Istnieją desery, które możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Ten dwuwarstwowiec to połączenie sycącego puddingu chia oraz musu z czerwonych porzeczek. Niesamowicie prosty w wykonaniu, a jaki pyszny i wartościowy. Co więcej, warstwę nasion chia wzbogaciliśmy naszą ENERGIĄ – mieszanką kakao, korzenia maca, chia, guarany i żeń-szenia. Nie dość, że nada czekoladowego smaku, to jeszcze doda energii i wpłynie pozytywnie na pamięć i koncentrację!
Czas przygotowania: 20 minut + czas chłodzenia
Liczba porcji: 2
Składniki:
- 2 czubate łyżki nasion chia
- 250 ml mleka ryżowego*
- 2 łyżeczki mieszanki ENERGIA
- 250 g czerwonych porzeczek
- 3-4 łyżki syropu z agawy**
- mięta i wiórki kokosowe do dekoracji
* lub dowolnego mleka roślinnego
** lub miodu
Przygotowanie:
- Nasiona chia, mieszankę ENERGIA i 1-2 łyżki (do smaku) syropu z agawy dodaj do mleka. Dokładnie wymieszaj trzepaczką.
- Pudding przelej do szklanek i wstaw do lodówki na całą noc.
- Czerwone porzeczki opłucz, oddziel od gałązek. Pozostaw kilka owoców do dekoracji, pozostałą część umieść w naczyniu blendera. Dodaj 2 łyżki syropu z agawy i miksuj przez 2-3 minuty.
- Wypełnij pozostałą część szklanki musem porzeczkowym. Przed podaniem udekoruj owocami, miętą i wiórkami kokosowymi. Gotowe!
Skomentuj: