Czy jest lepszy sposób na rozpoczęcie dnia niż pyszny koktajl? Zwłaszcza taki, który w składzie ma moringę i szpinak. Liście drzewa Moringa Oleifera (zwanego również “cudownym drzewem”) są źródłem wszystkich 9 niezbędnych aminokwasów egzogennych, a wśród ich właściwości znajdują się między innymi: działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i antybakteryjne, wzmacnianie układu immunologicznego czy wspomaganie oczyszczania organizmu z toksyn. Szpinak również może pochwalić się działaniem prozdrowotnym: obniża ciśnienie, jest źródłem antyoksydantów, wpiera zdrowie oczu. Czy musimy Cię jeszcze przekonywać, że warto jeść zielone warzywa?
Czas przygotowania: 5 minut
Liczba porcji: 1
Składniki:
- 100 g borówek
- 1 banan
- 1 łyżeczka sproszkowanych liści MORINGA
- 1 łyżeczka nasion chia
- garść świeżego szpinaku
- pół cytryny
- kawałek świeżego imbiru (2 cm)
- 1 łyżeczka miodu*
- pół szklanki wody**
* lub innego słodzika
** lub więcej, jeśli wolicie bardziej płynną konsystencję
Przygotowanie:
- Pokrój banana na mniejsze kawałki, wyciśnij sok z cytryny, obierz imbir.
- Wszystkie składniki umieść w pojemniku blendera i zblenduj na jednolitą masę. W razie potrzeby dodaj miodu i wody. Przelej do szklanki.
- Gotowe!
Wskazówka Racjonalnych:
Liście moringi zamienić możesz mieszanką ODPORNOŚĆ. Znajdziesz w niej dodatkowo 4 inne zielone superfoods: spirulinę, chlorellę, trawę pszeniczną i zielony jęczmień.
Skomentuj: