Darmowa wysyłka od 199 zł
sklep@super-racjonalni.pl 795 293 590 (pon. - pt. 9:00 - 16:00)

Nie możesz dodać tej ilości do koszyka, prawidłowa ilość to: .

Bio olej kokosowy

(187 opinii)
Wybierz Pojemność:
Powiadom mnie o dostępności

Olej kokosowy Racjonalni tłoczony jest na zimno, ze świeżego miąższu uprawianych ekologicznie kokosów. Wytwarzany jest na Filipinach, tuż po zbiorach. W ten sposób uzyskujemy olej najbogatszy w bioaktywne składniki – w porównaniu do tych tłoczonych z kopry czy wiórków, poddanych obróbce termicznej w wysokiej temperaturze.

Nierafinowany, niebielony, nieperfumowany – nie znajdziesz w nim żadnej chemii. Olej kokosowy Racjonalni cechuje świeżość oraz delikatny smak i zapach kokosa.

Uważany za jeden z najzdrowszych olejów, olej kokosowy zawiera unikalną kompozycję kwasów tłuszczowych – kwasu kaprylowego, laurynowego i kaprynowego. Sprawdzi się w kuchni – do smażenia i pieczenia, ale i jako wszechstronny kosmetyk do włosów, skóry i paznokci.

Składniki:

100% ekologiczny olej kokosowy

Wysyłamy w 24 h Darmowa dostawa od 199 zł
Słoik ekologicznego nierafinowanego oleju kokosowego Racjonalni; 500 ml

Bio olej kokosowy

ikona certyfikat ekologiczny

CERTYFIKAT EKOLOGICZNY

ikona ze świeżego miąższu kokosa

ZE ŚWIEŻEGO MIĄŻSZU KOKOSA

ikona olej kokosowy tłoczony na zimno

TŁOCZONY NA ZIMNO

Co to jest olej kokosowy?

Olej kokosowy to nic innego jak tłuszcz pozyskiwany w wyniku tłoczenia miąższu kokosa. Kokos to bowiem niesamowicie cenny owoc palmy kokosowej. Ta w środowisku naturalnym porasta rejony południowo-wschodniej Azji, gdzie nazywana jest “drzewem, które dostarcza wszystkiego, co potrzebne jest do życia”. Przez społeczność pacyficzną uważana jest za remedium na wszelkie dolegliwości. Ciężko bowiem znaleźć tam osoby z chorobami serca, miażdżycą i wysokim poziomem złego cholesterolu.

Olej kokosowy - właściwości. Dlaczego warto stosować?

Przeprowadzono już tysiące badań dokumentujących pozytywny wpływ oleju kokosowego na zdrowie, które zdecydowaną większość jego korzystnych właściwości przypisują unikalnej kompozycji kwasów tłuszczowych o łańcuchach średniej długości (MCFA) – kwasowi kaprylowemu, laurynowemu i kaprynowemu. Stanowią one około 62% tłuszczu w oleju kokosowym, a 92% całego oleju stanowią kwasy tłuszczowe nasycone. W składzie znajdziemy również polifenole, fitosterole i tokotrienole.

Większość tłuszczów, które spożywamy trawiona jest dość długo. Jednak te wyjątkowe tłuszcze MCFA, występujące w oleju kokosowym, stanowią idealne źródło energii, ponieważ zanim zostaną przekształcone w energię, przejść muszą przez jedynie 3-stopniowy proces, w porównaniu do kwasów tłuszczowych długołańcuchowych, które przechodzą przez aż 26-stopniowy proces! 

Co cechuje tłuszcze MCFA?

  • Zbudowane są z małych cząsteczek, których metabolizm jest szybszy.
  • Łatwiej się je trawi.
  • Nie odkładają się tak szybko jako tłuszcz.
  • Przetwarzane są przez wątrobę, gdzie są natychmiast zamieniane w energię.

Wśród udokumentowanych korzyści spożywania oleju kokosowego znajdziemy:

  • Ochrona przed chorobami serca i wysokim ciśnieniem krwi.
  • Pomoc w pozbyciu się uporczywego tłuszczu.
  • Działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
  • Zwiększenie uczucia sytości i mniejsza chęć na podjadanie.
  • Może podnieść poziom dobrego cholesterolu HDL.
  • Działanie nawilżające i ochronne dla skóry, włosów, paznokci.
  • Wsparcie dla mózgu, zwłaszcza cenne w chorobie Alzheimer’a.
  • Poprawia trawienie i wspiera walkę z wrzodami żołądka.
  • Chroni przed paradontozą i próchnicą.

I wiele innych!

Warto wiedzieć

ikona kraj pochodzenia planeta

Kraj pochodzenia:

Filipiny

ikona informacje dla alergików przekreślony orzeszek

Informacje dla alergików:

nie zawiera glutenu, skorupiaków, jaj, ryb, orzeszków ziemnych, soi, mleka, orzechów, selera, gorczycy, nasion sezamu, dwutlenku siarki, łubinu, mięczaków.

ikona polecany dla uśmiechnięta twarz ze znakiem zapytania

Polecany dla:

wszystkich! Tłuszcz ten nadaje się do smażenia i pieczenia, użyjesz go w domowej pielęgnacji, ale i wesprzesz swoje serce, mózg oraz… dietę odchudzającą.

ikona przechowywanie lodówka

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętym opakowaniu, w suchym i chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego słońca. Olej przybiera formę stałą w temperaturze poniżej 24°C.

ikona zalecana dzienna porcja łyżeczka z porcją jedzenia

Zalecana dzienna porcja:

zaleca się, by nie spożywać więcej niż 2 łyżki stołowe (30 ml) oleju kokosowego dziennie. Dodaj go podczas smażenia, użyj do marynaty lub wzbogać swój koktajl lub kawę.

ikona data minimalnej trwałości zegarek z wykrzyknikiem

Data minimalnej trwałości:

250 ml: 01.12.2025 r.
500 ml: 05.03.2026 r.
1 l: 01.12.2025 r.

Składniki

100% ekologiczny, nierafinowany olej kokosowy

Wartość odżywcza
Eye closed Eye open
Wartość odżywcza w 100 g
Energia 3606 kJ / 862 kcal
Tłuszcz 100 g
w tym kwasy nasycone 94 g
Węglowodany 0 g
w tym cukry 0 g
Białko 0 g
Błonnik 0 g
Sól 0 g

Opinie naszych Klientów:

Piotr 12 listopada 2024

Rarytas 🙂

Sylwia 28 października 2024

Pięknie pachnie, jest miękki i lekki

Bożena 19 października 2024

Olej kokosowy bardzo dobrej jakości,z delikatną nutą kokosu,przesyłka szybko dotarła ,polecam i dziękuję, szkoda tylko że nie ma do wyboru polskiego przewoźnika.

Zobacz wszystkie opinie (187)
Piotr 12 listopada 2024

Rarytas 🙂

Sylwia 28 października 2024

Pięknie pachnie, jest miękki i lekki

Bożena 19 października 2024

Olej kokosowy bardzo dobrej jakości,z delikatną nutą kokosu,przesyłka szybko dotarła ,polecam i dziękuję, szkoda tylko że nie ma do wyboru polskiego przewoźnika.

Marlena 17 października 2024

Świetny!!!!Polecam !!!

Aleksander 16 października 2024

Zamówilibyśmy go 2 raz.

Beata 14 października 2024

Polecam 🤗

Joanna 11 października 2024

Olej wyśmienity! Smaczny i pachnący

Dagmara 17 września 2024

Jestem zadowolona z jakości i smaku :)

Wojciech 13 września 2024

Zdrowo i smacznie!!!

Irena 5 września 2024

Wspaniały olej kokosowy. Polecam

Jak powstaje nasz olej kokosowy?

Nierafinowany olej kokosowy od Racjonalnych tłoczony jest na Filipinach, z kokosów z certyfikowanej uprawy ekologicznej.

Proces rozpoczyna się od zbiorów tych idealnych kokosów – wyłącznie świeżych i dojrzałych. Miąższ młodszych orzechów kokosowych nie ma w sobie bowiem tak bogatej zawartości tłuszczu. Następnie, za pomocą specjalnego urządzenia, usunięta zostaje łupina. Pozbywa się również cienkiej, brązowej warstwy, która znajduje się między łupiną a orzechem, pozostawiając jedynie biały miąższ.

W kolejnym etapie, otrzymany miąższ zostaje rozdrobniony i poddany delikatnemu suszeniu w kontrolowanych warunkach, w temperaturze nie przekraczającej 40°C. Jest to etap niezbędny, mający na celu pozbycie się nadmiaru wilgoci – woda to bowiem wróg wysokiej jakości oleju, przyczyniający się do szybkiego zjełczenia!

Taki lekko podsuszony miąższ nie zalega miesiącami w magazynie, a od razu trafia do kolejnego etapu produkcji – tłoczenia. Również na zimno, w temperaturze do 40°C, używając przy tym wody, by ciągle chłodzić prasę.

Co wyróżnia olej kokosowy od Racjonalnych?

- 1 -

Surowiec

Olej kokosowy Racjonalni to produkt nierafinowany - virgin. Co to znaczy? Tłoczony jest na zimno ze świeżego miąższu kokosa, tuż po zbiorach. Taki miąższ został jedynie delikatnie zabezpieczony poprzez suszenie przez kilka godzin w niskiej temperaturze - do 40°C, a następnie poddany tradycyjnemu procesowi tłoczenia, również w temperaturze nie przekraczającej 40°C.

- 2 -

Kraj pochodzenia

Najlepszej jakości olej kokosowy produkowany jest tam, gdzie naturalnie występują palmy kokosowe. Nasz wybór padł na Filipiny i ekologiczną, certyfikowaną uprawę. Dlaczego? Po pierwsze, panują tam doskonałe warunki do uprawy kokosów. Po drugie, Filipińczycy tłoczą (i spożywają) olej kokosowy od setek lat i to doświadczenie czuć w każdym słoiku. Opanowali tę sztukę do perfekcji gwarantując wysoką, stałą jakość każdej kolejnej partii.

- 3 -

Smak, aromat i wygląd

W przeciwieństwie do bardzo aromatycznego oleju z prażonych wiórków czy kopry, olej kokosowy ze świeżego miąższu cechuje delikatny, subtelny smak i zapach kokosa. Olej kokosowy Racjonalni jest nieperfumowany, niebielony, wolny od chemii. W temperaturze poniżej 25°C utrzymuje postać stałą i białą barwę, możesz w nim jednak znaleźć ślady brązowego osadu - całkowicie naturalne dla kokosa.

- 4 -

Opakowanie

Nasz olej kokosowy pakujemy jedynie w szklane słoiki - z przyczyn środowiskowych, ale i zdrowotnych. Zanieczyszczenie plastikiem to już teraz globalny problem, ale pamiętajmy też, że plastik i żywność nie tworzą dobrego duetu. Czy jeden plastikowy słoik nam zaszkodzi? Pewnie nie, ale kiedy mamy ten wybór, wybierajmy świadomie. Dla nas, Racjonalnych, jest to bardzo ważne, nawet etykiety drukujemy na papierze pochodzącym z recyklingu.

Jak smakuje olej kokosowy?

Olej kokosowy od Racjonalnych delikatnie pachnie i smakuje kokosem. W temperaturze otoczenia poniżej 25°C jest biały i ma postać stałą, jednak jeśli zostawisz go w cieplejszym miejscu lub podgrzejesz, natychmiast staje się płynny i bezbarwny.

Olej kokosowy - jak stosować?

Za sprawą tego kokosowego, tropikalnego smaku, olej kokosowy sprawdzi się zarówno w kuchni, jak i pielęgnacji.

  • Dodatek do potraw

Olej kokosowy virgin nadaje się idealnie do smażenia i pieczenia, ponieważ w 90% składa się z nasyconych kwasów tłuszczowych, a te sprawiają, że jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Cechuje go wysoki punkt dymienia – 175°C, znacznie wyższy niż w przypadku innych, nierafinowanych olejów roślinnych. Dodaj 1-2 łyżki podczas smażenia – warzyw, jajek, mięs czy ryb. Użyj do marynaty lub wzbogać swój koktajl lub kawę. Dodatek oleju kokosowego pozwoli na szybki zastrzyk energii, a nawet wesprze odchudzanie.

  • Pielęgnacja skóry i włosów

Jak włączyć olej kokosowy do swojej pielęgnacji? Nałóż go solo miejscowo na skórę lub użyj do własnych domowych przepisów – na maski do twarzy, włosów, kremy, balsamy do ciała. Śmiało mieszaj go z innymi olejkami eterycznymi. Szczególnie korzystne jest wmasowanie oleju kokosowego w całe ciało tuż po prysznicu. Olej kokosowy to świetny nawilżacz o działaniu antybakteryjnym. Używaj go w celu prewencji przeciwzmarszczkowej, jako naturalna maść na skaleczenia, wspomagająco w leczeniu łupieżu czy grzybicy. 

  • Pielęgnacja jamy ustnej i zębów  

Zgodnie z ajurwedyjską praktyką, popularnym, porannym rytuałem jest również ssanie oleju kokosowego. Dzięki jego właściwościom antybakteryjnym i przeciwgrzybiczym, pomoże to oczyścić jamę ustną z bakterii, wybielić zęby, odświeżyć oddech, zmniejszy ryzyko wystąpienia paradontozy i próchnicy. Co więcej, badania dowodzą, że taki zwyczaj może również wpłynąć pozytywnie na ogólny stan zdrowia. Jedną łyżeczkę oleju kokosowego należy ssać przez 10-20 minut, a następnie wypluć.

Olej kokosowy - gdzie kupić?

To, jak i gdzie powstaje olej kokosowy, ma kluczowe znaczenie dla jego jakości. Wielu producentów szczyci się, że ich olej wytłoczony został w Polsce, czy zatem taki olej będzie najlepszy? Nic bardziej mylnego.

Wybierając olej, koniecznie zwróć uwagę na kraj jego pochodzenia oraz surowiec, z którego został wytłoczony. Nasz olej tłoczony jest na zimno, ze świeżego miąższu kokosa jeszcze na Filipinach, tuż po zbiorach. Jest nierafinowany – extra virgin, co oznacza, że temperatura użyta w procesie produkcji nie przekroczyła 40°C. Na półkach sklepowych często znaleźć można oleje virgin, lecz tłoczone z kopry czy wiórków kokosowych. Oba te surowce poddane zostały obróbce termicznej w znacznie wyższej temperaturze – tak, by mogły przetrwać transport do innych miejsc na świecie, i tam dopiero zostać wykorzystane do tłoczenia. Jednak jaki jest sens tłoczenia na zimno, kiedy surowiec przeszedł już obróbkę termiczną w temperaturze nawet 150°C? Taki surowiec będzie uboższy w cenne składniki odżywcze, a zatem olej z niego wytworzony również.

Bardzo duże znaczenie ma tutaj również czas – im krótszy od pozyskania świeżego miąższu do wytłoczenia oleju, tym lepiej. Porównajmy świeży miąższ kokosa do oliwek, koprę czy wiórki do wytłoczyn z oliwek. Wszyscy wiemy, że najlepsza oliwa tłoczona jest w krajach, gdzie panuje odpowiedni klimat do uprawy oliwek. W przypadku oleju kokosowego jest dokładnie tak samo. Często od wyprodukowania kopry do wytłoczenia z niej oleju mija nawet kilka miesięcy. Olej pozyskany ze świeżego miąższu, tuż po zbiorach, cechuje pełna ilość wartościowych kwasów tłuszczowych, w tym laurynowego, oraz wysoka jakość, nieporównywalna do olejów z kopry czy wiórków kokosowych, tłoczonych np. w Polsce.

Ponadto, warto zwrócić na to, czy dany olej jest w jakości bio. Olej kokosowy Racjonalni to certyfikowany produkt, oznakowany unijnym logo produkcji ekologicznej – zielonym listkiem. Co to znaczy? Orzechy kokosowe użyte do tłoczenia pochodzą tylko i wyłącznie z kontrolowanych, ekologicznych upraw, w których nie stosuje się pestycydów. Taki olej jest całkowicie bezpieczny i wolny od kontrowersyjnej chemii.

Dlaczego warto wybrać olej kokosowy od Racjonalnych?

Troska o jakość

Nasz olej kokosowy pozyskujemy jedynie od jednego, sprawdzonego dostawcy. Dzięki temu jesteśmy w stanie zapewnić stale, niezależnie od partii, porównywalną jakość produktu.

ikona szybka dostawa dlonie trzymają starannie zapakowany karton

Bezpieczna dostawa

Robimy co w naszej mocy, by olej kokosowy w szklanym opakowaniu dotarł do Ciebie w stanie nienaruszonym, a przy tym, mając na względzie środowisko, nie używamy folii.

ikona obsługa klienta

Obsługa Klienta

Masz pytania odnośnie naszych produktów? Zawsze możesz do nas napisać lub zadzwonić. Jesteśmy tu dla Ciebie - chętnie doradzimy i pomożemy.

Olej kokosowy - przeciwwskazania

Olej kokosowy nie powoduje żadnych skutków ubocznych. Może być również bezpiecznie spożywany przez kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Olej kokosowy - najczęściej zadawane pytania

Czym różni się olej kokosowy Racjonalni od olejów nierafinowanych innych marek?

Eye closed Eye open

Nasz olej kokosowy powstał przy zachowaniu niskiej temperatury (do 40°C) podczas całego procesu produkcji. Nierzadko jednak spotkać można w sklepach nierafinowane oleje, przy produkcji których narażono je na znacznie wyższą temperaturę, chociażby te tłoczone z kopry czy wiórków. Po czym poznać, czy dany olej wytłoczony został w niskiej temperaturze? Taki olej cechować będzie jedynie delikatny zapach i smak kokosa. Prażenie w wysokiej temperaturze wzmacnia kokosowy smak i choć wydawać się może, że taki bardziej aromatyczny olej będzie lepszej jakości, nic bardziej mylnego. Niestety za sprawą obróbki cieplnej staje się on uboższy w cenne składniki bioaktywne.

Czym różni się nierafinowany olej kokosowy Racjonalni od innych, tańszych olejów dostępnych w supermarketach.

Eye closed Eye open

Niestety cena mówi wszystko o jakości produktu i przede wszystkim - surowcu, z jakiego został wytłoczony i samym procesie produkcji. Nasz olej to olej nierafinowany, virgin, tłoczony ze świeżego miąższu kokosa, tuż po zbiorach. Jest niebielony i nieperfumowany. Stąd też jego cena.

Z czego powstają natomiast inne, tańsze oleje kokosowe? Również te nierafinowane? Często sięga się po koprę, a w najgorszym przypadku - wiórki kokosowe. Kopra i wiórki to również miąższ kokosa, ale suszony na słońcu lub dymem, w wysokiej temperaturze (w przypadku wiórków nawet 120°C!), tak aby otrzymać trwały surowiec, który będzie mógł podróżować do wszystkich miejsc na świecie i miesiącami czekać na wytłoczenie. Niewłaściwie wysuszona kopra narażona jest na rozwój pleśni i zawierać może wysoce szkodliwe, rakotwórcze alfatoksyny, dlatego miąższ poddany może być działaniu wysokiej temperatury nawet przez tydzień.

Najtańszym olejem na półce sklepowej prawdopodobnie będzie olej rafinowany - bezsmakowy i bezzapachowy. Taki olej produkowany jest w skomplikowanym procesie z udziałem wysokiej temperatury i przy użyciu środków chemicznych, które pozbawiają go znacznych ilości cennych przeciwutleniaczy. Jeśli zależy Tobie na wartościowym oleju kokosowym, od oleju rafinowanego trzymaj się z daleka!

Jak przechowywać olej kokosowy? Czy muszę trzymać go w lodówce?

Eye closed Eye open

Nie ma konieczności przechowywania oleju kokosowego w lodówce. Można, ale nie trzeba. Miej jednak na uwadze, że olej przechowywany w lodówce będzie dość twardy i może być ciężko nabrać go łyżeczką. Najważniejszą kwestią jest natomiast, aby trzymać słoik oleju z dala od bezpośredniego słońca, wysokiej temperatury i wilgoci. Szafka w kuchni, w temperaturze pokojowej, w zupełności wystarczy.

Czy można smażyć na nierafinowanym oleju kokosowym?

Eye closed Eye open

Tak. Nierafinowany olej kokosowy cechuje wysoki punkt dymienia - 175°C, dlatego idealnie nadaje się do smażenia i pieczenia.

Koszyk

Brakuje do bezpłatnej wysyłki 199,00 zł.

Brak produktów w koszyku.