Nie możesz dodać tej ilości do koszyka, prawidłowa ilość to: .

Ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu to produkt tradycyjnej, wielomiesięcznej fermentacji całych jabłek i kwiatów czarnego bzu. Jest niepasteryzowany, niefiltrowany i naturalnie mętny – na dnie butelki znajduje się osad owocowy, a na powierzchni octu “matka octowa”.
Ocet jabłkowy zdążył już zasłynąć ze swoich licznych właściwości prozdrowotnych. Kwiaty czarnego bzu natomiast to prawdziwi sprzymierzeńcy w walce z grypą i przeziębieniem – działają wykrztuśnie i napotnie, antywirusowo i przeciwzapalnie. Razem to duet, który nie ma sobie równych!
Fermentowany na miodzie, ocet z jabłek i bzu cechuje wyjątkowy, niesamowicie kwiatowy smak i aromat. Świetnie sprawdzi się spożywany z wodą czy jako składnik potraw, ale nie tylko. To doskonały dodatek do domowych kosmetyków – toników, maseczek do twarzy, wcierek do włosów.
jabłka i kwiaty czarnego bzu

Żywy ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu
Ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu Racjonalni:
- Powstaje w polskim, rodzinnym gospodarstwie.
- Produkt wielomiesięcznej, tradycyjnej fermentacji – po domowemu.
- Z soczystych i aromatycznych gatunków jabłek z naszego sadu.
- Fermentacji poddajemy pulpę z całych owoców i kwiatów, nie sok.
- Bez siarczynów, konserwantów, przeciwutleniaczy i barwników.
- Niepasteryzowany, niefiltrowany, naturalnie mętny.
- Źródło żywych kultur bakterii, aktywnych enzymów, antyoksydantów.
- Kwasowość rzędu 3%.
Jakie właściwości ma ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu?
O occie jabłkowym słyszał już chyba każdy. Wśród jego udowodnionych naukowo właściwości znajdziemy m.in.:
- działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne (4),
- wsparcie w procesie odchudzania (5),
- pomoc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi (6),
- czy obniżanie poziomu cholesterolu, trójglicerydów i ciśnienia krwi (7,8).
Nic dziwnego, że chętnie wykorzystywano go w celach leczniczych już w starożytności.
Dodatek kwiatów czarnego bzu wpływa natomiast nie tylko na same walory smakowe i zapachowe, ale i ogólną wartość prozdrowotną octu.
Stosowane jako środek leczniczy od wieków, kwiaty czarnego bzu wykorzystywano leczniczo ze względu na ich działanie napotne, wykrztuśne i moczopędne. Obecnie również sięga się po nie przy przeziębieniu czy grypie, a działanie na tym polu poparte zostało badaniami. Udowodniono, że ekstrakty i przetwory z kwiatów i owoców bzu mogą zmniejszyć burzliwość przebiegu choroby i jej trwanie (1,2,3). Kwiaty czarnego bzu są bogate w bioflawonoidy, głównie flawony i flawonole, które wykazują silne działanie przeciwutleniające.
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia:
Polska
Informacje dla alergików:
nie zawiera glutenu, skorupiaków, jaj, ryb, orzeszków ziemnych, soi, mleka, orzechów, selera, gorczycy, nasion sezamu, dwutlenku siarki, łubinu, mięczaków.
Polecany dla:
wszystkich. Jeśli smak zwykłego octu jabłkowego nie trafia w Twój gust, ocet z dodatkiem kwiatów bzu, ze względu na wyjątkowy aromat, może być trafionym wyborem.
Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętej butelce, w zacienionym i chłodnym miejscu. W miesiącach letnich sugerujemy przechowywanie octu w lodówce.
Zalecana dzienna porcja:
do szklanki wody dodaj 1-2 łyżki octu (15-30 ml) i dokładnie wymieszaj. Taką miksturę pij raz dziennie, najlepiej na czczo.
Termin przydatności do spożycia:
Ocet jest naturalnym konserwantem. To produkt bezterminowy, który zachowuje przydatność konsumpcyjną nawet przez kilka lat.
Składniki
jabłka i kwiaty czarnego bzu, z małego, polskiego gospodarstwa.
Opinie naszych Klientów:
samo zdrowie
Tak pysznego octu nie piłam nigdy. Smakuje nawet mojej wybredniej, nastoletniej córce
Polecam
samo zdrowie
Tak pysznego octu nie piłam nigdy. Smakuje nawet mojej wybredniej, nastoletniej córce
Polecam
Super
Ok
Super !
Wypróbowaliśmy większość octów od Racjonalnych i wszystkie są najlepsze spośród tych, które dane nam było do tej pory skosztować... aczkolwiek z kwiatami czarnego bzu jest po prostu genialny!!! Najlepszy z najlepszych pozdrawiamy i do następnego razu
Znakomity
Znakomity.
Super ocet! Delikatnie wyczuwalny bez : ) Rewelacyjne produkty, polecam! Piękna oprawa graficzna opakowań!
Jak powstaje nasz ocet?
W przypadku octu jabłkowego z kwiatami czarnego bzu, najpierw fermentacji poddaliśmy pulpę z soczystych i aromatycznych odmian jabłek (złota reneta, szara reneta, antonówka, champion, malinówka), wraz z miąższem, skórką, gniazdami nasiennymi i nasionami, by po kilku miesiącach, przecedzonym octem jabłkowym zalać kwiaty czarnego bzu. Taki nastaw, z dodatkiem miodu, fermentował kolejnych kilka miesięcy.
Jak smakuje ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu?
Ten ocet to niezwykle aromatyczna propozycja. W smaku i aromacie mocno wyczuwalne są kwiaty bzu. Cechuje go łagodność – nasz ocet posiada kwasowość na poziomie ok. 3%. Dzięki temu kwaśny smak nie przytłacza, a wyczuwalny jest smak jabłek i kwiatów.
Wyższa kwasowość octów produkowanych masowo nie jest gwarancją wyższej jakości produktu. To naturalny, nieprzyśpieszony proces fermentacji sprzyja zachowaniu maksimum korzystnych walorów prozdrowotnych octu jabłkowego.
Jak stosować ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu?
2 razy dziennie, przed posiłkiem, dodaj łyżkę octu (15 ml) do szklanki wody i wypij. Rano pij na czczo.
Przed użyciem wstrząśnij butelką, by wymieszać znajdujący się na dnie butelki osad owocowy.
Jak włączyć ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu do swojej diety i pielęgnacji?
Ocet jabłkowy z kwiatami bzu - najczęściej zadawane pytania
Jak przechowywać ocet?
Żywy ocet przechowuj w szczelnie zamkniętej butelce, w zacienionym i chłodnym miejscu.
W miesiącach letnich sugerujemy przechowywanie octu w lodówce. Jest to produkt żywy, wciąż aktywnie dojrzewający. Niska temperatura ograniczy naturalne, lecz gwałtowne procesy dojrzewania, które występują pod wpływem wyższej temperatury otoczenia i skutkować mogą intensywnym narastaniem matki octowej w postaci galaretki lub białego kożuszka na powierzchni octu.
Jaki jest termin przydatności do spożycia?
Ocet to produkt bezterminowy. Na etykiecie przybijamy datę przelania do butelek.