego osadu - całkowicie naturalne dla kokosa. Po podgrzaniu natomiast staje się płynny i bezbarwny. 

  • Certyfikat ekologiczny

Olej kokosowy Racjonalni to certyfikowany produkt, oznakowany unijnym logo produkcji ekologicznej - zielonym listkiem. Co to znaczy? Orzechy kokosowe użyte do tłoczenia pochodzą tylko i wyłącznie z kontrolowanych, ekologicznych upraw, w których nie stosuje się pestycydów. Taki olej jest całkowicie bezpieczny i wolny od kontrowersyjnej chemii.

  • Opakowanie

Nasz olej kokosowy pakujemy jedynie w szklane słoiki - z przyczyn środowiskowych, ale i zdrowotnych. Zanieczyszczenie plastikiem to już teraz globalny problem, ale pamiętajmy też, że plastik i żywność nie tworzą dobrego duetu. Plastik to tworzywo sztuczne składające się z polimerów, a te wydzielać mogę niebezpieczne toksyny, np. BPA - podejrzewane o powodowanie chorób wynikających z zaburzeń hormonalnych. BPA może migrować do żywności przechowywanej w opakowaniach zawierających tę substancję. Czy jeden plastikowy słoik nam zaszkodzi? Pewnie nie, ale patrzmy szerzej. To nigdy nie jest jeden plastikowy pojemnik. Jesteśmy zasypywani opakowaniami z tworzyw sztucznych, często nie mając innego wyboru. Dlatego kiedy mamy ten wybór, wybierajmy świadomie. Dla nas, Racjonalnych, jest to bardzo ważne, nawet etykiety drukujemy na papierze pochodzącym z recyklingu.

Dlaczego warto zaopatrzyć się w olej kokosowy?

Olej kokosowy zaliczany jest do grona superfoods - superżywności. Kokos to bowiem niesamowicie cenny owoc palmy kokosowej. Ta w środowisku naturalnym porasta rejony południowo-wschodniej Azji, gdzie nazywana jest "drzewem, które dostarcza wszystkiego, co potrzebne jest do życia". Przez społeczność pacyficzną uważana jest za remedium na wszelkie dolegliwości. Ciężko bowiem znaleźć tam osoby z chorobami serca, miażdżycą i wysokim poziomem złego cholesterolu. 

Najpopularniejszym produktem pozyskiwanym z kokosa jest olej. Ten najlepszy powstaje w wyniku tłoczenia na zimno świeżego miąższu kokosa, w miejscu uprawy, tuż po zbiorach. W chłodnej lub pokojowej temperaturze ma postać stałą o białej barwie, po ogrzaniu do temperatury powyżej 25°C staje się płynny i bezbarwny. Cechuje go delikatny smak i aromat kokosa.

Przeprowadzono już tysiące badań dokumentujące pozytywny wpływ oleju kokosowego na zdrowie, zdecydowaną większość z nich przypisując unikalnej kompozycji kwasów tłuszczowych o łańcuchach średniej długości (MCFA) - kwas kaprylowy, laurynowy i kaprynowy. Stanowią one około 62% tłuszczu w oleju kokosowym, 92% całego oleju stanowią zdrowe kwasy tłuszczowe nasycone. W składzie znajdziemy również polifenole, fitosterole i tokotrienole. 

Większość tłuszczów, które spożywamy trawione jest dość długo. Jednak te wyjątkowe tłuszcze MCFA występujące w oleju kokosowym stanowią idealne źródło energii, ponieważ przejść muszą jedynie przez 3-stopniowy proces, aby zostały zmienione w energię, w porównaniu do innych kwasów tłuszczowych długołańcuchowych, które przechodzą przez aż 26-stopniowy proces! 

Co cechuje tłuszcze MCFA?

  • Zbudowane są z małych cząsteczek, których metabolizm jest szybszy.
  • Łatwiej się je trawi.
  • Nie odkładają się tak szybko jako tłuszcz.
  • Przetwarzane są przez wątrobę, gdzie są natychmiast zamieniane w energię.

Wśród udokumentowanych korzyści spożywania oleju kokosowego znajdziemy:

  • Ochrona przed chorobami serca i wysokim ciśnieniem krwi.
  • Pomoc w pozbyciu się uporczywego tłuszczu.
  • Działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
  • Zwiększenie uczucia sytości i mniejsza chęć na podjadanie.
  • Może podnieść poziom dobrego cholesterolu HDL.
  • Działanie nawilżające i ochronne dla skóry, włosów, paznokci.
  • Wsparcie dla mózgu, zwłaszcza cenne w chorobie Alzheimer'a.
  • Poprawia trawienie i wspiera walkę z wrzodami żołądka.
  • Chroni przed paradontozą i próchnicą.

I wiele innych!

Jak używać olej kokosowy?

  • Dodatek do potraw

    Olej kokosowy virgin nadaje się idealnie do smażenia i pieczenia, ponieważ w 90% składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, a te sprawiają, że jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Cechuje go wysoki punkt dymienia - 175°C, znacznie wyższy niż w przypadku innych nierafinowanych olejów roślinnych. Dodaj 1-2 łyżki podczas smażenia - warzyw, jajek, mięs czy ryb. Użyj do marynaty lub wzbogać swój koktajl lub kawę. Dodatek oleju kokosowego pozwoli na szybki zastrzyk energii i wspomoże trawienie, w porównaniu z i innym olejem roślinnym. 

    • Pielęgnacja skóry i włosów

    Jak włączyć olej kokosowy do swojej pielęgnacji? Nałóż go solo miejscowo na skórę lub użyj do własnych domowych przepisów - na maski do twarzy, włosów, kremy, balsamy do ciała. Śmiało mieszaj go z innymi olejkami eterycznymi. Szczególnie korzystne jest wmasowanie oleju kokosowego w całe ciało tuż po prysznicu. Olej kokosowy to świetny nawilżacz o działaniu antybakteryjnym. Używaj go w celu prewencji przeciwzmarszczkowej, jako naturalna maść na skaleczenia, wspomagająco w leczeniu łupieżu czy grzybicy. 

    • Pielęgnacja jamy ustnej i zębów  

    Zgodnie z ajurwedyjską praktyką, popularnym, porannym rytuałem jest również ssanie oleju kokosowego. Pomoże to wybielić zęby, odświeżyć oddech, zmniejszy ryzyko wystąpienia paradontozy i próchnicy. Jedną łyżeczkę oleju kokosowego należy ssać przez 10-20 minut, a następnie wypluć. 

    Masz pytania?

    Chętnie odpowiemy na nurtujące Cię pytania dotyczące naszych produktów.

    Napisz do nas: sklep@super-racjonalni.pl lub zadzwoń: +48 795 293 590

    Wartość odżywcza w 100 g:

    Energia..............................3606 kJ / 862 kcal

    Tłuszcz......................................................100 g

    w tym kwasy nasycone...........................94 g

    Węglowodany.............................................0 g

    w tym cukry.................................................0 g

    Białko............................................................0 g

    Błonnik.........................................................0 g

    Sól..................................................................0 g

    Podobne produkty

    Bio pasta kokosowa - 500 ml

    38.90 zł

    Koszyk

    Twój koszyk jest pusty.

    Dokonaj swoich pierwszych zakupów