Kurkuma, imbir, cynamon… Pewnie większości kojarzą się z zimowymi, gorącymi naparami. My, na przekór stereotypom, dodaliśmy te przyprawy do orzeźwiającej, letniej arbuzady, i… wyszła pyszna! Oprócz kurkumy, imbiru i cynamonu, w mieszance Detoks znajdziemy również lucumę, siemię lniane, owoce amla, haritaki i fenkuł. Łyżeczka miksu dodana do arbuzady pomoże dostarczyć cennych antyoksydantów, wspomoże oczyszczanie organizmu z toksyn i wzmocni odporność. Niech lato trwa!
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 3
Składniki:
- 200 g mrożonych truskawek
- ćwiartka średniej wielkości arbuza (ok. 600 g pokrojonego arbuza bez skórki)
- 100 ml mleka ryżowego*
- 3 łyżeczki mieszanki DETOKS
- 1 limonka
- 2-3 łyżki miodu**
* lub dowolnego mleka roślinnego
** lub innego słodzika
Przygotowanie:
- Arbuza obierz ze skóry, oczyść z pestek i pokrój na mniejsze kawałki. Umieść w pojemniku blendera.
- Dodaj mrożone truskawki, miks Detoks, mleko, miód i sok z limonki.
- Zmiksuj na jednolitą masę.
- Rozlej do szklanek wypełnionych kilkoma kostkami lodu. Udekoruj mrożona truskawką, plasterkiem limonki lub liściem mięty czy bazylii.
Wskazówka Racjonalnych:
Z arbuzady możesz również przyrządzić domowe lody! Po prostu przelej ją do foremek do lodów i zamroź 🙂
Skomentuj: