Takie popękane ciasteczka generalnie nie potrzebują ulepszeń: już na starcie są mocno czekoladowe, delikatnie chrupiące na zewnątrz, a mięciutkie i “krówkowe” w środku. Przepyszne! My jednak zrobiliśmy je w wersji świątecznej, z masą korzennych przypraw, pomarańczowym akcentem i… korzeniem maca, guaraną i żeń-szeniem. Bo komu nie przyda się ekstra energia? Zwłaszcza w szaleństwie przygotowań przedświątecznych 🙂
Maca wspomaga funkcje umysłowe, kakao działa przeciwzapalnie i jest doskonałym źródłem magnezu, guarana redukuje zmęczenie, zarówno te fizyczne, jak i psychiczne, a żeń-szeń poprawa nastrój, zwiększa odporność na stres i… libido 😉 Wszystkie te składniki uznaje się za zdrowszą alternatywę dla kawy.
ŚWIĄTECZNE CIASTECZKA CZEKOLADOWE (soft baked)
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Liczba porcji: 18 ciastek
Składniki:
- 50 g kakao
- 2 łyżki mieszanki ENERGIA
- 200 g cukru pudru
- 60 g oleju kokosowego
- 2 duże jajka
- 180 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- drobno starta skórka z 2 pomarańczy
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 50 g cukru pudru do obtoczenia
Przygotowanie:
- Przesiej kakao, miks ENERGIA i cukier puder do miski. Dodaj roztopiony olej kokosowy oraz jajkam, i ubijaj aż do uzyskania gładkiej masy.
- Do drugiej miski przesiej mąkę. Dodaj proszek do pieczenia, przyprawę piernikową, cynamon, szczyptę soli i skórkę pomarańczową. Wymieszaj, a następnie dodawaj powoli do kakaowej masy, i ubijaj mikserem aż do uzyskania jednolitej, miękkiej masy.
- Cukier puder przesyp do miseczki. Formuj dłońmi kulki ciasta (ok. 30 g), a następnie obtocz je w cukrze. Kulki układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, formując na kształt półkuli. Zostaw odstępy między ciastkami – urosną 🙂
- Wstaw do nagrzanego do 190ºC (środkowa szyna) i piecz przez 10 minut. Następnie przełóż na ruszt/kratkę i pozostaw do wystygnięcia. Przechowuj w zamkniętym pojemniku.
P.S. Jeżeli nie chcesz użyć ENERGII, zwiększ ilość kakao do 60 g.
Skomentuj: