DARMOWA wysyłka od 199 złotych

sklep@super-racjonalni.pl

795 293 590 ( PON.-PT. 9:00-16:00 )

Szukaj

Żywy ocet jabłkowy

15.90 zł

  • 250 ml
  • 500 ml
  • 1 l
Wysyłamy w: 24 h

Ocet jabłkowy Racjonalni to produkt trwającej minimum 3 miesiące naturalnej fermentacji octowej całych jabłek. Ponieważ proces ten nie jest przyspieszany, kwasowość octu jest mniejsza, a jego aktywność biologiczna – wyższa. 

Ocet jest niefiltrowany i niepasteryzowany, więc zawiera aktywny osad i żywą matkę octową. Korzystnie wpływają one na pracę układu pokarmowego i odpornościowego, działają antybakteryjnie i antyseptycznie. 

Możesz przyrządzić napój prozdrowotny, używać octu w kuchni lub w domowych kosmetykach. Żeby zagwarantować korzystne właściwości octu, rozlewamy go do poręcznych, szklanych butelek.

Składniki: 100% soczystych i aromatycznych jabłek z niewielkiego polskiego gospodarstwa.

  • Ocet jabłkowy Racjonalni

  • Właściwości

  • Zastosowanie

  • Wartość odżywcza


Ocet jabłkowy Racjonalni:

  • Wytwarzany w polskim, rodzinnym gospodarstwie.
  • Powstaje w wyniku tradycyjnej, kilkumiesięcznej fermentacji.
  • Z całych, soczystych i aromatycznych gatunków jabłek.
  • Bez siarczynów, konserwantów, przeciwutleniaczy i barwników. 
  • Niepasteryzowany, niefiltrowany, naturalnie mętny. 
  • Źródło żywych kultur bakterii i aktywnych enzymów.

Co wyróżnia nasz ocet?

Możemy dumnie przyznać, że ocet jabłkowy Racjonalni to produkt najwyższej jakości. Powstaje w procesie naturalnej, nieprzyśpieszanej fermentacji - najpierw krótkiej alkoholowej, by przejść do długotrwałej fermentacji octowej. Cały proces trwa nawet kilka miesięcy.  

Uważamy, że pełnowartościowy ocet powstaje w wyniku fermentacji całych jabłek, dlatego nie używamy w tym celu soków, cydru czy wytłoków z jabłek. Fermentacji poddajemy pulpę jabłkową. Powstaje ona ze zgniecenia całych owoców, łącznie z miąższem, skórką, gniazdami nasiennymi i nasionami

Do produkcji naszego octu używamy jedynie soczystych i aromatycznych odmian jabłek. Najczęściej są to: złota reneta, szara reneta, antonówka, champion, malinówka - wszystkie niepryskane, z sadu gospodarzy. Jest to gwarancją pełni właściwości.

Co więcej, nie dodajemy żadnych konserwantów, siarczynów, przeciwutleniaczy czy barwników. Nie poddajemy octu również pasteryzacji. Zabiłoby to bowiem wszystko to, na co czekaliśmy przez miesiące dojrzewania - żywe kultury bakterii i aktywne enzymy, a pozostawiło jedynie kwas octowy. Ocet jabłkowy jest naturalnym konserwantem. Wysokiej jakości produkt nie zepsuje się, a będzie ciągle dojrzewał stając się jeszcze bogatszym i smaczniejszym.

Aby zachować maksimum właściwości prozdrowotnych, nie poddajemy naszego octu filtracji czy destylacji. Na dnie znajdziesz w nim naturalny osad owocowy, u góry natomiast z czasem rozwinie się matka octowa. Nie jest to w żadnym wypadku powód do zmartwień, a znak, że ocet jest ciągle żywy i cały czas przebiega w nim proces fermentacji octowej. 

Ocet jabłkowy Racjonalni to prawdziwie racjonalny wybór!

Co to jest ocet jabłkowy? 

Ocet jabłkowy jest wynikiem dwustopniowego procesu fermentacji. Pierwszym stopniem jest fermentacja alkoholowa pulpy jabłkowej, która za sprawą grzybów i bakterii przechodzi do drugiego stopnia - fermentacji octowej. 

Ocet jabłkowy zawiera enzymy, aminokwasy, związki polifenolowe: kwas octowy, kwas galusowy, katechiny, epikatechiny, kwas chlorogenowy, kwas kawowy, kwas kumarowy, kwas ferulowy. To zawartości tych związków zawdzięcza większość swoich właściwości. Niefiltrowany i niepasteryzowany, jest naturalnie mętny i zawiera "matkę octową" - biały korek zawierający enzymy i  bakterie kwasu octowego. 

Znany już od starożytności, gdzie stosowano go jako remedium na różnego rodzaju dolegliwości. Obecnie przypisuje się mu liczne korzystne właściwości, z czego wiele z nich zostało udowodnionych naukowo. Wśród nich są między innymi:

  • Działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
  • Pomoc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi.
  • Zwiększenie uczucia sytości, dzięki czemu może pomóc w odchudzaniu.
  • Obniżenie poziomu cholesterolu, trójglicerydów i ciśnienia krwi.
  • Wspomaganie układu pokarmowego i trawienia.


Źródła:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788933/
2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7796781
3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19661687
4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16015276
5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16611381
6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26476634
7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9713753
8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24811350

Jak stosować ocet jabłkowy?

2 razy dziennie, przed posiłkiem, dodaj łyżkę octu (15 ml) do szklanki wody i wypij. Rano pij na czczo.

Przed użyciem wstrząśnij butelką, by wymieszać znajdujący się na dnie butelki osad owocowy.

Jak włączyć ocet jabłkowy do swojej diety?

  • Przyrządź pyszny dressing do sałatki, np. z miodem, oliwą z oliwek i musztardą.
  • Dodaj do past kanapkowych, warzywnych zup, sosów czy marynat.
  • Wypij z owocowym lub warzywnym sokiem lub koktajlem.
  • Przygotuj napój prozdrowotny, np. z miodem, cytryną i imbirem. 
  • Lub wymieszaj w szklance wody.

Ocet jabłkowy znalazł swoje zastosowanie również jako naturalny kosmetyk:

  • W walce z trądzikiem pomoże tonik z octem jabłkowym.
  • Wygładzająca i dodająca blasku płukanka do włosów z octem malinowym.

Nasz przepis na wzmacniający napój z octem jabłkowym:

Liczba porcji: 1

Czego potrzebujesz:

  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sok z połowy cytryny
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 1 łyżka miodu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta pieprzu cayenne

Przygotowanie:

Imbir obierz i zetrzyj na tacce. Wszystkie składniki umieść w kubku i dokładnie wymieszaj.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na koncie Racjonalnych na instagramie - @racjonalnipl

Jak smakuje ocet jabłkowy Racjonalni?

Nasz ocet jabłkowy posiada kwasowość na poziomie 3-4%. Dzięki temu kwaśny smak nie przytłacza, a wyczuwalny jest smak jabłek. 

Wyższa kwasowość octów produkowanych masowo nie jest gwarancją wyższej jakości produktu. To naturalny, nieprzyśpieszony proces fermentacji sprzyja zachowaniu maksimum korzystnych walorów prozdrowotnych octu jabłkowego.

Masz pytania?

Chętnie odpowiemy na nurtujące Cię pytania dotyczące naszych produktów.

Napisz do nas: sklep@super-racjonalni.pl lub zadzwoń: +48 795 293 590

Wartość odżywcza w 100 g:

Energia.................................84 kJ / 20 kcal

Tłuszcz.......................................................0 g

w tym kwasy nasycone..........................0 g

Węglowodany......................................0.6 g

w tym cukry..........................................0.6 g

Białko.....................................................0.4 g

Błonnik......................................................0 g

Sól......................................................0.003 g

Tutaj zostaną wyświetlone opinie od twoich klientów

Zainstaluj aplikację Shoplo Reviews

Przejdź do aplikacji

Podobne produkty

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów