Określana często mianem “super algi”, spirulina od dobrych kilku lat bije prawdziwe rekordy popularności wśród miłośników zdrowego stylu życia (ale nie tylko). Ten spiralnie skręcony glon niewielkiej wielkości, zamieszkuje czyste alkaliczne wody Azji, Afryki i obu Ameryk – północnej (Hawaje), oraz południowej (Meksyk).
Niezwykle pozytywny wpływ spiruliny na procesy regeneracyjne zachodzące w ludzkim organizmie, a także jej bogate właściwości odżywcze, sprawiły, że została ona zaliczona do grona “superfoods” – czyli żywności funkcjonalnej o dużej wartości dla naszego zdrowia oraz samopoczucia.
Jakie korzyści przyniesie naszemu organizmowi codzienna suplementacja spiruliną? W walce z jakimi chorobami oraz dolegliwościami może nam pomóc? Zebraliśmy dla Was 10 głównych powodów, dla których – naszym zdaniem, warto włączyć ją do swojej diety. Poznajcie je!
Spirulina zawiera sporą ilość białka oraz witamin (m.in. A, C, E, B1, B2, B3, B6, B7 i B9), a także minerały takie jak: cynk, żelazo, magnez, sód, fosfor, wapń, czy jod. Oprócz tego – posiada też w swoim składzie niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (między innymi kwas gamma-linolenowy), chlorofil, zeaksantynę, luteinę, jak również fikocyjaninę.
Zawarte w spirulinie składniki aktywne są łatwo przyswajalne przez organizm i szybko uzupełniają braki witaminowo–mineralne. Wspierają także jego odporność sprawiając, że tkanki szybciej się regenerują. Skuteczność działania tej zielononiebieskiej algi została już wielokrotnie potwierdzona podczas przeprowadzonych badań naukowych, dlatego włączenie i stosowanie jej na poczet codziennej diety może nam przynieść wiele korzyści zdrowotnych.
Dlaczego warto codziennie przyjmować spirulinę?
1. Spirulina pomoże nam walczyć z alergią
Dla osób zmagających się z dolegliwościami alergicznymi, regularne zażywanie spiruliny może okazać się bardzo korzystne. Jest ona niezwykle skuteczna w łagodzeniu nawet bardzo silnych objawów alergii, co potwierdzono badaniami.
Spirulina pomoże między innymi przy uporczywym katarze siennym, a kto zmaga się z tą dolegliwością, wie jak potrafi uprzykrzyć codzienne życie. Spowodowany przez nadmierną odpowiedź układu immunologicznego na kontakt z alergenem, objawia się uciążliwym, napadowym kichaniem, swędzeniem nosa, gardła i uszu, oraz uczuciem zatkanego nosa i wyciekającą z niego wodnistą wydzieliną.
Jak spirulina pomaga na alergię? Naukowcy wykazali, że alga ta może modulować profil komórek Th, zapobiegając zróżnicowaniu komórek Th2. Hamuje również produkcję IL-4 – cytokiny wytwarzanej przez limfocyty Th2, odpowiedzialnej za produkcję przeciwciał IgE (1,2). Co więcej, podczas badań na szczurach zaobserwowano, że spirulina skutecznie redukuje stan zapalny błony śluzowej nosa i obniża stężenie histaminy i przeciwciał IgE we krwi (3).
Co mówią nam jednak badania na ludziach? Jedno z nich, przeprowadzone na 129 osobach zmagających się z alergicznym nieżytem nosa, wykazało znaczącą redukcję objawów jak kichanie, swędzenie nosa i uczucie jego zatkania, w porównaniu z grupą zażywającą placebo. Badanym podawano 2 g spiruliny dziennie (4).
A zatem, spirulina przyjmowana w okresie pylenia, może w w istotny sposób zmniejszyć dokuczliwe symptomy choroby u osób cierpiących na alergię sezonową.
2. Spirulina może obniżyć poziom cukru we krwi
Zielononiebieską algę na stałe powinni włączyć do swojej diety również pacjenci chorujący na cukrzycę typu 2. gdyż jej codzienne spożycie może istotnie zmniejszyć poziom cukru we krwi.
Badania na zwierzętach wykazały, że spirulina skutecznie obniża glukozę w organizmie. Co więcej, w niektórych przypadkach ta niesamowita alga osiągnęła nawet lepsze efekty niż leki przeciwcukrzycowe, w tym metformina (5,6,7).
Badania na ludziach również przyniosły pozytywne rezultaty. Podczas jednego z nich zaobserwowano imponujący spadek poziomu cukru we krwi. 25 osobom zmagającym się z cukrzycą typu 2. podawano codziennie, przez 2 miesiące, 2 g spiruliny. Eksperyment zakończoną ciekawą obserwacją. HbA1c, wskaźnik informujący o średnim stężeniu glukozy we krwi z trzech ostatnich miesięcy, spadł z 9% na 8%, co jest zmianą znaczącą (8). Naukowcy szacują, że spadek HbA1c o 1% może zmniejszyć ryzyko śmierci związanej z cukrzycą aż o 21% (9).
Sekretem skuteczności tego “superfoods” w tym zakresie może być wysoka zawartość fikocyjaniny – jest to zielono-niebieski barwnik, który wspomaga regulację poziomu glukozy we krwi (a ponadto wpływa na regulację apetytu oraz samego ciśnienia krwi). Dzięki temu, spirulina stosowana pomocniczo przy cukrzycy sprawi, że sama choroba będzie łatwiejsza do kontrolowania.
3. Spirulina wykazuje silne działanie przeciwzapalne
U podłoża wielu poważnych chorób (w tym również nowotworowych) leżą przewlekłe stany zapalne w organizmie, które pomóc zwalczyć może właśnie spirulina. Jest ona niezwykle bogata w przeciwutleniacze, a jej przeciwzapalne działanie przypisuje się głównie dwóm składnikom: beta–karotenowi i fikocyjaninie.
Wymienione wyżej antyoksydanty w skuteczny sposób zwalczają wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania i rozprzestrzeniania się stanów zapalnych w ludzkim organizmie.
Co prawda dysponujemy w tej chwili w zdecydowanej większości badaniami na zwierzętach, ale te przyniosły imponujące efekty, które z pewnością przyczynią się do prowadzenia dalszych obserwacji na ludziach. Badania te wykazały pozytywne, przeciwzapalne działanie spiruliny m.in. w leczeniu zapalenia okrężnicy czy artretyzmu (10).
4. Spirulina odmłodzi nasze ciało
Wysoka wartość antyoksydacyjna tej zielononiebieskiej algi, oprócz zwalczania stanów zapalnych w organizmie, pomoże nam również zachować młody wygląd na dłużej. Dzieje się tak nie tylko za sprawą neutralizacji wolnych rodników, ale również poprzez korzystny wpływ suplementacji algą na produkcję czerwonych ciałek krwi (11). Dzięki temu, nie tylko wyraźnie poprawia się zaopatrzenie tkanek i komórek w tlen, ale i przyspieszają się procesy odbudowy oraz regeneracji uszkodzonych komórek – co skutkuje spowolnieniem procesów starzenia się organizmu.
Niezwykle istotna jest również wysoka zawartość chlorofilu w spirulinie. Ten zielony barwnik także przyczynia się do szybszej regeneracji komórkowej i zwiększenia witalności (12). Za sprawą chlorofilu, spirulina odmładza nie tylko naszą krew i narządy wewnętrzne, ale również wyraźnie spowalnia zewnętrzne procesy starzenia, poprzez stymulację produkcji kolagenu w skórze. Skąd to wiemy? M. in. z trwającego 90 dni badania, podczas którego zdrowym kobietom codziennie podawano ekstrakt z chlorofilu. Na koniec badania zaobserwowano wyraźne spłycenie zmarszczek, wzrost elastyczności skóry i zwiększoną produkcję kolagenu (13,14).
5. Spirulina oczyści nasz organizm z metali ciężkich
Zielononiebieska alga posiada dużą zdolność wychwytywania z ustroju szkodliwych dla zdrowia metali ciężkich – takich jak: rtęć, kadm, ołów czy arszenik. Z tego też powodu, spirulina wspaniale oczyszcza organizm z wszelakich toksyn.
Wielu osobom wydaje się, że problem zatrucia metalami ciężkimi dotyczy wyłącznie ludzi długotrwale pracujących w przemyśle ciężkim – tymczasem może on dotknąć każdego z nas. Niestety żyjemy w coraz bardziej zanieczyszczonym środowisku. Często oddychamy zatrutym powietrzem smogowym, zawierającym substancje ze spalania węgla oraz śmieci, a także spaliny samochodowe i dymy przemysłowe. Szkodliwe metale ciężkie mogą znajdować się również w wodzie oraz w żywności (do produkcji której użyte zostały chociażby chemiczne środki ochrony roślin).
Nagromadzenie metali ciężkich w organizmie może prowadzić do takich dolegliwości jak:
- osłabienie
- chroniczne zmęczenie
- nasilone alergie
- choroby autoimmunologiczne
- przewlekłe stany zapalne
- nowotwory
Spirulina oczyszcza organizm, a jej silne właściwości detoksykujące potwierdzono badaniami. Jedno z nich przeprowadzono wśród mieszkańców Bangladeszu, gdzie grupie pacjentów dotkniętych chronicznym skażeniem arszenikiem, podawano codziennie, przez 16 tygodni, ekstrakt ze spiruliny i cynk. Po tym czasie, u uczestników eksperymentu objętych suplementacją zaobserwowano aż 47-procentowy spadek arszeniku w organizmie (15).
Świetnym pomysłem jest połączenie spiruliny z chlorellą, które również znana jest z właściwości detoksykujących. Możemy wtedy liczyć na bardzo efektywne oczyszczenie z toksyn i odtrucie organizmu.
6. Spirulina wzmocni naszą odporność
Nie ma wątpliwości, że spirulina to niezwykle wartościowy superfood, bogaty w antyoksydanty, witaminy, minerały i inne wartościowe składniki odżywcze. Doskonale wiemy też, że ich brak w diecie prowadzić może do negatywnych zmian w funkcjonowaniu organizmu, w tym również układu odpornościowego.
Coraz więcej badań potwierdza korzystny wpływ spiruliny właśnie na naszą odporność. Jak działa? Alga ta stymuluje układ immunologiczny:
- zwiększając aktywność fagocytarną makrofagów,
- przyczyniając się do akumulacji komórek NK (podstawowych komórek układu odpornościowego) w tkankach,
- stymulując produkcję przeciwciał i cytokin – odpowiadających za procesy odpornościowe,
- oraz aktywując i mobilizując limfocyty T – odpowiedzialne za rozpoznanie antygenu i wytwarzanie przeciwciał, i limfocyty B – odpowiedzialne za odpowiedź odpornościową komórkową (16,17).
Podsumowując, oprócz właściwości przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych, spirulina sprawi, że organizm ludzki o wiele skuteczniej bronić się będzie przed infekcjami wirusowymi, bakteryjnymi czy grzybiczymi, a zażywana w okresie jesienno–zimowym (kiedy szaleją przeziębienie i grypa), może uchronić nas przed niejedną chorobą.
7. Spirulina poprawi nasz wzrok
Dzięki zawartości takich składników jak: beta-karoten, luteina, zeaksantyna, witamina C oraz chlorofil, ta zielononiebieska super alga wpływa bardzo korzystnie na wzrok oraz zdrowie oczu. Spirulina na wzrok i oczy pomoże poprawić nie tylko ostrość widzenia, czy zredukować ich stany zapalne – jest też niezwykle pomocna przy tak zwanej “kurzej ślepocie” (czyli problemach ze wzrokiem po zmroku).
Badania dowodzą, że spirulina może służyć jako źródło dobrze przyswajalnej zeaksantyny, która jest jednym z głównych ksantofili (obok luteiny) w plamce żółtej oka. Już jednorazowa dawka algi, rzędu 4-5 g, może zwiększyć stężenie zeaksantyny w surowicy krwi z 0.06 do 0.12 μmol/l. Ma to duże znaczenie w profilaktyce chorób oczu, ponieważ zeaksantyna redukuje ryzyko wystąpienia zaćmy, ale też związanego z wiekiem zwyrodnienia plamki żółtej (18).
Warto ja przyjmować przede wszystkim, jeśli mieszkamy w okolicy o dużym zanieczyszczeniu powietrza, pracujemy codziennie wiele godzin na komputerze, czy cierpimy na stany zapalne oczu, wywołane na przykład reakcją alergiczną.
8. Spirulina pomoże nam w leczeniu raka
Liczne publikację naukowe głoszą, że spirulina wykazuje silne właściwości przeciwnowotworowe. Badania na zwierzętach wskazują, że może ograniczyć występowanie choroby i zmniejszyć wielkość guza (19,20).
Co więcej, dysponujemy również badaniami z udziałem ludzi, gdzie zgłębiono do tej pory w szczególności wpływ spiruliny na raka jamy ustnej.
W Indiach przebadano 87 pacjentów z wykrytymi stanami przednowotworowymi, zwanymi zwłóknieniem podśluzówkowym jamy ustnej (OSMF). Spośród tych, którzy spożywali 1 g spiruliny dziennie, po roku aż u 47% z nich zaobserwowano zanik tych stanów – w porównaniu z jedynie 7% w grupie kontrolnej nie zażywającej algi.
Gdy pacjenci zaprzestali suplementacji spiruliną, w ciągu roku u prawie połowy z nich ponownie pojawiły się zmiany przedrakowe (21).
W innym badaniu, również z udziałem pacjentów z OSMF, odnotowano lepsze rezultaty leczenia, bez żadnych skutków ubocznych, u osób zażywających codziennie 1 g spiruliny, niż stosując lek – pentoksyfilinę (22).
9. Spirulina wspomoże pracę naszego mózgu
Spirulina poprawia też nasze funkcje umysłowe takie jak: pamięć, zdolność abstrakcyjnego myślenia, kreatywność, funkcje poznawcze. Ponadto pomaga zwalczyć również skutki stresu oraz bezsenność.
W składzie algi znajdziemy L-tryptofan, który jest prekursorem takich neuroprzekaźników jak serotonina oraz melanina (które odpowiadają za nasz nastrój, samopoczucie oraz jakość snu), zwiększając ich syntezę w mózgu. Z tego względu, supementacja spiruliną pomoże kontrolować i zapobiegać chorobom psychicznym jak depresja, zaburzenia afektywne dwubiegunowe, schizofrenia, zaburzenia odżywiania, zaburzenia koncentracji uwagi i zespół nadpobudliwości psychoruchowej czy autyzm (23).
Ta spiralna sinica zawiera również kwas glutaminowy, który poprawia pracę mózgu, pamięć oraz zdolność skupienia uwagi (24). Co więcej, obniżając poziom białek amyloidu beta w mózgu, chroni przed demencją u osób starszych, czy chorobą Alzheimera – pacjentów dotkniętych tą chorobą cechuje nienormalnie wysoki poziom tych białek, które prowadzą m.in. do dotkliwej utraty pamięci (25,26).
Udowodniono ponadto, że spirulina redukuje ryzyko uszkodzeń mózgu związanych z udarem. Mechanizm działania algi w tej kwestii jest skomplikowany, ale naukowcy przypuszczają, że dzieje się tak za sprawą jej właściwości przeciwzapalnych – więcej krwi dociera do komórek mózgu osoby dotkniętej udarem, co minimalizuje śmierć tych komórek (27).
10. Spirulina doda nam energii
Chlorofil, magnez, wapń, żelazo, witaminy i białko o bardzo dobrym składzie aminokwasowym sprawiają, że spirulina potrafi znacząco podnieść nasz poziom energii, i choć nie dysponujemy jeszcze badaniami, które mogłyby poprzeć tę tezę, efekt ten zaobserwowało wiele przyjmujących ją osób.
Zwiększenie życiowej witalności jest również bez wątpienia zasługą właściwości oczyszczających organizm, które posiada spirulina. Detoks w wyniku suplementacji zielononiebieską algą pomoże pozbyć się z naszego ciała szkodliwych metali ciężkich i innych toksyn środowiskowych – jak również toksyn bakteryjnych, oraz pozostałości po rozpadzie przyjmowanych leków. Oczyści też nasze jelita z niepożądanych bakterii, jednocześnie wspierając rozwój tych dobrych mikroorganizmów jelitowych (28), oraz wspomoże funkcje wątroby (29).
Co jednak możemy poprzeć badaniami, to działanie poprawiające siłę mięśniową i wytrzymałość. Dzieje się tak za sprawą składu bogatego w antyoksydanty, które wspomagają osoby trenujące, wspierając regenerację. Spirulina zwiększa wydajność podczas ćwiczeń, utlenianie tłuszczu, stężenie glutationu w organizmie praz łagodzi powysiłkowy wzrost utleniania lipidów (30,31).
Oczyszczanie spiruliną sprawi, że nabierzemy zwiększonej ilości energii i siły w sprostaniu codziennym obowiązkom, a nasza witalność z pewnością wróci na swój właściwy poziom.
Czy spirulina jest bezpieczna?
W zdecydowanej większości przypadków jest to produkt, który mogą zażywać zarówno dorośli, jak i dzieci oraz ludzie starsi. Jest ona szczególnie zalecana osobom z niską odpornością organizmu, będących dodatkowo w osłabieniu po przebytych chorobach. Pomoże również sportowcom, jak i ludziom ciężko pracującym – nie tylko fizycznie, ale także przy dużym wysiłku intelektualnym. Suplementację spiruliną doradza się też palaczom oraz wszystkim, którzy mają tendencję do niezbyt zdrowego stylu odżywiania się.
Spirulina – dawkowanie
Zalecana dzienna dawka spożycia tej algi dla osób dorosłych wynosi 1-4 gramy, jednak w przypadku silnego osłabienia i wyczerpania organizmu (na przykład w procesie leczenia lub regeneracji po przebytej chorobie nowotworowej), można zwiększyć dobową porcję maksymalnie do 10 gramów na dobę.
Czy można przedawkować spirulinę? Spożywanie nawet wiekszej ilości algi nie stwarza większego zagrożenia, może jednak spowodować dolegliwości ze strony układu trawiennego – nudności, biegunkę, wzdęcia i skurcze. Dlatego też najlepiej zacząć swoją przygodę ze spiruliną od mniejszych ilości i stopniowo zwiększając dzienną dawkę, budować tolerancję.
Spirulina – tabletki czy proszek?
Najpopularniejszą formą spiruliny, dostępną w aptekach i sklepach internetowych są tabletki lub proszek. Te pierwsze stanowią często wygodniejszą postać w suplementacji – zwłaszcza, jeśli jesteśmy bardzo zapracowani i zabiegani, ponieważ można przyjąć ją praktycznie w każdej chwili – wystarczy popić wodą.
Z kolei spirulina w proszku świetnie nadaje się do różnego rodzaju odżywczych koktajli, oraz jako dodatek do posiłków – na przykład do musów owocowych, czy owsianki. Zaletą sproszkowanej spiruliny jest to, że część substancji prozdrowotnych w niej zawartych wchłania się do organizmu już przez śluzówkę jamy ustnej, dzięki czemu przyswajamy ją szybciej. Dlatego też w naszym sklepie znajdziecie ją właśnie pod tą postacią, wkomponowaną dodatkowo pośród inne określane mianem superfoods składniki, jak chlorella, moringa, trawa pszeniczna i zielony jęczmień. Połączone w jedną odpornościową mieszkankę, będzie wsparciem w okresie przeziębień, oraz zapewni Twojemu organizmowi solidną porcję witamin i minerałów. Wypróbuj Mix Odporność, od Racjonalnych i daj szansę swojemu organizmowi zwiększyć jego wytrzymałość!
Comment now: