Tobie też zdarzają się dni, kiedy kawa nie spełnia swojego zadania, a organizm woła o coś więcej niż kofeinę? To czas, by sięgnąć po zielone smoothie! Taki koktajl, w zależności od receptury, nie tylko smakuje świetnie, ale może również dostarczyć solidnej porcji składników odżywczych.
Pełen zielonych dobroci – w tym przypadku liści moringa, szpinaku i natki pietruszki – będzie źródłem witamin A, C, E i K, kwasu foliowego, żelaza czy wapnia. Tahini nada fajnego, sezamowo-orzechowego smaku, ale i wzbogaci o witaminy B1 i B6, mangan i fosfor. Winogrona natomiast dodadzą słodyczy. Pycha!
Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 2 garści świeżych liści szpinaku
- 1 garść natki pietruszki
- 2 łyżeczki liści moringa
- 1 1/2 szklanki wody lub napoju roślinnego (np. owsianego, kokosowego, migdałowego)
- 1/2 szklanki mrożonych winogron
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
Przygotowanie:
- Umieść wszystkie składniki w naczyniu blednera. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Skomentuj: