Darmowa wysyłka od 199 zł
sklep@super-racjonalni.pl 795 293 590 (pon. - pt. 9:00 - 16:00)

Morelowa owsianka z ashwagadhą

porcja morelowej owsianki z ashwagandhą

Stres to reakcja naszego organizmu na czynniki, które zakłócają jego równowagę psychiczną i fizyczną. Zapewne doskonale znasz to uczucie, kiedy wiesz, że masz już za dużo na głowie. Krótkotrwale, stres jest bardzo pożądany, jednak gdy narażeni jesteśmy na niego przez dłuższy czas, przyczyni się do wielu problemów zdrowotnych. 

W pewnym stopniu możemy sami starać się zredukować ilość stresu w naszym życiu, i jak najbardziej powinniśmy to robić, jednak nie jesteśmy w stanie wyeliminować wszystkich czynników stresogennych. Czasem przyda nam się mała pomoc. 

I tu pojawia się ashwagandha.

Ashwagandha, a zwłaszcza jej korzeń, używana jest w tradycyjnej medycynie ajurwedyjskiej od tysięcy lat. Związki, które w niej występują – witanolidy – pomagają zrelaksować się, wyciszyć i zredukować niepokój.

Kiedy powinniśmy brać Ashwagandhę – rano czy wieczorem?

Odpowiedź zależy od tego, co chcielibyśmy osiągnąć włączając ashwagandhę do diety i jaka jest nasza reakcja na tę roślinę. 

Ashwagandha stosowana na noc ułatwi odprężenie i przyśpieszy zasypianie. Jeśli natomiast, po zażyciu ashwagandhy w godzinach wieczornych czujesz się pobudzony, spróbuj dodać ją w pierwszej połowie dnia.

Ashwagandha stosowana rano może podnieść poziom energii, poprawić koncentrację, ale również pomóc w radzeniu sobie w stresujących sytuacjach, które spotkać nas mogą w ciągu dnia. Analogicznie, jeśli czujesz, że ashwagandha Cię usypia, stosuj ją wieczorem.

Poznaj nasz przepis na owsiankę z dodatkiem ashwagandhy.

MORELOWA OWSIANKA Z ASHWAGANDHĄ


Czas przygotowania: 15 minut

Liczba porcji: 2


Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 2 szklanki mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki ASHWAGANDHY
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • garść orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 3 goździki
  • 1-2 łyżki miodu*
  • 2 garście miękkich, suszonych moreli

lub dowolnego mleka

** lub innego słodzika, np. syropu z agawy


Przygotowanie:

Mus morelowy:

  • Morele zalej wodą, tak aby przykryła owoce i gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut od momentu zagotowania .
  • Odstaw na 10 minut do ostygnięcia, po czym zmiksuj blenderem na jednolitą masę.

Owsianka:

  • Płatki owsiane wsyp do rondelka, zalej mlekiem.
  • Dodaj ashwagandhę, przyprawy, siemię lniane, miód, posiekane orzechy i mieszając, gotuj na średnim ogniu przez około 5 minut. 
  • Gotową owsiankę przełóż do miseczki, dodaj mus morelowy.
  • Całość możesz ozdobić posiekanymi orzechami. Gotowe!

Oceń artykuł:

Średnia: 1/5       Głosów: 1

Skomentuj:

Koszyk

Brakuje do bezpłatnej wysyłki 199,00 zł.

Brak produktów w koszyku.