Nie możesz dodać tej ilości do koszyka, prawidłowa ilość to: .
Olej kokosowy Racjonalni tłoczony jest na zimno, ze świeżego miąższu uprawianych ekologicznie kokosów. Wytwarzany jest na Filipinach, tuż po zbiorach. W ten sposób uzyskujemy olej najbogatszy w bioaktywne składniki – w porównaniu do tych tłoczonych z kopry czy wiórków, poddanych obróbce termicznej w wysokiej temperaturze.
Nierafinowany, niebielony, nieperfumowany – nie znajdziesz w nim żadnej chemii. Olej kokosowy Racjonalni cechuje świeżość oraz delikatny smak i zapach kokosa.
Uważany za jeden z najzdrowszych olejów, olej kokosowy zawiera unikalną kompozycję kwasów tłuszczowych – kwasu kaprylowego, laurynowego i kaprynowego. Sprawdzi się w kuchni – do smażenia i pieczenia, ale i jako wszechstronny kosmetyk do włosów, skóry i paznokci.
100% ekologiczny olej kokosowy
Bio olej kokosowy
Co to jest olej kokosowy?
Olej kokosowy to nic innego jak tłuszcz pozyskiwany w wyniku tłoczenia miąższu kokosa. Kokos to bowiem niesamowicie cenny owoc palmy kokosowej. Ta w środowisku naturalnym porasta rejony południowo-wschodniej Azji, gdzie nazywana jest „drzewem, które dostarcza wszystkiego, co potrzebne jest do życia”. Przez społeczność pacyficzną uważana jest za remedium na wszelkie dolegliwości. Ciężko bowiem znaleźć tam osoby z chorobami serca, miażdżycą i wysokim poziomem złego cholesterolu.
Olej kokosowy - właściwości. Dlaczego warto stosować?
Przeprowadzono już tysiące badań dokumentujących pozytywny wpływ oleju kokosowego na zdrowie, które zdecydowaną większość jego korzystnych właściwości przypisują unikalnej kompozycji kwasów tłuszczowych o łańcuchach średniej długości (MCFA) – kwasowi kaprylowemu, laurynowemu i kaprynowemu. Stanowią one około 62% tłuszczu w oleju kokosowym, a 92% całego oleju stanowią kwasy tłuszczowe nasycone. W składzie znajdziemy również polifenole, fitosterole i tokotrienole.
Większość tłuszczów, które spożywamy trawiona jest dość długo. Jednak te wyjątkowe tłuszcze MCFA, występujące w oleju kokosowym, stanowią idealne źródło energii, ponieważ zanim zostaną przekształcone w energię, przejść muszą przez jedynie 3-stopniowy proces, w porównaniu do kwasów tłuszczowych długołańcuchowych, które przechodzą przez aż 26-stopniowy proces!
Co cechuje tłuszcze MCFA?
- Zbudowane są z małych cząsteczek, których metabolizm jest szybszy.
- Łatwiej się je trawi.
- Nie odkładają się tak szybko jako tłuszcz.
- Przetwarzane są przez wątrobę, gdzie są natychmiast zamieniane w energię.
Wśród udokumentowanych korzyści spożywania oleju kokosowego znajdziemy:
- Ochrona przed chorobami serca i wysokim ciśnieniem krwi.
- Pomoc w pozbyciu się uporczywego tłuszczu.
- Działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
- Zwiększenie uczucia sytości i mniejsza chęć na podjadanie.
- Może podnieść poziom dobrego cholesterolu HDL.
- Działanie nawilżające i ochronne dla skóry, włosów, paznokci.
- Wsparcie dla mózgu, zwłaszcza cenne w chorobie Alzheimer’a.
- Poprawia trawienie i wspiera walkę z wrzodami żołądka.
- Chroni przed paradontozą i próchnicą.
I wiele innych!
Warto wiedzieć
Kraj pochodzenia:
Filipiny
Informacje dla alergików:
nie zawiera glutenu, skorupiaków, jaj, ryb, orzeszków ziemnych, soi, mleka, orzechów, selera, gorczycy, nasion sezamu, dwutlenku siarki, łubinu, mięczaków.
Polecany dla:
wszystkich! Tłuszcz ten nadaje się do smażenia i pieczenia, użyjesz go w domowej pielęgnacji, ale i wesprzesz swoje serce, mózg oraz… dietę odchudzającą.
Przechowywanie:
w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego słońca. Olej przybiera formę stałą w temperaturze poniżej 24°C.
Zalecana dzienna porcja:
zaleca się, by nie spożywać więcej niż 2 łyżki stołowe (30 ml) oleju kokosowego dziennie. Dodaj go podczas smażenia, użyj do marynaty lub wzbogać swój koktajl lub kawę.
Data minimalnej trwałości:
250 ml: 01.12.2025 r.
500 ml: 05.03.2026 r.
1 l: 01.12.2025 r.
Składniki
100% ekologiczny, nierafinowany olej kokosowy
Opinie naszych Klientów:
Olej jest świetny ,
Bardzo dobry produkt.
Wspaniały olej kokosowy. Pyszny w smaku. To mój ponowny zakup.
Olej jest świetny ,
Bardzo dobry produkt.
Wspaniały olej kokosowy. Pyszny w smaku. To mój ponowny zakup.
Wyjątkowo smaczny i aromatyczny
Bardzo dobra jakość
Rarytas 🙂
Pięknie pachnie, jest miękki i lekki
Olej kokosowy bardzo dobrej jakości,z delikatną nutą kokosu,przesyłka szybko dotarła ,polecam i dziękuję, szkoda tylko że nie ma do wyboru polskiego przewoźnika.
Świetny!!!!Polecam !!!
Zamówilibyśmy go 2 raz.
Jak powstaje nasz olej kokosowy?
Nierafinowany olej kokosowy od Racjonalnych tłoczony jest na Filipinach, z kokosów z certyfikowanej uprawy ekologicznej.
Proces rozpoczyna się od zbiorów tych idealnych kokosów – wyłącznie świeżych i dojrzałych. Miąższ młodszych orzechów kokosowych nie ma w sobie bowiem tak bogatej zawartości tłuszczu. Następnie, za pomocą specjalnego urządzenia, usunięta zostaje łupina. Pozbywa się również cienkiej, brązowej warstwy, która znajduje się między łupiną a orzechem, pozostawiając jedynie biały miąższ.
W kolejnym etapie, otrzymany miąższ zostaje rozdrobniony i poddany delikatnemu suszeniu w kontrolowanych warunkach, w temperaturze nie przekraczającej 40°C. Jest to etap niezbędny, mający na celu pozbycie się nadmiaru wilgoci – woda to bowiem wróg wysokiej jakości oleju, przyczyniający się do szybkiego zjełczenia!
Taki lekko podsuszony miąższ nie zalega miesiącami w magazynie, a od razu trafia do kolejnego etapu produkcji – tłoczenia. Również na zimno, w temperaturze do 40°C, używając przy tym wody, by ciągle chłodzić prasę.
Jak smakuje olej kokosowy?
Olej kokosowy od Racjonalnych delikatnie pachnie i smakuje kokosem. W temperaturze otoczenia poniżej 25°C jest biały i ma postać stałą, jednak jeśli zostawisz go w cieplejszym miejscu lub podgrzejesz, natychmiast staje się płynny i bezbarwny.
Olej kokosowy - jak stosować?
Za sprawą tego kokosowego, tropikalnego smaku, olej kokosowy sprawdzi się zarówno w kuchni, jak i pielęgnacji.
- Dodatek do potraw
Olej kokosowy virgin nadaje się idealnie do smażenia i pieczenia, ponieważ w 90% składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, a te sprawiają, że jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Cechuje go wysoki punkt dymienia – 175°C, znacznie wyższy niż w przypadku innych, nierafinowanych olejów roślinnych. Dodaj 1-2 łyżki podczas smażenia – warzyw, jajek, mięs czy ryb. Użyj do marynaty lub wzbogać swój koktajl lub kawę. Dodatek oleju kokosowego pozwoli na szybki zastrzyk energii, a nawet wesprze odchudzanie.
- Pielęgnacja skóry i włosów
Jak włączyć olej kokosowy do swojej pielęgnacji? Nałóż go solo miejscowo na skórę lub użyj do własnych domowych przepisów – na maski do twarzy, włosów, kremy, balsamy do ciała. Śmiało mieszaj go z innymi olejkami eterycznymi. Szczególnie korzystne jest wmasowanie oleju kokosowego w całe ciało tuż po prysznicu. Olej kokosowy to świetny nawilżacz o działaniu antybakteryjnym. Używaj go w celu prewencji przeciwzmarszczkowej, jako naturalna maść na skaleczenia, wspomagająco w leczeniu łupieżu czy grzybicy.
- Pielęgnacja jamy ustnej i zębów
Zgodnie z ajurwedyjską praktyką, popularnym, porannym rytuałem jest również ssanie oleju kokosowego. Dzięki jego właściwościom antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym, pomoże to oczyścić jamę ustną z bakterii, wybielić zęby, odświeżyć oddech, zmniejszy ryzyko wystąpienia paradontozy i próchnicy. Co więcej, badania dowodzą, że taki zwyczaj może również wpłynąć pozytywnie na ogólny stan zdrowia. Jedną łyżeczkę oleju kokosowego należy ssać przez 10-20 minut, a następnie wypluć.
Olej kokosowy - gdzie kupić?
To, jak i gdzie powstaje olej kokosowy, ma kluczowe znaczenie dla jego jakości. Wielu producentów szczyci się, że ich olej wytłoczony został w Polsce, czy zatem taki olej będzie najlepszy? Nic bardziej mylnego.
Wybierając olej, koniecznie zwróć uwagę na kraj jego pochodzenia oraz surowiec, z którego został wytłoczony. Nasz olej tłoczony jest na zimno, ze świeżego miąższu kokosa jeszcze na Filipinach, tuż po zbiorach. Jest nierafinowany – extra virgin, co oznacza, że temperatura użyta w procesie produkcji nie przekroczyła 40°C. Na półkach sklepowych często znaleźć można oleje virgin, lecz tłoczone z kopry czy wiórków kokosowych. Oba te surowce poddane zostały obróbce termicznej w znacznie wyższej temperaturze – tak, by mogły przetrwać transport do innych miejsc na świecie, i tam dopiero zostać wykorzystane do tłoczenia. Jednak jaki jest sens tłoczenia na zimno, kiedy surowiec przeszedł już obróbkę termiczną w temperaturze nawet 150°C? Taki surowiec będzie uboższy w cenne składniki odżywcze, a zatem olej z niego wytworzony również.
Bardzo duże znaczenie ma tutaj również czas – im krótszy od pozyskania świeżego miąższu do wytłoczenia oleju, tym lepiej. Porównajmy świeży miąższ kokosa do oliwek, koprę czy wiórki do wytłoczyn z oliwek. Wszyscy wiemy, że najlepsza oliwa tłoczona jest w krajach, gdzie panuje odpowiedni klimat do uprawy oliwek. W przypadku oleju kokosowego jest dokładnie tak samo. Często od wyprodukowania kopry do wytłoczenia z niej oleju mija nawet kilka miesięcy. Olej pozyskany ze świeżego miąższu, tuż po zbiorach, cechuje pełna ilość wartościowych kwasów tłuszczowych, w tym laurynowego, oraz wysoka jakość, nieporównywalna do olejów z kopry czy wiórków kokosowych, tłoczonych np. w Polsce.
Ponadto, warto zwrócić na to, czy dany olej jest w jakości bio. Olej kokosowy Racjonalni to certyfikowany produkt, oznakowany unijnym logo produkcji ekologicznej – zielonym listkiem. Co to znaczy? Orzechy kokosowe użyte do tłoczenia pochodzą tylko i wyłącznie z kontrolowanych, ekologicznych upraw, w których nie stosuje się pestycydów. Taki olej jest całkowicie bezpieczny i wolny od kontrowersyjnej chemii.
Dlaczego warto wybrać olej kokosowy od Racjonalnych?
Olej kokosowy - przeciwwskazania
Olej kokosowy nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Może być również bezpiecznie spożywany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Olej kokosowy - najczęściej zadawane pytania
Czym różni się olej kokosowy Racjonalni od olejów nierafinowanych innych marek?
Nasz olej kokosowy powstał przy zachowaniu niskiej temperatury (do 40°C) podczas całego procesu produkcji. Nierzadko jednak spotkać można w sklepach nierafinowane oleje, przy produkcji których narażono je na znacznie wyższą temperaturę, chociażby te tłoczone z kopry czy wiórków. Po czym poznać, czy dany olej wytłoczony został w niskiej temperaturze? Taki olej cechować będzie jedynie delikatny zapach i smak kokosa. Prażenie w wysokiej temperaturze wzmacnia kokosowy smak i choć wydawać się może, że taki bardziej aromatyczny olej będzie lepszej jakości, nic bardziej mylnego. Niestety za sprawą obróbki cieplnej staje się on uboższy w cenne składniki bioaktywne.
Czym różni się nierafinowany olej kokosowy Racjonalni od innych, tańszych olejów dostępnych w supermarketach.
Niestety cena mówi wszystko o jakości produktu i przede wszystkim - surowcu, z jakiego został wytłoczony i samym procesie produkcji. Nasz olej to olej nierafinowany, virgin, tłoczony ze świeżego miąższu kokosa, tuż po zbiorach. Jest niebielony i nieperfumowany. Stąd też jego cena.
Z czego powstają natomiast inne, tańsze oleje kokosowe? Również te nierafinowane? Często sięga się po koprę, a w najgorszym przypadku - wiórki kokosowe. Kopra i wiórki to również miąższ kokosa, ale suszony na słońcu lub dymem, w wysokiej temperaturze (w przypadku wiórków nawet 120°C!), tak aby otrzymać trwały surowiec, który będzie mógł podróżować do wszystkich miejsc na świecie i miesiącami czekać na wytłoczenie. Niewłaściwie wysuszona kopra narażona jest na rozwój pleśni i zawierać może wysoce szkodliwe, rakotwórcze alfatoksyny, dlatego miąższ poddany może być działaniu wysokiej temperatury nawet przez tydzień.
Najtańszym olejem na półce sklepowej prawdopodobnie będzie olej rafinowany - bezsmakowy i bezzapachowy. Taki olej produkowany jest w skomplikowanym procesie z udziałem wysokiej temperatury i przy użyciu środków chemicznych, które pozbawiają go znacznych ilości cennych przeciwutleniaczy. Jeśli zależy Tobie na wartościowym oleju kokosowym, od oleju rafinowanego trzymaj się z daleka!
Jak przechowywać olej kokosowy? Czy muszę trzymać go w lodówce?
Nie ma konieczności przechowywania oleju kokosowego w lodówce. Można, ale nie trzeba. Miej jednak na uwadze, że olej przechowywany w lodówce będzie dość twardy i może być ciężko nabrać go łyżeczką. Najważniejszą kwestią jest natomiast, aby trzymać słoik oleju z dala od bezpośredniego słońca, wysokiej temperatury i wilgoci. Szafka w kuchni, w temperaturze pokojowej, w zupełności wystarczy.
Czy można smażyć na nierafinowanym oleju kokosowym?
Tak. Nierafinowany olej kokosowy cechuje wysoki punkt dymienia - 175°C, dlatego idealnie nadaje się do smażenia i pieczenia.