DARMOWA wysyłka od 199 złotych

sklep@super-racjonalni.pl

795 293 590 ( PON.-PT. 9:00-16:00 )

Szukaj

Sos sałatkowy "najlepszy" - z octem jabłkowym, miodem i musztardą

Marta, 15 czerwiec 2021
Sos sałatkowy "najlepszy" - z octem jabłkowym, miodem i musztardą

Dlaczego jesteśmy przekonani, że POKOCHASZ ten dressing? Bo jest jednocześnie słodki (tak w sam raz), ale i wytrawny. Taki z pazurem. Co więcej, wszystkie składniki są super zdrowe i sprawią, że Twój brzuch będzie Ci wdzięczny, a przy tym, ten sos jest niesamowicie uniwersalny i doskonale komponować się będzie z wieloma różnymi sałatkami.

Dlaczego warto przemycać ocet jabłkowy do swojej diety?

  • Poprawia trawienie: pomagając rozbić pokarm w żołądku, ułatwia jego drogę do jelita cienkiego, zapobiegając zgadze i zaparciom.
  • Wzmacnia odporność: ocet jabłkowy działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, ale i stymuluje wzrost prawidłowej flory bakteryjnej jelit.
  • Obniża ciśnienie krwi: badania potwierdzają, że regularne spożywanie octu jabłkowego ma korzystny wpływ na zdrowie serca.

Jaki ocet wybrać?

Zdecydowanie produkt naturalnej, niczym nieprzyśpieszanej fermentacji, niepasteryzowany i niefiltrowany. Tylko taki ocet będzie niósł maksimum korzyści zdrowotnych.

przycisk - PRZEJDŹ DO SKLEPU

Jakich składników potrzebujesz?

Lista jest krótka i prawdopodobnie wszystkie znajdziesz u siebie w domu: ocet jabłkowy, musztarda (najlepiej Dijon), miód, czosnek, oliwa z oliwek i sól.

Jak przechowywać ten dressing?

Jeśli zostało Tobie jeszcze trochę sosu, nie wylewaj go. Przelej go do słoiczka i szczelnie zamknij. Przechowuj w lodówce nawet do 3 tygodni.


SOS SAŁATKOWY "NAJLEPSZY"

Czas przygotowania: 5 minut


Składniki:

  • 1/4 szklanki octu jabłkowego
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • Sól, do smaku

Przygotowanie:

  • Umieść wszystkie składniki oprócz oliwy i soli w średnich rozmiarów misce. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  • Ciągle mieszając trzepaczką, powoli wlewaj oliwę. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  • Przypraw solą do smaku.
  • Polej sosem sałatkę, a jeśli coś Tobie zostanie, przelej do słoiczka, zakręć i przechowuj w lodówce do 3 tygodni. 

Więcej przepisów z żywymi octami:

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów