Czynników, które obniżają naszą odporność jest wiele, a wśród nich m.in. przewlekły stres, niedobór snu, zła dieta, odwodnienie, używki czy częste przyjmowanie antybiotyków. Jednymi z pierwszych poważnych objawów jej obniżenia są infekcje i choroby. Jak im zapobiec? Wzmocnienie odporności idzie w parze z zachowaniem równowagi – zbilansowaną dietą, dobrej jakości snem czy dobrym zarządzaniem stresem. Odporność to także odpowiednie odżywienie za pomocą naturalnych wspomagaczy zwanych superfood. Dlatego dziś przedstawiamy Wam królową super żywności, prawdziwą bombę witaminowo minerałową – poznajcie moringę.
O układzie odpornościowym słów kilka
Układ odpornościowy znany jest jako mechanizm obronny naszego organizmu. Posiada właściwości, które chronią przed różnymi infekcjami. Infekcje te mogą być wywoływane przez bakterie, wirusy, toksyny, pasożyty itp. Podstawowym zadaniem układu odpornościowego jest identyfikacja chorobotwórczych drobnoustrojów i niszczenie ich. Na przykład, gdy wdychamy powietrze zanieczyszczone niezliczonymi cząsteczkami toksyn, nasz układ odpornościowy zapobiega przedostawaniu się ich do organizmu. Czasami jednak niebezpieczne cząsteczki przekraczają pierwszą linię obrony, wtedy nasz układ odpornościowy przygotowuje białe krwinki do walki z chorobotwórczymi ciałami obcymi. Efektem tej bitwy jest podwyższona temperatura ciała. Z czasem mogą pojawić się także widoczne objawy, takie jak kaszel, katar czy przeziębienie.
Czynniki sprzyjające odporności
Chcąc chronić organizm przed chorobami i infekcjami, które go osłabiają, warto przyjrzeć się swoim codziennym nawykom i wprowadzać w nie pewne, nierzadko niewielkie zmiany. Wyróżnić można 5 podstawowych czynników, które korzystnie działają na odporność i poprawę samopoczucia, a należą do nich:
1. Sen
Sen jest niezwykle ważny dla organizmu człowieka bez względu na wiek. Niemieccy naukowcy odkryli bowiem, że sen głęboki zwiększa efektywność limfocytów T, które odpowiedzialne są za zwalczanie patogenów czy komórek nowotworowych (1). Przemęczony organizm jest zatem bardziej podatny na infekcje, dlatego warto zadbać o jakość oraz odpowiednią ilość snu. Śpij przynajmniej 6-8 godzin na dobę.
Warto zadbać także o wieczorną rutynę, która pomoże wyciszyć się przed pójściem spać. Na co najmniej godzinę przed snem należy ograniczyć korzystanie z urządzeń elektronicznych. Zamiast tego można np. oddać się lekturze ciekawej książki, praktyce delikatnej jogi czy kąpieli w bąbelkach w towarzystwie relaksujących melodii.
2. Nawodnienie
Woda stanowi 60-70% masy dorosłego człowieka i bierze udział w ogromie istotnych procesów zachodzących w organizmie, m.in. filtrując nerki, wspomaga usuwanie toksyn i ubocznych produktów przemiany materii. O odpowiednie nawodnienie organizmu dbamy głównie latem, gdy temperatury i poziom wilgotności są dość wysokie. Jednak o utrzymaniu nawodnienia należy pamiętać także w zimowych miesiącach.
Zamiast po schłodzoną wodę, warto sięgnąć po ciepłe płyny. Niezwykle wartościowe jest np. popijanie domowego bulionu, przegotowanej ciepłej wody z sokiem z cytryny czy herbaty moringa. Takie płyny pomogą zachować ciepło i jednocześnie odpowiednie nawilżenie. A dzięki bogactwu składników odżywczych, zapewniają także wiele korzyści zdrowotnych.
3. Zdrowe odżywianie
Oprócz dbania o siebie poprzez odpowiednią jakość i ilość snu oraz właściwe nawodnienie, warto sięgnąć także po odżywcze posiłki, które pomagają w utrzymaniu organizmu w dobrej kondycji. Jeśli chcesz ochronić się przed grypą czy przeziębieniem, Twoim kolejnym krokiem powinna być wizyta w lokalnym sklepie spożywczym.
Planuj swoje posiłki tak, by zawrzeć w nich produkty bogate w witaminy C, A, E, antyoksydanty, jak np. cytrusy, czerwona papryka, czosnek, imbir, ziarna i orzechy. Bardzo wartościowa jest również żywność fermentowana i buliony warzywne. Pamiętajmy, że odporność bierze się z brzucha – zdaniem naukowców jelita to nasz główny układ immunologiczny.
4. Higiena
Utrzymanie naszego otoczenia w czystości to dobra praktyka, która zmniejszy narażenie układu odpornościowego na zarazki i wirusy. Dotykając powierzchni na której znajdują się chorobotwórcze drobnoustroje, a następnie dotykając twarzy, nietrudno o infekcję. Dlatego pamiętajmy o tym, by myć regularnie ręce, zwłaszcza jeśli przebywamy w miejscach publicznych, kichnęliśmy, kaszlnęliśmy czy wydmuchaliśmy nos.
Ręce należy myć ciepłą wodą z mydłem przez około 30-40 sekund, a następnie dokładnie osusz. Jeśli korzystasz z łazienki publicznej, użyj ręcznika papierowego zakręcając kran czy wychodząc dotykając klamki. Pamiętaj również o urządzeniach takich jak telefony komputerowe czy klawiatury komputerowe – je również należy regularnie dezynfekować.
5. Unikanie stresu
Długotrwały stres przyczynia się do powstania stanów zapalnych w organizmie oraz zaburza równowagę w liczebności komórek odpornościowych, dlatego zmniejszenie poziomu stresu w codziennym życiu ma kluczowe znaczenie dla zachowania naszego organizmu w dobrym zdrowiu (2,3).
Chcąc zredukować stres, warto koncertować się na takich praktykach, jak medytacja, joga i spacery na łonie natury. Dobrym pomysłem są także regularne masaże i wizyty w spa, nawet tym domowym. Pomagają również rozmowy z bliskimi oraz ogólne poczucie przynależności, które zwiększyć można np. angażując się w wolontariat.
6. Aktywność fizyczna
Liczne publikacje dowodzą, że wysiłek fizyczny stymuluje układ odpornościowy prowadząc do mniejszego ryzyka wystąpienia infekcji. Zwiększa liczbę i aktywność makrofagów (komórek pierwszej linii obrony), ale i komórek drugiej linii obrony wytwarzanych przez krwinki białe. Rośnie również stężenie we krwi przeciwciał IgG i IgM. Dzięki temu organizm skuteczniej radzi sobie z chorobotwórczymi drobnoustrojami, zwalcza bakterie i wirusy i zmniejsza ryzyko rozwoju zakażeń.
Treningi o umiarkowanej intensywności, trwającej co najmniej 40 minut, wykonuj nawet codziennie. Nie prowadź jednak do przemęczenia – więcej wcale nie znaczy lepiej. Badania wykazały, że treningi o wysokiej intensywności, trwające ponad 90 minut, zwiększają podatność organizmu na infekcje i przeziębienia nawet do trzech dni po ich zakończeniu (4).
Na wzmocnienie odporności…
Stosując się do powyższych wskazówek łatwiej zachować nasz organizm w dobrym zdrowiu. Chcąc dodatkowo wspomóc działanie układu odpornościowego, warto sięgnąć także po naturalne wzmacniacze odporności, które zwiększają:
- wydajność naszego układu odpornościowego,
- ilość i jakość białych krwinek, a tym samym poprawiają mechanizm obronny organizmu,
- ochronę przed chorobotwórczymi drobnoustrojami,
- działania eliminacyjne substancji, które utrudniają normalne funkcjonowanie organizmu.
…moringa!
Takie naturalne wzmacniacze odporności to oczywiście niektóre rośliny, które spożywać możemy każdego dnia. Wśród nich wyróżnić należy moringę, która uważana jest z jeden z najskuteczniejszych tego typu specyfików i zaliczana do produktów typu superfood, czyli najzdrowszej żywności na świecie.
Moringa, nazywana także „cudownym drzewem” to roślina o niezliczonych korzyściach i właściwościach leczniczych – od zdrowych włosów, po zdrowe serce. Wywodzi się z podnóży Himalajów, a obecnie uprawiana jest w wielu częściach świata – od Azji, przez Afrykę, po Amerykę Południową. Rośliny zaliczane do moringowatych to około 13 gatunków drzew, z których najbardziej znaną jest Moringa Oleifera.
Moringa Oleifera jest niezwykle łatwa w uprawie – wyróżnia ją wysoka odporność na suszę. Roślina ta była szeroko stosowana w praktykach medycyny tradycyjnej przez ponad 4000 lat. Wykorzystywano ją głównie w leczeniu problemów związanych z niedożywieniem, astmą, menopauzą czy chorobami naczyniowo-sercowymi. Moringa jest skarbnicą wielu wartościowych składników odżywczych, które są niezbędne także dla poprawy naszej odporności. Określana jest niezwykle skutecznym wzmacniaczem odporności, ponieważ zawiera:
- białko – jest szkieletem układu odpornościowego (8, 9), dlatego w codziennej diecie jest ono niezwykle ważne. Uważa się, że niedobór białka i aminokwasów w diecie zwiększa podatność na infekcje. Co ciekawe, moringa zawiera dwa razy więcej białki niż jogurt;
- witaminę A – witamina ta reguluje mechanizm obronny organizmu, chroni przed infekcjami, utrzymując w zdrowiu niemal wszystkie nasze narządy. Moringa zawiera cztery razy więcej witaminy A niż marchew (10);
- witaminę C – która stymuluje tworzenie przeciwciał chroniących nasz organizm przed infekcjami. Moringa zawiera siedem razy więcej witaminy C niż pomarańcze (11);
- witaminę E – działa ona jak przeciwutleniacz, który pomaga zneutralizować działanie wolnych rodników, poprawiając w ten sposób pracę układu odpornościowego (12);
- cynk – reguluje funkcjonowanie układu odpornościowego i pomaga w gojeniu się ran. Ilość cynku w liściach i nasionach moringa jest dwukrotnie większa niż w fasoli (13);
- żelazo – jest niezbędne w procesie produkcji białych krwinek i przeciwciał, a jego niedobór może wręcz doprowadzić do anemii oraz zwiększenia ryzyka infekcji i przeziębień. Odpowiada bowiem za prawidłową pracę śledziony, w której znajdują się komórki odpornościowe niszczące wirusy i bakterie (14).
Moringa na odporność – co mówią badania naukowe?
Włączenie moringi do codziennej diety będzie cennym wsparciem naszego układu odpornościowego, co potwierdzają także liczne badania naukowe. Jedno z nich, przeprowadzone w 2013 roku przez Madukwe E.U. (5, 6), opisuje szacunkową zawartość mikroelementów, takich jak żelazo, wapń czy cynk oraz witamin – A i C w liściach moringi – wszystki mają ogromne znaczenie dla funkcjonowania układu odpornościowego. Obfitość tych składników odżywczych potwierdza, że liście moringa, zarówno w postaci świeżej, jak i sproszkowanej, warto włączyć do codziennej diety by zadbać o swoją odporność. Inne badanie (7) z 2006 roku dowodzi, że Moringa Oleifera pomaga zwiększyć odpowiedź immunologiczną organizmu.
Eksperci są również zdania, że prawie każdą część drzewa moringa – liście, nasiona, kwiaty, owoce, łodygę i korzenie, można wykorzystać z pozytywnym skutkiem dla zdrowia – od produkcji oleju, który odżywia i nawilża skórę czy do przygotowania herbaty wzmacniającej odporność.
Zalecenia dotyczące dawkowania i spożywania moringi
Nie ma określonych reguł zalecanej czy wymaganej dawki moringi w diecie. Wykonane przez naukowców obliczenia pokazują jednak, że optymalna dawka wynosi 29 mg na kilogram masy ciała. Zaleca się, aby zacząć od przyjmowania pół łyżeczki sproszkowanej moringi dziennie, przez trzy do pięciu dni, zwiększając jej spożywanie w ciągu kolejnych dwóch tygodni. Dzięki temu organizm ma możliwość przyzwyczajenia się do niej.
Wspomnieliśmy już, że moringę spożywać można praktycznie pod każdą postacią. Jednak najpopularniejszą możliwą do nabycia formą moringi są jej liście. Uważane są one za najsilniejszą część tej rośliny, ponieważ zawierają najwięcej przeciwutleniaczy i składników odżywczych. Młode liście moringi spożywać można podobnie jak szpinak, a z suszonych przygotować można herbatę, zalewając je gorącą (nie wrzącą) wodą.
Z kolei sproszkowane liście moringi stanowią niezwykle wygodne rozwiązanie. Ponadto, dzięki sproszkowanej formie zachowują swoje wartości odżywcze przez długie lata. Taką moringę można zmieszać z ciepłą lub zimną wodą i spożywać w postaci napoju. Proszek moringa można również dodawać do wielu dań – zarówno słodkich, jak i wytrawnych. Doskonale sprawdzi się w zupach, sosach i sałatkach oraz w jogurcie, czy musli i płatkach śniadaniowych. Warto dodawać go także do owocowych lub warzywnych koktajli.
Z nasion moringa produkowany jest olej, który idealnie nadaje się do smażenia potraw. Olej ten znakomicie sprawdza się również w kosmetyce – doskonale nawilża skórę, wspomagając tym samym regenerację naskórka.
Wzmocnij swoją odporność naturalnie!
Moringa jest prawdziwym numerem jeden wśród superfood – wzbogaca nasz organizm o szereg niezbędnych do życia aminokwasów, witamin i minerałów. To idealny towarzysz codziennej diety. Sproszkowane liście moringi skutecznie wspomagają działanie naszego układu odpornościowego w walce z różnymi infekcjami, wirusami i bakteriami, dzięki czemu możemy cieszyć się dobrym zdrowiem. Aby jednak do maksimum wykorzystać dobroczynne działanie moringi, warto wybierać tą pochodzącą z ekologicznych, kontrolowanych upraw, wolną od pestycydów i innych chemicznych dodatków. Dodana do codziennej diety, wysokiej jakości sproszkowana moringa to najlepsze co możesz zrobić dla wzmocnienia swojej odporności!
Skomentuj: