Dlaczego jesteśmy przekonani, że POKOCHASZ ten dressing? Bo jest jednocześnie słodki (tak w sam raz), ale i wytrawny. Taki z pazurem. Co więcej, wszystkie składniki są super zdrowe i sprawią, że Twój brzuch będzie Ci wdzięczny, a przy tym, ten sos jest niesamowicie uniwersalny i doskonale komponować się będzie z wieloma różnymi sałatkami.
Dlaczego warto przemycać ocet jabłkowy do swojej diety?
- Poprawia trawienie: pomagając rozbić pokarm w żołądku, ułatwia jego drogę do jelita cienkiego, zapobiegając zgadze i zaparciom.
- Wzmacnia odporność: ocet jabłkowy działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, ale i stymuluje wzrost prawidłowej flory bakteryjnej jelit.
- Obniża ciśnienie krwi: badania potwierdzają, że regularne spożywanie octu jabłkowego ma korzystny wpływ na zdrowie serca.
Jaki ocet wybrać?
Zdecydowanie produkt naturalnej, niczym nieprzyśpieszanej fermentacji, niepasteryzowany i niefiltrowany. Tylko taki ocet będzie niósł maksimum korzyści zdrowotnych.
Jakich składników potrzebujesz?
Lista jest krótka i prawdopodobnie wszystkie znajdziesz u siebie w domu: ocet jabłkowy, musztarda (najlepiej Dijon), miód, czosnek, oliwa z oliwek i sól.
Jak przechowywać ten dressing?
Jeśli zostało Tobie jeszcze trochę sosu, nie wylewaj go. Przelej go do słoiczka i szczelnie zamknij. Przechowuj w lodówce nawet do 3 tygodni.
SOS SAŁATKOWY “NAJLEPSZY”
Czas przygotowania: 5 minut
Składniki:
- 1/4 szklanki octu jabłkowego
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 2 łyżki miodu
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- Sól, do smaku
Przygotowanie:
- Umieść wszystkie składniki oprócz oliwy i soli w średnich rozmiarów misce. Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Ciągle mieszając trzepaczką, powoli wlewaj oliwę. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
- Przypraw solą do smaku.
- Polej sosem sałatkę, a jeśli coś Tobie zostanie, przelej do słoiczka, zakręć i przechowuj w lodówce do 3 tygodni.
Skomentuj: