W tym przepisie, odprężające działanie ashwagandhy wzmocnione zostało przez dodanie popularnych ziół i przypraw. Napary z rumianku słyną ze swojego działania relaksującego i ułatwiającego zasypianie – spożywane są od wieków, by uspokoić skołatane nerwy.
Moringa to prawdziwa skarbnica składników odżywczych, aminokwasów, substancji przeciwzapalnych i antyoksydantów. Imbir i kardamon wspierają procesy trawienne, cynamon natomiast pomoże wyregulować poziom cukru we krwi. Zwieńczeniem tej kremowej latte jest gałka muszkatałowa, która rozgrzeje i ułatwi się wyciszenie się.
RUMIANKOWA LATTE Z ASHWAGANDHĄ I MORINGĄ
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 350 ml wody
- 200 ml mleka migdałowego*
- 2 łyżeczki suszonego rumianku
- 1 łyżeczka ASHWAGANDHY
- 1 łyżeczki MORINGI
- pół łyżeczki sproszkowanego imbiru
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczka kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1-2 łyżeczki miodu**
* lub innego dowolnego mleka (im bardziej kremowe tym lepiej)
** lub innego słodzika, np. syropu z agawy
Przygotowanie:
- W małym garnku zagotuj wodę. Dodaj rumianek, ashwagandhę, moringę, imbir, kardamon i cynamon. Gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez 5 minut. Następnie odcedź zioła i przyprawy.
- Podczas gdy zioła gotują się na wolnym ogniu, zagrzej mleko. Zagotuj, a następnie dolej do przecedzonego naparu ziołowego.
- Całość wymieszaj, posłodź do smaku miodem.
- Nalej do kubków i posyp szczyptą gałki muszkatołowej. Gotowe!
Skomentuj: