Darmowa wysyłka od 199 zł
sklep@super-racjonalni.pl 795 293 590 (pon. - pt. 9:00 - 16:00)

Jakie właściwości ma ashwagandha?

okładka do artykułu o właściwościach korzenia ashwagandha

Zyskująca coraz bardziej na popularności Ashwagandha jest rośliną znaną ze swoich cennych składników i właściwości leczniczych. Od wieków uważa się ją za jedno z najważniejszych i niezwykle zdrowych ziół o szerokim zakresie działań i zastosowań.

Nazywana także często indyjskim żeń-szeniem, w starożytności stanowiła filar medycyny ajurwedyjskiej krzepiącej ludzkie ciało i umysł – obecnie określana jest mianem jednego z superfoods, pomagającego człowiekowi współczesnemu w radzeniu sobie ze stresem i narastającą frustracją, oraz zwalczając objawy lęku czy depresji. Zapewnia także wiele innych korzyści umożliwiających naszemu organizmowi prawidłowe funkcjonowanie zarówno za dnia (poprzez zdolność magazynowania i podtrzymywania życiowej energii w ciągu doby), jaki i nocą (wpływając uspokajająco na mózg, co umożliwia zdrowy, głęboki sen).

Dowiedz się, jakie jeszcze właściwości zapewni Tobie regularne spożywanie ashwagandhy i skąd się bierze jej wyjątkowa zdolność do odżywiania naszego ciała.

Co to jest ashwagandha?

Ashwagandha to zielona roślina, będąca częścią rodziny psiankowatych, do której należą również pomidory czy papryka. Porasta głównie suche regiony Indii, ale występuje także na niskiej jakości piaszczystych glebach zasadowych północnej Afryki i Bliskiego Wschodu (wszak stanowi też ważny element tradycyjnej medycyny chińskiej). Jej krzew potrafi osiągnąć wysokość 1,5 m, a długość owalnych liści może dochodzić nawet i do 15 cm. Owoce ashwagandhy przypominają zaś wizualnie mieszankę naszych jagód z pomidorem cherry i to właśnie one – podobnie jak korzeń czy małe, żółto-zielone kwiaty w kształcie gwiazdy, są jednym z najcenniejszych składników leczniczych rośliny, choć używa się każdej jej części: od liści, przez nasiona, po kwiaty i korzeń.

Ten ostatni posiada również charakterystyczny, niezbyt przyjemny zapach – sanskrycka nazwa ashwagandha brzmi w dosłownym tłumaczeniu “zapach konia”, ale w tym przypadku nawiązuje również za pomocą metafory do siły i wigoru młodego ogiera. Z kolei botaniczny termin “Withania somnifera”, czyli “wywołująca sen” wskazuje relaksacyjne właściwości samej rośliny. Ashwagandha często nazywana jest też korzeniem somnifery, rasayaną czy “zimową wiśnią”. Nasi przodkowie używali jej do łagodzenia objawów reumatyzmu, zaparć czy wyczerpania organizmu, a także leczyli nią dolegliwości związane z różnego rodzaju infekcjami skóry lub załamaniem nerwowym.

Ashwagandha pomaga także utrzymać naszą kondycję fizyczną i psychiczną na właściwym poziomie, oraz – podobnie jak maca, zapewnić nam uczucie odmłodzenia wraz ze wzrostem i częstotliwością spożycia.

co to jest ashwagandha - infografika przedstawiająca zdjęcie tuby z ashwagandhą Racjonalni oraz miarkę sproszkowanego korzenia ashwagandhy na marmurowej desce, a także tekst opisujący czym jest ashwagandha

Ashwagandha – skład

Owoce i korzeń ashwagandhy zawierają w sobie wiele różnorodnych związków i innych cennych składników, posiadających właściwości farmakologiczne. Przede wszystkim poprzez swoje zaklasyfikowanie jako adaptogen, codzienne spożywanie korzenia ashwagandha w proszku pomoże naszemu ciału zachować naturalną równowagę i balans, oraz odzyskać energię i witalność. Organizmowi zaś zapewni wsparcie przeciwutleniające oraz przeciwzapalne, pomagając mu pokonać wiele dolegliwości zdrowotnych.

Właściwości lecznicze rośliny wynikają z obecności witanolidów, czyli steroidowych laktonów – to właśnie dzięki nim korzeń ashwagandha pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze i poziom cukru we krwi, oraz wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe, hamując podział komórek w procesie mitozy. Zawiera też flawonoidyalkaloidy i inne niezbędne minerały, wspierające wszystkie ważne funkcje biologiczne organizmu.

Oprócz tego posiada w swoim składzie aminokwasy i przeciwutleniacze –niwelujące wolne rodniki.

Sproszkowany korzeń ashwagandha w 100 gramach zawiera około:

  • 7% wilgoci
  • 4,5 g popiołu
  • 4 g białka
  • 32 g błonnika
  • 50 g węglowodanów
  • 23 mg wapnia
  • 80 mg karotenu
  • 6 g witaminy C
  • 250 kalorii
  • 3 mg żelaza
  • 0,3 g tłuszczu

Ashwagandha jest także bogatym w żelazo naturalnym remedium na stres, wpływając również korzystnie na układ odpornościowy i neurologiczny. Reguluje poziom kortyzolu i pomaga utrzymać homeostazę w normie, oraz równoważy hormony tarczycy. Zapobiega też chorobom zwyrodnieniowym.

Ashwagandha – właściwości

Szerokie spektrum zastosowań, jakie posiada sproszkowany korzeń ashwagandhy sprawia, że wykorzystuje się go z powodzeniem jako środek wspomagający walkę naszego organizmu z przeróżnymi dolegliwościami. Może być stosowany pomocniczo m.in. do leczenia:

  • infekcji skóry
  • zaburzeń snu
  • reumatyzmu
  • nerwicy
  • zaparć
  • depresji
  • załamań nerwowych
  • astmy
  • gruźlicy
  • anemii

Ponadto, dzięki swojej adaptogennej funkcji ashwagandha w proszku może również pomóc zniwelować objawy czkawki, bielactwa, czy zaburzeń miesiączkowania. Ma także pozytywny wpływ na radzenie sobie z bólami kręgosłupa, zmęczeniem lub niewydolnością nadnerczy czy przewlekłymi chorobami wątroby.

Oprócz tego ashwagandha wspiera też funkcje odpornościowe organizmu, zwiększając jego wytrzymałość i ograniczając degenerację komórek mózgowych, oraz stabilizując poziom cholesterolu i cukru we krwi.

infografika przedstawiająca właściwości korzenia ashwagandha

Ashwagandha, a praca mózgu

Tradycyjna medycyna ajurwedyjska wykorzystuje korzeń ashwagandhy jako dodające sił witalnych wzmocnienie organizmu, wpływające korzystnie na wytężoną pracę mózgu i poprawiające jego funkcje – w tym tę najważniejszą, czyli pamięć.

Ostatnie badania w tej materii wykazały, że roślina faktycznie może mieć pozytywny wpływ na walkę z problemami z ogólną i bezpośrednią pamięcią, zmniejszając objawy ich występowania – szczególnie u osób z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi, spowodowanymi urazem lub przewlekłą chorobą. Stosowanie ashwagandhy w proszku powinno znacznie poprawić ich czas reakcji oraz wydajności zadań i skupienia uwagi.

Objawiający się zwiększony progres w koncentracji, szybkości przetwarzania informacji i reszty umiejętności umysłowych jest efektem przeciwutleniających właściwości zioła, które chroni komórki nerwowe przed zwyrodnieniami prowadzącymi do choroby Alzheimera czy Parkinsona. To właśnie te silne przeciwutleniacze, które znaleźć możemy w ashwagandzie niszczą wolne rodniki, odpowiadające za starzenie się organizmu. Do tego dochodzą również witanolidy, czyli występujące naturalnie w żeń-szeniu indyjskim sterydy (głównie witaferyna A i witanolid D), dzięki którym poprawiają się funkcje poznawcze mózgu.

Ponadto, sproszkowany korzeń ashwagandha to także skuteczny środek zwalczający stres i zmniejszający jego poziom. Roślina polecana jest osobom narażonym na wytężony wysiłek fizyczny (sportowcy stosują ją często podczas treningów lub przed zawodami) lub umysłowy (np. przed egzaminami). Naukowcy wskazują, że swoje działanie pobudzające zapamiętywanie i kojarzenie ashwagandha zawdzięcza najprawdopodobniej obecności w swoim składzie glikowitanolidów.

Ashwagandha, a depresja

Na podstawie wyników najnowszych badań, naukowcy przekonują, że sproszkowana ashwagandha może pełnić funkcję stabilizującą nastrój wśród osób, u których stwierdzono stan depresji klinicznej. Jest to związane z obniżeniem przez roślinę poziomu kortyzolu we krwi – często nazywanego „hormonem stresu”, który nadnercza wytwarzają w przypadku niskiej zawartości cukru w organizmie, oraz w stresogennych sytuacjach na które jest narażony. Co więcej – zwiększona chronicznie ilość kortyzolu może doprowadzić do podwyższonego gromadzenia tłuszczu w jamie brzusznej.

Stosowanie ashwagandhy na depresję może być pomocne w leczeniu i eliminowaniu jej objawów z jeszcze jednego ważnego powodu. Otóż, prowadząc badania na przewlekłe zestresowanych osobach dorosłych odkryto, że roślina nie tylko może zmniejszyć symptomy choroby, ale także poprawić odporność na stres i w tym przypadku jej działanie jest porównywalne do imipraminy – znanego leku przeciwdepresyjnego. Ma również wpływ na lepszą samoocenę pacjenta.

Stosowanie ashwagandhy jest zatem korzystne zarówno dla ludzi cierpiących na schizofrenię czy chorobę afektywną dwubiegunową, jak i przy leczeniu nerwic lub stanów lękowych, wywołanych chronicznym stresem.

Ashwagandha, a choroby nowotworowe

Coraz więcej dowodów wskazuje także na zastosowanie korzenia ashwagandha w profilaktyce nowotworów, dzięki czemu roślina może być pomocna w walce z rakiem na kilka sposobów.

Pierwszym z nich jest zahamowanie przyrostu nowych komórek rakowych, ze względu na obecność witanolidów – przy jednoczesnej bezinwazyjności dla komórek zdrowych, jak w tradycyjnych formach leczenia (np. chemioterapii). Drugą właściwością przeciwnowotworową indyjskiego żeń-szenia jest przyśpieszanie procesu apoptozy, czyli naturalnej śmierci chorych komórek, co pomaga w zwalczaniu nowotworów:

  • Piersi
  • Płuc
  • Trzustki
  • Jelita Grubego
  • Mózgu
  • Jajnika

Ashwagandha może pomóc także zapobiegać rozprzestrzenianiu się choroby na inne narządy, oraz wzmacnić układ odpornościowy organizmu dzięki swojemu przeciwutleniającemu działaniu. Zmniejsza tym samym również skutki uboczne stosowania środków przeciwrakowych jako naturalny immunomodulator, chroniący pacjenta m.in. przed zarażeniem się infekcją na skutek wystąpienia neutropenii, czyli zmniejszenia się liczby białych krwinek po chemioterapii.

Stosowanie ashwagandhy na raka może stanowić uzupełnienie konwencjonalnych metod leczenia tej choroby i zmniejszać ryzyko zachorowalności na nowotwór. Obecne w liściach i  korzeniu rośliny ananolidy potrafią skutecznie przeciwdziałać procesowi rakotwórczemu, chroniąc organizm w sposób bezpośredni oraz wydłużyć życie pacjentów z rakiem poprzez działanie hepatoprotekcyjne.

Ashwagandha na niepłodność u mężczyzn

Tradycyjna medycyna ajurwedyjska uznawała ashwagandhę za naturalny afrodyzjak, poprawiający dysfunkcje seksualne i wspierający leczenie niepłodności płci męskiej. Badania indyjskich naukowców wykazały, że roślina faktycznie może mieć zauważalny wpływ na zdrowie reprodukcyjne zażywających ją mężczyzn.

Przyjmując codziennie proszek z korzenia ashwagandhy jesteśmy w stanie zwiększyć poziom antyoksydantów we krwi, co w bezpośrednim stopniu powinno przełożyć się na potężny zastrzyk testosteronu dla naszego organizmu. Efektem finalnym będzie zaś wzrost liczby plemników i ich zwiększona ruchliwość, co w sposób wyraźny wpłynie na poprawę jakości męskiego nasienia.

Ashwagandha na płodność oddziałuje również poprzez zmniejszanie stresu oksydacyjnego i poprawę poziomu różnorodnych przeciwutleniaczy w męskim organizmie. Podobnie jak w przeszłości, także i dziś roślina stanowi nieocenione wsparcie dla przedstawicieli płci męskiej, mających problemy z reprodukcją.

Ashwagandha, a płodność u kobiet

Badając wpływ ashwagandhy na zdrowie seksualne kobiet, naukowcy odkryli, że roślina wprawdzie nie ma bezpośredniego oddziaływania na płodność płci żeńskiej, ale może wpływać na nią w sposób pośredni poprzez stymulowanie popędu i zwiększanie pożądania oraz redukcję zaburzeń FSD.

Ashwagandha, a menopauza

Badania wykazały również, że sproszkowany korzeń ashwagandha pomaga także w leczeniu objawów kobiecych zmian hormonalnych, związanych z menopauzą, nie wykazując przy tym żadnych niepożądanych skutków ubocznych.

Ashwagandha, a cukrzyca

Zebrane z przeprowadzonych badań dane wykazują, że ekstrakt z korzenia ashwagandhy obniża cukier we krwi i może przyczyniać się również do osiągnięcia jego prawidłowego stanu u osób z cukrzycą. W niektórych przypadkach podawania wyciągów z indyjskiego żeń-szenia zmniejszyło je do tego stopnia, że osiągnięto skuteczność porównywalną z lekami doustnymi zażywanymi na czczo.

Swoje niecodzienne zdolności ashwagandha w cukrzycy zawdzięcza swojemu wpływowi na wydzielanie insuliny i zwiększeniu wrażliwości na nią w komórkach mięśniowych. Działanie przeciwcukrzycowe zioła potęguje dodatkowo obecność w składzie rośliny wykazujących czynności hipoglikemiczne flawonoidów.

Zmniejszając jednocześnie poziom hemoglobiny glikowanej i markerów zapalnych u ludzi, wyciąg z korzenia ashwagandhy obniża i równoważy poziom cukru we krwi zarówno u osób chorych na cukrzycę, jak i tych nie skarżących się obecnie na dolegliwości związane z tą chorobą.

Ashwagandha na stawy

Ponieważ ashwagandha wykazuje działanie adaptogenne, może również dzięki swoim zdolnościom wpływać przeciwzapalnie na ludzki organizm, chroniąc go przed uszkodzeniami chrząstek u osób które cierpią na chroniczne zwyrodnienie stawów.

Zmniejszając stan zapalny w ciele człowieka, żeń szeń indyjski w proszku obniża także jego markery – takie jak białko C-reaktywne (CRP), które przyczynia się do zwiększonego ryzyka zachorowań na choroby serca. Tłumi też prozapalne cytokliny.

Przyjmowanie wyciągów z ashwagandha na stawy pomaga złagodzić dolegliwości bólowe przy tym schorzeniu i może być pomocne jako uzupełnienie lub alternatywna metoda ich leczenia.

Ashwagandha, a wzmacnianie układu odpornościowego

Picie herbaty ziołowej z dodatkiem wyciągu z korzenia ashwagandhy pomoże wzmocnić również nasz układ odpornościowy. Dzięki zwiększonej aktywności naturalnych „komórek zabójców”, odpowiadających za odporność oraz zwalczanie atakujących nas infekcji, a także wszelakiej maści wirusów i bakterii, indyjski żeń-szeń doskonale wzmacnia działanie układu immunologicznego poprzez zwiększenie produkcji immunoglobulin.

Ochrona dla wątroby i żołądka

Ashwagandha szczególnie polecana jest osobom borykającym się z problemami żołądkowymi. Korzeń witanii ospałej zawiera substancje chroniące organizm przed stresem i przeciwdziałające powstawaniu w jego wyniku choroby wrzodowej żołądka.

Dzięki obecności w swoim składzie witanozydów i sitoinozydów, wykazuje działanie ochronne od związków toksycznych – w szczególności metali ciężkich. Regeneruje także wątrobę w podobnym stopniu co popularna sylimaryna (substancja pochodzenia roślinnego, będąca zbiorem flawonolignanów pozyskiwanych z nasiennych łupin ostropestu plamistego).

Wyrównując poziom pH organizmu, ashwagandha w proszku protekcyjnie broni go również przed uszkodzeniami jelit.

rozsypany sproszkowany korzeń ashwagandhy Racjonalni

Na co (jeszcze) jest dobra ashwagandha

Wśród licznych właściwości ashwagandhy – oprócz wymienionych powyżej najpopularniejszych zastosowań, jej pozytywne oddziaływanie może również:

  • Zwiększyć siłę i masę mięśniową
  • Obniżyć poziom cholesterolu
  • Wspomaga pracę tarczycy przy jej niedoczynności
  • Łagodzić zmęczenie nadnerczy
  • Podnieść wytrzymałość
  • Wpływać na sen

Roślina daje szerokie spektrum wsparcia dla organizmu i dzięki swojej adaptogennej zawartości dostosowuje jego funkcjonowanie do aktualnego stanu i kondycji.

Ashwagandha, a masa mięśniowa

Ten wątek zainteresuje zapewne najbardziej osoby ćwiczące, które prowadzą aktywny tryb życia. Okazuje się bowiem, że korzeń ashwagandhy (indyjskiego żeń-szenia) jest również skutecznym suplementem, zwiększającym siłę i masę mięśniową oraz poprawiającym skład ciała.

Przeprowadzone przez naukowców badania wykazały, że przyjmowana przez mężczyzn sproszkowana ashwagandha przed każdym treningiem, doprowadziła do znacznego przyrostu wielkości „czystych” mięśni i ich siły już po kilku tygodniach od stosowania, oraz pomogła zredukować tkankę tłuszczową. Dotyczy to głównie Panów, którzy praktykują wyciskanie na ławce i ćwiczenia oporowe. Spożywanie ashwagandhy w proszku może w tym przypadku wpłynąć na zwiększenie poziomu testosteronu i obwodu klatki piersiowej oraz wzrost wielkości mięśni ramion.

Roślina wpływa także skutecznie na regenerację organizmu po wysiłku. U osób przyjmujących zioło zaobserwowano bowiem mniejsze zmęczenie po odbytym treningu, oraz obniżenie ryzyka uszkodzenia bądź zerwania mięśni w trakcie ćwiczeń. Ashwagandha pomaga również zachować naszym stawom wyższy poziom wydajności.

Ashwagandha, na cholesterol

Wiemy już o pozytywnym wpływie zioła na łagodzenie stanów zapalnych organizmu, ale ashwagandha (witania ospała) potrafi również pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi.

Poprzez redukcję trójglicerydów we krwi i tzw. „złego” cholesterolu LDL w organizmie, roślina zmniejsza ryzyko związane w wystąpieniem chorób układu sercowo-naczyniowego, oraz przyczynia się do jego poprawy.

kubek napoju na lepszy sen z ashwagandhą na bazie mleka roślinnego, z dodatkiem miodu i przypraw korzennych, w tle opakowanie ashwagandy Racjonalni, książki, świeca zapachowa, szklana butelka mleka i słoiczek miodu

Ashwagandha, a tarczyca

Choroby tarczycy to problem, z którym boryka się coraz więcej osób na całym świecie. Oprócz stosowania konwencjonalnych leków i metod leczenia, z pomocą może nam przyjść również korzeń ashwagandhy w proszku, który pośród wielu swoich niesamowitych zdolności, poprawia zdrowie i pracę tarczycy przy jej niedoczynności.

Badania wykazały bowiem, że dzięki działaniu adaptogennemu, Ashwagandha wpływa na chorobę zarówno pośrednio (jako środek, mogący zapobiec drastycznym wahaniom masy ciała, które mogą się pojawić u osób cierpiących na tę dolegliwość), oraz bezpośrednio – będąc normalizatorem poziomu tarczycy wśród pacjentów z jej niedoczynnością.

Wpływ ashwagandhy na niedoczynność tarczycy objawia się przede wszystkim poprawą TSH (hormonu produkowanego przez przysadkę mózgową, który stymuluje tarczycę do produkcji i wydzielania hormonów tarczycy) i T4 (tyroksyny) – może też oddziaływać na zmianę stężenia samych hormonów.

Wyciąg z korzenia ashwagandhy poprzez zawarte w nim czynniki przeciwutleniające (stymulujące aktywność tarczycy) chroni również naszą wątrobę przed jej oksydacyjnym uszkodzeniem. Jest też stosowany przez ludzi ze zdiagnozowaną subkliniczną niedoczynnością tarczycy.

Stosowanie korzenia ashwagandha przy nadczynności tarczycy nie jest jednak zalecane z uwagi na to, że zwiększa czynność samej tarczycy, przez co może nie być odpowiednia dla osób cierpiących np. na chorobę Gravesa-Basedowa.

Ashwagandha, a nadnercza

Nadmiar różnego rodzaju stresu, którego każdy codziennie doświadcza – zarówno psychicznego jak i fizycznego, może powodować zmęczenie nadnerczy, czyli gruczołów wydzielających w odpowiedzi hormony takie jak adrenalina, czy kortyzol.

Ich niewydolność może prowadzić do wielu poważnych zaburzeń w ludzkim ciele, powodując m.in. obniżenie poziomu DHEA (hormonu odpowiadającego za siłę i długowieczność organizmu) i niepłodność. Spożywanie ashwagandhy na nadnercza pomoże skutecznie wyleczyć je ze stanu zmęczenia i przepracowania, przywracając organizmowi naturalny balans poziomu hormonów.

Dodając to tego odpowiednią dietę, oraz witaminy zapewnimy sobie naturalną mieszankę odpowiednich składników, dzięki którym nasza nadnercza będą funkcjonować w sposób prawidłowy.

Ashwagandha, a wytrzymałość

Przyjmując codziennie ekstrakt z korzenia ashwagandha wzmacnia się również wytrzymałość sercowo-oddechowa ludzkiego organizmu. Z tego powodu roślina polecana jest w szczególności dorosłym sportowcom – przede wszystkim biegaczom, którzy włączając ją do swojej suplementacji, mają szansę poprawić swoje wyniki dzięki wydajniejszemu zużyciu tlenu podczas wysiłku fizycznego.

Spożycie ashwagandhy w proszku zmniejsza naturalny ból mięśni i ciała, objawiający się po wzmożonej aktywności ruchowej.

Ashwagandha, a (bez)senność

W wyniku stresu związanego z szybkim stylem życia, bezsenność w zastraszającym tempie staje się jednym z problemów ludzkości, a kłopoty z zasypianiem już w tej chwili odczuwa co drugi dorosły człowiek.

Co prawda na ten moment nie potwierdzono jeszcze, czy korzeń i liście ashwagandha mogą stanowić alternatywę dla leków nasennych bez skutków ubocznych (reakcji alergicznych, bólów głowy, wysypek czy uzależnień), odnotowano natomiast pozytywny wpływ i poprawę jakości samego snu. Zagadnienie wymaga jednak dalszych badań, by w pełni udokumentować oddziaływanie ashwagandha na sen.

Czy ashwagandha jest bezpieczna?

Szukasz szeroko dostępnego superfood, który byłby bezpiecznym dodatkiem do Twojej codziennej diety? To właśnie żeń-szeń indyjski, czyli ashwagandha. Przeciwwskazania co do jej przyjmowania nie są ogólnie znane, jednak jak każdy z leków czy ziół – należy stosować go z umiarem i rozważnie.

Przede wszystkim powinny go unikać kobiety karmiące piersią i te będące w ciąży. Również zmagający się z chorobą autoimmunologiczną (m.in. stwardnienie rozsiane, toczeń i reumatoidalne zapalenie stawów) powinien wystrzegać się ashwagandhy bez konsultacji z lekarzem – podobnie jak osoby stosujące leki na: cukrzycę, ciśnienie krwi, tarczycę, czy medykamenty hamujące układ odpornościowy. Samoczynne stosowanie zioła może wywołać u nich nudności, wymioty, biegunkę, wysypkę, lub doprowadzić do rozstroju żołądka oraz podwyższonego pH w ciele.

W przypadku zaplanowanego zabiegu ze znieczuleniem, zażywający witanię ospałą powinni odstawić ją przynajmniej na 2 tygodnie przed operacją (na wszelki wypadek, w razie spowolnienia ośrodkowego układu nerwowego na skutek przyjmowania rośliny).

Ashwagandha – dawkowanie

Zalecana dzienna dawka ashwagandhy jest ściśle uzależniona od rodzaju przyjmowanego suplementu i powodu, dla którego się go stosuje. U większości osób tolerancja organizmu będzie obejmować nawet podwyższone dawkowanie – warto jednak ustalić je pod okiem specjalisty, którym będzie chociażby lekarz medycyny naturalnej.

Do najpopularniejszych form należą:

  • sproszkowany korzeń ashwagandhy
  • ekstrakt z korzenia ashwagandha
  • wyciąg z liści ashwagandhy
  • kapsułki ashwagandha
  • tabletki ashwagandha

Nie ma ustalonej jednej uniwersalnej dawki standardowej, która na każdego podziała w sposób równie skuteczny. Najlepiej jest rozpocząć przyjmowanie o mniejszych ilości i stopniowo zwiększać dzienną porcję, dzieląc ją przez cały dzień przy wyższym spożyciu.

  • W przypadku korzenia ashwagandhy w proszku rekomendowana dawka wynosi od 3-6 g dziennie.
  • Początkowa dawka ekstraktu z korzenia ashwagandy to 300-500 mg przy zawartości witanolidów na poziomie 5-10%.
  • Pełna dawka ekstraktu z korzenia ashwagandhy wynosi  1,000-1,500 mg dziennie.

Ze względu na swój specyficzny zapach, najlepiej zmieszać ashwagandhę w proszku z potrawami i napojami, aby lepiej się przyswoiła. Doskonale sprawdza się też przy koktajlach – można również pokusić się o przygotowanie ciepłego napoju na bazie ashwagandy, mleka (również roślinnego), miodu i przypraw korzennych dla smaku.

infografika przedstawiająca szklankę koktajlu z jeżyn i ashwagandhy oraz opakowanie ashwagandhy w proszku Racjonalni, a także tekst opisujący jak stosować ashwagandhę w proszku

Ashwagandha – cena

Zainteresowaliśmy Ciebie właściwościami, które wykazuje Ashwagandha? Cena produktu jest uzależniona od konkretnego rodzaju – w tym jego dokładnego składu, właściwości, pojemności opakowania, producenta i pochodzenia surowców.

Na rynku nabyć można sproszkowany korzeń ashwagandha, kapsułki czy herbatki z jego dodatkiem. Oferują go zarówno producenci suplementów, jak i sprzedawcy detaliczni (w tym sklepy ze zdrową żywnością i witaminami). Jest także szeroko dostępny online.

Ashwagandha najtaniej dostępna będzie w wersji nie ekologicznej – można ją nabyć już poniżej 20 zł za opakowanie. Najbardziej naturalną formą jest ashwagandha w proszku. Z uwagi na najmniejszy stopień przetworzenia i mechanicznej ingerencji, ashwagandha sproszkowana zawiera w sobie wszystkie znajdujące się w tradycyjnym korzeniu wartościowe składniki odżywcze oraz całe spektrum zawartych w roślinie substancji czynnych. Wysoki stopień przyswajalności sprawia zaś, że łatwo dodaje się go również do codziennych potraw.

Lepiej jednak upewnić się przed samym kupnem, czy ashwagandha pochodzi z zaufanego źródła – tylko taki zakup jest gwarancją otrzymania suplementu zgodnego ze standardami.

Racjonalni oferują wysokiej jakości żeń-szeń indyjski z uprawy ekologicznej  w cenie tylko 28,90 zł!

Odwiedź nasz sklep i zakup produkt z najwyższej półki – bogaty w wartości lecznicze, który pomoże Tobie pokonać stres i zwiększy odporność organizmu, sprawdzając się doskonale w okresach wzmożonego wysiłku psychicznego lub fizycznego.

Oceń artykuł:

Średnia: 4.5/5       Głosów: 28

Skomentuj:

Dowiedz się więcej o ashwagandzie:

Koszyk

Brakuje do bezpłatnej wysyłki 199,00 zł.

Brak produktów w koszyku.