Pasta kokosowa Racjonalni łączy w sobie to, co najbardziej wartościowe w kokosie - miąższ i olej. Powstaje w wyniku zmielenia miąższu ekologicznych orzechów kokosowych i jest pysznym sposobem, by czerpać wspaniałe korzyści zdrowotne, jakie płyną ze spożywania kokosów.
Ten rozpływający się w ustach smakołyk to źródło błonnika i zdrowych, średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych - kwasu kaprylowego, laurynowego i kaprynowego. Rozpuść go na ciepłych naleśnikach lub gofrach, dodaj do koktajlu, lub... zajadaj prosto ze słoiczka. Tylko ostrzegamy, uzależnia! :)
Składniki: 100% ekologiczny miąższ kokosowy
Właściwości
Zastosowanie
Wartość odżywcza
Pasta kokosowa Racjonalni to 100% zmielonego miąższu ekologicznych kokosów. Nie zawiera żadnych dodatków, sztucznych wypełniaczy, konserwantów czy barwników. W smaku wyraźnie wyczuwalna jest naturalna, niczym niedosładzana słodycz kokosa. To pyszna propozycja, która zasmakuje wszystkim wielbicielom kokosowych smakołyków.
Olej kokosowy tłoczony jest z miąższu kokosa i jego skład stanowi w 100% tłuszcz. 62% tego tłuszczu to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCFA. Pozostałości miąższu wykorzystywane są do produkcji mąki kokosowej. Pasta kokosowa natomiast powstaje w wyniku zmielenia miąższu kokosa i zawiera wszystkie cenne składniki odżywcze, które znajdują się właśnie w miąższu - oprócz tłuszczu, w jej składzie znajdziemy także węglowodany, błonnik, białko, ale i mikroelementy, z przewagą manganu i miedzi. Jest to zatem pełnowartościowy produkt, który może być dobrym źródłem energii.
Nie ma konieczności przechowywania pasty w lodówce. Najlepiej pozostawić słoik w temperaturze pokojowej, unikając jednocześnie bezpośredniego słońca. W temperaturze do 25°C pasta kokosowa, podobnie jak olej kokosowy, zachowuje dość twardą konsystencję. Na górze wytrącić się może biała warstwa oleju. Wówczas wystarczy lekko podgrzać zawartość słoika i wymieszać. Pasta nałożona na ciepłe naleśniki czy gofry, rozpływa się w pyszną, kokosową polewę.
Pasta kokosowa to zmielony miąższ kokosa, smakuje i pachnie mocno kokosowo. Sprawdzi się doskonale jako dodatek do słodkich dań - gofrów, naleśników, owsianek, czy wypieków, rozpływając się pod wpływem ciepła w kremową polewę. W twardej konsystencji, doda egzotycznego smaku każdemu koktajlowi czy daktylowym "kulkom mocy". Nie bój się również eksperymentować - pasta kokosowa wzbogaci również dania wytrawne. W kuchni azjatyckiej to częsty składnik zup i sosów.
Czy pasta kokosowa sprawdzi się również jako naturalny kosmetyk?
Pasta kokosowa to produkt typowo spożywczy. Do pielęgnacji włosów i skóry zdecydowanie sprawdzi się nierafinowany olej kokosowy.
Chętnie odpowiemy na nurtujące Cię pytania dotyczące naszych produktów.
Napisz do nas: sklep@super-racjonalni.pl lub zadzwoń: +48 795 293 590
Energia..............................2950 kJ / 705 kcal
Tłuszcz..........................................................64 g
w tym kwasy nasycone..........................60 g
Węglowodany...........................................26 g
w tym cukry..................................................6 g
Białko..............................................................7 g
Sól...............................................................0,48 g
od 24.90 zł