Szukasz pomysłu na zdrowe i lekkie smoothie? Ten przepis może okazać się strzałem w dziesiątkę! Choć szał na sok z selera trwa niezmiennie już jakiś czas (nic dziwnego, seler pomoże utrzymać właściwe nawodnienie organizmu, działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco), to jego smak wielu zniechęca.
Jak ja się do niego przekonałam?
W towarzystwie ogórka, jabłka i imbiru smakuje rewelacyjnie! A jeśli dodamy jeszcze algi – spirulinę i chlorellę, oraz trawy – moringę, trawę pszeniczną i zielony jęczmień, to otrzymamy prawdziwy napój prozdrowotny – bombę składników odżywczych.
Gwarantuję, takie smoothie będziecie chcieli pić codziennie 🙂
SMOOTHIE Z SELEREM, SPIRULINĄ I CHLORELLĄ
Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
- kawałek świeżego imbiru (ok. 1 cm)
- świeży ogórek (ok. 6 cm długości)
- 2 łodygi selera naciowego, z liśćmi
- 2 jabłka
- 180 ml wody
- 2 łyżeczki mieszanki ODPORNOŚĆ ze spiruliną i chlorellą
Przygotowanie:
- Imbir obierz i umieść w naczyniu blendera.
- Umyj dokładnie łodygi i liście selera, jabłko, obierz ogórek. Pokrój warzywa i owoce na mniejsze kawałki i również umieść je w naczyniu blendera.
- Dodaj wodę i 2 łyżeczki mieszanki ODPORNOŚĆ (lub samej spiruliny i/lub chlorelli).
- Całość blenduj do uzyskania jednolitej masy.
- Przelej smoothie do szklanek i ozdób plasterkiem ogórka. Gotowe!
Wskazówka Racjonalnych:
w upalny dzień dodaj kostki lodu. Taki napój schłodzi doskonale 🙂
Skomentuj: