Co powiesz na pyszny i orzeźwiający, jeżynowo-miętowy koktajl? Mięta działa zbawiennie na układ pokarmowy, jeżyny to źródło antyoksydantów i błonnika. Co więcej, wzbogaciliśmy go o łyżeczkę sproszkowanej ashwagandhy – rośliny o cennych właściwościach adaptogennych. Brzmi kusząco? 🙂
ADAPTOGENY to rośliny pozwalające w naturalny sposób:
- wzmocnić wytrzymałość organizmu,
 
- poprawić wydajność pracy i zdolności intelektualne,
 
- zwiększyć odporność na choroby.
 
Jednym z popularniejszych adaptogenów jest właśnie ASHWAGANDHA – działa silnie przeciwutleniająco, uspokajająco, wspomaga zasypianie i utrzymanie dobrego ogólnego samopoczucia. Co więcej, reguluje funkcjonowanie układu nerwowego, immunologicznego oraz optymalizuje gospodarkę hormonalną organizmu – sprawdzi się w walce z objawami Hashimoto, niedoczynności tarczycy, insulinooporności czy PCOS.
Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: 1
Składniki:
- 150 g mrożonych jeżyn
 - 200 ml mleka ryżowego*
 - 1 łyżeczka sproszkowanego korzenia Ashwagandhy
 - garść świeżych liści mięty
 - 1-2 łyżeczki miodu**
 
* lub dowolnego mleka roślinnego
** lub innego słodzika

Przygotowanie:
- Połowę jeżyn, ashwagandhę oraz mleko umieść w pojemniku blendera i zblenduj na jednolitą masę. W razie potrzeby dodaj miodu. Przelej do szklanki.
 
- Pozostałe jeżyny również umieść w pojemniku blendera. Dodaj liście mięty i odrobinę wody. W razie potrzeby dosłodź miodem. Blenduj do uzyskania konsystencji gęstego musu.
 
- Umieść zmiksowane jeżyny i miętę w szklance z koktajlem i wymieszaj odrobinę. Udekoruj listkiem mięty i jeżyną. Gotowe!
 

				




Skomentuj: