Ocet jabłkowy jest produktem pozyskiwanym w procesie fermentacji cukrów naturalnie występujących w jabłkach. Wiele osób regularnie sięga po ocet jabłkowy nie tylko, aby polepszyć walory smakowe spożywanych potraw, lecz również z nadzieją na poprawę stanu zdrowia. Okazuje się bowiem, że ocet jabłkowy może być skutecznym remedium na podwyższony cholesterol oraz zbyt wysoki poziom trójglicerydów i glukozy we krwi (1).
Ocet jabłkowy obniża cholesterol
Badania przeprowadzone zarówno na ludziach, jak i na zwierzętach wykazały, że ocet jabłkowy ma pozytywny wpływ na zdrowie (2). Stwierdzono, że ocet jabłkowy posiada właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwcukrzycowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwnadciśnieniowe oraz przeciwotyłościowe.
Dotychczas przeprowadzono szereg badań, których wyniki jednoznacznie pokazały, że ocet jabłkowy obniża stężenie glukozy oraz cholesterolu całkowitego i frakcji LDL (tzw. „złego” cholesterolu) we krwi. Trzeba jednak podkreślić, że ocet jabłkowy wydaje się być najbardziej skuteczny u pacjentów z cukrzycą oraz hipercholesterolemią, czyli podwyższonym stężeniem cholesterolu we krwi (3).
Wykazano, że regularne sięganie po ocet jabłkowy może przyczyniać się do znaczącego obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego (średnio o 6,06 mg/dl), a także trójglicerydów (średnio o 33,66 mg/dl) we krwi u pacjentów ze stwierdzoną cukrzycą typu 2 i zaburzeniami lipidowymi (4). Na domiar tego zaobserwowano, że ocet jabłkowy może istotnie zwiększać stężenie cholesterolu frakcji HDL (tzw. „dobrego” cholesterolu) we krwi u osób niechorujących na cukrzycę typu 2.
Ocet jabłkowy na cholesterol – mechanizm działania
Liczne doniesienia naukowe sugerują, że ocet jabłkowy zwiększa wydalanie kwasów żółciowych ze stolcem, nasila lipolizę (rozkład tłuszczów w komórkach) oraz zmniejsza lipogenezę (tworzenie kwasów tłuszczowych) (5). W ten właśnie sposób ocet jabłkowy może prowadzić do obniżenia stężenia cholesterolu całkowitego we krwi i zapobiegania rozwojowi miażdżycy naczyń krwionośnych w późniejszych latach życia.
Poza tym ocet jabłkowy zawiera kwas octowy, który hamuje aktywność enzymów biorących udział w syntezie tłuszczów, takich jak syntaza kwasów tłuszczowych, liaza cytrynianowa ATP oraz reduktaza HMG-CoA (6).
Ocet jabłkowy może także obniżać poziom cholesterolu oraz glukozy we krwi dzięki temu, że wspomaga utratę masy ciała u osób z nadwagą i otyłością. Dowody naukowe sugerują, że już sama redukcja nadmiernej masy ciała może prowadzić do zmniejszenia poziomu cholesterolu i glukozy we krwi u osób otyłych (7).
Ocet jabłkowy – składniki pomagające obniżyć cholesterol
Ocet jabłkowy jest źródłem różnych kwasów organicznych (m.in.: octowego, jabłkowego, mlekowego, bursztynowego, winowego i cytrynowego) oraz polifenoli, takich jak choćby katechina, kwas chlorogenowy, kwas galusowy, kwas kawowy, kwas prokatechowy, kwas p-kumarowy czy kwas ferulowy (8). Literatura fachowa donosi, iż polifenole o dobrze udokumentowanych właściwościach antyoksydacyjnych mogą prowadzić do znaczącego obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego (średnio o 9,03 mg/dl) oraz trójglicerydów (średnio o 13,43 mg/dl) we krwi (9).
Dowiedziono również, że kwas octowy może sprzyjać zmniejszeniu poziomu trójglicerydów oraz glukozy we krwi na czczo u pacjentów z cukrzycą typu 2 oraz tych z nadwagą i otyłością (10).
Można zatem wnioskować, iż antyoksydanty naturalnie występujące w occie jabłkowym mogą także pomagać w redukcji podwyższonego stężenia cholesterolu we krwi.
Ocet jabłkowy na obniżenie cholesterolu – dawkowanie
Przeprowadzone badania kliniczne z randomizacją wykazały, że ocet jabłkowy zmniejszał poziom cholesterolu całkowitego we krwi u chorych na cukrzycę typu 2, gdy był codziennie spożywany przez nich w ilości przynajmniej 15 ml przez okres minimum 8 tygodni (11). Zaś w niedawnym badaniu z udziałem pacjentów z cukrzycą typu 2 stwierdzono, że stosowanie octu jabłkowego w dobowej dawce wynoszącej 30 ml przez okres 8 tygodni było skuteczne w obniżaniu stężenia cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL we krwi (12).
Na podstawie dotychczasowych badań można uznać, że codziennie spożywanie 2-3 łyżek octu jabłkowego może przynosić wymierne korzyści zdrowotne u niektórych osób w przypadku podwyższonego stężenia cholesterolu we krwi.
Na ten moment najwięcej badań dotyczy pacjentów z cukrzycą typu 2 oraz nadwagą i otyłością.
Ocet jabłkowy a cholesterol – podsumowanie
Wedle dostępnej wiedzy ocet jabłkowy jest mile widzianym składnikiem diety osób zmagających się z hipercholesterolemią, z uwagi na to, że pomaga obniżyć poziom cholesterolu całkowitego we krwi. Picie octu jabłkowego (rozcieńczonego wodą) każdego dnia w ilości 20-30 ml (2-3 łyżki) przez co najmniej 8 tygodni może skutecznie zmniejszać stężenie cholesterolu całkowitego we krwi, a już zwłaszcza u pacjentów ze stwierdzoną cukrzycą typu 2 i hipercholesterolemią.
Skomentuj: