Ludzkość potrafiła docenić właściwości zdrowotne octu jabłkowego już w czasach starożytnych, a dobroczynną moc natury tego specyfiku wykorzystywano również i w naszej rodzimej medycynie ludowej – choć wówczas nie znano jeszcze w pełni wszystkich jego niezwykłych zalet. Dzisiaj kojarzy nam się on w dużej mierze przede wszystkim ze zdrową przyprawą lub środkiem wspomagającym odchudzanie, choć w rzeczywistości jego zastosowanie jest znacznie szersze.
Chcesz dowiedzieć się jakie właściwości zdrowotne ma ocet jabłkowy? Przeczytaj nasz najnowszy wpis na ten temat i sprawdź na co faktycznie pomaga oraz dlaczego warto jest go codziennie spożywać.
Co to jest ocet jabłkowy?
Najprościej rzec ujmując – ocet jabłkowy powstaje w procesie fermentacji. Najpierw gwałtownej fermentacji alkoholowej, w której drożdże rozkładają węglowodany z owoców do alkoholu. W kolejnym, mniej burzliwym etapie – fermentacji octowej – powstały wcześniej alkohol utleniany jest przez bakterie z rodziny Acetobacter do kwasu octowego.
Ocet jabłkowy wytwarzany jest naturalnie z jabłek i posiada – oprócz bursztynowego koloru, również kwaśny smak i wyrazisty, dość kwaśny, lecz wciąż wyczuwalnie owocowy zapach. Podobnie jak inne jego rodzaje (np. ocet winny, ryżowy czy balsamiczny), znajduje swoje szerokie zastosowanie szczególnie w kuchni, stanowiąc smakowity dodatek do różnych potraw (w szczególności sałatek). Spożywany w odpowiednich ilościach (15-30 ml dziennie) i zawsze rozcieńczony (w wodzie lub dodany do posiłku) jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia człowieka i wykazuje przy tym korzystne właściwości wobec ludzkiego organizmu (1).
Zdrowotne działanie octu jabłkowego jest obecnie przedmiotem licznych dyskusji i nie bez powodu mówi się coraz częściej o jego wszechstronnym oddziaływaniu na nasze ciało – pełni on bowiem rolę naturalnego eliksiru dla naszego zdrowia oraz urody.
Co zawiera ocet jabłkowy?
Przede wszystkim, ocet jabłkowy zawiera kwas octowy i jest bogatym źródłem kwasów organicznych, aminokwasów, pektyn, enzymów, żywych kultur bakterii czy drożdży, a także bioflawonoidów. Występują w nim także witaminy z grup: A, B, E i K, oraz inne wartościowe pierwiastki (m.in. potas, magnez, wapń, chlor, selen, sód, miedź, siarkę, krzem czy fluor). (2,3)
Skład octu jabłkowego:
- kwas octowy – posiada działanie antybakteryjne i antyseptyczne oraz pomaga obniżyć ciśnienie krwi (a także poziom “złego” cholesterolu, jak również cukru we krwi). Uważa się także, że kwas octowy przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, dzięki czemu ocet jabłkowy wspomóc może odchudzanie (4);
- beta-karoten – występuje jako silny przeciwutleniacz i pomaga neutralizować cząsteczki wolnych rodników, które są odpowiedzialne za przekształcanie zdrowych komórek w nowotworowe (5);
- pektyny – wytwarzany ze świeżych jabłek ocet zawiera pektynę, a więc rozpuszczalny błonnik, który hamuje wchłanianie tłuszczu (przyczyniając się tym samym do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi) oraz zmniejszenia ryzyka wystąpienia nadciśnienia i chorób serca (6,7);
- kwas jabłkowy – o działaniu antybakteryjnym, przeciwgrzybiczym, przeciwzapalnym i przeciwutleniającym (8,9);
- potas – odpowiadający za regulację ciśnienia krwi, pracę serca i pobudzone wydzielanie insuliny. Wpływa też na gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu (10,11).
Ocet jabłkowy zawiera w sobie bogactwo witamin i minerałów, a także naturalnych antyoksydantów, polifenoli oraz składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego naszego organizmu.
Ocet jabłkowy – właściwości zdrowotne
Właściwości zdrowotne octu jabłkowego dotyczą wielu obszarów naszego organizmu. Najważniejsze z nich, pokazujące leczniczy wpływ tego cudownego produktu na ciało człowieka, obejmują m.in. takie aspekty, jak:
- regulacja poziomu glukozy we krwi (12) – ocet jabłkowy zmniejsza stężenie glukozy we krwi, zwiększając jednocześnie wrażliwość komórek na insulinę. Za działania te odpowiada przede wszystkim kwas octowy (a to oznacza, że każdy rodzaj octu owocowego będzie miał pozytywny wpływ na regulację gospodarki węglowodanowej). Z tego też powodu ocet jabłkowy powinien na stałe zagościć szczególnie w diecie osób zmagających się z przewlekłą cukrzycą czy insulinoopornością;
- regulacja procesów trawiennych (18,19) – ocet jabłkowy może okazać się pomocny w leczeniu zgagi, nie sprawdzi się jednak każdemu. Kiedy po niego sięgnąć? Wtedy, gdy zgaga jest efektem produkcji zbyt małej ilości soków żołądkowych. Mówi się, że ocet może pomóc przywrócić prawidłowe pH żołądka, tym samym go zakwaszając. Na ten moment, brakuje jednak badań, które mogłyby potwierdzić to działanie. Niemniej jednak, zmagający się z refluksem często sięgają po ocet jabłkowy na zgagę i niejednemu z nich przyniósł on ratunek.
- właściwości antybakteryjne i antyseptyczne (13,14) – potwierdzone naukowo działanie zwalczające bakterie i, choć w mniejszym stopniu, również grzyby, znalazło swoje odzwierciedlenie wspomagająco w leczeniu m.in. grzybicy paznokci, infekcji górnych dróg oddechowych, skóry czy zwalczaniu brodawek. Rozcieńczony ocet jabłkowy wykorzystuje się w tym przypadku do przygotowywania płukanek oraz okładów, które wspomagają leczenie stanów zapalnych skóry i grzybic, ale także przyspieszają gojenie skaleczeń;
- wspomaganie odchudzania – ocet jabłkowy zmniejsza wchłanianie tłuszczu i między innymi z tego powodu dieta z jego udziałem wspomaga proces odchudzania organizmu. Zjedzenie posiłku z dodatkiem octu jabłkowego sprawia również, że nasz mózg szybciej odczuwa uczucie sytości, dzięki czemu ograniczamy spożywanie nadmiernej ilości pokarmu. Zastosowanie octu jabłkowego w odchudzaniu, oczywiście wspomagająco przy diecie redukcyjnej, zdążyło zdobyć już poparcie w badaniach naukowych (15,16);
- obniżanie poziomu cholesterolu (17)– regularne spożywanie octu jabłkowego przyczynić się może do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi, a efekt ten, według naukowców, wynikać może ze stymulacji wydzielania kwasów żółciowych, zwiększonej lipolizy i zmniejszonej lipogenezy. Szczególnie dobre działanie regulujące poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów we krwi zaobserwowano u pacjentów z cukrzycą typu 2. U osób, którzy cukrzycy nie mieli zauważono natomiast znaczącą poprawę poziomu “dobrego” cholesterolu HDL.
Jak widać, właściwości zdrowotne octu jabłkowego są bardzo szerokie i objawiają się wieloma różnymi zastosowaniami, które mogą w znacznym stopniu przyczynić się do poprawy kondycji naszego organizmu. Dlatego też warto włączyć jego spożycie w poczet codziennej diety osób pragnących nie tylko zrzucić z siebie zbędne kilogramy, ale zwyczajnie poczuć się lepiej we własnej skórze.
Ocet jabłkowy – zastosowanie zdrowotne
Lekko kwaśny smak i wyrazisty zapach jabłek sprawiają, że ocet jabłkowy doskonale sprawdzi się w formie napoju rozcieńczonego w wodzie, soku czy herbacie, ale i w kuchni jako dodatek do wielu potraw. Doprawia się nim sałatki, sosy i pasty – stosuje się go również do marynowania mięs, ryb czy warzyw, jednocześnie wzbogacając potrawy o szereg właściwości zdrowotnych.
Ocet jabłkowy może okazać się również doskonałym remedium na przeziębienie czy skutecznym produktem wzmacniającym odporność (wystarczy dodać go do domowych syropów lub płukanek) – działając antybakteryjnie na wiele chorobotwórczych szczepów bakterii, ocet jabłkowy jednocześnie pomaga przywrócić równowagę mikrobiologiczną, zwiększając liczebność bakterii probiotycznych, należących do gatunków Lactobacillus i Bifidobacterium (20).
To jednak nie wszystko, ocet jabłkowy stosowany jest również jako składnik domowych kosmetyków, np. toniku do twarzy czy płukanki do włosów. Więcej na temat kosmetycznego zastosowania tego specyfiku przeczytasz TUTAJ i TUTAJ
Jak stosować ocet jabłkowy?
Octu jabłkowego nie należy pić w dużych ilościach i bez uprzedniego rozcieńczenia – najlepiej jest rozcieńczać go w ilości 1-2 łyżek razem z wodą i pić na czczo lub między posiłkami, nie przekraczając 30 ml dziennie.
Czy można pić nierozcieńczony ocet jabłkowy?
Lepiej nie ryzykować, ponieważ w takiej formie może podrażnić śluzówkę, uszkodzić szkliwo zębów czy obciążyć układ pokarmowy.
Zatem, jak stosować ocet jabłkowy dla zdrowia? Najpopularniejszym i bezpiecznym sposobem jest spożywanie go w postaci roztworu do picia, przygotowanego na bazie poniższych proporcji:
- 1-2 łyżki octu jabłkowego
- 1 szklanka wody
Ponadto, ocet jabłkowy z wodą wzmaga wydzielanie się enzymów trawiennych (niwelując tym samym mogące wystąpić problemy z niestrawnością), zaś picie szklanki wody z łyżką octu może również złagodzić pojawiające się objawy zgagi. Oprócz powyższego:
- Ocet jabłkowy może również stanowić bazę do dressingów, sosów sałatkowych i marynat mięsnych.
- Picie octu jabłkowego z wodą na czczo skutecznie zapobiega także zaparciom.
- Rozcieńczony ocet jabłkowy można stosować jako skuteczną płukankę na ból gardła – wystarczy uzupełnić wodą ⅓ szklanki octu i płukać nią gardło kilka razy dziennie; okłady na czoło czy roztwór do inhalacji w przypadku chorych zatok i zatkanego nosa. Dowiedz się więcej na ten temat TUTAJ
Na rynku dostępne są również tabletki z octem jabłkowym, te jednak zawierają ocet w postaci sproszkowanej, zdecydowanie bardziej przetworzony. Lepszym wyborem będzie prawdziwy, żywy ocet jabłkowy.
Dobry ocet jabłkowy, czyli jaki?
Całkowity skład chemiczny octu jabłkowego stanowi bardzo długa lista wszelakiej maści składników odżywczych, kwasów organicznych, witamin oraz minerałów. Najważniejsze znaczenie mają jednak te, które występują w nim w jak największym stężeniu.
W takim razie – jaki jest dobry ocet jabłkowy?
To, jaki konkretnie skład będzie miał dany ocet (a co za tym idzie, jakie właściwości zdrowotne będzie on wykazywał), zależy w głównej mierze od samego procesu produkcyjnego. Ocet jabłkowy dobrej jakości jest wytworzony całkowicie naturalnie – metodą tradycyjną, bez przyspieszania, z dala od generatorów octu. Powstaje z całych jabłek – wraz z miąższem, skórką i gniazdami nasiennymi. Jest niefiltrowany i niepasteryzowany. Można go rozpoznać po tym, że jest lekko mętny i pływają w nim strzępki matki octowej, w przeciwieństwie do tego doskonale oczyszczonego. “Matka octowa” to galaretowata struktura, która składa się z żywych kolonii bakteryjnych, a także wciąż żywych drożdży rozwijających się podczas procesu fermentacji. Pojawi się jedynie w occie, który nie został poddany pasteryzacji. Ta bowiem zabiłaby wszystkie zawarte w occie, korzystne mikroorganizmy, pozostawiając przede wszystkim kwas octowy.
Niepasteryzowany i niefiltrowany ocet jabłkowy, składający się w 100% z naturalnych, soczystych i aromatycznych jabłek, znajdziesz w naszym sklepie internetowym. Ocet jabłkowy Racjonalni powstaje bowiem w wyniku wielomiesięcznej fermentacji octowej całych jabłek, dzięki czemu zachowuje wszystkie niezbędne właściwości zdrowotne – z tego też powodu warto polecić go wszystkim tym, którzy cenią sobie wysoką jakość produktu oferowaną w rozsądnych i przystępnych cenie.
Zaufały nam już setki osób. Zajrzyj na stronę i sprawdź ich opinie na temat naszego octu 😍
Skomentuj: