Darmowa wysyłka od 199 zł
sklep@super-racjonalni.pl 795 293 590 (pon. - pt. 9:00 - 16:00)

Świąteczne, popękane ciasteczka czekoladowe (soft baked)

Marta, 12 grudnia 2020
taca ze śnieżnymi, popękanymi ciasteczkami

Takie popękane ciasteczka generalnie nie potrzebują ulepszeń: już na starcie są mocno czekoladowe, delikatnie chrupiące na zewnątrz, a mięciutkie i “krówkowe” w środku. Przepyszne! My jednak zrobiliśmy je w wersji świątecznej, z masą korzennych przypraw, pomarańczowym akcentem i… korzeniem maca, guaraną i żeń-szeniem. Bo komu nie przyda się ekstra energia? Zwłaszcza w szaleństwie przygotowań przedświątecznych 🙂 

Maca wspomaga funkcje umysłowe, kakao działa przeciwzapalnie i jest doskonałym źródłem magnezu, guarana redukuje zmęczenie, zarówno te fizyczne, jak i psychiczne, a żeń-szeń poprawa nastrój, zwiększa odporność na stres i… libido 😉 Wszystkie te składniki uznaje się za zdrowszą alternatywę dla kawy.

ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA CZEKOLADOWE (soft baked)


Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 10 minut

Liczba porcji: 18 ciastek


Składniki:

  • 50 g kakao
  • 2 łyżki mieszanki ENERGIA
  • 200 g cukru pudru
  • 60 g oleju kokosowego
  • 2 duże jajka
  • 180 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • drobno starta skórka z 2 pomarańczy
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 50 g cukru pudru do obtoczenia
świąteczne, popękane ciasteczka czekoladowe na złotej tacy; w tle świąteczny papier do pakowania prezentów, miedziane miarki z cukrem pudrem i kakao, pomarańcza

Przygotowanie:

  • Przesiej kakao, miks ENERGIA i cukier puder do miski. Dodaj roztopiony olej kokosowy oraz jajkam, i ubijaj aż do uzyskania gładkiej masy.
  • Do drugiej miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, przyprawę piernikową, cynamon, szczyptę soli i skórkę pomarańczową. Wymieszaj, a następnie dodawaj powoli do kakaowej masy, i ubijaj mikserem aż do uzyskania jednolitej, miękkiej masy.
  • Cukier puder przesyp do miseczki. Formuj dłońmi kulki ciasta (ok. 30 g), a następnie obtocz je w cukrze. Kulki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, formując na kształt półkuli. Zostaw odstępy między ciastkami – urosną 🙂
  • Wstaw do nagrzanego do 190ºC (środkowa szyna) i piecz przez 10 minut. Następnie przełóż na ruszt/kratkę i pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.

P.S. Jeżeli nie chcesz użyć ENERGII, zwiększ ilość kakao do 60 g.

Oceń artykuł:

Średnia: 5/5       Głosów: 2

Skomentuj:

Koszyk

Brakuje do bezpłatnej wysyłki 131,10 zł.