DARMOWA wysyłka od 199 złotych

sklep@super-racjonalni.pl

795 293 590 ( PON.-PT. 9:00-16:00 )

Szukaj

Adaptogenne kulki z ashwagandhą

Marta, 17 wrzesień 2019
Adaptogenne kulki z ashwagandhą

Kto, tak jak my, uwielbia słodkości? :)

Aby za każdym razem po zjedzeniu czegoś słodkiego nie mieć wyrzutów sumienia, ciągle szukamy zdrowej alternatywy dla sklepowych czekolad, batoników i ciastek. Te daktylowe kulki to źródło białka, błonnika i zdrowych tłuszczów. Co więcej smakują, przygotowuje się je 10 minut, nie wymagają pieczenia i smakują jak czekoladowe praliny - rewelacja! 

To jednak nie jedyna ich zaleta. Wzbogaciliśmy je sproszkowanym korzeniem ashwagandhy - rośliny, którą dzięki jej właściwością adaptogennym wykorzystuje się w tradycyjnej medycynie chińskiej i ajurwedyjskiej od tysięcy lat. 

Adaptogeny zwiększają zdolność organizmu do radzenia sobie ze stresem i zmęczeniem. Działają wzmacniając i stabilizując nadnercza, które, gdy się stresujemy, wydzielają adrenalinę, noradrenalinę i kortyzol. Te hormony naturalnie podnoszą poziom glukozy we krwi i zwiększają częstotliwość rytmu serca. Jest to pozytywne działanie mobilizujące organizm w sytuacjach stresowych, ale tylko, gdy stres trwa krótko. W rzeczywistości jednak mierzymy się z nim niemal nieustannie. Wówczas, gdy organizm jest poddany działaniu adrenaliny i kortyzolu długotrwale, narażeni jesteśmy na liczne problemy zdrowotne, w tym otyłość, nadciśnienie tętnicze, czy stany zapalne.

Adaptogeny pomagają nam przywrócić równowagę w organizmie, kontrolować stres i zachować poziom hormonów w normie. 

Po tej krótkiej lekcji na temat adaptogenów, nadszedł wreszcie czas na przepis :)

    ADAPTOGENNE KULKI Z ASHWAGANDHĄ


    Czas przygotowania: 10 minut + 1 godzina w zamrażalniku

    Liczba porcji: 10 kulek


    Składniki:

    • 200 g miękkich daktyli
    • 100 g wyłuskanych orzechów włoskich
    • 4 łyżki kakao
    • 3 łyżki oleju kokosowego
    • 2 łyżki ASHWAGANDHY
    • wiórki kokosowe i kakao do obtoczenia gotowych kulek

    Jedna kulka zawiera ok. 3 g sproszkowanego korzenia ashwagandhy.


    Przygotowanie:

    • Orzechy umieść w naczyniu blendera i miksuj, aż będą drobno posiekane.
    • Dodaj daktyle i olej kokosowy, dalej miksuj.
    • Dodaj kakao i sproszkowany korzeń ASHWAGANDHY, ponownie zmiksuj.
    • Łyżkę masy formuj dłońmi na kształt kulek.
    • Kulki obtocz w wiórkach kokosowych lub kakao.
    • Umieść gotowe kulki na godzinę w zamrażalniku, a następnie przechowuj je w lodówce w szczelnym pojemniku. 

    Podobne przepisy

    Koszyk

    Twój koszyk jest pusty.

    Dokonaj swoich pierwszych zakupów