Darmowa wysyłka od 199 zł
sklep@super-racjonalni.pl 795 293 590 (pon. - pt. 9:00 - 16:00)

Nie możesz dodać tej ilości do koszyka, prawidłowa ilość to: .

Żywy ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu

(21 opinii)
Wybierz Pojemność:
Powiadom mnie o dostępności

Ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu to produkt tradycyjnej, wielomiesięcznej fermentacji całych jabłek i kwiatów czarnego bzu. Jest niepasteryzowany, niefiltrowany i naturalnie mętny – na dnie butelki znajduje się osad owocowy, a na powierzchni octu “matka octowa”.

Ocet jabłkowy zdążył już zasłynąć ze swoich licznych właściwości prozdrowotnych. Kwiaty czarnego bzu natomiast to prawdziwi sprzymierzeńcy w walce z grypą i przeziębieniem – działają wykrztuśnie i napotnie, antywirusowo i przeciwzapalnie. Razem to duet, który nie ma sobie równych!

Fermentowany na miodzie, ocet z jabłek i bzu cechuje wyjątkowy, niesamowicie kwiatowy smak i aromat. Świetnie sprawdzi się spożywany z wodą czy jako składnik potraw, ale nie tylko. To doskonały dodatek do domowych kosmetyków – toników, maseczek do twarzy, wcierek do włosów.

Składniki:

jabłka i kwiaty czarnego bzu

Wysyłamy w 24 h Darmowa dostawa od 199 zł
ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu 500 ml Racjonalni

Żywy ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu

ikona naturalna fermentacja kadź fermentacyjna z zegarem

NATURALNA FERMENTACJA

ikona 100 procent natury przedstawia jabłko

100% NATURY

ikona vegan przedstawia liście

VEGAN

ikona żywe kultury bakterii przedstawia pałeczki bakterii

ŻYWE KULTURY BAKTERII

ikona niepasteryzowany przedstawia przekreśloną podgrzewaną kadź

NIEPASTERYZOWANY

ikona niesiarkowany przekreślona kolba z symbolem dwutlenku siarki

NIESIARKOWANY

Ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu Racjonalni:

  • Powstaje w polskim, rodzinnym gospodarstwie.
  • Produkt wielomiesięcznej, tradycyjnej fermentacji – po domowemu.
  • Z soczystych i aromatycznych gatunków jabłek z naszego sadu.
  • Fermentacji poddajemy pulpę z całych owoców i kwiatów, nie sok.
  • Bez siarczynów, konserwantów, przeciwutleniaczy i barwników.
  • Niepasteryzowany, niefiltrowany, naturalnie mętny.
  • Źródło żywych kultur bakterii, aktywnych enzymów, antyoksydantów.
  • Kwasowość rzędu 3%.

Jakie właściwości ma ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu?

O occie jabłkowym słyszał już chyba każdy. Wśród jego udowodnionych naukowo właściwości znajdziemy m.in.:

  • działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne (4),
  • wsparcie w procesie odchudzania (5),
  • pomoc w utrzymaniu prawidłowego poziomu cukru we krwi (6),
  • czy obniżanie poziomu cholesterolu, trójglicerydów i ciśnienia krwi (7,8).

Nic dziwnego, że chętnie wykorzystywano go w celach leczniczych już w starożytności.

Dodatek kwiatów czarnego bzu wpływa natomiast nie tylko na same walory smakowe i zapachowe, ale i ogólną wartość prozdrowotną octu.

Stosowane jako środek leczniczy od wieków, kwiaty czarnego bzu wykorzystywano leczniczo ze względu na ich działanie napotne, wykrztuśne i moczopędne. Obecnie również sięga się po nie przy przeziębieniu czy grypie, a działanie na tym polu poparte zostało badaniami. Udowodniono, że ekstrakty i przetwory z kwiatów i owoców bzu mogą zmniejszyć burzliwość przebiegu choroby i jej trwanie (1,2,3). Kwiaty czarnego bzu są bogate w bioflawonoidy, głównie flawony i flawonole, które wykazują silne działanie przeciwutleniające.

Warto wiedzieć

ikona kraj pochodzenia Polska

Kraj pochodzenia:

Polska

ikona informacje dla alergików przekreślony orzeszek

Informacje dla alergików:

nie zawiera glutenu, skorupiaków, jaj, ryb, orzeszków ziemnych, soi, mleka, orzechów, selera, gorczycy, nasion sezamu, dwutlenku siarki, łubinu, mięczaków.

ikona polecany dla uśmiechnięta twarz ze znakiem zapytania

Polecany dla:

wszystkich. Jeśli smak zwykłego octu jabłkowego nie trafia w Twój gust, ocet z dodatkiem kwiatów bzu, ze względu na wyjątkowy aromat, może być trafionym wyborem.

ikona przechowywanie lodówka

Przechowywanie:

w szczelnie zamkniętej butelce, w zacienionym i chłodnym miejscu. W miesiącach letnich sugerujemy przechowywanie octu w lodówce.

ikona zalecana dzienna porcja łyżeczka z porcją jedzenia

Zalecana dzienna porcja:

do szklanki wody dodaj 1-2 łyżki octu (15-30 ml) i dokładnie wymieszaj. Taką miksturę pij raz dziennie, najlepiej na czczo.

ikona data minimalnej trwałości zegarek z wykrzyknikiem

Termin przydatności do spożycia:

Ocet jest naturalnym konserwantem. To produkt bezterminowy, który zachowuje przydatność konsumpcyjną nawet przez kilka lat.

Składniki

jabłka i kwiaty czarnego bzu, z małego, polskiego gospodarstwa.

Wartość odżywcza
Eye closed Eye open
Wartość odżywcza w 100 g
Energia 20 kcal /84 kJ
Tłuszcz 0 g
w tym kwasy nasycone 0 g
Węglowodany 0,6 g
w tym cukry 0,6 g
Białko 0,4 g
Błonnik 0 g
Sól 0,003 g

Opinie naszych Klientów:

Marzena 26 lutego 2024

Doskonałej jakości ocet. Jestem bardzo zadowolona . Polecam.

jakub 20 lutego 2024

Produkt najwyższej jakości, godny polecenia.

Renata 26 października 2023

Ocet smakowo super, ale korek od butelki tragiczny,

Zobacz wszystkie opinie (21)
Marzena 26 lutego 2024

Doskonałej jakości ocet. Jestem bardzo zadowolona . Polecam.

jakub 20 lutego 2024

Produkt najwyższej jakości, godny polecenia.

Renata 26 października 2023

Ocet smakowo super, ale korek od butelki tragiczny,

Beata 14 sierpnia 2023

Super produkt polecam

Kinga 19 lipca 2023

Delikatny w smaku.

Malgorza 18 lipca 2023

👍

Renata 26 czerwca 2023

Ocet super ale niestety opakowanie kiepskie - tzn zakrętka się nie zamyka do końca (kręci się w kółko) a na butelce jest napisane że trzeba przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce.

Danuta 1 listopada 2022

To już kolejny mój zakup w tym sklepie. Octy najlepsze na świecie. Polecam

Szymon 11 września 2022

Super 🙂

Małgorzata 2 marca 2022

samo zdrowie

Jak powstaje nasz ocet?

W przypadku octu jabłkowego z kwiatami czarnego bzu, najpierw fermentacji poddaliśmy pulpę z soczystych i aromatycznych odmian jabłek (złota reneta, szara reneta, antonówka, champion, malinówka), wraz z miąższem, skórką, gniazdami nasiennymi i nasionami, by po kilku miesiącach, przecedzonym octem jabłkowym zalać kwiaty czarnego bzu. Taki nastaw, z dodatkiem miodu, fermentował kolejnych kilka miesięcy.

Co wyróżnia nasz ocet?

- 1 -

Octy to nasza specjalność. Robimy je tak, by sprostać oczekiwaniom nawet najbardziej wymagających smakoszy. Cały proces produkcji trwa miesiącami. Niczym go nie przyśpieszamy (generatorom octu mówimy stanowczo "nie!"). Tylko taki ocet cechuje wysoka jakość.

- 2 -

Fermentacji poddajemy pulpę z całych owoców, a nie sok. Dlaczego? Wyciskając sok, wyrzucane jest to, co najcenniejsze - skórka i miąższ. To w nich znajduje się błonnik w postaci pektyn, witaminy czy antyoksydanty. Używamy jedynie jabłek z naszego sadu, dlatego mamy pewność, że są one wolne od chemii. To bardzo ważne, bowiem, pomijając wątpliwe walory prozdrowotne, na pryskanych jabłkach fermentacja nie miałaby szansy się rozpocząć.

- 3 -

Gotowego octu nie poddajemy pasteryzacji. Proces ten zabija zawarte w occie mikroorganizmy - czyli całą dobroć, która powstała podczas miesięcy dojrzewania. Żywy ocet nie wymaga pasteryzacji, a sam w sobie jest naturalnym konserwantem. Nie zepsuje się. Dzięki nieprzerwanej cichej fermentacji, stanie się jeszcze bogatszy. Taki ocet można przechowywać w zamkniętych butelkach nawet kilka lat.

- 4 -

Ponadto, nasze octy są niefiltrowane i naturalnie mętne. Na dnie butelki znajduje się osad owocowy, na powierzchni octu natomiast rozwinąć się może biały nalot lub kożuszek (tzw. matka octowa). Nie przestrasz się na jej widok, to całkowicie naturalne zjawisko świadczące o jakości produktu - jest wciąż żywy i zachodzą w nim aktywne procesy dojrzewania.

Jak smakuje ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu?

Ten ocet to niezwykle aromatyczna propozycja. W smaku i aromacie mocno wyczuwalne są kwiaty bzu. Cechuje go łagodność – nasz ocet posiada kwasowość na poziomie ok.  3%. Dzięki temu kwaśny smak nie przytłacza, a wyczuwalny jest smak jabłek i kwiatów.

Wyższa kwasowość octów produkowanych masowo nie jest gwarancją wyższej jakości produktu. To naturalny, nieprzyśpieszony proces fermentacji sprzyja zachowaniu maksimum korzystnych walorów prozdrowotnych octu jabłkowego.

Jak stosować ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu?

2 razy dziennie, przed posiłkiem, dodaj łyżkę octu (15 ml) do szklanki wody i wypij. Rano pij na czczo.

Przed użyciem wstrząśnij butelką, by wymieszać znajdujący się na dnie butelki osad owocowy.

Jak włączyć ocet jabłkowy z kwiatami czarnego bzu do swojej diety i pielęgnacji?

Przyrządź pyszny dressing do sałatki.
Wypij z owocowym lub warzywnym sokiem lub koktajlem.
Przygotuj napój prozdrowotny, np. z miodem, cynamonem i malinami.
Lub wymieszaj w szklance wody.
Przyrządź z niego tonik do twarzy - z wodą, w proporcjach 1:1
Albo nabłyszczającą płukankę do włosów - 2 łyżki octu na litr wody

Ocet jabłkowy z kwiatami bzu - najczęściej zadawane pytania

Jak przechowywać ocet?

Eye closed Eye open

Żywy ocet przechowuj w szczelnie zamkniętej butelce, w zacienionym i chłodnym miejscu.

W miesiącach letnich sugerujemy przechowywanie octu w lodówce. Jest to produkt żywy, wciąż aktywnie dojrzewający. Niska temperatura ograniczy naturalne, lecz gwałtowne procesy dojrzewania, które występują pod wpływem wyższej temperatury otoczenia i skutkować mogą intensywnym narastaniem matki octowej w postaci galaretki lub białego kożuszka na powierzchni octu.

Jaki jest termin przydatności do spożycia?

Eye closed Eye open

Ocet to produkt bezterminowy. Na etykiecie przybijamy datę przelania do butelek.

Koszyk

Brakuje do bezpłatnej wysyłki 199,00 zł.

Brak produktów w koszyku.