Ta niebiańsko pyszna pieczona owsianka smakuje niczym wakacje w tropikach – w końcu wśród składników znajdziesz ananas i kokos. Co więcej, przygotujesz ją w mgnieniu oka. Sprawdzi się jako sycące (naprawdę!) śniadanie dla całej rodziny, ale i deser – zajadana jak ciasto zniknie zanim się spostrzeżesz 🙂
KOKOSOWO-ANANASOWA PIECZONA OWSIANKA
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 50-60 minut
Liczba porcji: 6
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 2 łyżki korzennej mieszanki superfoods DETOKS
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego, np. owsianego albo kokosowego
- 3/4 szklanki dowolnego, naturalnego jogurtu roślinnego
- 1/2 szklanki syropu klonowego (opcjonalnie miodu lub syropu z agawy)
- 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
- 2 szklanki pokrojonego w kostkę, świeżego ananasa
- garść migdałów
Przygotowanie:
- Piekarnik rozgrzej do 190ºC. Formę / naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną oleju kokosowego.
- Do dużej miski wsyp płatki owsiane, mieszankę DETOKS, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Dodaj mleko, jogurt, syrop klonowy i olej kokosowy w formie płynnej. Ponownie wymieszaj. Dodaj kostki ananasa. Posyp migdałami.
- Masą wypełnij formę i piecz aż do uzyskania złocistego koloru, 50-60 minut.
Czy w zamian jogurtu roślinnego, sprawdzi się jogurt naturalny?
Jak najbardziej 🙂