Czy istnieje napój, który bardziej kojarzy się z jesienią niż dyniowa latte? Choć z nadejściem września znajdziecie ją prawdopodobnie w każdej kawiarni, z łatwością możecie ją przygotować również sami w domu, i to w zaledwie kilka minut.
Klasyczna przyprawa do Pumpkin Spice Latte to mieszanka cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej i imbiru. My natomiast “podkręciliśmy” naszą kawę korzennym miksem superfoods DETOKS. Oprócz cynamonu i imbiru znajdziecie w nim również wychwalaną za swoje prozdrowotne działanie kurkumę, a także lucumę, siemię lnianie, amlę, haritaki i fenkuł.
Składniki DETOKSU zawierają masę antyoksydantów, wspomagają oczyszczanie organizmu i wzmacniają odporność. Kto powiedział, że to co pyszne nie może zdrowe? 🙂
PUMPKIN SPICE LATTE – DYNIOWA LATTE Z KURKUMĄ
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 1
Składniki:
- 200 ml dowolnego mleka (my użyliśmy mleka migdałowego)
- 2 łyżki mleczka kokosowego (im większa zawartość ekstraktu z kokosa, tym lepiej)
- pół filiżanki gorącej, mocnej kawy
- 2 łyżki puree z dyni**
- 1 łyżeczka mieszanki superfoods DETOKS
- 1 łyżka miodu*
* lub innego słodzika, np. syropu z agawy
** kupne lub wg przepisu poniżej
Przygotowanie:
Puree z dyni:
- Dynię pokrój razem ze skórką na mniejsze kawałki, oczyść z nasion.
- Ułóż skórką do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. i piecz ok. 40 minut.
- Zostaw do ostudzenia, po czym łyżką oddziel miąższ od skórki i zmiksuj go blenderem na gładkie puree.
Pumpkin Spice Latte:
- Zmiksuj mleko, mleczko kokosowe, puree z dyni, miks DETOKS i miód.
- Mieszając, podgrzej na średnim ogniu, aż mleko będzie gorące, nie dopuszczając jednak do zagotowania się.
- Dolej kawę do mleka i zblenduj, by spienić latte.
- Przelej do kubka i ozdób cynamonem. Gotowe!
Skomentuj: