Mandarynki, pomarańcze, cynamon i imbir – czujesz zapach Świąt? Bo ja zdecydowanie tak 🙂 Łap za ten szybki i dziecinnie prosty przepis, i bądź przygotowana/przygotowany, gdy dopadnie Cię nieodparta ochota na coś słodkiego. Dlaczego pudding chia to zawsze dobry wybór? Ta przekąska to źródło błonnika, białka i zdrowych tłuszczy – usatysfakcjonuje, nasyci i doda energii na dalszą część dnia. A w wersji cytrusowo-korzennej będzie jeszcze bardziej wartościowa.
Czas przygotowania: 10 minut (+ min. 2 h w lodówce)
Liczba porcji: 2
Składniki – pudding chia:
- 4 łyżki nasion chia
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka pasty kokosowej
- 2 łyżeczki miodu (lub innego słodzika)
Składniki – korzenne cytrusy:
- 1 mandarynka
- 1/2 pomarańczy
- 1/4 grejpfruta
- 1/2 łyżeczki syropu klonowego
- 1 łyżeczka mieszanki superfoods Detoks
Przygotowanie:
- Do letniej wody dodaj pastę kokosową i blenduj przez ok. 1 minutę. Mleko przelej przez sitko.
- Wsyp nasiona chia do słoiczków (po 2 łyżki na słoik), zalej mlekiem, dodaj miód.
- Całość dokładnie wymieszaj, odstaw na 2-3 minuty i ponownie wymieszaj, aż pozbędziesz się grudek.
- Słoiki zakręć i odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Cytrusy pokrój w plasterki, te następnie w mniejsze kawałki (pozostaw 1/2 mandarynki). Odetnij skórkę. Owoce umieść w miseczce.
- Do szklanki wyciśnij sok z pozostawionej połowy mandarynki. Dodaj do niego syrop klonowy i miks Detoks. Dokładnie wymieszaj.
- Sokiem polej pokrojone cytrusy. Wymieszaj. Miseczkę z owocami przykryj i przechowuj w lodówce.
- Gdy pudding chia będzie gotowy, na wierzch nałóż zamarynowane owoce. Gotowe!
Skomentuj: