DARMOWA wysyłka od 199 złotych

sklep@super-racjonalni.pl

795 293 590 ( PON.-PT. 9:00-16:00 )

Szukaj

Ekspresowe ciasto z owocami leśnymi

Marta, 25 lipiec 2020
Ekspresowe ciasto z owocami leśnymi

Też uwielbiacie owoce leśne? Jagody, jeżyny, maliny - pyszności :) Jeśli tak, ten przepis okaże się strzałem w dziesiątkę! Nie jest to jednak jedynie ciasto sezonowe, śmiało możesz wykorzystać również owoce mrożone i cieszyć się smakiem lata, gdy za oknem temperatury już spadną. Przygotowanie ekspresowego ciacha jest proste (uda się każdemu), a co więcej, jest wegańskie i bezglutenowe.

EKSPRESOWE CIASTO Z OWOCAMI LEŚNYMI


Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 45 minut

Liczba porcji: 12-16


Składniki:

  • 1 szklanki mleka owsianego*
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 2 ½ szklanki mąki (w wersji bezglutenowej użyłam 1 ¾ szklanki mąki ryżowej i ¾ szklanki mąki kukurydzianej)
  • 1 szklanka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • skórka starta z jednej cytryny
  • ⅓ szklanki oleju kokosowego
  • 1 ½ łyżeczki aromatu/ekstraktu waniliowego
  • 2 ½ - 3 szklanki owoców leśnych (świeżych lub mrożonych)

* lub innego, dowolnego mleka roślinnego


blacha ciasta z owocami leśnymi: jagodami, truskawkami, malinami, jeżynami, a także olejem kokosowym, startą skórką cytrynową, ekstraktem waniliowym

Przygotowanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Blachę o wymiarach 36x25 wysmaruj olejem kokosowym lub wyłóż papierem do pieczenia.
  • W małym naczyniu wymieszaj mleko z octem jabłkowym. Odstaw na chwilę, na czas przygotowania reszty składników.
  • W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i skórkę cytrynową.
  • Dodaj mleko z octem, olej kokosowy, ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj, aż do uzyskania gładkiej, kremowej masy.
  • Ciasto przelej do blachy. Na wierzchu równomiernie rozłóż owoce. 
  • Umieść blachę w rozgrzanym piekarniku. Piecz przez 30-45 minut, do zarumienienia się i suchego patyczka.
  • Ciasto wyjmij z piernika i jeśli masz ochotę, posyp cukrem pudrem.

Więcej przepisów:

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów