Kto, tak jak my, uwielbia słodkości? 🙂
Aby za każdym razem po zjedzeniu czegoś słodkiego nie mieć wyrzutów sumienia, ciągle szukamy zdrowej alternatywy dla sklepowych czekolad, batoników i ciastek. Te daktylowe kulki to źródło białka, błonnika i zdrowych tłuszczów. Co więcej smakują, przygotowuje się je 10 minut, nie wymagają pieczenia i smakują jak czekoladowe praliny – rewelacja!
To jednak nie jedyna ich zaleta. Wzbogaciliśmy je sproszkowanym korzeniem ashwagandhy – rośliny, którą dzięki jej właściwością adaptogennym wykorzystuje się w tradycyjnej medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej od tysięcy lat.
Adaptogeny zwiększają zdolność organizmu do radzenia sobie ze stresem i zmęczeniem. Działają wzmacniając i stabilizując nadnercza, które, gdy się stresujemy, wydzielają adrenalinę, noradrenalinę i kortyzol. Te hormony naturalnie podnoszą poziom glukozy we krwi i zwiększają częstotliwość rytmu serca. Jest to pozytywne działanie mobilizujące organizm w sytuacjach stresowych, ale tylko, gdy stres trwa krótko. W rzeczywistości jednak mierzymy się z nim niemal nieustannie. Wówczas, gdy organizm jest poddany działaniu adrenaliny i kortyzolu długotrwale, narażeni jesteśmy na liczne problemy zdrowotne, w tym otyłość, nadciśnienie tętnicze, czy stany zapalne.
Adaptogeny pomagają nam przywrócić równowagę w organizmie, kontrolować stres i zachować poziom hormonów w normie.
Po tej krótkiej lekcji na temat adaptogenów, nadszedł wreszcie czas na przepis 🙂
ADAPTOGENNE KULKI Z ASHWAGANDHĄ
Czas przygotowania: 10 minut + 1 godzina w zamrażalniku
Liczba porcji: 10 kulek
Składniki:
- 200 g miękkich daktyli
- 100 g wyłuskanych orzechów włoskich
- 4 łyżki kakao
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki ASHWAGANDHY
- wiórki kokosowe i kakao do obtoczenia gotowych kulek
Jedna kulka zawiera ok. 3 g sproszkowanego korzenia ashwagandhy.
Przygotowanie:
- Orzechy umieść w naczyniu blendera i miksuj, aż będą drobno posiekane.
- Dodaj daktyle i olej kokosowy, dalej miksuj.
- Dodaj kakao i sproszkowany korzeń ASHWAGANDHY, ponownie zmiksuj.
- Łyżkę masy formuj dłońmi na kształt kulek.
- Kulki obtocz w wiórkach kokosowych lub kakao.
- Umieść gotowe kulki na godzinę w zamrażalniku, a następnie przechowuj je w lodówce w szczelnym pojemniku.
Skomentuj: