DARMOWA wysyłka od 199 złotych

sklep@super-racjonalni.pl

795 293 590 ( PON.-PT. 9:00-16:00 )

Szukaj

Ashwagandha - właściwości, dawkowanie, przeciwwskazania

Marta, 7 sierpień 2020
Ashwagandha - właściwości, dawkowanie, przeciwwskazania

Ashwagandha, witania ospała (z łac. Withania somnifera) to jedno z najpopularniejszych ziół, które od ponad 3000 lat stanowi podstawę medycyny ajurwedyjskiej (1). Należy do grupy adaptogenów, które ułatwiając przystosowanie się organizmu do niekorzystnych warunków środowiskowych, pomagają przywrócić jego naturalną równowagę. 

Dzięki regularnej suplementacji, ashwagandha łagodzi objawy stresu, ale również dodaje energii i sił witalnych, oraz przyczynia się do lepszego samopoczucia. Naturalne składniki zawarte w sproszkowanym korzeniu ashwagandhy lub jego wyciągu wpływają na poprawne funkcjonowanie całego organizmu, od układu krążenia, poprzez układ odpornościowy i nerwowy, po układ hormonalny (2). Sprawdź, jak stosować ashwagandhę, aby osiągnąć pożądane rezultaty.

Czym jest ashwagandha?

Ashwagandha to zimozielony krzew, który ze względu na szerokie spektrum wykazywanych właściwości, nazywany jest również „indyjskim żeń-szeniem” - w nawiązaniu do wschodnio-azjatyckiego żeń-szenia, rośliny niezwykle cenionej ze względu na wyjątkowe działanie wzmacniające w stanach wyczerpania nerwowego i fizycznego (3). I choć ashwagandha pochodzi z Indii, to porasta również piaszczyste gleby północnej Afryki i Bliskiego Wschodu. Co ciekawe, jako część rodziny psiankowatych, ashwagandha to daleki kuzyn pomidora oraz papryki.

Dawniej była filarem medycyny ajurwedyjskiej, obecnie Withania somnifera zaliczana jest do grupy superfoods, czyli grupy nieprzetworzonej żywności wyróżniającej się bogactwem składników odżywczych. Największą wartość prozdrowotną wykazuje korzeń tej rośliny, ale liście i owoce również znajdą zastosowanie lecznicze (choć uznawane są za mniej wartościowe, ze względu na gorsze proporcje witanolidów). 

W roślinie kryje się szereg związków organicznych oraz cennych składników, które mają pozytywny wpływ na ludzki organizm. Co zatem znajdziemy w ashwagandzie?

Głównymi substancjami biologicznie czynnymi są: 

  • wyizolowane z ziela ashwagandhy witanolidy - w tym witaferyna A i witanolid D, o właściwościach przeciwbakteryjnych i przeciwnowotworowych;
  • w korzeniu rośliny, oprócz witanolidów (głównie witanolidu D), występują też glikowitanolidy - sitoindozydy i niedawno opisane związki nazwane witanozydami. To im przypisuje się działanie przeciwstresowe i wspierające funkcje mózgowe (4, 5);
  • w składzie ashwagandhy znajdziemy także flawonoidy i alkaloidy, aminokwasy i takie przeciwutleniacze, jak glutation, oraz błonnik, wapń, żelazo, witaminę C oraz karoten.

Jakie właściwości ma ashwagandha?

Ashwagandha należy do grupy adaptogenów. Co to znaczy? Roślina, by móc przypisać jej właściwości adaptogenne, musi spełnić szereg kryteriów, takich jak:

  • działanie immunostymulujące;
  • korzystny wpływ na pracę mózgu, pamięć, koncentrację, czas reakcji;
  • działanie uspokajające i poprawiające nastrój;
  • poprawa sprawności fizycznej i zwiększenie siły;
  • właściwości przeciwutleniające.

Do tej grupy zalicza się substancje i ekstrakty ziołowe, które zwiększają odporność organizmu na stress, dodają energii oraz przywracają prawidłową pracę układu nerwowego i ogólną równowagę organizmu. Co ważne, są nietoksyczne dla osób, które je przyjmują (6). I choć adaptogeny nie leczą schorzeń, to zapobiegają wielu chorobom lub łagodzą ich przebieg.

    Oprócz ashwagandhy, do popularnych roślin o właściwościach adaptogennych należą m.in.: żeń-szeń, miłorząb japoński, korzeń lukrecji, różeniec górski, astragalus, rhodiola, gotu kola.

    infografika przedstawiająca właściwości korzenia ashwagandhy

    Do najważniejszych właściwości witanii ospałej należy zatem przeciwdziałanie negatywnym skutkom, jakie niesie za sobą wystawienie na chroniczny stres. Żyjemy obecnie w globalnej wiosce, a od codziennych trosk ciężko tak po prostu uciec. Zanieczyszczone środowisko, infekcje, wolne rodniki, napięcia psychiczne - wszystko to zaburza stan równowagi organizmu, tzw. homeostazę. Organizm człowieka dąży do jej utrzymania, co przy ciągłych zmianach następujących w naszym otoczeniu, nazywane jest adaptacją. Możliwości adaptacyjne ludzi są jednak ograniczone i wpływ na nie mają m.in. indywidualne cechy organizmu czy wiek. Co dla młodego, zdrowego człowieka nie będzie dużym przeciążeniem, dla starszej osoby może przyczynić się do poważnych problemów zdrowotnych (7).

    Adaptogeny wspomagają fizjologiczną adaptację. Choć stres stał się nieodłącznym elementem naszego życia, możemy ograniczyć jego wpływ na nasze zdrowie. I właśnie na tym opiera się wyjątkowe działanie ashwagandhy. Jej regularne zażywanie:

    • zmniejsza stres i nerwowość,
    • wspiera walkę z bezsennością,
    • obniża poziom cukru we krwi,
    • łagodzi stany zapalne,
    • wykazuje działanie przeciwnowotworowe,
    • pomaga zwalczać infekcje,
    • zwiększa płodność,
    • zwiększa siłę i przyrost masy mięśniowej,
    • poprawia pamięć i koncentrację.

    Ashwagandha - jaką wybrać?

    Stojąc przed wyborem odpowiedniego produktu, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na surowiec, z którego został wykonany, jego formę i jakość.

    Surowiec

    Witanolidy, którym przypisuje się korzystne działanie witanii ospałej, znaleźć możemy zarówno w korzeniach, jak i liściach rośliny. I choć potencjalnie w liściach znajduje się nawet większe ich stężenie, to zdecydowanie lepszej jakości są produkty na bazie korzenia.Dlaczego? Duże znaczenie mają tutaj proporcje witanolidów.

    W korzeniu ashwagandy znajdziemy witanolid D i glikowitanolidy - to im zawdzięczamy aktywność immunostymulującą i adaptogenną. W liściach natomiast witanolid D i witaferynę A (8,9). Ta ostatnia wykazuje szereg cennych właściwości leczniczych, przede wszystkim przeciwnowotworowych (10), jednak należy podchodzić do niej z ostrożnością. Chociaż badania wykazują, że witaferyna A jest bezpieczna (11), w dużych ilościach może ona działać toksycznie również na zdrowe komórki (12). W tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej, to korzeń ashwagandhy był stosowany w celach leczniczych, nie liście. I to na podstawie preparatów na bazie korzenia, nie liści, opracowanych została zdecydowana większość publikacji naukowych. Co więcej, liście są nawet 10-krotnie tańsze niż korzeń, więc zatajanie przez producenta informacji na temat wykorzystania ziela ashwagandhy w swoim produkcie jest nieetyczne.

    Forma

    Sproszkowany, cały korzeń, standaryzowany ekstrakt, a może płynny ekstrakt o pełnym spektrum substancji roślinnej? To dość skomplikowane zagadnienie, ponieważ nawet wśród naukowców znaleźć możemy podzielone zdania. Przed dokonaniem wyboru, dowiedz się co cechuje obie te formy.

    • Sproszkowany korzeń ashwagandhy

    Najprostsza forma, w jakiej możemy spożywać ashwagandhę. To nic innego jak cały korzeń, wysuszony i sproszkowany. Zawiera wszystkie składniki znajdujące się w tej części rośliny i właśnie w tej formie stosowany był tradycyjnie w medycynie ajurwedyjskiej. Choć nie znamy konkretnego stężenia substancji czynnych, a także ilość tych substancji w składzie rośliny może się nieznacznie różnić między partiami, to wiemy, że na pewno korzystamy z całego spektrum substancji czynnych zawartych w roślinie. Żaden ze składników nie został usunięty, dzięki czemu zachowuje ono swoją pełną moc. Oprócz witanolidów, znajdziemy tam również liczne alkaloidy (anaferynę, anahigrynę, witaninę, somniferynę, tropinę) oraz flawonoidy, saponiny, glikozydy, kumaryny, fitosterole, minerały czy olejki eteryczne.

    • Płynny ekstrakt o pełnym spektrum

    Przy produkcji wodno-alkoholowych wyciągów zachowane zostaje pełne spektrum składników aktywnych zawartych w ashwagandzie, pozostawiając ich naturalnie występujące w roślinie proporcje bez zmian. Podobnie jak w przypadku korzenia w proszku, żadna z substancji czynnych nie została usunięta, dlatego zachowana zostaje pełna moc rośliny. Ekstrakt w formie płynnej to często najdroższa opcja. Cieszy się bardzo dobrą przyswajalnością, jednak również i w tym przypadku nie znamy dokładnego stężenia substancji czynnych, a ich ilość może się różnić między partiami tego samego produktu danego producenta.

    • Ekstrakt z korzenia ashwagandhy

    Standaryzowany ekstrakt daje nam konkretną informację na temat stężenia substancji czynnych w danym produkcie, ale również gwarancję stałej jej ilości w każdej partii. Bazując na tradycyjnym ziołolecznictwie, współcześni naukowcy podjęli próbę zidentyfikowania tych substancji czynnych, które wykazują pewne działanie lecznicze. Niestety, izolując jedną lub nawet kilka takich substancji, usuwają lub pomijają wiele innych składników rośliny, które również mogą przyczyniać się do całościowego, korzystnego działania, jakie wykazuje sproszkowany, cały korzeń ashwagandhy. Podsumowując, standaryzacja pozwala uzyskać stałą ilość konkretnej substancji czynnej, ale kosztem pozostałych, potencjalnie równie ważnych składników, zmieniając ich naturalną równowagę w składzie rośliny.

      Jakość

      Jakość rośliny różnić się może znacząco zarówno w zależności od praktyk stosowanych podczas uprawy, ale również jakości gleby, procesu suszenia i mielenia. Dlatego postaw na preparaty z zaufanego źródła. Decydując się na sproszkowany korzeń, wybierz ashwagandhę z certyfikowanych upraw ekologicznych, wolną od pozostałości chemicznych pestycydów i nawozów, ale i sztucznych dodatków, konserwantów i barwników. Uprawy ekologiczne poddawane są rygorystycznym kontrolom przeprowadzanym przez jednostki certyfikujące, żeby mieć pewności, że wszystkie wytyczne dotyczące składników, ich uprawy, pozyskiwania, przechowywania, transportowania i sprzedaży są przestrzegane, a produkt finalny jest bezpieczny. 

      Jaki produkt z ashwagandhą zatem kupić?

      Choć wiele badań naukowych przypisuje korzystne działanie tego zioła witanolidom, to musimy zdać sobie sprawę, że żadna lecznicza roślina nie zawdzięcza swoich właściwości jedynie jednej substancji, a zawsze jest to złożona kompozycja związków fitochemicznych. 

      Kompletna wartość lecznicza zioła to prawdopodobnie zasługa zarówno jego złożonego składu, jak i oddziaływania wszystkich aktywnych składników na organizm, a nie tylko jednego z nich. Co więcej, wiele z tych składników nie zostało jeszcze dokładnie zbadanych. Podobnie jak wciąż niewiele wiemy na temat zależności między poszczególnymi składnikami w ziele. Dlatego sam standaryzowany ekstrakt, choć ostatnimi czasy bardzo modny, nie jest idealną opcją.

      Szukaj wysokiej jakości sproszkowanego korzenia ashwagandhy, suplementu diety łączącego obie formy - korzeń w proszku i standaryzowany ekstrakt, lub ekstraktu o pełnym spektrum działania.

      Ashwagandha - dawkowanie

      Teraz, gdy wiesz już jakie właściwości ma ashwagandha i jakie jej formy dostępne są na rynku, pewnie zastanawiasz się: jak ją stosować?  Otóż nie ma jednej, uniwersalnej dawki, która okazałaby się równie skuteczna w każdym przypadku. Z tego względu przyjmuje się, że dawkowanie ashwagandhy powinno być uzależnione od dwóch głównych czynników:

      • formy przyjmowanego suplementu (sproszkowany korzeń, ekstrakt z korzenia),
      • powodu zażywania ashwagandhy.

      W przypadku korzenia ashwagandhy w proszku, standardowa dawka wynosi od 3 do 6 g dziennie

      dłonie kobiety trzymają kubek z kawa i korzeniem ashwagandhy w proszku


      Jeśli zdecydujesz się jednak na ekstrakt, zwróć uwagę na zawartość witanolidów - ta powinna wynosić od 2,5 do 10%. Najlepiej oceniane są ekstrakty standaryzowane na minimum 5% witanolidów. Jak w przypadku innych ziół czy suplementów, również rozpoczynając zażywanie ekstraktu z korzenia ashwagandhy warto zacząć od mniejszej dziennej dawki - 300 - 500 mg, którą możesz stopniowo zwiększać nawet do 1000 – 1500 mg dziennie (przy suplemencie standaryzowanym na 5-10% witanolidów).

      Tak prezentują się ogólne zalecenia dotyczące stosowania ashwagandhy. Przyjrzyjmy się jednak, jak możesz dawkować ashwagandhę w zależności od powodu jej przyjmowania.


      Zmniejszenie stresu i nerwowości: 

      Ashwagandha znana jest przede wszystkim jako adaptogen pomagający radzić sobie z negatywnymi skutkami stresu. Udowodniono, że zmniejsza stężenie kortyzolu - hormonu wytwarzanego przez warstwę pasmową kory nadnerczy w odpowiedzi na stres. Skuteczność osiągały dzienne dawki:

      • przypadku ekstraktu z ashwagandhy: 125-600 mg (14), 
      • w przypadku korzenia w proszku - 5 g (15). 

      Stosowane przez 1-3 miesiące, obniżały stężenie kortyzolu aż o 11-32%.

      Co więcej, 500-600 mg ekstraktu z ashwagandhy dziennie, przez 6-12 tygodni, może zredukować niepokój i zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia bezsenności u osób narażonych na stres i zmagających się ze stanami lękowymi (16,17,18).

      Obniżenie poziomu cukru we krwi: 

      Ashwagandha może również obniżyć poziom cukru we krwi, zarówno u zdrowych ludzi, jak i u osób chorujących na cukrzycę (19,20,21).

      Podczas 4-tygodniowego badania na 25 osobach, ashwagandha obniżyła poziom cukru we krwi na czczo trzy razy bardziej niż placebo (20). 

      W innym badaniu, przeprowadzonym tym razem na chorujących na cukrzycę typu 2, korzeń ashwagandhy w proszku zażywany przez okres 30 dni okazał się porównywalnie skuteczny w obniżeniu poziomu cukru we krwi do doustnego leku przeciwcukrzycowego (21).

      Dawki zastosowane w tych badaniach to:

      • przypadku ekstraktu z ashwagandhy: 250-1250 mg
      • w przypadku korzenia w proszku - 3 g (15),

      podzielone na 2-3 równe części zażywane w ciagu dna.

      Zwiększenie płodności: 

      Ashwagandha może pomóc zwiększyć płodność i wspiera zdrowie reprodukcyjne, zwłaszcza u mężczyzn. 

      Co mówią na ten temat badania? Otóż jedno z nich, na 75 mężczyznach zmagających się z bezpłodnością, wykazało wzrost liczby plemników i ich zwiększoną ruchliwość. Podawano 5 g sproszkowanego korzenia ashwagandhy dziennie przez 3 miesiące (22). 

      Przeprowadzono również badanie na mężczyznach znajdujących się pod wpływem dużego stresu. 5 g korzenia ashwagandhy w proszku przyczyniło się do poprawy jakości nasienia. Do tego stopnia, że pod koniec 3-miesięcznego doświadczenia, 14% partnerek zaszło w ciążę (23).

      Podobne rezultaty osiągnięto stosując dwa razy dziennie 300 mg ekstraktu z korzenia ashwagandhy (24).

      Wzrost siły i masy mięśniowej: 

      Podczas trwającego 8 tygodni badania, podawano mężczyznom 500 mg ekstraktu z korzenia ashwagandhy dziennie. W efekcie, ich siła mięśniowa zwiększyła się o 1%, w porównaniu do grupy placebo, która nie doświadczyła żadnej poprawy (25).

      Kolejne badanie na mężczyznach wykazało 1.5-1.7 razy większy wzrost siły mięśniowej i 1.6-2.3 razy większy wzrost masy mięśniowej. Badanym podawano 600 mg ekstraktu z korzenia ashwagandhy dziennie, w dwóch dawkach, przez okres 8 tygodni (26).

      Podobne rezultaty zaobserwowano stosując 750-1250 mg ekstraktu z korzenia ashwagandhy przez 30 dni (27).

      Zwalczanie infekcji i stanów zapalnych: 

      Badania wykazały również, że ashwagandha działa przeciwzapalnie i może zwiększyć odporność organizmu.

      W jednym z nich podawano 12 ml ekstraktu z korzenia ashwagandhy dziennie, co zwiększyło ilość komórek NK - komórek układu odpornościowego, pomagających zwalczać infekcje (28).

      Co więcej, dzienna dawka 250-500 mg ekstraktu z korzenia ashwagandhy, zażywana przez okres 60 dni, może zmniejszyć poziom białka C-reaktywnego. Białko to pojawia się we krwi w wyniku stanu zapalnego w organizmie, a jego malejące stężenie wskazuje na malejący stan zapalny (29). 

      Poprawa pamięci:

      W medycyjnie ajurwedyjskiej, korzeń ashwagandhy tradycyjnie jest stosowany w celu poprawy pamięci, zwiększenia koncentracji i funkcji umysłowych.

      8-tygodniowe badanie wykazało, że 300 mg ekstraktu z korzenia ashwagandhy, podawane 2 razy dziennie (łącznie 600 mg dziennie), może znacząco poprawić pamięć ogólną, koncentrację i wydajność realizacji zadań, w porównaniu do grupy placebo (30). 

      Ponadto, zdrowi mężczyźni spożywający 500 mg ekstraktu z ashwagandhy dziennie, zauważalnie lepiej wypadali w testach sprawdzających wydajność wykonywania zadań i czas reakcji, również w porównaniu do grupy placebo (31).


      Rano czy wieczorem — kiedy przyjmować ashwagandhę?

      Z przyjmowaniem ashwagandhy często wiążą się wątpliwości dotyczące tego, czy powinna być zażywana na dzień, czy na noc. Wszystko zależy od tego, w jakim celu ją przyjmujesz.

      Jeśli zależy ci na zwiększeniu energii i zmniejszeniu uczucia zmęczenia, zażywaj ją z rana. Natomiast, jeśli zmagasz się z problemami ze snem, dawka wieczorna pomoże ci się wyciszyć i spokojnie zasnąć.

      W wielu przypadkach zaleca się, aby dzienną dawkę ashwagandhy podzielić na mniejsze porcje, które należy przyjmować 2-3 razy dziennie.

      Jak stosować ashwagandhę?

      Ashwagandha to niesamowicie wszechstronna roślina - spożywać ją możemy w formie proszku, tabletek/kapsułek, płynnego ekstraktu, o dowolnej porze dnia, nawet tuż przed snem. Czy jednak powinniśmy stosować ją z posiłkiem, a może między posiłkami? Dowolnie! Nie ma tu jednoznacznej odpowiedzi. Naprawdę, oba warianty się sprawdzą, o ile zachowamy regularność i będziemy pamiętać o swojej codziennej dawce.

      Oczywiście w obu przypadkach są plusy i minusy. 

      Dietetycy wskazują, że zioła i suplementy na bazie roślin powinny być spożywane między posiłkami - co najmniej 1/2 godziny przed lub 1-2 godziny po posiłku. Dlaczego? Błonnik zawarty w pożywieniu może utrudniać ich wchłanianie (32).

      Jednak zażywanie ashwagandhy z posiłkiem również może okazać się korzystne - zmniejszyć może ryzyko wystąpienia skutków ubocznych, takich jak nudności czy ból żołądka. 

      Wybierz sposób wygodniejszy dla siebie.

      widok z góry na szklankę z koktajlem z jeżyn i miseczkę z korzeniem ashwagandhy w proszku

      Jak ashwagandhę stosuje się w medycynie ajurwedyjskiej? 

      Tradycyjnie, korzeń formie sproszkowanej spożywa się w formie napoju na bazie wody lub ciepłego mleka (w wersji roślinnej sprawdzi się mleko kokosowe lub migdałowe) i miodu. Roślina ta jest  rozpuszczalna zarówno w wodzie, jak i w tłuszczach, dlatego mleko wydaje się być optymalnym wyborem - umożliwi efektywną absorpcję substancji aktywnych, a tym samym pozwoli skorzystać z maksimum właściwości.

      Śmiało jednak możesz dodać ashwagandhę również do koktajlu, smoothie, czekolady, kawy czy soku. Sprawdź, jak będzie Tobie smakować najbardziej.

      Jak szybko działa ashwagandha?

      Przyzwyczajeni do nowoczesnych leków, oczekujemy natychmiasowych efektów. Ashwagandha nie jest lekiem, co oznacza, że nie działa natychmiast po zażyciu. Zamiast tego, bardzo delikatnie wpływa na organizm i dopiero po pewnym czasie zaczniesz odczuwać pozytywne efekty. 

      Odczuwalne efekty pojawiają się zazwyczaj po około 4 tygodniach, przybierając na sile nawet do 8 tygodni od rozpoczęcia przyjmowania ashwagandhy. Pamiętaj jednak, aby przez cały ten czas zażywać suplement każdego dnia, bez przerwy. 

      Jak długo można stosować ashwagandhę?

      Często spotkać się można z opinią, że po 2-3 miesiącach regularnego suplementowania ashwagandhy należy zrobić przerwę, aby nie przyzwyczaić organizmu. Jednak dopiero po tym czasie odkrywamy pełnię działania rośliny. Przerywając jej spożywanie w tym momencie, odstawilibyśmy suplement w chwili największych korzyści. 

      Badania wykazują, że korzeń ashwagandhy można bezpiecznie stosować nawet przez dłuższy czas -  na ludziach testowano okresy nawet do 6 miesięcy bez skutków ubocznych, a z dobrymi rezultatami. Po tym czasie zaleca się 1 miesiąc przerwy.

      Ashwagandha - bezpieczeństwo i przeciwwskazania

      Choć suplementy diety na bazie ashwagandhy są bezpieczne, a sama roślina nie jest toksyczna, to w niektórych przypadkach nie powinno się jej stosować.

      Przede wszystkim, ashwagandha nie powinna być zażywana przez kobiety spodziewają się dziecka. Większe dawki mogą bowiem niekorzystnie wpłynąć na przebieg ciąży, prowadząc do poronienia. 

      Zrezygnować z suplementacji ashwagandhy powinny również osoby zmagające się z chorobami autoimmunologicznymi, takimi jak toczeń, stwardnienie rozsiane, reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca typu 1 czy Hashimoto. Ashwagandhy nie powinni również stosować chorzy na nadczynność tarczycy - roślina ta podnosi poziom tyroksyny. 

      Jeśli chodzi o kobiety karmiące piersią i dzieci, choć nie ma wyraźnych przeciwwskazań, brak też dowodów na całkowite bezpieczeństwo. Dlatego zaleca się suplementację pod nadzorem lekarza prowadzącego.

      Przed włączeniem ashwagandhy do diety, konsultacji z lekarzem zasięgnąć powinny również osoby zażywające leki na cukrzycę, nadciśnienie, niedoczynność tarczycy, a także leki, które hamują działanie układu odpornościowego oraz środki uspokajające.

      Ashwagandha – Najczęstsze pytania i odpowiedzi

      Jak powinienem zażywać ashwagandha?

      Aby skorzystać z pełnej mocy ashwagandhy, zaleca się, by zażywać ją między posiłkami - co najmniej 1/2 h przed posiłkiem lub 1-2 h po posiłku. Sproszkowany korzeń wypij w szklance wody czy ciepłego mleka z miodem, albo dodaj do kawy, koktajlu czy soku.

      Czy mogę zażywać ashwagandha w trakcie ciąży?

      Nie. Kobiety w ciąży, jak również te, które starają się zajść w ciążę, nie powinny stosować ashwagandhy. Ashwagandha może doprowadzić do poronienia.

      Jak działa ashwagandha?

      Ashwagandha jest adaptogenem - pomaga chronić przed negatywnymi skutkami stresu, podnosząc tolerancję organizmu na stres. W przeciwieństwie do innych ziół leczniczych, które działają wywołując jedną, konkretną odpowiedź organizmu, adaptogeny regulują jednocześnie liczne procesy fizjologiczne, tak by pomóc zestresowanemu organizmowi przywrócić stan równowagi.

      Kto nie powinien zażywać ashwagandhy?

      Suplementy ashwagandhy nie powinny być przyjmowane przez kobiety w ciąży, chorych na reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, stwardnienie rozsiane i nadczynność tarczycy. Osoby przyjmujące leki na cukrzycę, nadciśnienie, tarczycę, a także leki, które hamują działanie układu odpornościowego oraz środki uspokajające, chcąc włączyć ashwagandhę do diety, powinny skonsultować to z lekarzem prowadzącym. 

      Jak długo powinienem zażywać ashwagandhę?

      Niektórzy przyjmują ashwagandhę przez całe lata, podczas gdy inni stosują ją przez kilka miesięcy, do osiągnięcia pożądanych rezultatów. Wszystko zależy od powodów, dla których sięgasz po ten suplement. Odczuwalne efekty powinny pojawić się po 4-8 tygodniach stosowania.

      Czy ashwagandha i żeń-szeń to to samo?

      Choć ashwagandha nazywana jest indyjskim żeń-szeniem, a obie rośliny podobnie oddziałują na organizm, to w sensie botanicznym nie są ze sobą spokrewnione.

      Chcę włączyć do swojej diety ashwagandhę. Co teraz?

      Wspaniale! Ashwagandha to roślina o niesamowitych właściwościach prozdrowotnych. Teraz pozostaje tylko wybór odpowiedniego produktu. My, Racjonalni, mamy w naszym sklepie dwie, wysokiej jakości opcje:

      To pozyskiwany z certyfikowanej uprawy ekologicznej w Indiach, korzeń ashwagandhy w proszku. Dbałość o najwyższą jakość widoczna jest na każdym etapie - dla zachowania maksimum korzystnych właściwości ważne są bowiem nie tylko same praktyki stosowane podczas uprawy, ale również jakość gleby, proces suszenia i mielenia.

      Po zbiorach, korzenie przechodzą selekcję, tak aby wybrać wyłącznie te najwyższej jakości. W przypadku ashwagandhy ogromne znaczenie ma czas, w którym pozyskiwane są korzenie - nie powinno to nastąpić ani za wcześnie, ani za późno. W przeciwnym razie ich potencjał leczniczy może zostać znacząco ograniczony. Idealną porą na zbiór jest moment, kiedy roślina ma 6-7 miesięcy.

      Pozyskane wówczas korzenie są myte, rozdrobnione, suszone na powietrzu, a następnie zmielone na drobny proszek. Temperatura podczas całego procesu przetwarzania nie przekracza 45 stopni Celsjusza - dzięki temu sproszkowane korzenie Ashwagandhy zachowują swoje właściwości, a Ty możesz cieszyć się pełnowartościowym produktem.

      przycisk kierujący do strony produktu - ekologicznej Ashwagandhy Racjonalni

      To unikalna kompozycja dwóch, najwyższej jakości składników: ekologicznego, sproszkowanego korzenia ashwagandhy i ekstraktu z korzenia ashwagandhy, standaryzowanego do min. 5% witanolidów. Dzięki temu nie musisz wybierać między zaletami spożywania całego zioła a ekstraktu.

      Wybierając ten suplement diety skorzystasz z całego spektrum substancji czynnych zawartych w roślinie oraz szybkości działania ekstraktu i wysokiej, stałej dawki witanolidów w nim zawartych - aż 20 mg w porcji!

      Wybierając ashwagandhę w formie sproszkowanej unikamy dodatkowych pozycji w składzie produktu, które znaleźć możemy w kapsułkach i tabletkach. W Ashwagandzie 4:1 nie znajdziesz takich składników jak żelatyna, substancje wypełniające, glazurujące, przeciwzbrylające, środki zagęszczające, a jedynie 2 wartościowe składniki - sproszkowany korzeń ashwagandhy (z certyfikowanej uprawy ekologicznej) i standaryzowany ekstrakt z korzenia ashwagandhy.

      Co więcej, forma proszku pozwala na swobodne dawkowanie suplementu. Spokojnie możesz zacząć od mniejszej dawki. Obserwując wpływ ashwagandhy na swój organizm, stopniowo zwiększaj dzienną porcję.

      Wybierz produkt odpowiedni dla siebie i zadbaj o swój spokojny sen już dziś!

      Więcej artykułów o ashwagandzie:

      Nasze produkty z ashwagandhą

      Podobne produkty

      Ashwagandha - 150 g

      28.90 zł

      Ashwagandha - 150 g

      28.90 zł

      Ashwagandha 4:1 - 150 g

      92.90 zł

      Ashwagandha 4:1 - 150 g

      92.90 zł

      Bio olej kokosowy

      od 24.90 zł

      Bio olej kokosowy

      od 24.90 zł

      Brak
      Słoik ekologicznej pasty kokosowej Racjonalni; 500 ml

      Bio pasta kokosowa - 500 ml

      38.90 zł

      Brak
      Słoik ekologicznej pasty kokosowej Racjonalni; 500 ml

      Bio pasta kokosowa - 500 ml

      38.90 zł

      Mix DETOKS - 150 g

      67.90 zł

      Mix DETOKS - 150 g

      67.90 zł

      Mix ENERGIA - 150 g

      67.90 zł

      Mix ENERGIA - 150 g

      67.90 zł

      Mix ODPORNOŚĆ - 150 g

      67.90 zł

      Mix ODPORNOŚĆ - 150 g

      67.90 zł

      Mix ODPORNOŚĆ - 150 g

      67.90 zł

      Mix ODPORNOŚĆ - 150 g

      67.90 zł

      Mix ODPORNOŚĆ - 150 g

      67.90 zł

      Moringa - 150 g

      39.90 zł

      Moringa - 150 g

      39.90 zł

      Żywy ocet jabłkowy

      od 18.90 zł

      Żywy ocet jabłkowy

      od 18.90 zł

      Żywy ocet malinowy

      od 42.90 zł

      Żywy ocet malinowy

      od 42.90 zł

      Żywy ocet winogronowy

      od 28.90 zł

      Koszyk

      Twój koszyk jest pusty.

      Dokonaj swoich pierwszych zakupów