Jak często zdarza się, że w porannym biegu nie zdążysz zjeść śniadania? Jeśli nie jest to Tobie obce, pieczona owsianka może okazać się dla Ciebie idealnym rozwiązaniem!
Nasza dzisiejsza propozycja to marchewkowa, korzenna owsianka, która (uwaga!) może stać się Twoim ulubieńcem. Do złudzenia przypomina ciasto marchewkowe, a zastępienie cukru syropem z agawy, oraz dodatek naszego miksu superfoods Detoks sprawią, że staje się jego zdrowszą alternatywą. W mieszance znajdziesz m.in. lucumę (jeśli jeszcze nie znasz tego super owocu SPRAWDŹ TU), amlę, kurkumę, cynamon, imbir i haritaki – prawdziwe superfoods o działaniu zbawiennym dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego, wspomagające detoksykację organizmu i wzmacniające odporność.
Brzmi dobrze? To teraz jeszcze lepsze. Wystarczy, że taką owsiankę przygotujesz wieczorem, a rano tylko odgrzejesz w mikrofalówce. Co więcej, możesz ją przechowywać w lodówce nawet przez 4 dni, dlatego warto zrobić zapas i mieć gotowe, pyszne śniadanie na kilka dni.
PIECZONA OWSIANKA MARCHEWKOWA (z cynamonem i kurkumą)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 35 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 2 1/2 szklanki (200 g) płatków owsianych górskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mieszanki superfoods Detoks
- szczypta soli
- 1 1/2 szklanki (250 g) startej marchewki
- 100 g orzechów włoskich
- 1/2 szklanki syropu z agawy
- 1 szklanka mleka owsianego *
- 1 duże jajko
* lub innego, dowolnego mleka roślinnego
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180ºC i wysmaruj formę do pieczenia olejem kokosowym (np. 20×20 cm).
- Do miski wsyp płatki owsiane, proszek do pieczenia, mieszankę Detoks, sól, startą marchewkę i posiekane orzechy. Całość wymieszaj.
- Dodaj mleko, syrop z agawy oraz jajko, i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Masę przełóż do formy.
- Piecz przez 35-40 minut, aż owsianka nabierze złocistego koloru.
- Zajadaj od razu albo przechowuj w zamkniętym naczyniu, w lodówce, do 4 dni.
Skomentuj: