Też uwielbiacie owoce leśne? Jagody, jeżyny, maliny – pyszności 🙂 Jeśli tak, ten przepis okaże się strzałem w dziesiątkę! Nie jest to jednak jedynie ciasto sezonowe, śmiało możesz wykorzystać również owoce mrożone i cieszyć się smakiem lata, gdy za oknem temperatury już spadną. Przygotowanie ekspresowego ciacha jest proste (uda się każdemu), a co więcej, jest wegańskie i bezglutenowe.
EKSPRESOWE CIASTO Z OWOCAMI LEŚNYMI
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: 12-16
Składniki:
- 1 ⅓ szklanki mleka owsianego*
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 ½ szklanki mąki (w wersji bezglutenowej użyłam 1 ¾ szklanki mąki ryżowej i ¾ szklanki mąki kukurydzianej)
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 łyżka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki soli
- skórka starta z jednej cytryny
- ⅓ szklanki oleju kokosowego
- 1 ½ łyżeczki aromatu/ekstraktu waniliowego
- 2 ½ – 3 szklanki owoców leśnych (świeżych lub mrożonych)
* lub innego, dowolnego mleka roślinnego
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Blachę o wymiarach 36×25 wysmaruj olejem kokosowym lub wyłóż papierem do pieczenia.
- W małym naczyniu wymieszaj mleko z octem jabłkowym. Odstaw na chwilę, na czas przygotowania reszty składników.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i skórkę cytrynową.
- Dodaj mleko z octem, olej kokosowy, ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej, kremowej masy.
- Ciasto przelej do blachy. Na wierzchu równomiernie rozłóż owoce.
- Umieść blachę w rozgrzanym piekarniku. Piecz przez 30-45 minut, do zarumienienia się i suchego patyczka.
- Ciasto wyjmij z piernika i jeśli masz ochotę, posyp cukrem pudrem.
Skomentuj: