Darmowa wysyłka od 199 zł
sklep@super-racjonalni.pl 795 293 590 (pon. - pt. 9:00 - 16:00)

Śliwkowa owsianka z ashwagandhą

Marta, 4 października 2021
porcja jesiennej owsianki ze śliwkami i ashwagandhą

I tak oto mamy październik (czy ktoś może mi wytłumaczyć, jak to się stało, że lato skończyło się tak szybko?!). Dzieciaki wróciły do szkół, studenci na uczelnie, a reszta do pracy i codziennych obowiązków. I nagle brakuje rano czasu na śniadanie. Brzmi znajomo?

Doskonałym rozwiązaniem będzie nocna owsianka. Szybka, łatwa w przygotowaniu i przede wszystkim pożywna. To takie śniadanie, które przyrządzisz wieczorem przy minimum wysiłki, a rano łapiesz i jesz. Co lepsze, zrobić je możesz od razu na 2-3 dni i masz śniadanie na kilka poranków z głowy.

Owsiankę potraktuj jako bazę i w zależności od zachcianek, eksperymentuj z dodatkami. Jedz prosto z lodówki – na zimno, lub jeśli masz ochotę – podgrzej.

U nas dzisiaj wersja iście jesienna – ze śliwkami i ashwagandhą

Dlaczego taki duet? To ostatni dzwonek na śliwki, więc czemu nie! A ashwagandha, choć częściej przeczytamy zalecenia, by jeść ją wieczorem, sprawdzić się może również idealnie jako poranny adaptogen. Delikatnie i stopniowo wspierać będzie organizm, regulując prawidłowy poziom energii. I co najważniejsze – bez efektu przestymulowania. By w pełni korzystać z właściwości tej rośliny, najlepiej gotować ją w tłustym mleku (ashwagandha rozpuszczalna jest zarówno w wodzie, jak i tłuszczach). U nas w mleku owsianym z dodatkiem oleju kokosowego.

ŚLIWKOWA OWSIANKA Z ASHWAGANDHĄ


Czas przygotowania: 15 minut + noc w lodówce

Liczba porcji: 2


Składniki:

Owsianka – baza:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka Ashwagandhy 4:1 (lub czubata łyżeczka zwykłej Ashwagandhy)
  • 1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego (lub nasion chia)
  • 1 1/4 szklanki mleka owsianego*
  • 2-3 łyżki syropu z agawy, miodu lub syropu klonowego

* lub dowolnego innego

Mus śliwkowy:

  • 8 śliwek, bez pestek, drobno pokrojonych
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • syrop z agawy, miód lub syrop klonowy do smaku

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki owsianki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Masę przełóż do 2 słoiczków, zakręć je i włóż do lodówki na całą noc. Jeśli rano owsianka jest zbyt gęsta, dolej odrobinę mleka.
  • By przygotować mus śliwkowy, śliwki i wodę umieść w małym rondelku i podgrzewaj na średnim ogniu przez ok. 3 minuty. Następnie dodaj resztę składników, wymieszaj i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut. Koniecznie spróbuj czy jest wystarczająco słodki. Jeśli nie, dosłodź. Zajadaj na zimno lub podgrzej.
  • Rano wyjmij owsiankę z lodówki, dodaj mus śliwkowy i dowolne dodatki, np. orzechy lub wiórki kokosowe. Jeśli masz ochotę – podgrzej.

Smacznego!

Oceń artykuł:

Oceń wpis

Skomentuj:

Koszyk

Brakuje do bezpłatnej wysyłki 154,10 zł.