Darmowa wysyłka od 199 zł
sklep@super-racjonalni.pl 795 293 590 (pon. - pt. 9:00 - 16:00)

Adaptogenne kulki z ashwagandhą

Marta, 17 września 2019
kulki mocy z ashwagandha

Kto, tak jak my, uwielbia słodkości? 🙂

Aby za każdym razem po zjedzeniu czegoś słodkiego nie mieć wyrzutów sumienia, ciągle szukamy zdrowej alternatywy dla sklepowych czekolad, batoników i ciastek. Te daktylowe kulki to źródło białka, błonnika i zdrowych tłuszczów. Co więcej smakują, przygotowuje się je 10 minut, nie wymagają pieczenia i smakują jak czekoladowe praliny – rewelacja! 

To jednak nie jedyna ich zaleta. Wzbogaciliśmy je sproszkowanym korzeniem ashwagandhy – rośliny, którą dzięki jej właściwością adaptogennym wykorzystuje się w tradycyjnej medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej od tysięcy lat. 

Adaptogeny zwiększają zdolność organizmu do radzenia sobie ze stresem i zmęczeniem. Działają wzmacniając i stabilizując nadnercza, które, gdy się stresujemy, wydzielają adrenalinę, noradrenalinę i kortyzol. Te hormony naturalnie podnoszą poziom glukozy we krwi i zwiększają częstotliwość rytmu serca. Jest to pozytywne działanie mobilizujące organizm w sytuacjach stresowych, ale tylko, gdy stres trwa krótko. W rzeczywistości jednak mierzymy się z nim niemal nieustannie. Wówczas, gdy organizm jest poddany działaniu adrenaliny i kortyzolu długotrwale, narażeni jesteśmy na liczne problemy zdrowotne, w tym otyłość, nadciśnienie tętnicze, czy stany zapalne.

Adaptogeny pomagają nam przywrócić równowagę w organizmie, kontrolować stres i zachować poziom hormonów w normie. 

Po tej krótkiej lekcji na temat adaptogenów, nadszedł wreszcie czas na przepis 🙂

widok z góry na kulki mocy z daktyli i korzenia ashwagandha

ADAPTOGENNE KULKI Z ASHWAGANDHĄ


Czas przygotowania: 10 minut + 1 godzina w zamrażalniku

Liczba porcji:  10 kulek


Składniki:

  • 200 g miękkich daktyli
  • 100 g wyłuskanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki kakao
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki ASHWAGANDHY
  • wiórki kokosowe i kakao do obtoczenia gotowych kulek

Jedna kulka zawiera ok. 3 g sproszkowanego korzenia ashwagandhy.


Przygotowanie:

  • Orzechy umieść w naczyniu blendera i miksuj, aż będą drobno posiekane.
  • Dodaj daktyle i olej kokosowy, dalej miksuj.
  • Dodaj kakao i sproszkowany korzeń ASHWAGANDHY, ponownie zmiksuj.
  • Łyżkę masy formuj dłońmi na kształt kulek.
  • Kulki obtocz w wiórkach kokosowych lub kakao.
  • Umieść gotowe kulki na godzinę w zamrażalniku, a następnie przechowuj je w lodówce w szczelnym pojemniku. 

Oceń artykuł:

Oceń wpis

Skomentuj:

Koszyk

Brakuje do bezpłatnej wysyłki 154,10 zł.